Ktoś pozostawił auto na mojej działce.

Witam, tydzień temu ktoś pozostawił auto na mojej działce, bez niczyjej wiedzy i zgody. Do dnia dzisiejszego zero zainteresowania autem ze strony właściciela. Policja umywa ręce od tego tematu. Co w takim razie możemy zrobić aby zabrano to auto? Na działce trwa budowa i auto utrudnia pracę.
anonim cytuj
27-08-2023
Wezwie straż miejskim domagaj się żeby wezwali lawetę.

anonim cytuj
27-08-2023
130a ustawy Prawo o ruchu drogowym. Dyspozycję usunięcia pojazdu wydaje strażnik gminny (miejski), a starosta wybiera parking depozytowy, na którym pojazd ma przebywać aż do odbioru przez właściciela, który będzie musiał zapłacić zarówno za parkowanie pojazdu, jak i wcześniejsze odholowanie.

anonim cytuj
27-08-2023
130a ustawy Prawo o ruchu drogowym. Dyspozycję usunięcia pojazdu wydaje strażnik gminny (miejski), a starosta wybiera parking depozytowy, na którym pojazd ma przebywać aż do odbioru przez właściciela, który będzie musiał zapłacić zarówno za parkowanie pojazdu, jak i wcześniejsze odholowanie.

Dokładnie, zgodnie z polskim prawem, jeżeli pojazd zostaje pozostawiony bez zgody właściciela gruntu, a zakłóca to jego użytkowanie, można podjąć odpowiednie kroki w celu usunięcia tego pojazdu. W oparciu o art. 130a ustawy Prawo o ruchu drogowym, właściciel działki ma prawo:

W pierwszej kolejności powiadomić strażników gminnych lub miejskich o nieuprawnionym pozostawieniu pojazdu na prywatnej nieruchomości. To oni są odpowiedzialni za wydanie dyspozycji usunięcia pojazdu.
Po wydaniu dyspozycji przez strażnika, pojazd będzie odholowany na parking depozytowy wyznaczony przez starostę.
Właściciel pojazdu będzie musiał ponieść koszty związane z odholowaniem oraz parkowaniem na parkingu depozytowym.
Zalecam zastosowanie się do powyższych kroków w celu rozwiązania opisanego przez Pana problemu.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Dzieci w szkole prześladują innych uczniów, co z tym można zrobić? Jakie kroki prawne mogę podjąć ?
Witam syn chodzi do szkoły podstawowej do klasy 7 . W jego klasie jest kilkoro dzieci ( chłopcy i dziewczęta) , którzy sprawiają problemy w szkole . Prześladują innych uczniów, upokarzają innych , pyskują itp. Są to dzieci z tzw. Dobrych domów, rodzice na wysokich stanowiskach . Przez te dzieci 3 innych uczniów przeniosło się do innych szkół ponieważ nie dawały sobie rady psychicznie . Dwóch chłopaków z tej ,, bandy ,, zaczęły znęcać się nad mo...
Cofnięcie umowy dożywocia.
Czy jest możliwy dobrowolny zwrot darowizny i z jakim konsekwencjami się to wiąże? Darowizna była dokonana w pierwszej linii, ojciec syn, syn nie może wywiązać się z obietnicy dożywocia więc stwierdził, że odda rodzicom mieszkanie. Chcieliby to załatwić polubownie. Czy jest taka możliwość?...
Czy przy zwalnianiu się pracodawca ma obowiązek wypłacić mu ekwiwalent za rok 2021?
Witam. Mążowi za rok 2021 zostało 11 dni urlopu. Czy przy zwalnianiu się pracodawca ma obowiązek wypłacić mu ekwiwalent za rok 2021? I jeszcze jedno pytanie. Mąż chodził do technikum (4letnie). Pracę zaczął w listopadzie 2016 roku. Czy teraz już ma prawo do 26 dni urlopu? Z góry dziękuję za pomoc....
Urlop na żądanie.
Mam następujące pytanie: z 26 dni urlopu wypoczynkowego za chwilę wykorzystam ostatnie dwa w październiku i to będą wszystkie z 22 dni zaplanowanych. Z 4 dni urlopu na żądanie wykorzystałem już 2 i zostały 2 do wykorzystania. Ku mojemu zdziwieniu dostałem wczoraj grafik na listopad z dwoma dniami urlopu pod koniec tegoż miesiąca. Takie pytanie: czy przełożony przed końcem roku może tak od siebie wpisać resztę dni z urlopu na żądanie bez zgody pra...

Wyszukiwarka