Wypłata pieniędzy po zmarłym ojcu z bankomatu za pomocą karty. Co grozi?

Wypłata pieniędzy po zmarłym ojcu z bankomatu za pomocą karty. Co grozi? W sensie jaka kara? Karta przekazana za życia dobrowolnie. Dopiero dowiedziałem się , że to jest przestępstwo. Dodam że mam dwójkę starszych braci. Całą kwotę mam w domu.
anonim cytuj
24-11-2022
Można zostać posądzonym o kradzież lub wyłudzenie. Kwota, która była zgromadzona na koncie w dniu śmierci właściciela wchodzi do masy spadkowej. Czy było robione postępowanie spadkowe?

anonim cytuj
26-11-2022
A jeśli za życia by spisali w banku pismo ,że może posługiwać się karta i ogólnie dysponować kontem to nie wchodzi to w spadek?

anonim cytuj
29-11-2022
Nie ma to znaczenia, wszelkie pełnomocnictwa z chwilą śmierci tracą ważność.

anonim cytuj
29-11-2022
Jedynie można zrobić w banku dyspozycje, że w razie śmierci jakiś % (są tu ograniczenia) jest dla osoby XY.

anonim cytuj
29-11-2022
Miałem w planie z tych pieniędzy założyć sprawę spadkową i utrzymywać dom po ojcu do czasu stwierdzenia nabycia spadku

anonim cytuj
29-11-2022
Absolutnie nie masz takiego prawa, środki te wchodzą w masę spadkową.

anonim cytuj
29-11-2022
A jak z braćmi podzielę się oczywiście by podpisali odpowiednie dokumenty.

anonim cytuj
29-11-2022
Pytanie czy bracia podejmą jakieś kroki prawne w tej sprawie. Ja bym się bronił że była to dorozumiana zgoda dysponenta dobrem chociaż ojciec mógł dać kartę żeby np. zrobić zakupy a nie żeby w całości ją opróżnić. Gdyby chciał przekazać te środki bez problemu to służy do tego dyspozycja na wypadek śmierci z ustawy prawo bankowe i takie środki nie wchodzą do masy spadkowej.

anonim cytuj
29-11-2022
Co do konsekwencji to może być tak, że w trakcie postępowania o dział spadku, na wniosek braci sąd ustali, że w skład masy spadkowej wchodzi kwota xx znajdująca się w chwili śmierci na rachunku i wtedy albo twoja scheda zostanie pomniejszona o pieniądze które już wziąłeś albo w sytuacji kiedy nic innego w spadku nie było bracia będą mieli roszczenie o zapłatę po 1/3 części tej kwoty do Ciebie.

anonim cytuj
29-11-2022
W dniu śmierci wszystkie środki na koncie wchodzą w część spadku. Nikt nie może ich wyciągnąć do momentu postępowania spadkowego.

anonim cytuj
29-11-2022
A gdybym chciał oddać te pieniądze dobrowolnie do banku? Bracia wiedzą że wybrałem pieniądze. Radca prawny z gminy mówił ze bracia mogą podpisać ze zrzekają się na moją rzecz pieniędzy ale tez mogę się z nimi podzielić tylko muszą podpisać,że otrzymali pieniądze lub zrzekają się na moją rzecz. Więc nie wiem gdzie leży prawda

anonim cytuj
29-11-2022
Tak można. Do notariusza i podpisać takowe porozumienie-że otrzymali lub zrzekają się i nie będą wnosić roszczeń co do tej kwoty jak i konsekwencji podjęcia pieniędzy z konta po śmierci ojca. Dokładnie nie pamiętam treści.

