Podwyższenie alimentów.

Dzień dobry. Za dwa tygodnie mam rozprawę o podwyższenie alimentów. Ojciec dziecka zadeklarował pewną kwotę. Napisał na kartce papieru, że zacznie dana kwotę płacić od listopada, ja mu to podpisałam, ale moje pytanie jest takie: czy taka deklaracja którą ja mu podpisałam na owej kartce papieru odnośnie kwoty na którą się zgadzam jest aktualna? czy tylko liczą się zwiększone alimenty zasądzone prawnie przez Sąd?
anonim cytuj
02-11-2023
Czy kwota zadeklarowana przez ojca i "zatwierdzona" przez Ciebie znacząco różni się od kwoty, o którą wnioskowałaś? Ojciec może chcieć wykazać na rozprawie, że się dogadaliście w kwestii wysokości alimentów.
I tak pewnie będzie. Niewiele, się różni,400zl,ale stać go na więcej, tym bardziej że to alimenty na dziecko niepełnosprawne i zalałam Sąd fakturami na nie małe kwoty.

Dlatego proponowałabym się przygotować na pytania Sądu dlaczego przystałaś na niższą kwotę a teraz się z tego wycofujesz. Na pewno Sąd będzie o to pytał, warto więc znaleźć sensowną argumentację skąd ta zmiana, tak żeby uniknąć "klepnięcia" jej przez Sąd, bo na bank ojciec będzie próbował tak to załatwić.
Teraz stwierdziłam, że może by powiedzieć iż ojciec dziecka zaproponował ową kwotę i ja się zgodziłam ponieważ jest większa od obecnej, aczkolwiek poinformował mnie ,że zapłaci każda kwotę na syna zasądzona przez Sąd.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy przy zwalnianiu się pracodawca ma obowiązek wypłacić mu ekwiwalent za rok 2021?
Witam. Mążowi za rok 2021 zostało 11 dni urlopu. Czy przy zwalnianiu się pracodawca ma obowiązek wypłacić mu ekwiwalent za rok 2021? I jeszcze jedno pytanie. Mąż chodził do technikum (4letnie). Pracę zaczął w listopadzie 2016 roku. Czy teraz już ma prawo do 26 dni urlopu? Z góry dziękuję za pomoc....
Sprzedawca nie chce wysłać towaru.
Przeglądając sklep internetowy zauważyłem, iż jeden z towarów warty ok 2000 PLN (cenę sprawdziłem teraz, w momencie dokonania zakupu nie znałem tej ceny) jest w promocyjnej cenie 1 PLN. Kupiłem 2 sztuki. Sklep na stronie nie posiada regulaminu sklepu. Sklep stacjonarny jest otwarty pon-pt 11.00-19.00. Zakupu dokonałem dzisiaj (w niedzielę), więc w momencie dokonania zakupu nie byłem w stanie skontaktować się ze sprzedawcą. Sprzedawca wysłał maile...
brak wypłat, zbywający szef
Dzień dobry, piszę bo mam pewien problem. Pracowałam na wakacje przez 2 miesiące w pewnej lodziarni. Rozmawiając na początku z szefem powiedział mi on, że umowę o zlecenie może wypisać nawet 2 miesiące od rozpoczęcia. Więc praca tak jakby na czarno (umowy dalej się nie doczekałam, bo facet mnie zbywa i przekłada spotkanie, na którym miałam tę umowę podpisać :)) Pierwszą pensję za lipiec elegancko mi wypłacił, a za sierpień coś...
Dziedziczenie przez dzieci konkubenta.
Moja mama była w nieformalnym związku przez prawie 20 lat. Po Jej śmierci, 4 lata temu, majątek odziedziczyliśmy we trójkę razem z rodzeństwem. Partner mamy oczywiście mieszkał do końca życia z Nami. Ma On dwójkę dzieci z, którymi nie utrzymywał kontaktu. Czy mogą Oni teraz żądać jakiegoś spadku lub ewentualnie chcieć żebyśmy spłacało kredyt, który miał mamy partner a nie ubezpieczył go na wypadek swojej śmierci?...

Wyszukiwarka