Otrzymałem 25.08.2023 r. Wezwanie na posiedzenie sądu penitencjarnego w sprawie dot. Uchylenia mi zezwolenia na odbywanie kary w systemie SDE. Problem w tym, że wezwanie to jest na 9.10.2023r A kara, która odbywam w systemie SDE kończy mi się 18.09.2023r.
W świetle polskiego prawa, aby rozpocząć postępowanie dotyczące uchylenia systemu dozoru elektronicznego (SDE), musi być ku temu odpowiednia podstawa. Skoro Twoja kara w systemie SDE kończy się 18.09.2023 r., to posiedzenie dotyczące jej uchylenia po tej dacie nie miałoby przedmiotu do rozpatrzenia.
Już tłumaczę bo do doprecyzowałem. Naruszenie godzin miałem jedno- zagadałem się przez telefon i wyszedłem z domu dokładnie o 7 minut za wcześnie. [...] Upewniłem się co do dat. W protokole założenia mi opaski jest wpisany termin zakończenia kary 18.09.2023
Choć naruszenie godzin w systemie SDE może stanowić podstawę do wnioskowania o uchylenie zezwolenia na odbywanie kary w tym systemie, jednakże jednorazowe opuszczenie miejsca odbywania kary o kilka minut za wcześnie nie jest wystarczające, aby taki wniosek został uwzględniony. Opinie sąsiadów nie są też wystarczającą podstawą prawną do uchylenia SDE. W świetle prawa potrzebna jest bardziej wiarygodna dokumentacja, tak jak informacja od policji o zakłóceniu porządku.
Post 3:
Jeśli termin zakończenia SDE jest na 18.09.2023 a termin posiedzenia na 9.10.2023, to nie masz się czym przejmować. Sad pozostawi to bez rozpatrzenia.
Zgadza się. Jeśli Twoja kara w systemie SDE zakończy się przed terminem posiedzenia sądu, to sąd nie ma podstaw do jej uchylenia, gdyż kara zostanie już wykonana. W tej sytuacji posiedzenie jest bezprzedmiotowe.
Nie wróciłem, wróciłem chyba punktualnie już nie pamiętam bo to było na samym początku odbywania kary. W każdym razie od razu zadzwoniłem na infolinię SDE odnotowali to i powiedzieli, że nie będzie z tym żadnego problemu, dzwoniłem też do kuratora i tylko te wyjaśnienia na piśmie kazał mi napisać i tak też uczyniłem.
Jeśli Twoje naruszenie godzin zostało odpowiednio zgłoszone i wyjaśnione zarówno na infolinii SDE, jak i przed kuratorem, to nie stanowi ono podstawy do wnioskowania o uchylenie zezwolenia na odbywanie kary w systemie SDE.
Dla mnie to wszystko jakoś dziwne i nie jest to normalne zachowanie. Czy na pewno jest tylko tak jak mówisz?
Sytuacja rzeczywiście może wydawać się niezwykła, ale istotne jest to, że postępowanie dotyczące uchylenia zezwolenia na odbywanie kary w systemie SDE po zakończeniu kary nie ma podstaw prawnych do rozpatrzenia. Ważne jest jednak, abyś był pewny, że nie ma innych spraw lub postępowań, które mogą być związane z tym terminem posiedzenia.