Czy wypożyczalnia może mnie obciążyć kosztami za uszkodzenia?
Tak, wypożyczalnia ma prawo obciążyć Cię kosztami za uszkodzenia, ponieważ w ramach umowy wypożyczenia masz obowiązek zwrócić skuter w stanie niegorszym niż przy jego odbiorze. Nawet jeśli uszkodzenie nastąpiło nieumyślnie, to odpowiedzialność za szkody wypływająca z umowy nadal obowiązuje.
Czy to może być podstawą do tego aby uznać moją winę za nieumyślną i mnie nie obciążać kosztami?
Nieumyślność nie zwalnia z odpowiedzialności cywilnej za wyrządzone szkody. Brak wyznaczenia obszaru do pływania przez wypożyczalnię nie jest wystarczającym argumentem, aby uniknąć odpowiedzialności za uszkodzenie skutera.
Czy do wyceny uszkodzeń wypożyczalnia potrzebuje rzeczoznawcy?
Nie ma takiego wymogu, ale jeśli masz wątpliwości co do wysokości roszczenia, możesz poprosić o przedstawienie szczegółowego kosztorysu lub opinii niezależnego rzeczoznawcy.
Czy mogę domagać się obniżenia rachunku ze względu na amortyzację części?
Tak, możesz argumentować, że wycena powinna uwzględniać stopień zużycia części przed ich uszkodzeniem. W praktyce jednak może to być trudne do udowodnienia bez opinii rzeczoznawcy.
Czy mogę ustalić czy stare części nie nadawały się do regeneracji/naprawy
Możesz to zrobić, ale w praktyce może być to trudne, chyba że masz dostęp do uszkodzonych części i możesz je pokazać rzeczoznawcy.
Czy firma nie powinna mieć ubezpieczenia na takie okoliczności?
Wypożyczalnia może mieć ubezpieczenie, ale jak zostało to zaznaczone, to jej decyzja, czy z niego skorzysta.
Czy fakt, że na umowie najmu pojazdu nie jest mój podpis wpływa na moją korzyść?
Fakt, że na umowie nie ma Twojego podpisu, może komplikować sytuację. Jeśli jednak przyznasz się do korzystania ze skutera, to i tak będziesz odpowiedzialny za szkody. Co więcej, podrobienie podpisu jest przestępstwem, więc żona może narazić się na odpowiedzialność karną.
Podsumowując, choć istnieją pewne kwestie, które możesz podnieść w obronie swojego stanowiska, to generalnie jesteś odpowiedzialny za szkody wyrządzone wypożyczonemu pojazdowi. Ostateczna decyzja może zależeć od szczegółów umowy oraz ewentualnych negocjacji z wypożyczalnią.