Zgoda na mieszkanie po śmierci.

Dzień dobry.
W razie mojej śmierci mieszkanie odziedziczą moi rodzice. Czy można wykonać zapis, żeby moja dziewczyna mogła korzystać z tego mieszkania? Czy muszę po prostu uwzględnić ją w testamencie i mieszkanie dać całej trójce? Nie chciałbym pominąć rodziców w spadku.
anonim cytuj
24-08-2023
Już teraz za swojego życia możesz ustanowić dla tej osoby służebność mieszkania. Wystarczy wizyta u notariusza.

anonim cytuj
24-08-2023
Już teraz za swojego życia możesz ustanowić dla tej osoby służebność mieszkania. Wystarczy wizyta u notariusza.

Rozumiem że taki zapis nie będzie mógł być zmieniony przez następnych właścicieli mieszkania? Rodzice jako kolejni właściciele mogli by się do niej wprowadzić bez jej zgody?

anonim cytuj
24-08-2023
Rozumiem że taki zapis nie będzie mógł być zmieniony przez następnych właścicieli mieszkania?

Nie może zostać zmieniony. Rodzice nabędą lokal w takim stanie prawnym, jaki istniał na dzień otwarcia spadku (Twojej śmierci). Służebność może wygasnąć w przypadkach określonych w art. 293 kc. lub zostać zamieniona na dożywotnią rentę. Renta ma na celu zapewnienie podobnych warunków mieszkaniowych, jak w lokalu na którym ustanowiono służebność.
Rodzice jako kolejni właściciele mogli by się do niej wprowadzić bez jej zgody?

To zależy w jakiej formie ustanowisz służebność. Możesz nią obciążyć całą nieruchomość, lub tylko niektóre pomieszczenia - np. 1 pokój + prawo do wspólnego użytkowania kuchni, łazienki i przedpokoju. To tylko przykład. Lepiej, żeby rodzice mieli możliwość kontroli co dzieje się w lokalu.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy będą konsekwencje z tego ze najemca będzie wnioskował o dodatek mieszkaniowy?
Jestem wynajmującą mieszkanie i osoba, która je wynajmuje, czyli najemca zapytał mnie, czy nie będzie problemu, jeśli podczas najmu zgłosi wniosek do urzędu miasta i otrzyma dodatek mieszkaniowy do czynszu? Czy ja jako wynajmująca nie poniosę z tego powodu żadnych konsekwencji? Czy ja będę musiała składać do urzędu jakieś dokumenty? Co miesiąc odprowadzam podatek od wynajmu. Czy taki dodatek mieszkaniowy wpływa w jakikolwiek sposób na ten podatek...
Czy pracodawca może narzucić wykorzystanie urlopu?
Jestem 30 dni na okresie wypowiedzenia czy pracodawca ma prawo kazać mi iść, na 25 dniowy zaległy urlop z zeszłego roku zamiast mi go wypłacać?...
Brak OC na samochód.
Witam, W zeszłym roku kupiłem swój pierwszy samochód. Ubezpieczenie było opłacone do 20.11.2023. Zbliżał się koniec terminu ubezpieczenia, więc 03.11 kupiłem OC u innego ubezpieczyciela, z datą ochrony od 20.11.2023. Dostałem od razu przypominajkę, żebym czasem nie zapomniał wypowiedzieć u obecnego ubezpieczyciela OC, bo mi się zdublują. Nie chciałem czekać do 19.11 z wypowiedzeniem, bo nie wiedziałem ile trwa proces i nie chciałem mieć zdublowa...
Pytania dotyczące zachowku (ewentualne uzupełnienie zachowku)
Witam Proszę o poradę, 15 lat temu rodzice kupili mi małe używane mieszkanie w bloku 29,6 M2. Brat dołożył do niego 90 tyś. A w zamian dostał dom rodzinny z wielkim ogrodem i hektary pola. W tym domu mieszkali rodzice, tata zmarł dawno, mama rok temu. Brat mieszka w kamienicy żony ulicę obok domu rodzinnego. Jest jeszcze siostra, której wcześniej niż mi też kupili malutkie mieszkanko w innym mieście. Myślę, że nic więcej nie dostała. Ja m...

Wyszukiwarka