Podwyższenie alimentów.

Dzień dobry. Za dwa tygodnie mam rozprawę o podwyższenie alimentów. Ojciec dziecka zadeklarował pewną kwotę. Napisał na kartce papieru, że zacznie dana kwotę płacić od listopada, ja mu to podpisałam, ale moje pytanie jest takie: czy taka deklaracja którą ja mu podpisałam na owej kartce papieru odnośnie kwoty na którą się zgadzam jest aktualna? czy tylko liczą się zwiększone alimenty zasądzone prawnie przez Sąd?
anonim cytuj
02-11-2023
Czy kwota zadeklarowana przez ojca i "zatwierdzona" przez Ciebie znacząco różni się od kwoty, o którą wnioskowałaś? Ojciec może chcieć wykazać na rozprawie, że się dogadaliście w kwestii wysokości alimentów.
I tak pewnie będzie. Niewiele, się różni,400zl,ale stać go na więcej, tym bardziej że to alimenty na dziecko niepełnosprawne i zalałam Sąd fakturami na nie małe kwoty.

Dlatego proponowałabym się przygotować na pytania Sądu dlaczego przystałaś na niższą kwotę a teraz się z tego wycofujesz. Na pewno Sąd będzie o to pytał, warto więc znaleźć sensowną argumentację skąd ta zmiana, tak żeby uniknąć "klepnięcia" jej przez Sąd, bo na bank ojciec będzie próbował tak to załatwić.
Teraz stwierdziłam, że może by powiedzieć iż ojciec dziecka zaproponował ową kwotę i ja się zgodziłam ponieważ jest większa od obecnej, aczkolwiek poinformował mnie ,że zapłaci każda kwotę na syna zasądzona przez Sąd.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

ubezpieczenie samochodu
Witam proszę o poradę : Znajomy wziął na siebie ubezpieczenie auta jednego ze swoich domowników. Okazało się że umowa ubezpieczenia tego auta skończyła się 17 dni wcześniej o czym znajomy nie wiedział. Teraz przyszedł fundusz gwarancyjny do zapłaty a " domownik" którego jest auto nie poczuwa się do winy ani nie ma chęci płacić owej kary... Auto jest na jego wujka, ubezpieczenie na znajomego a autem jeździ "domownik" Jest ...
Sprzedaż domu po zmarłym.
Testament jedynie odczytany, jeszcze nie został "zaklepany". Mimo tego jest pełna zgodność, że dom sprzedajemy i trzeba to jak najszybciej zrobić (wymaga remontu). Tutaj właśnie wchodzą moje pytania: 1. Czy w takiej sytuacji gdzie jeszcze nie ma statusu własności/prawnego (czy jak fachowo to nazwać) można taki dom sprzedać?? 2. Czy jeśli można sprzedać to należy od razu uiścić jakieś opłaty z tego tytułu?? Po prostu chciałem się upew...
Problem z naprawioną usterką w wynajmowanym mieszkaniu. Właściciel nie chce oddać kaucji.
Wynajmowałam mieszkanie i napuchła oscieżnica. Ok zadeklarowałam wymianę. Wymieniałam w firmie gdzie była montowana. Okazuje się, że używanego koloru już nie ma i zmontowali kolor używany teraz. Kolor się delikatnie różni. Właściciel nie chce oddać kaucji bo twierdzi, że kolor jest inny i czeka na wycenę innej. Czy ma prawo? Usterka wymieniona, inny kolor nie z mojej winy. Teraz właścicielka piszę, że to zaniża standard mieszkania i chce wymie...
L4 po ustaniu zatrudnienia
Witam. Pod koniec października zostało mi przyznane l4, stosunek mojej pracy kończył się 1 listopada, kiedy byłam na zwolnieniu. Niebawem kończy mi się l4, lecz z pewnością będę miała je przedłużone. Czy lekarz wystawiający mi l4 ma jakąś informację w systemie, że nie pracuję już w tej firmie? ...

Wyszukiwarka