Zgoda na mieszkanie po śmierci.

Dzień dobry.
W razie mojej śmierci mieszkanie odziedziczą moi rodzice. Czy można wykonać zapis, żeby moja dziewczyna mogła korzystać z tego mieszkania? Czy muszę po prostu uwzględnić ją w testamencie i mieszkanie dać całej trójce? Nie chciałbym pominąć rodziców w spadku.
anonim cytuj
24-08-2023
Już teraz za swojego życia możesz ustanowić dla tej osoby służebność mieszkania. Wystarczy wizyta u notariusza.

anonim cytuj
24-08-2023
Już teraz za swojego życia możesz ustanowić dla tej osoby służebność mieszkania. Wystarczy wizyta u notariusza.

Rozumiem że taki zapis nie będzie mógł być zmieniony przez następnych właścicieli mieszkania? Rodzice jako kolejni właściciele mogli by się do niej wprowadzić bez jej zgody?

anonim cytuj
24-08-2023
Rozumiem że taki zapis nie będzie mógł być zmieniony przez następnych właścicieli mieszkania?

Nie może zostać zmieniony. Rodzice nabędą lokal w takim stanie prawnym, jaki istniał na dzień otwarcia spadku (Twojej śmierci). Służebność może wygasnąć w przypadkach określonych w art. 293 kc. lub zostać zamieniona na dożywotnią rentę. Renta ma na celu zapewnienie podobnych warunków mieszkaniowych, jak w lokalu na którym ustanowiono służebność.
Rodzice jako kolejni właściciele mogli by się do niej wprowadzić bez jej zgody?

To zależy w jakiej formie ustanowisz służebność. Możesz nią obciążyć całą nieruchomość, lub tylko niektóre pomieszczenia - np. 1 pokój + prawo do wspólnego użytkowania kuchni, łazienki i przedpokoju. To tylko przykład. Lepiej, żeby rodzice mieli możliwość kontroli co dzieje się w lokalu.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Sprawca uciek z miejsca kolizji, co moge zrobić?
Dzień dobry. 30 września miałem kolizję z prawdopodobnie pijanym kierowcą. Sprawca zbiegł z miejsca zdarzenia. Podałem policji Numer rejestracyjny, markę, kolor pojazdu oraz rysopis sprawcy. Po czym dostaje pismo po nowym roku z Komendy powiatowej policji że sprawa została umorzona z powodu niewykrycia sprawcy. Czy podałem zbyt mało informacji? Co mogę zrobić aby wyegzekwować rzetelne podejście do sprawy? Dziękuję i Pozdrawiam....
Szkody podczas montażu fotowoltaiki.
Mam problem z firmą, która montowała u mnie instalację fotowoltaiczną. Na początek dodam, że umowę podpisaliśmy z firmą A, która zleciła montaż instalacji firmie B i o tej firmie będę pisać. Panowie podczas montażu tejże instalacji, wywiercili w dachu sporo dziur ( szukali krokwi grubym wiertłem zamiast cienkim, według umowy gwarantowali profesjonalny sprzęt ), dziurawiąc również membranę. Wykonaliśmy test szczelności i niestety ale woda ciekła t...
Problem ze wspólnotą mieszkaniową.
Jestem w małej wspólnocie mieszkaniowej liczącej 6 mieszkań. Z kratki wentylacyjnej w moim mieszkaniu wydostają się różne zapachy (łazienkowe i kuchenne). Po wymuszonym przeglądzie kominiarskim okazało się ,że mieszkanie poniżej jest wpięte w moją kratkę wentylacyjną kuchenną z łazienką(zrobili przebudowę zamiana kuchni na łazienkę) i mieszkanie powyżej jest również wpięte z łazienką i kuchnią. Kominiarz dał w zaleceniach aby te dwa mieszkania pr...
Zajęcie i licytacja nieruchomości.
Temat jest taki ,odezwała się firma windykacyjna i z tego co wiem wystąpiła do sądu o nakaz zapłaty ,i teraz pytanie mam zaległość około 10 tys. z czego 8 to należność główna ,czy jest możliwe że komornik zajmie moje mieszkanie, w której moja własność to 25% ,mieszkanie warte około 320 tys. zł ,zaznaczam że od momentu wezwania przez firmę windykacyjną spłacam regularnie po 400 zł co miesiąc! Ile czasu ktoś się orientuje ile trwa taka procedura od...

Wyszukiwarka