Egzekucja świadczeń alimentacyjnych.

Witam, od jakiego czasu mam komornika w związku z opóźnieniem płatności za alimenty 2 miesiące, wszystko jest uregulowane już i opłacane są alimenty bieżące, co zrobić aby nie mieć komornika skoro na bieżąco place plus odsetki dla komornika za to że go w ogóle mam ?
anonim cytuj
08-02-2024
Tylko, że jeśli ty płacisz wierzycielowi do ręki. To tym sposobem blokujesz komornika . Wierzyciel nie może przyjąć od ciebie bezpośrednio kasy . Tylko przez komornika .

anonim cytuj
08-02-2024
Może, ale musi to zgłosić do komornika.

anonim cytuj
08-02-2024
Bez zgłoszenia nie może. Sama odbieram alimenty to wiem. Nawet jeśli jest z funduszu to też nie może przyjąć do rąk.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Nieruchomość (brak testamentu, postępowania spadkowego)
Witam potrzebuje porady sprawa wygląda tak mamy dom który stoi pusty nikt z nas nie mieszka tam tata zmarł 9 lat temu. Mama po śmierci taty nie zrobiła rozpisu ani nic bo po tacie każdemu z nas się jakaś tam część należy. Teraz chcemy to sprzedać i pytanie teraz takie czy jeśli dom stoi na mamę (po śmierci taty) byli małżeństwem nie mieli rozdzielności, czy możemy u notariusza spisać się nowemu właścicielowi czy sądownie to trzeba? Szczerze nie...
Unikanie komornika.
Sytuacja wygląda następująco: Była sprawa w Sądzie o podwyższenie alimentów na dziecko, zostały podwyższone z nakazem wyrównania od dnia złożenia pozwu-wyrok zaoczny, ponieważ pozwany nie odbierał pism sądowych mimo dostarczenia pozwu przez komornika. Ojciec dziecka nie wyrównał i od marca 2023r. przelał jedynie 700 zł w kwietniu na poczet alimentów. Pod koniec kwietnia złożyłam sprawę do komornika. Okazało się ze konto jest zajęte przez dwóc...
Rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron.
Odchodzę z pracy, gdyż pracodawca stosował mobbing. Wypowiedziałem umowę za porozumieniem stron 2 tygodnie temu. Obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim do końca września czyli okresu wypowiedzenia. Otrzymałem dziś takiego smsa od pracodawcy. ""Szanowny Panie Adamie, w związku z popełnionymi przez Pana błędami w pracy moje biuro poniosło stratę finansową w wysokości 910,40 zł. Jeśli chce Pan poznać szczegóły i polubownie załatwić tę spra...
Jak mogę być współwłaścicielem samochodu, aby liczyły mi się już zniżki
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie dopisania mnie jako współwłaściciela samochodu. Auto w tej chwili jest zarejestrowane na mamę, chciałabym dopisać siebie jako współwłaściciel, aby liczyły mi się już zniżki. W takiej sytuacji musiałaby być spisana umowa darowizny, a następnie zgłoszenie tej umowy do wydziału komunikacji i wydanie nowego dowodu rejestracyjnego? Czy muszę zgłaszać darowiznę do skarbówki, gdzie wartość auta wynosi ok 4/5 tyś z...

Wyszukiwarka