Ktoś pozostawił auto na mojej działce.

Witam, tydzień temu ktoś pozostawił auto na mojej działce, bez niczyjej wiedzy i zgody. Do dnia dzisiejszego zero zainteresowania autem ze strony właściciela. Policja umywa ręce od tego tematu. Co w takim razie możemy zrobić aby zabrano to auto? Na działce trwa budowa i auto utrudnia pracę.
anonim cytuj
27-08-2023
Wezwie straż miejskim domagaj się żeby wezwali lawetę.

anonim cytuj
27-08-2023
130a ustawy Prawo o ruchu drogowym. Dyspozycję usunięcia pojazdu wydaje strażnik gminny (miejski), a starosta wybiera parking depozytowy, na którym pojazd ma przebywać aż do odbioru przez właściciela, który będzie musiał zapłacić zarówno za parkowanie pojazdu, jak i wcześniejsze odholowanie.

anonim cytuj
27-08-2023
130a ustawy Prawo o ruchu drogowym. Dyspozycję usunięcia pojazdu wydaje strażnik gminny (miejski), a starosta wybiera parking depozytowy, na którym pojazd ma przebywać aż do odbioru przez właściciela, który będzie musiał zapłacić zarówno za parkowanie pojazdu, jak i wcześniejsze odholowanie.

Dokładnie, zgodnie z polskim prawem, jeżeli pojazd zostaje pozostawiony bez zgody właściciela gruntu, a zakłóca to jego użytkowanie, można podjąć odpowiednie kroki w celu usunięcia tego pojazdu. W oparciu o art. 130a ustawy Prawo o ruchu drogowym, właściciel działki ma prawo:

W pierwszej kolejności powiadomić strażników gminnych lub miejskich o nieuprawnionym pozostawieniu pojazdu na prywatnej nieruchomości. To oni są odpowiedzialni za wydanie dyspozycji usunięcia pojazdu.
Po wydaniu dyspozycji przez strażnika, pojazd będzie odholowany na parking depozytowy wyznaczony przez starostę.
Właściciel pojazdu będzie musiał ponieść koszty związane z odholowaniem oraz parkowaniem na parkingu depozytowym.
Zalecam zastosowanie się do powyższych kroków w celu rozwiązania opisanego przez Pana problemu.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Zasiłek macierzyński.
Witam. Może ktoś się orientuje czy ZUS wypłaci córce zasiłek macierzyński. Sprawa wygląda następująco: Córka czekała aż się zwolni miejsce w wymarzonej pracy. Podczas oczekiwania zaszła w ciążę I wtedy dostała telefon że miejsce się zwolniło i żeby przyszła podpisać umowę. Tak też zrobiła. Pracuje nadal....
wzór pisma do Plusa o anulowanie kary umowej za niezdanie sprzętu w czasie
Proszę o napisanie wzoru wniosku do Plusa o anulowanie kary umownej w związku z niezdaniem dekodera w terminie. Kara wynosi tysiąc złotych. W uzasadnieniu proszę o napisanie, że nie dokonałam zwrotu ze względu na moją nieobecność w Polsce. Dodatkowo proszę uwzględnić, że jestem wieloletnim klientem, płacę rachunki na czas oraz korzystam również z innych produktów/usług Plusa. Proszę uwzględnić, że jestem zadowolona z usług sieci Plus i będę dalej...
Skarga kasacyjna.
Sąd Okręgowy oddalił moje zażalenie na postanowienie Sądu Rejonowego o zapłatę. Obie instancje uzasadniały swoje stanowisko faktem, iż mój pełnomocnik nie uzupełnił braków formalnych w terminie, mimo, iż posiadał wszystkie informacje aby te braki uzupełnić. Moje uprzejme zapytanie: 1. W jakim terminie mogę zwrócić się do BRPR z prośba o złożenie skargi kasacyjnej do SN; 2. Czy za niedopełnienie obowiązków mogę dochodzić od pełnomocnika odszkod...
Dwa odszkodowania z tej samej polisy.
Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia grupowego. Dołączyłem do ubezpieczenia w zakładzie pracy. Ubezpieczyciel oferował też ubezpieczenie dla małżonka. Więc ubezpieczyłem również żonę. Jest to ta sama polisa grupowa. Troszkę odmienne warunki dla mnie i dla mojej żony. Składka osobna za mnie i za moja żonę. Moja żona przebywała w szpitalu, za co uzyskała odszkodowanie zgodnie z warunkami polisy. Teraz ponownie jest w szpitalu więc sobie te polisy prz...

Wyszukiwarka