Kilka pytań odnosnie spadku

Mam kilka pytań odnośnie spadku.
Mój mąż ma dużo długów, w tym alimentacyjny. Jest osobą nieodpowiedzialną finansowo, ciągle robi kolejne długi (porada o zmianie męża albo "widziały galy co braly" jest zbędna, człowiek czasem nie wie w co się pakuje...).
Nie wiem jak planuje płacić w przyszłości alimenty swojej eks, ale mogę zgadywać, że będzie to rosło, bo raz płaci jej a raz mówi, że nie ma pieniędzy i płaci tylko trochę. Mieszkamy w domu, który zapisany jest na brata, właśnie ze względu na długi męża. W remonty domu włożyłam dużo własnych pieniędzy i nie chciałbym go stracić (tzn chciałabym, żeby został dla moich dzieci).
Moje pytanie dotyczy wlasnie dzieci - jak uniknąć zostania z długami na głowie, ponieważ z mężem nie mogę zupełnie porozmawiać o zabezpieczaniu ich przyszłości, to dla niego drażliwy temat.

‌pyt. 1. Zakladajac, że brat męża umrze pierwszy, mąż oddziedziczy wtedy dom (brat nie ma i nie będzie miał dzieci). Po śmierci męża dom dziedziczę ja o ile żyję (?) Oraz wszystkie dzieci. I teraz, zakładając że do tego czasu mąż nie uregulował swoich długów, jak to wygląda przy przyjeciu spadku przez wszystkie dzieci. Rozumiem że dziedziczą długi razem z alimentacyjnym, ale co z tymi dziećmi wobec których ten dług alimentacyjny był. Czy spłacają dług ojca wobec samych siebie oraz czy moje dzieci mają płacić dług alimentacyjny ojca wobec przyrodniego rodzeństwa ?

2. Rozumiem też, że żeby zachowac dom dla moich dzieci, musiałabym spłacić dzieci męża. Czy w jakikolwiek sposób liczy się to, że ja wkładałam własne finanse w ten dom (mamy wspólnotę majątkowa, ale mąż generalnie nie loży nawet na naszą aktualną rodzinę, więc w praktyce mamy osobne finanse)? Czy powinnam to dokumentować w razie czego?

3. Czy jeśli brat męża przepisałby dom już teraz bezposrednio na nasze dzieci, uniknęlyby spłacania długów ojca / zrzekania się długów i " utracenia" domu. ?
anonim cytuj
04-12-2020
Brat Pani męża powinien testamentowo powołać bratanków do dziedziczenia, wtedy wierzyciele obejdą się smakiem.

anonim cytuj
04-12-2020
Dziękuję za odpowiedź! Czyli lepszym wyjściem jest powołanie dzieci do dziedziczenia w testamencie przez mojego szwagra niż np. już teraz przepisanie własności na nasze dzieci (małoletnie)? Dodam, że szwagier posiada małżonka.. płci męskiej, nie mieszkają w Polsce. Więc póki co chyba dziedziczenie nie wchodzi w grę dla związków homoseksualnych? Brat męża obiecał napisać w testamencie, że przepisuje to dla swoich bratanków, ale gdyby coś poszło nie tak z testamentem to wg prawa odziedziczyłby mąż?

anonim cytuj
04-12-2020
To lepiej nie ryzykować, jeszcze adoptują jakieś dziecko i będzie klops, na taką darowiznę (przyjęcie) potrzeba zgody sądu rodzinnego, bo wiąże się z koniecznością ponoszenia ciężarów.

anonim cytuj
04-12-2020

Sugerowane Tematy

Czy muszę odprowadzić podatek od darowizny ?
Witam. Powiedzcie mi proszę czy jeśli ojciec podaruje mojej żonie gotówkę w wysokości no 100tys to zaistnieje obowiązek zapłaty podatku do Urzędu Skarbowego?...
Rejestr karny.
Dostałam wyrok, kara grzywny wyrok uprawomocnił się 28 października 2022 r. Czy to oznacza że do tego dnia będę w w rejestrze karanych, kiedy będę mogła wziąć zaświadczenie o niekaralności?...
Gdzie wyciągnę akt zgonu ?
Witam ,zmarł mój ojciec z którym od lat nie miałam kontaktu. Dowiedziałam się, że pochowało go miasto natomiast nie wiem kiedy zmarł, gdzie leży....potrzebuje akt zgonu w celu zrzeczenia się spadku przeze mnie i córkę, jest szansa, że uzyskam takowy w USC?...
Własność rzeczy.
Dwóch współlokatorów żyło ze sobą wspólnie przez parę lat, bardziej na zasadzie konkubinatu. Kupowali wspólne rzeczy itp. itd. Parę miesięcy temu, jeden z współlokatorów wyprowadził się - zostawiając wszystko. (Nie chciał niczego). Teraz jednak przypomniało mu się, że jednak chce. Pytanie: Czy ma teraz prawo do tych rzeczy nadal? I w jaki sposób może to być rozwiązane? Albo czy są jakieś regulacje prawne w kontekście tego?...

Wyszukiwarka