Służebność drogi.

Mam pytanie odnośnie zniesienia służebność drogi. Przez moją działkę ustanowiona jest służebność drogi 5 metrów, niewykonywana od 12 lat. Sąsiadka wystąpiła o zniesienie służebności bo nie dogadała się z resztą sąsiadów (droga idzie od drogi krajowej wschodnia strona działek - 4 działki, my dojeżdżamy od dk strona zachodnią- droga gminną). Po zniesieniu służebności do kogo będzie należeć te 5 metrów drogi de facto część mojej działki. Wróci do stanu pierwotnego czy będę musiał się dogadać i odkupić od sąsiadki która poszła do sądu?
anonim cytuj
15-11-2023
Służebność nie wpływa na prawo własności.
Innymi słowy "te 5 metrów drogi" nigdy nie zmieniło właściciela - było przed ustanowieniem służebności, jest obecnie i będzie po zniesieniu służebności Twoje.

anonim cytuj
15-11-2023
A dlaczego ta służebność na mapie ma na każdej działce swój numer?. Tak jakby to była osobna działka. Np. moja działka ma nr 10/6 + droga 12/6. To normalne że tak się oznacza służebność?

anonim cytuj
15-11-2023
Nie ma czegoś takiego jak "tak jakby" działka. Albo to jest wyodrębniona geodezyjnie działka albo nie - wówczas jest częścią innej działki, np. twojej i nie ma odrębnego numeru ewidencyjnego. Sprawdź to, sprawdź też do kogo ta ewentualna działka należy. Możesz dać zrzut z geoportalu.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Wniosek o ubezwłasnowolnienie - jakie dokumenty?
Witam, Z gory przepraszam za brak znakow polskich (pisze z zagranicy). Jakie dokumenty musze zalaczyc do wniosku o ubezwlasnowolnienie mamy, z ktora nie ma kontaktu? Mama ma chorobe psychiczna i juz od paru lat przebywa w domu opieki. Na chwile obecna nie ma z nia kontaktu, nie poznaje nikogo i jast osoba lezaca. Uzyskalam informacje ze musze dolaczyc do wniosku nastepujace dokumenty: - skrocony akt urodzenia mamy, - moj skrocony akt urodz...
Czy dłużnik może starać sie o dofinansowanie?
Czy osoba która ma długi i nie miała nigdy działalności gospodarczej może się starać o dofinansowanie ze środków unijnych?...
Wypowiedzenie notarialnej umowy użyczenia samochodu.
Dzień dobry, w jaki sposób można wypowiedzieć poświadczoną notarialnie umowę użyczenia samochodu? Czy wystarczy zwykłe (nienotarialne) wypowiedzenie umowy? Umowa zawarta jest na czas nieokreślony i nie ma określonego sposoby wypowiedzenia. Pojawia się jedynie informacja o zastosowaniu się do kodeksu cywilnego w przypadku regulacji kwestii nieujętych w umowie....
Kiedy następuje wykonanie decyzji administracyjnej?
W skrócie: 1. Organ wydał decyzję administracyjną o nałożeniu kary pieniężnej 5000 zł. 2. Strona nie wniosła odwołania, decyzja stała się ostateczna i wykonalna. 3. Strona nie wykonała tej decyzji, Organ skierował sprawę do Urzędu Skarbowego a ten do Komornika. 4. Strona zapłaciła karę 5000 zł Komornikowi ale płacąc co miesiąc po 1000 zł. Moje pytanie: Kiedy nastąpiło wykonanie decyzji administracyjnej? a) wtedy kiedy Organ przekazał sprawę...

Wyszukiwarka