Ktoś pozostawił auto na mojej działce.

Witam, tydzień temu ktoś pozostawił auto na mojej działce, bez niczyjej wiedzy i zgody. Do dnia dzisiejszego zero zainteresowania autem ze strony właściciela. Policja umywa ręce od tego tematu. Co w takim razie możemy zrobić aby zabrano to auto? Na działce trwa budowa i auto utrudnia pracę.
anonim cytuj
27-08-2023
Wezwie straż miejskim domagaj się żeby wezwali lawetę.

anonim cytuj
27-08-2023
130a ustawy Prawo o ruchu drogowym. Dyspozycję usunięcia pojazdu wydaje strażnik gminny (miejski), a starosta wybiera parking depozytowy, na którym pojazd ma przebywać aż do odbioru przez właściciela, który będzie musiał zapłacić zarówno za parkowanie pojazdu, jak i wcześniejsze odholowanie.

anonim cytuj
27-08-2023
130a ustawy Prawo o ruchu drogowym. Dyspozycję usunięcia pojazdu wydaje strażnik gminny (miejski), a starosta wybiera parking depozytowy, na którym pojazd ma przebywać aż do odbioru przez właściciela, który będzie musiał zapłacić zarówno za parkowanie pojazdu, jak i wcześniejsze odholowanie.

Dokładnie, zgodnie z polskim prawem, jeżeli pojazd zostaje pozostawiony bez zgody właściciela gruntu, a zakłóca to jego użytkowanie, można podjąć odpowiednie kroki w celu usunięcia tego pojazdu. W oparciu o art. 130a ustawy Prawo o ruchu drogowym, właściciel działki ma prawo:

W pierwszej kolejności powiadomić strażników gminnych lub miejskich o nieuprawnionym pozostawieniu pojazdu na prywatnej nieruchomości. To oni są odpowiedzialni za wydanie dyspozycji usunięcia pojazdu.
Po wydaniu dyspozycji przez strażnika, pojazd będzie odholowany na parking depozytowy wyznaczony przez starostę.
Właściciel pojazdu będzie musiał ponieść koszty związane z odholowaniem oraz parkowaniem na parkingu depozytowym.
Zalecam zastosowanie się do powyższych kroków w celu rozwiązania opisanego przez Pana problemu.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Zajęcie komornicze.
Mam problem z zajęciem komorniczym pieniędzy z konta. Pieniądze te są z programu "Czyste powietrze" czytałem że nie mogą być zajęte (art.831 § 1 pkt2a). Dzwoniłem do komornika ten chyba zna taki przepis ale zawala winę na bank, znowu bank chce jakieś pismo o komornika że pieniądze z programu są zwolnione z egzekucji. Bank chce też umowy z programem czyste powietrze że niby na tej umowie jest jakaś klauzura o zajęciu przez komornika. ...
Wada ukryta samochodu po zakupie.
Witam. Dwa miesiące temu kupiłam samochód. Przy zakupie samochodu właściciel zapewniał, że auto nigdy nie uczestniczyło w żadnej kolizji. Dziś po podłączeniu komputera do samochodu mechanik stwierdził, że auto bite. Sprawdzam auto w CarVertical ( wiem że miałam to zrobić przy zakupie, ale niestety, zaufałam sprzedawcy) i okazało się, że samochód miał dwa wypadki. Pytanie : czy mogę zwrócić samochód, jak to zrobić?...
Zwolnienie na zasiłku rehabilitacyjnym.
Moja mama wykorzystała maksymalny okres zwolnienia chorobowego 182 dni po czym przeszła na 6 miesięczny okres zasiłku rehabilitacyjnego. Po 3 miesiącach zasiłku rehabilitacyjnego zgodnie z kodeksem mama została zwolniona bez okresu wypowiedzenia. Jest to pracodawca zatrudniający do 20 pracowników, mama tydzień przed zwolnieniem osiągnęła wiek emerytalny. Czy biorąc pod uwagę, że mama została zwolniona przez pracodawcę do 20 pracowników nie należ...
Zapach stęchlizny w wynajmowanym mieszkaniu.
Zawarłam umowę najmu kawalerki, mieszkam w niej od piątku i ciągle odczuwam intensywny zapach stęchlizny , jest to nie do wytrzymania, nie mogę skupić się na nauce. Zainwestowałam w pochłaniacze wilgoci, spreje i wszystko inne co niweluje zapachy, jednak dalej śmierdzi. Dzwoniąc do właścicielki dowiedziałam się, że była lokatorka zalała kuchnie. Pani właścicielka wytarła podłogi i zostawiła tą sprawę, nie informując mnie przy oględzinach, podczas...

Wyszukiwarka