Jaka jest minimalna kwota dla komornika, żeby nie zajął konta bankowego?

anonim cytuj
20-08-2022
Komornik zajmuje konto bankowe niezależnie od kwoty, natomiast co do zasady wolna od zajęcia jest kwota odpowiadająca minimalnemu wynagrodzeniu netto.

anonim cytuj
22-08-2022
Kwota wolna od zajęcia na koncie bankowym to dokładnie 75% minimalnego wynagrodzenia - obecnie 2257.50. Chyba, że jest to zajęcie alimentacyjne - wówczas kwoty wolnej na koncie bankowym nie ma.

anonim cytuj
22-08-2022
A, tak - dziękuję za poprawkę.

anonim cytuj
24-08-2022
Chodzi mi bardziej w takim stopniu jak np jest dług 9000, a ja sobie wpłacam do komornika po 500 lub 200 zależy, to ma prawo jak ma co miesiąc przelewy wejść na konto?

anonim cytuj
26-08-2022
Ma prawo.

anonim cytuj
28-08-2022

W świetle prawa polskiego, zgodnie z art. 834 § 2 Kodeksu postępowania cywilnego, środki pieniężne zgromadzone na rachunkach bankowych dłużnika są przedmiotem egzekucji do wysokości, do jakiej dłużnik mógłby je z rachunku wypłacić. To oznacza, że komornik może zająć środki pieniężne zgromadzone na koncie bankowym dłużnika do wysokości długu.
Kwota wolna od zajęcia na koncie bankowym to dokładnie 75% minimalnego wynagrodzenia - obecnie 2257.50. Chyba, że jest to zajęcie alimentacyjne - wówczas kwoty wolnej na koncie bankowym nie ma.

Rzeczywiście, zgodnie z art. 83 ustawy o minimalnym wynagrodzeniu za pracę, wolna od zajęcia jest część wynagrodzenia dłużnika odpowiadająca 75% minimalnego wynagrodzenia. Jak wspomniano, w przypadku egzekucji alimentacyjnej kwota wolna od zajęcia nie ma zastosowania.
Chodzi mi bardziej w takim stopniu jak np jest dług 9000, a ja sobie wpłacam do komornika po 500 lub 200 zależy, to ma prawo jak ma co miesiąc przelewy wejść na konto?

Jeżeli dłużnik regularnie wpłaca określone kwoty na rzecz komornika w ramach spłaty długu, komornik nadal ma prawo do zajęcia konta bankowego dłużnika. Wpłaty dokonywane przez dłużnika nie wyłączają praw komornika do kontynuacji egzekucji. Jeżeli jednak dłużnik chce, by komornik nie wszczynał egzekucji z konta bankowego, powinien zawrzeć z komornikiem pisemną ugodę egzekucyjną. W takim przypadku, jeżeli dłużnik regularnie wpłaca określone w umowie kwoty, komornik nie będzie mógł prowadzić egzekucji z konta bankowego dłużnika.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty na rodzica.
Czy jest (i jeśli tak to jaki??) próg dochodu (na osobę ponieważ ma własną rodzinę) dla dziecka którego rodzic/rodzice lub MOPS chce podać o alimenty. Czy jeśli taki próg istnieje rodzic lub MOPS mimo to mogą wnieść do sądu o alimenty? Czy jeśli rodzice żyją w związku małżeńskim ewentualne alimenty przyznawane są na każdego rodzica z osobna(jeśli oboje się domagają)?...
Czy komornik może mi zablokować konto i zabrać pieniądze z umowy zlecenie?
Czy komornik może mi zablokować konto i zabrać pieniądze z umowy zlecenie? Umowę mam podpisaną na rok i jest to mój jedyny dochód. Nie chcę pracować za darmo... I co zrobić gdy je jednak zabierze?...
Wyłączanie ogrzewania na noc przez własciciela.
Czy właściciel mieszkania może wyłączyć ogrzewanie na noc w piecu gazowym, tłumacząc, że 19stopni to optymalna temperatura? ...
Zakończenie najmu okazjonalnego lokalu.
Mam parę pytań dotyczących zakończenia najmu okazjonalnego lokalu. Zarówno wynajmujący, jak i najemca mogą wypowiedzieć najem w wypadkach określonych w umowie. Pytanie 1. Czy chęć wprowadzenia się któregokolwiek z członków rodziny wynajmującego do lokalu może być takim powodem ? Czy taki zapis jest skuteczny w przypadku wypowiedzenia powołującego się na ten punkt ? Pytanie 2: Jaki może być najkrótszy okres w tym wypadku ?...

Wyszukiwarka