Podwyższenie alimentów.

Dzień dobry. Za dwa tygodnie mam rozprawę o podwyższenie alimentów. Ojciec dziecka zadeklarował pewną kwotę. Napisał na kartce papieru, że zacznie dana kwotę płacić od listopada, ja mu to podpisałam, ale moje pytanie jest takie: czy taka deklaracja którą ja mu podpisałam na owej kartce papieru odnośnie kwoty na którą się zgadzam jest aktualna? czy tylko liczą się zwiększone alimenty zasądzone prawnie przez Sąd?
anonim cytuj
02-11-2023
Czy kwota zadeklarowana przez ojca i "zatwierdzona" przez Ciebie znacząco różni się od kwoty, o którą wnioskowałaś? Ojciec może chcieć wykazać na rozprawie, że się dogadaliście w kwestii wysokości alimentów.
I tak pewnie będzie. Niewiele, się różni,400zl,ale stać go na więcej, tym bardziej że to alimenty na dziecko niepełnosprawne i zalałam Sąd fakturami na nie małe kwoty.

Dlatego proponowałabym się przygotować na pytania Sądu dlaczego przystałaś na niższą kwotę a teraz się z tego wycofujesz. Na pewno Sąd będzie o to pytał, warto więc znaleźć sensowną argumentację skąd ta zmiana, tak żeby uniknąć "klepnięcia" jej przez Sąd, bo na bank ojciec będzie próbował tak to załatwić.
Teraz stwierdziłam, że może by powiedzieć iż ojciec dziecka zaproponował ową kwotę i ja się zgodziłam ponieważ jest większa od obecnej, aczkolwiek poinformował mnie ,że zapłaci każda kwotę na syna zasądzona przez Sąd.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Jak uchylić się od płacenia zachowku?
20 lat temu otrzymałem od swojej matki darowiznę w postaci mieszkania. Obecnie matka nie ma w zasadzie żadnych aktywów. Moja siostra przez wiele lat nie utrzymywała z nami kontaktów, jednak teraz grozi, że będzie żądała zapłaty zachowku ode mnie (jako obdarowanego za życia). Czy jest jakaś opcja, aby uchylić się od zapłaty zachowku? Czy przepisanie tego mieszkania na mojego syna pomoże? Proszę o pomoc, w miarę możliwości z przytoczeniem podstawy ...
Odszkodowanie z ubezpieczenia gospodarczego
Dzień dobry. Proszę o pokierowanie co mogę zrobić. Odwiedziła mnie moja Mama w moim gospodarstwie rolnym . Niestety schodząc że stopnia w altanie ( wiatrołap) zahaczyła nogą o pojemnik z popiołem - upadła i złamała rękę w nadgarstku. Czy jest opcja by otrzymała jakieś odszkodowanie z ubezpieczenia gospodarczego? Wiele się nameczyla i nacierpiala przez ten nieszczęśliwy wypadek...
Depresja a renta
Czy mam prawo ubiegać się o rentę z powodu czasowej niezdolności do pracy przy depresji? Zostałam zdiagnozowana co prawda po 18 rż, mając 19 lat ale będąc jeszcze w liceum. Aktualnie mam skończone 20, niestety nie mam stażu pracy przez właśnie tę chorobę, na studia też nie poszłam przez depresję. Mam za sobą 3 hospitalizacje plus 6 miesięcy na oddziale dziennym. Pytanie, czy w ogóle mam prawo się ubiegać o to? Jestem pod stałą opieką lekarza p...
Czy mogę wycofać się ze sprzedaży produktu?
Witam. Proszę o informację czy sprzedając przez internet jako osoba fizyczna mam prawo wycofać się ze sprzedaży i nie wysłać towaru gdy kupujący oświadczył, że zrobił przelew. Na grupie sprzedażowej wystawiłam przedmiot jak się okazało w rażąco niskiej cenie. Kilku grupowiczów po fakcie poinformowało mnie o realnej cenie. Towar wystawiłam za 5 % jego wartości. Proszę o informację i podstawę prawną czy muszę wysłać towar....

Wyszukiwarka