[quote]Otrzymałem 25.08.2023 r. Wezwanie na posiedzenie sądu penitencjarnego w sprawie dot. Uchylenia mi zezwolenia na odbywanie kary w systemie SDE. Problem w tym, że wezwanie to jest na 9.10.2023r A kara, która odbywam w systemie SDE kończy mi się 18.09.2023r.
Jak mam to rozumieć?[/quote]
Proponuje, żebyś Ty lub adwokat zadzwonił i potwierdził datę. Może tutaj jest jakiś błąd. A poza tym, skoro jest wniosek o uchylenie SDE, to ktoś go musiał poprzeć. Jeśli złożył to Twój kurator, to na pewno jest zgoda jego przełożonego na to. Kurator bez podstawy tez nie wysyła wniosku o uchylenie SDE? Masz jakieś naruszenia czy cos takiego? Możesz tez poprosić o wgląd do akt i tam wszystkiego się dowiesz. Tam tez będzie wniosek osoby, która złożyła wniosek o uchylenie SDE.
Proponuje zapoznać się dokumentacja.
Jeśli rzeczywiście termin jest po zakończeniu przez Ciebie SDE, top będzie on bez rozpatrzenia. Jednakże jest to trochę mało prawdopodobne.
[quote]Już tłumaczę bo do doprecyzowałem.
Naruszenie godzin miałem jedno- zagadałem się przez telefon i wyszedłem z domu dokładnie o 7 minut za wcześnie. Musiałem kuratorowi w związku z tym wysłać wyjaśnienie na piśmie o okolicznościach tego zdarzenia. Jednak był tydzień temu w sobotę u sąsiada piętro niżej,z którym za sobą nie przepadam i ten nagadal na mnie,że dzień wcześniej były u mnie hałasy do późnych godzin itd. Przyszło paru znajomych, wypiliśmy parę drinków. Co więcej u żadnego więcej sąsiada nie był. W związku z tym poinformował mnie,że nie przestrzegam zasad odbywania kary i takie wniosek do sądu złoży.
Upewniłem się co do dat. W protokole założenia mi opaski jest wpisany termin zakończenia kary 18.09.2023
Sprawdziłem e- wokande przed momentem i termin sprawy też i tam jest na 9.10.2023.
Sędzia ten sam, który w czerwcu przychylił się do mojego wniosku o SDE.[/quote]