anonim cytuj
29-11-2022
Z chwila śmierci to co na koncie należy do spadku i w drodze postępowania spadkowego jest wypłacane na wszystkich spadkobierców. Bank wyda do sądu jaki stan konta był na dzień śmierci. Musisz to oddać i podzielic się z reszta osób które dziedziczą

anonim cytuj
29-11-2022
Ale pytanie czy będziecie robić postępowanie spadkowe czy po prostu zamknięcie konto i sami się podzielicie co nie jest do końca zgodne z prawem ale zaś wiele osób tak robi

anonim cytuj
29-11-2022
Do masy spadkowej nie wchodzi kwota wypłacona z konta zmarłego na organizację pogrzebu ( oczywiście do wysokości udowodnionych kosztów pogrzebu), jak również budowy pomnika, zakup miejsca na cmentarzu itp. (podobno także na organizację "stypy"). Wystarczy mieć faktury z zakładu pogrzebowego i zakładu kamieniarskiego - osoba organizująca pogrzeb otrzyma zwrot tych kwot z banku. Dopiero reszta pozostała po odliczeniu kosztów pogrzebu i po odliczeniu kwoty zadysponowanej przez zmarłego w bankowej Dyspozycji na Wypadek Śmierci (o ile takowa była -też nie wchodzi do masy spadkowej) - stanowi masę spadkową, do podziału na spadkobierców. Jeśli to ty organizowałeś pogrzeb i na ciebie są faktury - to miałeś prawo wyjąć z konta potrzebną na ten cel kwotę, masz pokrycie w fakturach.

anonim cytuj
29-11-2022
Wypłata pieniędzy po zmarłym ojcu z bankomatu za pomocą karty. Co grozi?

Po śmierci osoby, wszelkie pełnomocnictwa nadané przez nią tracą ważność. W świetle prawa, karta bankowa oraz środki zgromadzone na koncie zmarłego wchodzą do masy spadkowej.

A jeśli za życia by spisali w banku pismo ,że może posługiwać się karta i ogólnie dysponować kontem to nie wchodzi to w spadek?

Nie ma to znaczenia. Jak już wspomniano, wszelkie pełnomocnictwa tracą ważność z chwilą śmierci uprawnionego.

Miałem w planie z tych pieniędzy założyć sprawę spadkową i utrzymywać dom po ojcu do czasu stwierdzenia nabycia spadku

Bez względu na twoje intencje, nie miałeś prawa do dysponowania tymi środkami przed przeprowadzeniem postępowania spadkowego.

A jak z braćmi podzielę się oczywiście by podpisali odpowiednie dokumenty.

Jeżeli bracia zgodzą się podpisać odpowiednie dokumenty zrzekając się roszczeń w stosunku do ciebie lub potwierdzając otrzymanie od ciebie określonej części środków, możecie to zrobić. Należy jednak pamiętać, że taka umowa musi być zawarta w formie notarialnej, aby była ważna.

Pytanie czy bracia podejmą jakieś kroki prawne w tej sprawie.

Jeśli bracia podpiszą odpowiednie porozumienie zrzekając się roszczeń co do wyjętych środków, nie będą mogli później dochodzić roszczeń w tej sprawie.

A gdybym chciał oddać te pieniądze dobrowolnie do banku? Bracia wiedzą że wybrałem pieniądze.

Jeżeli zdecydujesz się oddać środki do banku, to byłoby najbezpieczniejsze rozwiązanie, aby uniknąć ewentualnych konsekwencji prawnych.

Z chwila śmierci to co na koncie należy do spadku i w drodze postępowania spadkowego jest wypłacane na wszystkich spadkobierców.

Dokładnie, środki te stanowią masę spadkową i nie można ich wypłacać przed przeprowadzeniem postępowania spadkowego.

Do masy spadkowej nie wchodzi kwota wypłacona z konta zmarłego na organizację pogrzebu

Masz rację, koszty pogrzebu są wyłączane z masy spadkowej, ale muszą być odpowiednio udokumentowane. Dopiero po ich pokryciu pozostałe środki stanowią masę spadkową do podziału między spadkobiercami.

anonim cytuj
07-08-2023
Witam. Zmarł wujek, który chciał spisać testament na moją korzyść. Nie ma żadnego dokumentu prawdopodobnie tego nie zrobił a przed śmiercią poinformował mnie, że nie zdążył wypłacić pieniędzy dla mnie. Natomiast wujek przez prawie 40 lat żył w związku nieformalnym. Czy dla cioci jako wieloletniej partnerki jest szansa na uzyskanie tych pieniędzy? Wujek miał dzieci i brata, którzy się nim nie interesowali i sam też nie chciał mieć z nimi kontaktu. Zabronił nawet informowania ich po jego śmierci. Jeśli w banku ciocia (bądź ja) została beneficjentem po śmierci t czy otrzyma jakakolwiek wpłatę? Ciocia była pełnomocnikiem konta.

anonim cytuj
15-08-2023
Zmarł wujek, który chciał spisać testament na moją korzyść. Nie ma żadnego dokumentu prawdopodobnie tego nie zrobił a przed śmiercią poinformował mnie, że nie zdążył wypłacić pieniędzy dla mnie. Natomiast wujek przez prawie 40 lat żył w związku nieformalnym.

