Postanowienie o zawieszeniu śledztwa.

Witam, w dniu 19.07.2017 roku wydano postanowienie o przedstawieniu zarzutów z artykułów 56,61,62 kks. Już 22 maja 2018 roku wydano postanowienie o zawieszeniu śledztwa ze względu na niemożność przesłuchania świadków. Natomiast w dniu 28 kwietnia 2020 roku ponownie wydano postanowienie o kontynuacji zawieszenia śledztwa z tego samego powodu ( braku możliwości przesłuchania świadka).
I tak od przedstawienia zarzutów minęło już 6 lat, a sprawa dotyczy lat 2012-2013 czyli sprzed 10-11 lat.
Moje pytania :
Czy można zawieszać śledztwo w nieskończoność?
Oraz wg moich ustaleń przestępstwo które przedstawiono w zarzutach Sąd powinien umorzyć po 10 latach od czynu. Tzn. dobrze rozumuje że Sąd nie powinien rozpoznawać sprawy bo doszło do przedawnienia przestępstwa?
anonim cytuj
27-08-2023
Zawieszenie jest możliwe wtedy, kiedy zachodzi długotrwała przeszkoda uniemożliwiająca prowadzenie postępowania. W tym czasie nie biegnie termin przedawnienia. Jeśli jest Pan stroną postępowania i uważa Pan, że przeszkoda minęła (albo organy nie zrobiły nic, by minęła), to może Pan wnieść o podjęcie zawieszonego postępowania, a na ewentualną odmowę złożyć zażalenie.

anonim cytuj
27-08-2023
Witam, w dniu 19.07.2017 roku wydano postanowienie o przedstawieniu zarzutów z artykułów 56,61,62 kks. Już 22 maja 2018 roku wydano postanowienie o zawieszeniu śledztwa ze względu na niemożność przesłuchania świadków. Natomiast w dniu 28 kwietnia 2020 roku ponownie wydano postanowienie o kontynuacji zawieszenia śledztwa z tego samego powodu ( braku możliwości przesłuchania świadka).

Zawieszenie postępowania karnego jest regulowane przez Kodeks postępowania karnego. Postępowanie można zawiesić z różnych powodów, w tym w przypadku gdy przeszkody w prowadzeniu postępowania są długotrwałe i nie dają się usunąć w krótkim czasie.

Czy można zawieszać śledztwo w nieskończoność?

Nie, nie można zawieszać śledztwa w nieskończoność. Zgodnie z art. 324 § 1 k.p.k., postępowanie można zawiesić, jeśli nie można dokonać czynności procesowej z powodu długotrwałej przeszkody uniemożliwiającej jej dokonanie. Jednakże organ prowadzący postępowanie powinien podejmować czynności w kierunku usunięcia tych przeszkód. Jeżeli przeszkoda nie zostanie usunięta w ciągu 6 miesięcy, organ powinien co pół roku podejmować uchwałę o dalszym zawieszeniu postępowania lub jego umorzeniu.

Oraz wg moich ustaleń przestępstwo które przedstawiono w zarzutach Sąd powinien umorzyć po 10 latach od czynu. Tzn. dobrze rozumuje że Sąd nie powinien rozpoznawać sprawy bo doszło do przedawnienia przestępstwa?

Prawidłowo zwróciłeś uwagę na kwestię przedawnienia. W polskim prawie karnym terminy przedawnienia różnią się w zależności od rodzaju przestępstwa. Jeżeli chodzi o przestępstwa, do których odnoszą się wymienione przez Ciebie artykuły Kodeksu karnego skarbowego, to termin przedawnienia wynosi 5 lat od dnia popełnienia czynu zabronionego. Warto zaznaczyć, że zawieszenie postępowania nie wpływa na bieg terminu przedawnienia (art. 101 § 2 k.k.).

Jeśli więc od momentu popełnienia przestępstwa minęło 10 lat, a śledztwo zostało zawieszone i nie było prowadzone w tym czasie żadne inne postępowanie w tej sprawie, które by przedłużało bieg przedawnienia, to wydaje się, że przestępstwo uległo przedawnieniu. W takiej sytuacji warto wystąpić z wnioskiem o umorzenie postępowania z powodu przedawnienia przestępstwa.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Długi po ojcu.
Moi rodzice rozwiedli się ze sobą prawie 30 lat temu ,ja zostałem z matką ,ojciec założył nową rodzinę . Kontaktów z ojcem nie mam już ponad 15 lat ,nawet nie wiem gdzie on mieszka i co się u niego dzieje. Ojciec w przeszłości narobił sobie długów,ponoć był niewypłacalny ,i szukali go różni ludzie.Ponoć te długi dalej nad nim wiszą. Ja sam żyje skromnie tj.nie mam długów,pracuje uczciwie ,zbieram pieniądze i odkładam i nie chcę ,aby to wszystk...
Kupowanie/ posiadanie narkotyków.
Witam serdecznie. Mam pewien problem, a dokładniej mój chłopak. Otóż podczas przesłuchania w większej sprawie (w której nie brał udziału) jedna osoba pomówiła go o to, że mój chłopak kupował od niego notorycznie w odstępach co 2-3 dni narkotyki (amfetamine, po 1-2g). Łącznie wyliczyli około 75 porcji po 2g. Podejrzany jest o popełnienie przestępstwa z art. 62 ust. 2. Na podstawie nakazu straż graniczna przesłuchała mnie i przeszukała moje mieszk...
Podatek od kopert ślubnych, jak to wygląda?
Podatek ,,od kopert ślubnych" - otrzymaliśmy z małżonką w ramach prezentów ślubnych ok. 45 000 zł - grupa podatkowa 0. Jak to wygląda z podatkiem, wpłaceniem tego na konto, aby nie mieć przyjemności z fiskusem i nie odprowadzać podatku z tego tytułu....
Certyfikat covidowy
Dzień dobry mam pytanie ostatnio zaszczepiłem się posiadam ten certyfikat itd. Wczoraj poszedłem na basen Pani poprosiła mnie o ten certyfikat pokazałem a ona zeskanowała kod nie mówiąc mi w jakim celu to robi czy miała do tego prawo? Koniec końców w tym są zawarte przecież moje dane osobowe. Dlatego zastanawiam się czy mam obowiązek pokazywania tego dokumentu oraz czy maja prawo do skanowania go nie informując mnie w jakim celu to robią? (Pani p...

Wyszukiwarka