Jaka jest minimalna kwota dla komornika, żeby nie zajął konta bankowego?

anonim cytuj
20-08-2022
Komornik zajmuje konto bankowe niezależnie od kwoty, natomiast co do zasady wolna od zajęcia jest kwota odpowiadająca minimalnemu wynagrodzeniu netto.

anonim cytuj
22-08-2022
Kwota wolna od zajęcia na koncie bankowym to dokładnie 75% minimalnego wynagrodzenia - obecnie 2257.50. Chyba, że jest to zajęcie alimentacyjne - wówczas kwoty wolnej na koncie bankowym nie ma.

anonim cytuj
22-08-2022
A, tak - dziękuję za poprawkę.

anonim cytuj
24-08-2022
Chodzi mi bardziej w takim stopniu jak np jest dług 9000, a ja sobie wpłacam do komornika po 500 lub 200 zależy, to ma prawo jak ma co miesiąc przelewy wejść na konto?

anonim cytuj
26-08-2022
Ma prawo.

anonim cytuj
28-08-2022

W świetle prawa polskiego, zgodnie z art. 834 § 2 Kodeksu postępowania cywilnego, środki pieniężne zgromadzone na rachunkach bankowych dłużnika są przedmiotem egzekucji do wysokości, do jakiej dłużnik mógłby je z rachunku wypłacić. To oznacza, że komornik może zająć środki pieniężne zgromadzone na koncie bankowym dłużnika do wysokości długu.
Kwota wolna od zajęcia na koncie bankowym to dokładnie 75% minimalnego wynagrodzenia - obecnie 2257.50. Chyba, że jest to zajęcie alimentacyjne - wówczas kwoty wolnej na koncie bankowym nie ma.

Rzeczywiście, zgodnie z art. 83 ustawy o minimalnym wynagrodzeniu za pracę, wolna od zajęcia jest część wynagrodzenia dłużnika odpowiadająca 75% minimalnego wynagrodzenia. Jak wspomniano, w przypadku egzekucji alimentacyjnej kwota wolna od zajęcia nie ma zastosowania.
Chodzi mi bardziej w takim stopniu jak np jest dług 9000, a ja sobie wpłacam do komornika po 500 lub 200 zależy, to ma prawo jak ma co miesiąc przelewy wejść na konto?

Jeżeli dłużnik regularnie wpłaca określone kwoty na rzecz komornika w ramach spłaty długu, komornik nadal ma prawo do zajęcia konta bankowego dłużnika. Wpłaty dokonywane przez dłużnika nie wyłączają praw komornika do kontynuacji egzekucji. Jeżeli jednak dłużnik chce, by komornik nie wszczynał egzekucji z konta bankowego, powinien zawrzeć z komornikiem pisemną ugodę egzekucyjną. W takim przypadku, jeżeli dłużnik regularnie wpłaca określone w umowie kwoty, komornik nie będzie mógł prowadzić egzekucji z konta bankowego dłużnika.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Podpisano umowę przedwstępna kupna sprzedaży mieszkania. Kontakt z kupującym urwał się, mijają kolejne miesiące, a z kupującym nie można się skontaktować
Witam. Bardzo proszę o radę Sytuacja wygląda następująco. Podpisano umowę przedwstępna kupna sprzedaży mieszkania (nie była to umowa notarialna) z zadatkiem bez podania terminu podpisania aktu notarialnego i kontakt z kupującym urwał się, po miesiącu kupujący wpłacił dodatkowa kwotę (zaliczkę) na prywatne konto w celu uspokojenie sprzedającego stosując wymówki (urlop wyjazd) ale mijają kolejne miesiące, płacony jest czynsz a z kupującym nie mo...
Co dalej z egzekucją?
Dowiedziałem się, że mój dłużnik zmarł. Ostatnia egzekucja komornicza była bezskuteczna ok. 2 lata temu. Oprócz mnie miał jeszcze długi u innych osób. Dłużnik miał intercyzę z żoną i nie był ściągalny. Miał dwoje dzieci pełnoletnich. Nie wiem czy zostawił testament, czy dzieci były świadome długów ojca. Czy mogę coś w tej sprawie nadal zrobić aby odzyskać swoje pieniądze?...
Rozwiązanie umowy z winy operatora.
Witam, Czy istnieje prawna możliwość rozwiązania umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych z winy operatora? Mam obecnie zawartą umowę na czas określony. Umowę zaś chciałbym rozwiązać, ponieważ operator świadczy ją wadliwie. Mam tu na myśli, że usługi za które płacę i chciałbym korzystać nie działają. Przykładowo doładowanie innego numeru na kartę z telefonu na abonament nie działa, prędkość 5g to jakiś niesmaczny żart. Mówiąc wprost operato...
Co z domem wybudowanym na mojej działce?
Biorę rozwód, nie mamy dzieci, chciałem bez winy, powódka wniosła z winy. Prawdopodobnie sprawa będzie trwała długo i będzie orzeczona z obopólnej winy. Nie ukrywa ,że specjalnie przedłuża, bo chce pieniędzy. Wybudowalismy dom na mojej działce z przed małżeństwa , kredyt mamy wspólny, ona zamieszkuje tam sama, ja się wyprowadzilem bo prowokowała przemoc. Czy mogę sam sprzedać dom i czy ona musi się zgodzić? Czy pieniądze po ewentualnej spr...

Wyszukiwarka