Służebność drogi.

Mam pytanie odnośnie zniesienia służebność drogi. Przez moją działkę ustanowiona jest służebność drogi 5 metrów, niewykonywana od 12 lat. Sąsiadka wystąpiła o zniesienie służebności bo nie dogadała się z resztą sąsiadów (droga idzie od drogi krajowej wschodnia strona działek - 4 działki, my dojeżdżamy od dk strona zachodnią- droga gminną). Po zniesieniu służebności do kogo będzie należeć te 5 metrów drogi de facto część mojej działki. Wróci do stanu pierwotnego czy będę musiał się dogadać i odkupić od sąsiadki która poszła do sądu?
anonim cytuj
15-11-2023
Służebność nie wpływa na prawo własności.
Innymi słowy "te 5 metrów drogi" nigdy nie zmieniło właściciela - było przed ustanowieniem służebności, jest obecnie i będzie po zniesieniu służebności Twoje.

anonim cytuj
15-11-2023
A dlaczego ta służebność na mapie ma na każdej działce swój numer?. Tak jakby to była osobna działka. Np. moja działka ma nr 10/6 + droga 12/6. To normalne że tak się oznacza służebność?

anonim cytuj
15-11-2023
Nie ma czegoś takiego jak "tak jakby" działka. Albo to jest wyodrębniona geodezyjnie działka albo nie - wówczas jest częścią innej działki, np. twojej i nie ma odrębnego numeru ewidencyjnego. Sprawdź to, sprawdź też do kogo ta ewentualna działka należy. Możesz dać zrzut z geoportalu.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Koszty procesu w przypadku cofnięcia pozwu.
Dzień dobry, czy można cofnąć pozew? Termin rozprawy jest już ustalony. Czy muszę ponieść jakieś koszty za cofnięcie pozwu i odwołanie rozprawy?...
Jakie dokumenty potrzebuje jeśli nie mogę się dogadać z mamą i bratem o podział majątku?
Jakie dokumenty potrzebuje jeśli nie mogę się dogadać z mamą i bratem o podział majątku po tacie żebym ja założyła sprawę i sąd rozstrzygnie ile co komu się należy?...
Wymeldowanie osoby niezamieszkującej.
Mam obecnie sytuację dość dziwną, jeśli chodzi o zasady przestrzegania służebności zapisanej w umowie notarialnej darowizny, gdyż osoba ( teściowa)której dotyczy służebność, nie mieszka ze mną, lecz pod innym adresem już 3 lata. Zamieszkała na posesji zmarłego brata by dopilnować podziału majątku, miedzy innymi na jej rzecz. Sprawy idą wolno, a ja nie wiem czy ona nie powinna się wymeldować z naszej posesji i przemeldować na tą w której obecnie m...
Sprawy alimentacyjne
Cześć! Czy ktoś może rozeznaje się w zakresie spraw alimentacyjnych? Ojciec zawsze robił problem z płaceniem, mamie potrafił przesłać pieniądze po kilku miesiącach, spóźniał się, robił wyrzuty, ze „skoro jej płaci, to niech załatwia wszystko wokół dziecka”, a przecież to nie są pieniądze dla matek, tylko dla dzieci. Na rozprawie o podwyższenie alimentów przyniósł jakiś żałosny PIT, ze zarabia 180zł miesięcznie i jest zatrudniony u brata. Od...

Wyszukiwarka