Ktoś pozostawił auto na mojej działce.

Witam, tydzień temu ktoś pozostawił auto na mojej działce, bez niczyjej wiedzy i zgody. Do dnia dzisiejszego zero zainteresowania autem ze strony właściciela. Policja umywa ręce od tego tematu. Co w takim razie możemy zrobić aby zabrano to auto? Na działce trwa budowa i auto utrudnia pracę.
anonim cytuj
27-08-2023
Wezwie straż miejskim domagaj się żeby wezwali lawetę.

anonim cytuj
27-08-2023
130a ustawy Prawo o ruchu drogowym. Dyspozycję usunięcia pojazdu wydaje strażnik gminny (miejski), a starosta wybiera parking depozytowy, na którym pojazd ma przebywać aż do odbioru przez właściciela, który będzie musiał zapłacić zarówno za parkowanie pojazdu, jak i wcześniejsze odholowanie.

anonim cytuj
27-08-2023
130a ustawy Prawo o ruchu drogowym. Dyspozycję usunięcia pojazdu wydaje strażnik gminny (miejski), a starosta wybiera parking depozytowy, na którym pojazd ma przebywać aż do odbioru przez właściciela, który będzie musiał zapłacić zarówno za parkowanie pojazdu, jak i wcześniejsze odholowanie.

Dokładnie, zgodnie z polskim prawem, jeżeli pojazd zostaje pozostawiony bez zgody właściciela gruntu, a zakłóca to jego użytkowanie, można podjąć odpowiednie kroki w celu usunięcia tego pojazdu. W oparciu o art. 130a ustawy Prawo o ruchu drogowym, właściciel działki ma prawo:

W pierwszej kolejności powiadomić strażników gminnych lub miejskich o nieuprawnionym pozostawieniu pojazdu na prywatnej nieruchomości. To oni są odpowiedzialni za wydanie dyspozycji usunięcia pojazdu.
Po wydaniu dyspozycji przez strażnika, pojazd będzie odholowany na parking depozytowy wyznaczony przez starostę.
Właściciel pojazdu będzie musiał ponieść koszty związane z odholowaniem oraz parkowaniem na parkingu depozytowym.
Zalecam zastosowanie się do powyższych kroków w celu rozwiązania opisanego przez Pana problemu.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Dozor a wyjazd
Witam mam dozor i wizyty w poniedzialki i piatki. Mam wyjazd na niedziele bylem pytalem sie wyjazd na terenie polski nie mam nic ze musze byc w miejscu zamieszkania. Byla kiedys policja mnie nie bylo w domu nic nie stalo sie przyjechali tydzien pozniej. Pytalem o wyjazd na komisariacie oni sami nie wiedza. A w sierpniu mam wyjazd na trzy dni pomiedzy stawiennictwem na komendzie. Musze zglaszac?...
Szkodliwe warunki pracy.
Od kilku lat pracuje w firmie produkującej drut....tzn. na ciągarni...jako tzw. "ciągacz drutu", jednakże w mojej umowie jak i pozostałych pracowników nie widnieje stanowisko pracy jako CIAGACZ DRUTU tylko jako Operator maszyn;(praca jako CIAGACZ DRUTU wiąże się wg ustawy jako szkodliwa dla zdrowia....a jako operator maszyn sami wiemy że nic z tego nie ma. Gdzie i jak zgłosić naruszenie prawa? Wszyscy pracujemy przy ciągarkach...wdycham...
Wycena od hotelu.
Witam wszystkich, potrzebuje porady w sprawie sporu z hotelem. Moja praca wymaga czasami skorzystać z usług hotelu(przeważnie raz w miesiącu, 3-4dni). Gdzieś od początku tego roku korzystałam z usług jednego, w którym przy ostatnim pobycie wg hotelu pokój wymaga generalnego remontu. Co się stało? Wychodząc rano z pokoju wyślizgnął mi się z ręki ich papierowy kubek i rozlałam kawę na dywan. Od razu poinformowałam o tym recepcję, ale po powrocie wi...
Dodatek węglowy dla mieszkańców bloków.
Proszę o informację czy dodatek węglowy należy się mieszkańcom bloków? Osiedle ma zewnętrzną kotłownie, która jest obsługiwana przez spółdzielnie. Czy organ wypłacający dodatek może żądać dostarczenia zaświadczenia, które ma wystawić spółdzielnia? Bo jeśli by się nie należało, to po co zaświadczenia? ...

Wyszukiwarka