Ktoś pozostawił auto na mojej działce.

Witam, tydzień temu ktoś pozostawił auto na mojej działce, bez niczyjej wiedzy i zgody. Do dnia dzisiejszego zero zainteresowania autem ze strony właściciela. Policja umywa ręce od tego tematu. Co w takim razie możemy zrobić aby zabrano to auto? Na działce trwa budowa i auto utrudnia pracę.
anonim cytuj
27-08-2023
Wezwie straż miejskim domagaj się żeby wezwali lawetę.

anonim cytuj
27-08-2023
130a ustawy Prawo o ruchu drogowym. Dyspozycję usunięcia pojazdu wydaje strażnik gminny (miejski), a starosta wybiera parking depozytowy, na którym pojazd ma przebywać aż do odbioru przez właściciela, który będzie musiał zapłacić zarówno za parkowanie pojazdu, jak i wcześniejsze odholowanie.

anonim cytuj
27-08-2023
130a ustawy Prawo o ruchu drogowym. Dyspozycję usunięcia pojazdu wydaje strażnik gminny (miejski), a starosta wybiera parking depozytowy, na którym pojazd ma przebywać aż do odbioru przez właściciela, który będzie musiał zapłacić zarówno za parkowanie pojazdu, jak i wcześniejsze odholowanie.

Dokładnie, zgodnie z polskim prawem, jeżeli pojazd zostaje pozostawiony bez zgody właściciela gruntu, a zakłóca to jego użytkowanie, można podjąć odpowiednie kroki w celu usunięcia tego pojazdu. W oparciu o art. 130a ustawy Prawo o ruchu drogowym, właściciel działki ma prawo:

W pierwszej kolejności powiadomić strażników gminnych lub miejskich o nieuprawnionym pozostawieniu pojazdu na prywatnej nieruchomości. To oni są odpowiedzialni za wydanie dyspozycji usunięcia pojazdu.
Po wydaniu dyspozycji przez strażnika, pojazd będzie odholowany na parking depozytowy wyznaczony przez starostę.
Właściciel pojazdu będzie musiał ponieść koszty związane z odholowaniem oraz parkowaniem na parkingu depozytowym.
Zalecam zastosowanie się do powyższych kroków w celu rozwiązania opisanego przez Pana problemu.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

błędnie obliczany ZUS
Mój znajomy ma firmę i księgowa. Księgowa co miesiąc obliczała ZUS i to, ile ma zapłacić. W pewnym momencie przez kilka miesięcy robiła błędy i źle obliczala kwotę, przez co narobiła koledze ogromny ‚dług' w zusie. Zmienił już księgowa. W jaki sposób pociągnąć była księgowa do odpowiedzialności i zapłaty?...
Mąż ma akt własności działki, na którym działka ma rozmiar 2500 m kw. Okazało się, że ma ona 2000 m kw. Co można z tym zrobić?
Dzień dobry, mąż ma akt własności działki, na którym działka ma rozmiar 2500 m kw. I tak płaciliśmy i płacili jego rodzice. W roku 2012 geodeta wymierzył działkę i okazało się, że ma ona 2000 mkw. Działka kończy się stawem należącym do gminy, który został wykopany ok. 1990 r. Staw jest poszerzeniem rzeczki, która przepływa przez miejscowość. Niestety z różnych względów można się tym zająć dopiero teraz. Jeśli oczywiście można. Czy ktoś z Pań...
Odzież ochronna BHP.
Witam wszystkich. Mam taki dylemat. Pracuję na dziale produkcji w firmie, wykonuje prace lekką, nie obsługuje żadnej maszyny, tylko montaż. Jako, że praca wymaga odzieży ochronnej dostaję takową od pracodawcy. I tu moje pytanie. Obuwie pracodawcy ma standard s1p i jest bardzo niewygodne, pocą się stopy i bolą po paru godzinach, już nie mówiąc o zapachu. Chciałem kupić sobie obuwie o tej samej klasie ochronnej lub wyższej ale wygodne, dopasowane d...
Odmowa rejestracji samochodu.
Mam problem z rejestracją samochodu zakupionego w Niemczech, jest to import prywatny. Wydział Komunikacji odmawia rejestracji twierdząc że posiadam kserokopię umowy, a nie jej oryginał. Co jest zabawne bo przecież byłem obecny podczas jej spisywania i obie kartki były odręcznie wypełniane. Z tym, że długopisem z czarnym tuszem. Czy urzędnik może właściwie "na oko" stwierdzić czy dokument jest oryginałem czy kopią? No bo jeśli tak to na...

Wyszukiwarka