Podwyższenie alimentów.

Dzień dobry. Za dwa tygodnie mam rozprawę o podwyższenie alimentów. Ojciec dziecka zadeklarował pewną kwotę. Napisał na kartce papieru, że zacznie dana kwotę płacić od listopada, ja mu to podpisałam, ale moje pytanie jest takie: czy taka deklaracja którą ja mu podpisałam na owej kartce papieru odnośnie kwoty na którą się zgadzam jest aktualna? czy tylko liczą się zwiększone alimenty zasądzone prawnie przez Sąd?
anonim cytuj
02-11-2023
Czy kwota zadeklarowana przez ojca i "zatwierdzona" przez Ciebie znacząco różni się od kwoty, o którą wnioskowałaś? Ojciec może chcieć wykazać na rozprawie, że się dogadaliście w kwestii wysokości alimentów.
I tak pewnie będzie. Niewiele, się różni,400zl,ale stać go na więcej, tym bardziej że to alimenty na dziecko niepełnosprawne i zalałam Sąd fakturami na nie małe kwoty.

Dlatego proponowałabym się przygotować na pytania Sądu dlaczego przystałaś na niższą kwotę a teraz się z tego wycofujesz. Na pewno Sąd będzie o to pytał, warto więc znaleźć sensowną argumentację skąd ta zmiana, tak żeby uniknąć "klepnięcia" jej przez Sąd, bo na bank ojciec będzie próbował tak to załatwić.
Teraz stwierdziłam, że może by powiedzieć iż ojciec dziecka zaproponował ową kwotę i ja się zgodziłam ponieważ jest większa od obecnej, aczkolwiek poinformował mnie ,że zapłaci każda kwotę na syna zasądzona przez Sąd.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Zatrudnienie po okresie próbnym 3 miesięcznym.
Dzień dobry, Umowa o pracę na okres próbny do dzisiaj. W umowie zawarto że po okresie próbnym strony postanawiając zawrzeć umowę na czas określony powyżej 12 miesięcy. Czy jeżeli do dzisiaj nie otrzymałam wypowiedzenia to pracodawca jest zobowiązany do tego żeby dać mi kolejną umowę? Wiem że tak logicznie wynika z tej umowy, ale w Polsce chyba bywa różnie. Dodatkowo jak to się ma do dalszego zatrudnienia nawet jeżeli kolejna umowa została by...
Kiedy darowizna nie wchodzi do majątku wspólnego?
Proszę o odpowiedź, jeżeli żona dostała dom od rodziców zapisany tylko na nią ale w trakcie trwania małżeństwa, teraz męża nie ma w domu, ma zarzut znęcania się nad rodziną. Czy ten majątek wchodzi w podział przy rozwodzie?...
Zatrzymane prawo jazdy i brak zgłoszenia w urzędzie odblokowania w systemie po odbytej karze. (Kolejne zatrzymanie przez policję)
Dzień dobry. Przy zatrzymaniu przez policję okazało się że nie mam uprawnień do prowadzenia pojazdu. Miałam je zatrzymane półtora roku wcześniej na 3 miesiące. Kare odbyłam (3 miesiące nie wsiadałam za kółko). Nie byłam świadoma że muszę pojechać do urzędu żeby mnie odblokowali w systemie. Prawo jazdy fizycznie miałam (kartę) wiec myślałam że wszystko dzieje się automatycznie. Nie przyszło mi nawet do głowy żeby się upewnić czy mogę już prowadzić...
Wskazanie osoby poszukiwanej.
Dzień Dobry Rozpoznałem osobę przedstawioną na jednym z nagrań (kamera przemysłowa) poszukiwaną przez organy ścigania, mogącą mieć związek z popełnieniem przestępstwa lub będącą jej świadkiem. Jej dane personalne są dla policji nieznane. Moje typowania opierają się, na fotografiach (wykonanie własne) osoby, którą rozpoznałem - bardzo duże podobieństwo, w sylwetce, chodzie, cechach twarzy. Niestety nagranie z kamery - jest słabej, jakości. Ch...

Wyszukiwarka