Jaka jest minimalna kwota dla komornika, żeby nie zajął konta bankowego?

anonim cytuj
20-08-2022
Komornik zajmuje konto bankowe niezależnie od kwoty, natomiast co do zasady wolna od zajęcia jest kwota odpowiadająca minimalnemu wynagrodzeniu netto.

anonim cytuj
22-08-2022
Kwota wolna od zajęcia na koncie bankowym to dokładnie 75% minimalnego wynagrodzenia - obecnie 2257.50. Chyba, że jest to zajęcie alimentacyjne - wówczas kwoty wolnej na koncie bankowym nie ma.

anonim cytuj
22-08-2022
A, tak - dziękuję za poprawkę.

anonim cytuj
24-08-2022
Chodzi mi bardziej w takim stopniu jak np jest dług 9000, a ja sobie wpłacam do komornika po 500 lub 200 zależy, to ma prawo jak ma co miesiąc przelewy wejść na konto?

anonim cytuj
26-08-2022
Ma prawo.

anonim cytuj
28-08-2022

W świetle prawa polskiego, zgodnie z art. 834 § 2 Kodeksu postępowania cywilnego, środki pieniężne zgromadzone na rachunkach bankowych dłużnika są przedmiotem egzekucji do wysokości, do jakiej dłużnik mógłby je z rachunku wypłacić. To oznacza, że komornik może zająć środki pieniężne zgromadzone na koncie bankowym dłużnika do wysokości długu.
Kwota wolna od zajęcia na koncie bankowym to dokładnie 75% minimalnego wynagrodzenia - obecnie 2257.50. Chyba, że jest to zajęcie alimentacyjne - wówczas kwoty wolnej na koncie bankowym nie ma.

Rzeczywiście, zgodnie z art. 83 ustawy o minimalnym wynagrodzeniu za pracę, wolna od zajęcia jest część wynagrodzenia dłużnika odpowiadająca 75% minimalnego wynagrodzenia. Jak wspomniano, w przypadku egzekucji alimentacyjnej kwota wolna od zajęcia nie ma zastosowania.
Chodzi mi bardziej w takim stopniu jak np jest dług 9000, a ja sobie wpłacam do komornika po 500 lub 200 zależy, to ma prawo jak ma co miesiąc przelewy wejść na konto?

Jeżeli dłużnik regularnie wpłaca określone kwoty na rzecz komornika w ramach spłaty długu, komornik nadal ma prawo do zajęcia konta bankowego dłużnika. Wpłaty dokonywane przez dłużnika nie wyłączają praw komornika do kontynuacji egzekucji. Jeżeli jednak dłużnik chce, by komornik nie wszczynał egzekucji z konta bankowego, powinien zawrzeć z komornikiem pisemną ugodę egzekucyjną. W takim przypadku, jeżeli dłużnik regularnie wpłaca określone w umowie kwoty, komornik nie będzie mógł prowadzić egzekucji z konta bankowego dłużnika.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Pozwolenie na broń.
Witam, czytałem ostatnio o możliwościach uzyskania pozwolenia na posiadanie broni. W jednym z punktów widnieje: dla pozwolenia na broń do celów ochrony osobistej, osób i mienia: - stałe, realne i ponadprzeciętne zagrożenia życia, zdrowia lub mienia; Rozumiem, że trzeba tutaj przedstawić dokument potwierdzający realne zagrożenie np. groźby....
Treści decyzji po wyroku SKO.
Czy są podstawy aby domagać się ujednolicenia treści decyzji po wyroku SKO ? W skrócie : 1. Urząd gminy wydał decyzję o warunkach zabudowy. 2. Odwołałem się od jej ustaleń do SKO 3. SKO uznało moje argumenty i uchyliło punkt nr 3 decyzji o warunkach zabudowy. Na decyzji SKO jest pouczenie że decyzja jest ostateczna i że mogę się odwołać do Sądu w terminie 30 dni. Oczywiście nie odwołałem się, ale nie bardzo rozumiem jak mam posługiwać się zm...
Przepisanie mieszkania na partnerkę.
Witam , bardzo proszę o poradę , jestem w nieślubnym związku ze swoim partnerem , mieszkam w jego mieszkaniu Chciałabym mieć prawa do mieszkania partnera , w którym mieszkam , jakie kroki powinnam poczynić . Czy pobranie się z partnerem będzie gwarancją, że będę miała prawo do mieszkania , czy poza pobraniem , przepisanie mieszkania wchodziłoby grę , i jak to przepisanie wygląda, czy to jest darowizna z dożywotnim zamieszkaniem i jakie są koszty...
Złożenie pozwu o eksmisję.
Wprowadziłem się do lokalu, którego jestem właścicielem, a w którym również zamieszkuje dwójka najemców (za sprawą pełnomocnika; umowa ustna). Dwa miesiące przed przeprowadzką nakazałem im opróżnić lokal. Niestety nie wyrobili się. Pierwszego miesiąca zawarliśmy umowę pisemną. Po jej zakończeniu na następny miesiąc była de facto umowa ustna (opłaty co 2 tygodnie). Oboje lokatorów to emeryci i pomimo werbalnych deklaracji z ich strony nie przekład...

Wyszukiwarka