Zgoda na mieszkanie po śmierci.

Dzień dobry.
W razie mojej śmierci mieszkanie odziedziczą moi rodzice. Czy można wykonać zapis, żeby moja dziewczyna mogła korzystać z tego mieszkania? Czy muszę po prostu uwzględnić ją w testamencie i mieszkanie dać całej trójce? Nie chciałbym pominąć rodziców w spadku.
anonim cytuj
24-08-2023
Już teraz za swojego życia możesz ustanowić dla tej osoby służebność mieszkania. Wystarczy wizyta u notariusza.

anonim cytuj
24-08-2023
Już teraz za swojego życia możesz ustanowić dla tej osoby służebność mieszkania. Wystarczy wizyta u notariusza.

Rozumiem że taki zapis nie będzie mógł być zmieniony przez następnych właścicieli mieszkania? Rodzice jako kolejni właściciele mogli by się do niej wprowadzić bez jej zgody?

anonim cytuj
24-08-2023
Rozumiem że taki zapis nie będzie mógł być zmieniony przez następnych właścicieli mieszkania?

Nie może zostać zmieniony. Rodzice nabędą lokal w takim stanie prawnym, jaki istniał na dzień otwarcia spadku (Twojej śmierci). Służebność może wygasnąć w przypadkach określonych w art. 293 kc. lub zostać zamieniona na dożywotnią rentę. Renta ma na celu zapewnienie podobnych warunków mieszkaniowych, jak w lokalu na którym ustanowiono służebność.
Rodzice jako kolejni właściciele mogli by się do niej wprowadzić bez jej zgody?

To zależy w jakiej formie ustanowisz służebność. Możesz nią obciążyć całą nieruchomość, lub tylko niektóre pomieszczenia - np. 1 pokój + prawo do wspólnego użytkowania kuchni, łazienki i przedpokoju. To tylko przykład. Lepiej, żeby rodzice mieli możliwość kontroli co dzieje się w lokalu.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Firma a Plan zagospodarowania przestrzennego
Witam. Chce otworzyć firmę, wynająć działkę, i postawić tam duży namiot przemysłowy, w którym będę spawał, ciął i malował drewno i wykonywał inne tego typu prace. Chce produkować nowoczesne meble. Jakie są wymagania jeśli chodzi o wykonywanie tego typu działalności na działce? Słyszałem ze jeśli plan zagospodarowania przestrzennego nie pozwala na nic poza mieszkaniem, to nie da się tam prowadzić tego typu działalności. Jak mam ustalić gdzie mogę ...
Co zrobić, gdy komornik nie chce się porozumieć?
Jest dług, który "prowadzi komornik" kwota około 6k. Dłużnik chce się porozumieć na raty, a komornik uparcie i bezczelnie idzie w zaparte, że chce zająć auto, które służy osobie zadłużonej jako przedmiot do pracy. Bez auta nie dojedzie do miejsca pracy... Fakt mógłby pociągiem, bo komunikacja miejska działa dobrze, ale co z narzędziami, które zajmują w bagażu około 1m³? Co zrobić w danej sytuacji?...
Czy w przypadku śmierci ojca dziedziczy tylko jego żona, czy dzieci również
Dzień dobry.Mam pytanie- czy w przypadku śmierci ojca dziedziczy tylko jego żona, czy dzieci również ( jest nas 5). Czy sąd bierze dzieci pod uwagę przy podziale majątku, czy to kwestia dogadania się miedzy nami? Z matką nie mamy najlepszych relacji.Ojciec nie zostawił testamentu ...
Czy należy sie wynagrodzenie za czas L4 i kwarantanny?
Osoba X została zatrudniona 1 września na 3/4 etatu. Po 1 tygodniu zachorowała i przeszła na L4 na 5 dni, po powrocie do pracy po 2 dniach okazało się, że osoba ta dostaje kwarantanne ponieważ w miejscu pracy jest covid. Czy osobie tej nie należy sie wynagrodzenie za czas L4 i kwarantanny? ...

Wyszukiwarka