Podwyższenie alimentów.

Dzień dobry. Za dwa tygodnie mam rozprawę o podwyższenie alimentów. Ojciec dziecka zadeklarował pewną kwotę. Napisał na kartce papieru, że zacznie dana kwotę płacić od listopada, ja mu to podpisałam, ale moje pytanie jest takie: czy taka deklaracja którą ja mu podpisałam na owej kartce papieru odnośnie kwoty na którą się zgadzam jest aktualna? czy tylko liczą się zwiększone alimenty zasądzone prawnie przez Sąd?
anonim cytuj
02-11-2023
Czy kwota zadeklarowana przez ojca i "zatwierdzona" przez Ciebie znacząco różni się od kwoty, o którą wnioskowałaś? Ojciec może chcieć wykazać na rozprawie, że się dogadaliście w kwestii wysokości alimentów.
I tak pewnie będzie. Niewiele, się różni,400zl,ale stać go na więcej, tym bardziej że to alimenty na dziecko niepełnosprawne i zalałam Sąd fakturami na nie małe kwoty.

Dlatego proponowałabym się przygotować na pytania Sądu dlaczego przystałaś na niższą kwotę a teraz się z tego wycofujesz. Na pewno Sąd będzie o to pytał, warto więc znaleźć sensowną argumentację skąd ta zmiana, tak żeby uniknąć "klepnięcia" jej przez Sąd, bo na bank ojciec będzie próbował tak to załatwić.
Teraz stwierdziłam, że może by powiedzieć iż ojciec dziecka zaproponował ową kwotę i ja się zgodziłam ponieważ jest większa od obecnej, aczkolwiek poinformował mnie ,że zapłaci każda kwotę na syna zasądzona przez Sąd.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

czy zasadne jest pokrywanie urlopem wypoczynkowym niedoboru godzin?
Witam. Zastanawia mnie, czy zasadne jest pokrywanie urlopem wypoczynkowym niedoboru godzin, ktore są w danym miesiacu do przepracowania. Mam umowę o pracę na czas nieokreślony, na cały etat, pracuję 7,5godziny dziennie, 5 dni w tygodniu, a reszta pokrywana jest z urlopu wypoczynkowego. Czyli tak ok 1-2 dni miesięcznie. Czy pracodawca ma takie prawo? Czy pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia 8 godzin pracy dziennie i 40 godzin w tygodniu?...
Wojewódzki Konserwator Zabytków.
Mam złożony wniosek do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Według przepisów ma miesiąc na odpowiedz chyba, że uzna, że potrzebuję więcej czasu to powinien przysłać list, że potrzebuję jeszcze miesiąc. Niestety urząd ten jest dla petentów niedostępny, setki telefonów i nikt nie odbiera, nikt nie odpisuje. Czy jest określone że jeżeli urząd ten nie odzywa się przez dłuższy czas to uznaje się domniemaną zgodę. Urzędnicy w innych urzędach mówią, że...
Śmierć sprzedającego
Dziś w godzinach porannych podpisany akt u notariusza zakup domu. Część środków własnych część z kredytu bankowego. Kredyt jeszcze nie uruchomiony, pieniądze nie przelane. W tym samym dniu sprzedający umiera. Co w takiej sytuacji? Umowa jest ważna? Jutro muszę dostarczyć do banku akt notarialny celem uruchomienia kredytu. W akcie jest nr rachunku osoby która już nie żyje. Co teraz?...
Opieka nad schorowaną matką.
Witam. Moja babcia niecały rok temu miała udar i jest sparaliżowana do tego stopnia że nie może mówić, chodzić, nie może sama jeść, wykąpać się, skorzystać z łazienki. Moja mama (czyli jej córka) wzięła ją do siebie by móc się nią opiekować. Jest przy niej 24/7, kapie ja, zmienia pampersy, karmi, wykonuje z nią ćwiczenia przepisane przez rehabilitanta, płaci że swoich pieniędzy za wszystko (leki, jedzenie, artykuły do higieny). Moja mama stara si...

Wyszukiwarka