Zgoda na mieszkanie po śmierci.

Dzień dobry.
W razie mojej śmierci mieszkanie odziedziczą moi rodzice. Czy można wykonać zapis, żeby moja dziewczyna mogła korzystać z tego mieszkania? Czy muszę po prostu uwzględnić ją w testamencie i mieszkanie dać całej trójce? Nie chciałbym pominąć rodziców w spadku.
anonim cytuj
24-08-2023
Już teraz za swojego życia możesz ustanowić dla tej osoby służebność mieszkania. Wystarczy wizyta u notariusza.

anonim cytuj
24-08-2023
Już teraz za swojego życia możesz ustanowić dla tej osoby służebność mieszkania. Wystarczy wizyta u notariusza.

Rozumiem że taki zapis nie będzie mógł być zmieniony przez następnych właścicieli mieszkania? Rodzice jako kolejni właściciele mogli by się do niej wprowadzić bez jej zgody?

anonim cytuj
24-08-2023
Rozumiem że taki zapis nie będzie mógł być zmieniony przez następnych właścicieli mieszkania?

Nie może zostać zmieniony. Rodzice nabędą lokal w takim stanie prawnym, jaki istniał na dzień otwarcia spadku (Twojej śmierci). Służebność może wygasnąć w przypadkach określonych w art. 293 kc. lub zostać zamieniona na dożywotnią rentę. Renta ma na celu zapewnienie podobnych warunków mieszkaniowych, jak w lokalu na którym ustanowiono służebność.
Rodzice jako kolejni właściciele mogli by się do niej wprowadzić bez jej zgody?

To zależy w jakiej formie ustanowisz służebność. Możesz nią obciążyć całą nieruchomość, lub tylko niektóre pomieszczenia - np. 1 pokój + prawo do wspólnego użytkowania kuchni, łazienki i przedpokoju. To tylko przykład. Lepiej, żeby rodzice mieli możliwość kontroli co dzieje się w lokalu.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Reklamacje na Vinted
Sprzedałam garnitur na Vinted za 180 zł, kupująca po otrzymaniu towaru zgłosiła wady i źle opisany rozmiar przezemnie. Kupująca kliknęła transakcja udana, pieniądze mam na koncie. Ponieważ, źle opisałam rozmiar prosiłam o odesłanie garnituru, podałam dane do wysyłki. Natomiast w piątym dniu upomniałam się, że przesyłka nie została nadana paczkomatem. Wtedy kupująca nadała zwrot. Po otrzymaniu przesyłki okazało się, że spodnie były u krawcowej, z...
Dziedziczenie długów po śmierci syna.
Zmarły posiada dwójkę rodzeństwa oraz żyjącego ojca (matka nie żyje, brak dzieci). Ze znalezionej korespondencji wynika, że posiada spore długi. Nie posiada jednak żadnego majątku (nieruchomość, samochód etc). Pytanie 1: kto dziedziczy te długi, ojciec czy również rodzeństwo? Pytanie 2: co w sytuacji gdy ojciec umrze i nie zdąży odrzucić spadku po synu? Czy zobowiązania przechodzą na rodzeństwo, czy może zostaną ściągnięte ze spadku, który ojc...
Mandat za brak legitymacji do biletu.
Wczoraj jechałam pociągiem do Łodzi kupiłam bilet ulgowy ponieważ skan/zdjęcie legitymacji miałam w telefonie, po pokazaniu panu zdjęcia nawet nie spojrzał na zdjęcie i powiedział że to nie jest dokument dostałam mandat 137zł+ opłatę za bilet normalny. Nigdy nikt nie robił z tego problemu i bez problemu uznawali zdjęcie. Czy jest sens się odwoływać od tego?...
Zakup przez internet
Witam serdecznie. Dokonałam zakupu przez internet. Zaraz po potwierdzeniu zamówienia , zorientowałam się , że nie został dodany do zamówienia produkt dodawany w gratisie do każdych zakupów. Od razu napisałam maila do sklepu ,że wystąpił taki problem i proszę o dodanie tego produktu do zakupów. Na drugi dzień po południu otrzymałam odp. że jest to niemożliwe , bo jest spakowane. Odpisałam ,że proszę o anulowanie zamówienia w takim razie. Po kole...

Wyszukiwarka