Podwójne zadłużenie.

Dzień dobry, mam problem z zadłużeniem. Spłaciłam zadłużenie u komornika i mam postanowienie że zadłużenie zostało w całości spłacone. Była to sprawa zakończona w listopadzie 2022 roku. Dziś dostaje e-mail od innego komornika że mam do spłaty zadłużenia na kwotę 400zl na ten sam numer sprawy i klauzurę wykonalności. Może mi ktoś wyjaśnić jak to możliwe.
Klauzurą wykonalności z dnia 09.02.2016.
Jakim prawem po ponad pół roku tą samą sprawę prowadzi inny komornik?
Czy muszę płacić te 400zl pomimo tego że dług w całości został spłacony?
Jakie kroki powinnam podjąć?
anonim cytuj
23-08-2023
Dzwoniła Pani do tego komornika ?

anonim cytuj
23-08-2023
Dzwoniła Pani do tego komornika ?

tak. Według tego drugiego komornika co teraz prowadzi sprawę są to jakieś odsetki dlatego powstało te 400zl. Pytam się jak to możliwe że powstało zadłużenie (odsetki) od spłaconego długu. Nie umiał mi wyjaśnić
Najprawdopodobniej wierzyciel złożył wniosek o wszczęcie egzekucji komorniczej do dwóch komorników, dlatego ten drugi dalej prowadzi czynności egzekucyjne, nie mając świadomości, że sprawa została zakończona, gdyż spłaciła Pani dług.
Niech Pani zadzwoni a najlepiej pójdzie do tego komornika z odpowiednia dokumentacją i powoła się na art. 824 par. 1 pkt 2 KPC.
Zgodnie z tym przepisem komornik musi umorzyć postępowanie, gdy egzekucja jest niedopuszczalna.
Skoro spłaciła Pani zadłużenie egzekucja jest niedopuszczalna, a komornik musi umorzyć postępowanie egzekucyjne.
Powodzenia !

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy.
Dzień dobry. W bardzo dużym skrócie wyjaśnię z czym mam problem. Rozwiązałem umowę o pracę na czas nieokreślony w trybie art. 55§ 11 KP 14.08.2023. Dostałem pozew o zapłatę odszkodowania za okres wypowiedzenia 61.1 Kp . Chcę napisać odpowiedź na pozew, moim zdaniem istnieją okoliczności, które mogłyby mnie trochę usprawiedliwić gdybym się na nie powołał... 1/ informowałem pracodawcę, w grudniu 22" i maju br, o tym, że leczę Fobie społeczn...
Jak odzyskać zaliczkę?
W tym tygodniu we wtorek zostawiłam zaliczkę za towar w sklepie, sprzedawca wypisał mi druczek z nazwą towaru i kwotą zaliczki. Niestety jednak nie mogę sfinalizować transakcji bo najprościej mówiąc powinęła mi się noga. W piątek poszłam do sklepu wyjaśnić sytuację i odebrać zaliczkę - nie udało się. Dodam że wcześniej w sklepie nie wspomniano, że "w razie W" zaliczkę tracę. Podpowiedzcie, czy jest jakieś prawo mówiące o tym, że sklep m...
Jak uzyskać odszkodowanie za linie energetyczną nad działką?
Jestem właścicielem działki na której znajdują się dwa słupy energetyczne wraz z liną energetyczną niskiego napięcia. Linia energetyczna znajduje się w tym miejscu minimum 50lat. W księdze wieczystej brak jakichkolwiek informacji na ten temat. Da się to jakoś ruszyć? Jeśli tak prosiłbym o informację jak się za to zabrać i na co się powoływać przy ewentualnej wymianie korespondencji z Tauronem. Z góry dziękuję za odpowiedzi....
Rozwiązanie umowy przez pracodawcę.
Pracowaliśmy w dwójkę na stanowisku które musiało być zabezpieczone od godz.6.00 do 18.00 ( jedna osoba pracuje 6-14, druga 10-18 ). Mamy takie same obowiązki, za to samo odpowiadamy. Poprosiłem szefa o możliwość przejścia na 1/2 etatu, zgodził się i od czerwca pracuję krócej. W międzyczasie ( w maju ) zatrudnili następną osobę na to samo stanowisko co my - pracuje z nami, a w połowie lipca czwartą osobę ( w ogłoszeniu były wyszczególnione obowią...

Wyszukiwarka