Podwójne zadłużenie.

Dzień dobry, mam problem z zadłużeniem. Spłaciłam zadłużenie u komornika i mam postanowienie że zadłużenie zostało w całości spłacone. Była to sprawa zakończona w listopadzie 2022 roku. Dziś dostaje e-mail od innego komornika że mam do spłaty zadłużenia na kwotę 400zl na ten sam numer sprawy i klauzurę wykonalności. Może mi ktoś wyjaśnić jak to możliwe.
Klauzurą wykonalności z dnia 09.02.2016.
Jakim prawem po ponad pół roku tą samą sprawę prowadzi inny komornik?
Czy muszę płacić te 400zl pomimo tego że dług w całości został spłacony?
Jakie kroki powinnam podjąć?
anonim cytuj
23-08-2023
Dzwoniła Pani do tego komornika ?

anonim cytuj
23-08-2023
Dzwoniła Pani do tego komornika ?

tak. Według tego drugiego komornika co teraz prowadzi sprawę są to jakieś odsetki dlatego powstało te 400zl. Pytam się jak to możliwe że powstało zadłużenie (odsetki) od spłaconego długu. Nie umiał mi wyjaśnić
Najprawdopodobniej wierzyciel złożył wniosek o wszczęcie egzekucji komorniczej do dwóch komorników, dlatego ten drugi dalej prowadzi czynności egzekucyjne, nie mając świadomości, że sprawa została zakończona, gdyż spłaciła Pani dług.
Niech Pani zadzwoni a najlepiej pójdzie do tego komornika z odpowiednia dokumentacją i powoła się na art. 824 par. 1 pkt 2 KPC.
Zgodnie z tym przepisem komornik musi umorzyć postępowanie, gdy egzekucja jest niedopuszczalna.
Skoro spłaciła Pani zadłużenie egzekucja jest niedopuszczalna, a komornik musi umorzyć postępowanie egzekucyjne.
Powodzenia !

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Rozwód i podział majątku.
Chcę się poradzić jak wygląda rozwód, gdy jestem współwłaścicielka mieszkania, ale jest ono jeszcze nie spłacone. Mąż wziął na nie kredyt gotówkowy i w większości go spłacał. Czy mam do niego jakieś prawa? W dodatku ze wspólnego konta wypłacił większość pieniędzy. Część udało mi się przelać, a on teraz straszy mnie policją. Czy może to robić?...
Zablokowanie konta.
Komornik zablokował konta dłużnikowi na poczet alimentów. Alimenty wysyła bezpośrednio pracodawca. Doszły mnie słuchy że były mąż już coś wymyśla byle by nie płacić wysokich alimentów. Pracuje w firmie i teraz chce się zwolnić, dogadać z komornikiem z wpłatami alimentów żeby sam płacił.. po czym ponownie chce się zatrudnić w tej samej firmie. Byle by pracodawca sam nie wpłacał komornikowi alimentów. Chwalił się że komornikowi będzie płacił tyle...
Kupujący twierdzi, że samochód posiadał wadę ukrytą.
Dzień dobry, Sprzedałem samochód rocznik 2012 z przebiegiem ponad 200 tyś. km. Samochód był sprawny, regularnie serwisowany bez żadnych widocznych wycieków oleju (samochód cały czas stał w tym samym miejscu, gdzie nie ma nawet kropli oleju). Kupujący postanowił niedawno obejrzeć silnik od spodu. Zdjął plastikową osłonę silnika i twierdzi, że gdzieś cieknie olej, ale nie wie gdzie - dopiero to sprawdzi. Twierdzi, że nie mogłem wiedzieć o wyciek...
Prawo do informacji o stanie zdrowia dziecka.
Witam. Mam pytanie czy moja była małżonka ma obowiązek o powiadomieniu mnie, że chodzi prywatnie do psychologa oraz psychiatry z dzieckiem i czy muszę ewentualnie wyrazić na to zgodę ? Nadmiernie, że moja ex wymyśla dziecku różne choroby i cuda. Gdy zażądałem wyników badań to ich nie otrzymałem. Przepraszam raz otrzymałem lecz gdy pokazałem je lekarzowi to stwierdził, że po tych wynikach nie wynika nic żeby dziecko miało tę dolegliwość/ chorobę....

Wyszukiwarka