Zgoda na mieszkanie po śmierci.

Dzień dobry.
W razie mojej śmierci mieszkanie odziedziczą moi rodzice. Czy można wykonać zapis, żeby moja dziewczyna mogła korzystać z tego mieszkania? Czy muszę po prostu uwzględnić ją w testamencie i mieszkanie dać całej trójce? Nie chciałbym pominąć rodziców w spadku.
anonim cytuj
24-08-2023
Już teraz za swojego życia możesz ustanowić dla tej osoby służebność mieszkania. Wystarczy wizyta u notariusza.

anonim cytuj
24-08-2023
Już teraz za swojego życia możesz ustanowić dla tej osoby służebność mieszkania. Wystarczy wizyta u notariusza.

Rozumiem że taki zapis nie będzie mógł być zmieniony przez następnych właścicieli mieszkania? Rodzice jako kolejni właściciele mogli by się do niej wprowadzić bez jej zgody?

anonim cytuj
24-08-2023
Rozumiem że taki zapis nie będzie mógł być zmieniony przez następnych właścicieli mieszkania?

Nie może zostać zmieniony. Rodzice nabędą lokal w takim stanie prawnym, jaki istniał na dzień otwarcia spadku (Twojej śmierci). Służebność może wygasnąć w przypadkach określonych w art. 293 kc. lub zostać zamieniona na dożywotnią rentę. Renta ma na celu zapewnienie podobnych warunków mieszkaniowych, jak w lokalu na którym ustanowiono służebność.
Rodzice jako kolejni właściciele mogli by się do niej wprowadzić bez jej zgody?

To zależy w jakiej formie ustanowisz służebność. Możesz nią obciążyć całą nieruchomość, lub tylko niektóre pomieszczenia - np. 1 pokój + prawo do wspólnego użytkowania kuchni, łazienki i przedpokoju. To tylko przykład. Lepiej, żeby rodzice mieli możliwość kontroli co dzieje się w lokalu.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Współwłaściciel odmawia udostępnienia samochodu.
Witam. Jestem współwłaścicielem samochodu wraz z byłą partnerką. Partnerka odeszła, zabierając m.in. nasz samochód na posesję jej matki w innym mieście. Zabrała także wszystkie dokumenty, w tym moją kopię umowy kupna-sprzedaży, lecz jestem wpisany jako współwłaściciel w dowodzie rejestracyjnym i karcie pojazdu. Kilkukrotnie zażądałem przez telefon, SMS i email, aby udostępniła mi auto na kilka dni - odmawia. Zabrania także wejścia na posesję. Za...
Odzież ochronna BHP.
Witam wszystkich. Mam taki dylemat. Pracuję na dziale produkcji w firmie, wykonuje prace lekką, nie obsługuje żadnej maszyny, tylko montaż. Jako, że praca wymaga odzieży ochronnej dostaję takową od pracodawcy. I tu moje pytanie. Obuwie pracodawcy ma standard s1p i jest bardzo niewygodne, pocą się stopy i bolą po paru godzinach, już nie mówiąc o zapachu. Chciałem kupić sobie obuwie o tej samej klasie ochronnej lub wyższej ale wygodne, dopasowane d...
Czy firma windykacyjna może ściągnąć pieniądze z konta za niespłacone raty??Czy da się coś z tym zrobić?
Witam. Firma windykacyjna ściągnęła z konta kwotę 7500 zł naliczoną za niespłacone raty z przed ok. 20 lat. Problem w tym, że wszelkie pisma przychodziły na adres pod którym nie mieszkamy od ok.12 lat, o czym dowiedzieliśmy się dopiero teraz próbując wyjaśnić sytuację. Czy da się coś z tym zrobić? ...
Czy oprócz skargi na lekarza można go ponieść do odpowiedzialności za błędna diagnozę?
Dzień dobry. Mam pytanie czy oprócz skargi na lekarza można go ponieść do odpowiedzialności za błędna diagnozę? Córka lat 3 skakała na tramopolnie niefortunnie upadła, spuchła jej ręką. Udaliśmy się na izbę przyjęć tam lekarz ortopeda stwierdził że nie ma złamania i jedyne ci jej założył to ala temblak z cienkiego bandarzu. Zaufalam lekarzowi że jutro powinno byc lepiej. Następnego dnia córkę bardziej bolała ręką i bardziej spuchła poszliśmy na...

Wyszukiwarka