Kilka pytań odnosnie spadku

Mam kilka pytań odnośnie spadku.
Mój mąż ma dużo długów, w tym alimentacyjny. Jest osobą nieodpowiedzialną finansowo, ciągle robi kolejne długi (porada o zmianie męża albo "widziały galy co braly" jest zbędna, człowiek czasem nie wie w co się pakuje...).
Nie wiem jak planuje płacić w przyszłości alimenty swojej eks, ale mogę zgadywać, że będzie to rosło, bo raz płaci jej a raz mówi, że nie ma pieniędzy i płaci tylko trochę. Mieszkamy w domu, który zapisany jest na brata, właśnie ze względu na długi męża. W remonty domu włożyłam dużo własnych pieniędzy i nie chciałbym go stracić (tzn chciałabym, żeby został dla moich dzieci).
Moje pytanie dotyczy wlasnie dzieci - jak uniknąć zostania z długami na głowie, ponieważ z mężem nie mogę zupełnie porozmawiać o zabezpieczaniu ich przyszłości, to dla niego drażliwy temat.

‌pyt. 1. Zakladajac, że brat męża umrze pierwszy, mąż oddziedziczy wtedy dom (brat nie ma i nie będzie miał dzieci). Po śmierci męża dom dziedziczę ja o ile żyję (?) Oraz wszystkie dzieci. I teraz, zakładając że do tego czasu mąż nie uregulował swoich długów, jak to wygląda przy przyjeciu spadku przez wszystkie dzieci. Rozumiem że dziedziczą długi razem z alimentacyjnym, ale co z tymi dziećmi wobec których ten dług alimentacyjny był. Czy spłacają dług ojca wobec samych siebie oraz czy moje dzieci mają płacić dług alimentacyjny ojca wobec przyrodniego rodzeństwa ?

2. Rozumiem też, że żeby zachowac dom dla moich dzieci, musiałabym spłacić dzieci męża. Czy w jakikolwiek sposób liczy się to, że ja wkładałam własne finanse w ten dom (mamy wspólnotę majątkowa, ale mąż generalnie nie loży nawet na naszą aktualną rodzinę, więc w praktyce mamy osobne finanse)? Czy powinnam to dokumentować w razie czego?

3. Czy jeśli brat męża przepisałby dom już teraz bezposrednio na nasze dzieci, uniknęlyby spłacania długów ojca / zrzekania się długów i " utracenia" domu. ?
anonim cytuj
04-12-2020
Brat Pani męża powinien testamentowo powołać bratanków do dziedziczenia, wtedy wierzyciele obejdą się smakiem.

anonim cytuj
04-12-2020
Dziękuję za odpowiedź! Czyli lepszym wyjściem jest powołanie dzieci do dziedziczenia w testamencie przez mojego szwagra niż np. już teraz przepisanie własności na nasze dzieci (małoletnie)? Dodam, że szwagier posiada małżonka.. płci męskiej, nie mieszkają w Polsce. Więc póki co chyba dziedziczenie nie wchodzi w grę dla związków homoseksualnych? Brat męża obiecał napisać w testamencie, że przepisuje to dla swoich bratanków, ale gdyby coś poszło nie tak z testamentem to wg prawa odziedziczyłby mąż?

anonim cytuj
04-12-2020
To lepiej nie ryzykować, jeszcze adoptują jakieś dziecko i będzie klops, na taką darowiznę (przyjęcie) potrzeba zgody sądu rodzinnego, bo wiąże się z koniecznością ponoszenia ciężarów.

anonim cytuj
04-12-2020

Sugerowane Tematy

Czy dziecko może samodzielnie przekroczyć granice spoza UE?
Czy dziecko (obywatel Polski) w wieku 6 lat może samodzielnie przekroczyć granice Polski do kraju spoza UE? Dziecko ma ważny paszport oraz ważny dowód. Sądząc po wyjaśnieniach funkcjonariuszy Straży Granicznej https://www.strazgraniczna.pl/.../1302,Dziecko-w-podrozy... – tak, ale spotkałem się z wieloma komentarzami, że tak naprawdę nie. Nie znalazłam żadnych ograniczeń w poniższych ustawach: Dz.U. 1990 nr 78 poz. 461, Dz.U. 1990 nr 78 poz. 462, ...
odwołanie od postanowienia sądu (alimenty)
Czy można się odwołać od postanowienia sądu jeśli chodzi o sprawy alimentacyjne? Chodzi o to że osobno został złożony pozew na alimenty na jedno dziecko i drugi pozew na podwyżkę alimentów na drugie dziecko. Sąd postanowił ze połączy te sprawy. Czy strona może się odwołać od tego?...
Postępowanie spadkowe.
Zmarł niedawno mój brat. W krótkim czasie po śmierci brata zmarla również jego żona. Nie mieli dzieci. Posiadali własny dom, samochody, konta bankowe itp. Matka bratowej żyje jak i również 2 jej rodzeństwa. Z naszej strony jestem ja i siostra. Jak wyglądałby podział majątku w tej sytuacji i kto w pierwszej kolejności dziedziczy? Rozumiem, że musi nastąpić sądowy podział majątku, bo trudno będzie polubownie się porozumieć w przypadku tylu spad...
Pożyczka u siostry. Czy muszę płacić podatek? Zgłaszać w US?
Hej potrzebuje waszej porady. Chcę pożyczyć od siostry 120 tys zł, które otrzymana przelewem na konto. Umówione jesteśmy ze oddam jej po 14 miesiącach. Czy muszę od tego płacić podatek? Zgłaszać to w US?...

Wyszukiwarka