Mąż zadłuża siebie/nas. Co robić?

Dzień dobry.
Jestem emerytką. Mój mąż z którym faktycznie już tylko mieszkamy w jednym domu, tzw. pożycie dawno ustało, gospodarstwa też prowadzimy osobne chociaż pod jednym dachem ma problem alkoholowy i to duży co było jedną z przyczyn naszego rozstania. Formalnie jednak pozostajemy małżeństwem i mamy wspólnotę majątkową. Mąż też jest emerytem. Ostatnio dowiedziałam się, że mąż trafił w dziwne towarzystwo z którym pije i pod jego wpływem zaczął brać kredyty. Pieniędzy nie widzę, albo przepijają albo nie wiem co się z nimi dzieje, być może jego nowa towarzyszka od niego wyciąga. Fakt faktem, na dziś dzień wiem na 100% o kredytach na minimum 30 tys. zł. Może tego być więcej. Byłam w tej sprawie u prawniczki dyżurującej w gopsie udzielającej bezpłatnych porad prawnych emerytom i ona powiedziała, że w takiej sytuacji to tylko rozwód. Nie stać mnie na adwokata. Poza tym rozwód owszem, ale to trwa, u nas podobno około roku zanim sprawa wejdzie na wokandę i kolejny rok rozpatrywania jak nie będzie komplikacji tak powiedzieli w sądzie a potem jeszcze odwołania. W praktyce 2-3 lata. A ja potrzebuję czegoś na już, bo przez ten czas to on nas (mnie) zadłuży na niebotyczne kwoty. Nie opędzę się od komorników. Proszę o pilną poradę co mogę zrobić na szybko aby odciąć się od odpowiedzialności za jego długi dotychczasowe i przyszłe. Teraz już podobno sięga do parabanków. Pomóżcie.
anonim cytuj
24-08-2023
W tej sytuacji nie trzeba "ratować się" rozwodem. Nie odpowiada Pani za zobowiązania męża zaciągnięte bez Pani zgody. Wyjątkiem są zobowiązania wynikające z zaspokajania potrzeb rodziny (ale według tego co Pani pisze to nie jest pani przypadek). Na marginesie to sprawa rozwodowa też niekoniecznie trwa tyle czasu, szczególnie, że prawdopodobnie nie macie państwo małoletnich dzieci. Przeprowadzenie sprawy o rozwód nie wymaga bezwzględnie pomocy adwokackiej jeżeli sprawa nie jest skomplikowana.

anonim cytuj
24-08-2023
Zgadzam się z poprzednikami i tylko chciałabym dodać, że jeżeli problemem są tylko kwestie finansowe to nawet nie trzeba przeprowadzać rozwodu, ale wnieść o ustanowienie rozdzielności majątkowej przez sąd - takie sprawy rozpatrywane są przez sądy rejonowe i trwają dużo krócej, niż postępowania rozwodowe.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Podatek od obrazów i rysunków przez siebie wykonanych
Mam pytanie, jak wygląda kwestia sprzedaży obrazów i rysunków przez siebie wykonanych, jaki podatek należy zapłacić i co dokładnie zgłasza się do urzędu skarbowego?...
Czy osoba która podczas interwencji policji była pod wpływem alkoholu i napadła na funkcjonariusza policji może zostać na izbie wytrzeźwień dłużej.
Czy osoba która podczas interwencji policji była pod wpływem alkoholu i napadła na funkcjonariusza policji może zostać na izbie wytrzeźwień dłużej. Jakie są konsekwencje...
Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę.
Cześć. Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę. Czy w takim wypadku płacę podatek 2%? I drugie pytanie. Czy osoba która mi go sprzedaje może przyjąć więcej gotówki niż 15 000zł? Taki limit jest w rozliczeniu firma firma....
Wymiar etatu, a czas pracy.
Jestem zatrudniony na 0,5 etatu czyli tak na logikę powinienem pracować 4 godziny dziennie. Po raz kolejny w nowym grafiku na listopad ani razu nie mam dnia z czterema godzinami w pracy. Ja rozumiem: jestem zatrudniony w równoważnym systemie czasu pracy, ale czy to nie jest przesada ? A może wręcz mobbing: bo to wpływa na moje życie bo już kilka lat temu odrzuciłem z przyczyn właśnie osobistych propozycję przejścia na 0,75 etatu....

Wyszukiwarka