Służebność drogi.

Mam pytanie odnośnie zniesienia służebność drogi. Przez moją działkę ustanowiona jest służebność drogi 5 metrów, niewykonywana od 12 lat. Sąsiadka wystąpiła o zniesienie służebności bo nie dogadała się z resztą sąsiadów (droga idzie od drogi krajowej wschodnia strona działek - 4 działki, my dojeżdżamy od dk strona zachodnią- droga gminną). Po zniesieniu służebności do kogo będzie należeć te 5 metrów drogi de facto część mojej działki. Wróci do stanu pierwotnego czy będę musiał się dogadać i odkupić od sąsiadki która poszła do sądu?
anonim cytuj
15-11-2023
Służebność nie wpływa na prawo własności.
Innymi słowy "te 5 metrów drogi" nigdy nie zmieniło właściciela - było przed ustanowieniem służebności, jest obecnie i będzie po zniesieniu służebności Twoje.

anonim cytuj
15-11-2023
A dlaczego ta służebność na mapie ma na każdej działce swój numer?. Tak jakby to była osobna działka. Np. moja działka ma nr 10/6 + droga 12/6. To normalne że tak się oznacza służebność?

anonim cytuj
15-11-2023
Nie ma czegoś takiego jak "tak jakby" działka. Albo to jest wyodrębniona geodezyjnie działka albo nie - wówczas jest częścią innej działki, np. twojej i nie ma odrębnego numeru ewidencyjnego. Sprawdź to, sprawdź też do kogo ta ewentualna działka należy. Możesz dać zrzut z geoportalu.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Problemy z najemcą.
Jestem właścicielem kawalerki I mam umowę najmu okazjonalnego z jedną osobą. Ta osoba teraz pracuje za granicą od dwóch lat a w tym mieszkaniu hula towarzystwo na zmianę. Tydzień syn , tydzień siostra, miesiąc ciotka, dwa miesiące koleżanka po rozwodzie itd. W umowie napisane, że podnajem i zgoda na zamieszkanie osób innych, tylko za pisemną zgodą właściciela. Ja takiej zgody nie wyrażam, by mieszkanie było hotelem. Najemca wrócił na święta i ju...
Licytacja nieruchomości a lokal zastępczy.
Witam. Wierzyciel skierował pismo do komornika o wycenę i zlicytowanie nieruchomości, w której przebywam jako samotna matka z 2 dzieci. Czy ktoś jest zobowiązany dać mi jakiś lokal zastępczy czy mnie zlicytują i z 2 dzieci zostanę na bruku? Jak to wszystko wygląda wg przepisów?...
Nabycie spadku.
Otrzymałem postanowienie o ustawowym nabyciu spadku po rodzicach 1/3 udziału na mój wniosek. Brak testamentu. Niestety nie jestem w stanie porozumieć się z pozostałymi spadkobiercami.(rodzeństwo) Jakie powinny być dalsze kroki zachowek i wezwanie do zapłaty oraz zawarcia ugody czy dział spadku żeby sąd ustalił i podzielił spadek? Która z opcji jest prawidłowa i powinna być szybsza do zrobienia?...
Problem ze spadkiem/długi.
Mój tata nie żyje, mama zaciąga kredyty na rzecz siostry. Dodam, że nie żyjemy w zgodzie, czy można za życia matki zrzec się dziedziczenia bez jej osoby? Ewentualnie mogłabym zrzec się spadku po jej śmierci tylko proszę mi powiedzieć ile mam na to czasu po jej śmierci, ile to kosztuje i czy nie ma jakichś problemów zrzeczeniem się po śmierci?...

Wyszukiwarka