#miejsce zamieszkania dziecka

#miejsce zamieszkania dziecka
Witam,
Wg wyroku sądu, miejsce zamieszkania mojego dziecka określone jest "w każdorazowym miejscu zamieszkania matki".
Ojciec nie ma ograniczonych praw rodzicielskich, mieszka w innym mieście, nie mieliśmy ślubu, rozwodu etc.
Teraz ja chce wraz z dzieckiem się wyprowadzić z bloku do domu, na wiec i z tego co wiem, by zmienić miejsce zamieszkania dziecka muszę mieć zgodę ojca. Inaczej jest to podstawa do zabrania MI praw rodzicielskich.
Co teraz, skoro ojciec się nie zgadza bym wyprowadziła się z obecnego miejsca zamieszkania z dzieckiem. Mówi "idź do sądu"...
A ja chce nam życie ułożyć na nowo. Syn jest niepełnosprawny, myślę że wygodniej by nam było w domu
anonim cytuj
20-10-2021
Sad juz ustalił miejsce zamieszkania dziecko przy tobie. Na terenie Polski mozecie swobodnie zmieniać miejsce zamieszkania. Jedynie informacja dla ojca i ewentualnie wyprowadzka może być podstawa do zmiany kontaktów.

anonim cytuj
20-10-2021
Masz prawo się wyprowadzić z dzieckiem gdziekolwiek, o ile jest to w granicach polski. Ojciec musiałby wyrazić zgodę jeśli chciałabyś się wyprowadzić za granicę.

anonim cytuj
20-10-2021
Wg wyroku sądu, miejsce zamieszkania mojego dziecka określone jest "w każdorazowym miejscu zamieszkania matki".

Zacytowany fragment wskazuje, że miejscem zamieszkania dziecka jest każdorazowe miejsce zamieszkania matki. Oznacza to, że zmiana miejsca zamieszkania matki pociąga za sobą automatyczną zmianę miejsca zamieszkania dziecka.

W świetle polskiego prawa, konkretnie art. 97 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.), rodzice wykonują władzę rodzicielską wspólnie, chyba że sąd orzekł inaczej. Władza rodzicielska obejmuje, między innymi, prawo do określenia miejsca zamieszkania dziecka.

Jednakże, przepisy nie wymagają uzyskania zgody drugiego z rodziców na zmianę miejsca zamieszkania dziecka w obrębie terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, chyba że zostało to inaczej uregulowane w wyroku sądowym. Jeżeli wyrok sądu nie zawiera innych ograniczeń w zakresie zmiany miejsca zamieszkania dziecka, możesz przeprowadzić się z nim w dowolne miejsce w Polsce.

Jeśli ojciec dziecka miałby obiekcje dotyczące tej zmiany, mógłby zwrócić się do sądu o zmianę postanowienia w zakresie kontaktów z dzieckiem. Wówczas sąd oceni, czy zmiana miejsca zamieszkania dziecka wpłynęła na jego dobro.

W przypadku planowanej wyprowadzki za granicę, konieczne jest uzyskanie zgody drugiego z rodziców lub, w przypadku braku takiej zgody, uzyskanie odpowiedniego postanowienia sądu opartego na art. 98 K.r.o.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy USC może odmówić wydania aktu zgonu w celu zrzeknięcia się spadku po zmarłym.
Dzień dobry.Czy USC może odmówić wydania aktu zgonu w celu zrzeknięcia się spadku po zmarłym. Mąż ma problem gdyż jego stryj ( brat jego taty) zmarł na początku września. Był pod opieką gosp i to oni zajęli się pochówkiem. Nie miał już nikogo był kawalerem ,bez dzieci, a jedyną najbliższą rodziną był mój mąż,i jego dwaj bracia. Stryj zmarł w innej miejscowości niż mieszkał. W USC powiedzieli że nie wydadzą owego odpisu bo nie są w linii prostej....
Rozwiązanie umowy o pracę a zaległy urlop.
Chciałbym zapytać czy pracodawca może mnie zmusić do wykorzystania pozostałego urlopu w pracy? Umowa o pracę wygasa z zakończeniem listopada, zostałem poinformowany o tym, że nie otrzymam nowej umowy. Nie dostałem w tym przypadku wypowiedzenia, gdyż umowa samoistnie się zakończy. Zdaję sobie sprawę z istnienia artykułu 167(1) kp, ale on nakłada obowiązek wykorzystania narzuconego urlopu w trakcie wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób mam int...
Jak wygląda najem okazjonalny dla obywateli z Ukrainy?
Witam. Jak wygląda najem okazjonalny dla obywateli z Ukrainy?...
Zadatek a zerwanie umowy.
Teściowie podpisali bardzo nie korzystną dla siebie umowę sprzedaży mieszkania. Podpisali umowę przedwstępną w biurze nieruchomości i w umowie jest informacja o zadatku 10000zł. Chcą zrezygnować z transakcji co wiążę się oczywiście z podwójną zapłatą zadatku. I teraz mam 2 pytania. Czy jest jakaś szansa na to, żeby tylko oddać kupującym ich 10000zł ? Drugie pytanie natomiast mam takie iż Pani z biura domaga się po zerwaniu umowy przedwstępne...

Wyszukiwarka