Jeśli nie ma spisanego testamentu, to spadek dzieli się według przepisów o dziedziczeniu ustawowym. Oznacza to, że pierwszeństwo w dziedziczeniu mają dzieci zmarłego wujka, a następnie jego rodzeństwo.

Czy dla cioci jako wieloletniej partnerki jest szansa na uzyskanie tych pieniędzy?

Partnerzy będący w związku nieformalnym nie mają ustawowego prawa do dziedziczenia po sobie w świetle polskiego prawa. Oznacza to, że ciocia nie dziedziczyłaby po zmarłym wujku na podstawie przepisów o dziedziczeniu ustawowym. Jednak jeśli zmarły wujek zostawił jakiekolwiek pismo, choćby nieformalne, w którym wyraziłby wolę, żeby pewne środki przeszły na korzyść cioci, może to być brane pod uwagę w postępowaniu sądowym, chociaż nie gwarantuje to sukcesu.

Wujek miał dzieci i brata...

Jeśli wujek miał dzieci, to one jako najbliżsi spadkobiercy ustawowi mają pierwszeństwo w dziedziczeniu. Jeżeli dzieci zrezygnują z dziedziczenia lub zostaną wydziedziczone, wtedy dopiero spadek przypada bratu wujka. W praktyce oznacza to, że mając dzieci, brat wujka dostaje spadek dopiero, gdy dzieci z jakiegoś powodu nie mogą lub nie chcą go przyjąć.

Warto też pamiętać, że w polskim systemie prawnym ważne jest to, aby testament był sporządzony w jednej z form przewidzianych przez Kodeks cywilny (np. akt notarialny, testament holograficzny), w przeciwnym razie może być on nieważny. Jeśli więc wujek miał zamiar coś przekazać cioci czy Tobie, ale nie sporządził testamentu zgodnie z wymogami prawa, niestety jego wola nie będzie miała mocy prawnej.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak wymeldować lokatora?
Chciałam się poradzić w dość trudnej dla mnie sprawie. Ale zaczynając od początku Kilka lat temu zameldowałam w swoim domu brata i jego nieletniego syna żeby mu pomóc bo nagle został wdowcem. Miało to być na jakiś czas ale niestety ciągnie się to do dziś. Brat wczoraj oznajmił mi że wyjeżdża za granicę do pracy a syna oddaje teściowej. Ale wymeldować się nie chce . Czy po jego wyjeździe mogę ich jakoś wymeldować bez ich zgody ?...
Komornik zajął garaż
Witam komornik zajal garaz córce ale garaż wziela rodzicom i mama za niego placila co teraz mozna jakos sie odwolac czy co z tym robic?...
problem z sasiadem i groźby
Witam, mam pytanie u lekki problem, mam sasiada któremu przeszkadza wszystko muzyka nie głosna, dzieci itp itd, chodź on tak samo jak żona jego mieszkają na piętrze chodzą głośno pies szczeka itp itd oczywiście to mu już nie przeszkadza. Dziś otrzymałem telefon od niego że przyjedzie do domu z trasy i mnie rozwali. Ma mnie nie być w domu bp mnie pobije... itp itd, co w tej sytuacji można zrobić złości policji czy co ? Podpowiecie...
Kupiliśmy mieszkanie z mężem jeszcze przed ślubem w udziałach każdy 1/2. Potem wzięliśmy ślub, jak możemy to sprzedać??
Witam. Mam pytanie. Kupiliśmy mieszkanie z mężem jeszcze przed ślubem w udziałach każdy 1/2. Potem wzięliśmy ślub. Mamy wspólność majątkowa. Teraz chcemy mieszkanie sprzedać. Czy sprzedajemy dalej jako rozdzielnie 1/2 udziałów czy jako jedno? ...

Wyszukiwarka