Podwójne zadłużenie.

Dzień dobry, mam problem z zadłużeniem. Spłaciłam zadłużenie u komornika i mam postanowienie że zadłużenie zostało w całości spłacone. Była to sprawa zakończona w listopadzie 2022 roku. Dziś dostaje e-mail od innego komornika że mam do spłaty zadłużenia na kwotę 400zl na ten sam numer sprawy i klauzurę wykonalności. Może mi ktoś wyjaśnić jak to możliwe.
Klauzurą wykonalności z dnia 09.02.2016.
Jakim prawem po ponad pół roku tą samą sprawę prowadzi inny komornik?
Czy muszę płacić te 400zl pomimo tego że dług w całości został spłacony?
Jakie kroki powinnam podjąć?
anonim cytuj
23-08-2023
Dzwoniła Pani do tego komornika ?

anonim cytuj
23-08-2023
Dzwoniła Pani do tego komornika ?

tak. Według tego drugiego komornika co teraz prowadzi sprawę są to jakieś odsetki dlatego powstało te 400zl. Pytam się jak to możliwe że powstało zadłużenie (odsetki) od spłaconego długu. Nie umiał mi wyjaśnić
Najprawdopodobniej wierzyciel złożył wniosek o wszczęcie egzekucji komorniczej do dwóch komorników, dlatego ten drugi dalej prowadzi czynności egzekucyjne, nie mając świadomości, że sprawa została zakończona, gdyż spłaciła Pani dług.
Niech Pani zadzwoni a najlepiej pójdzie do tego komornika z odpowiednia dokumentacją i powoła się na art. 824 par. 1 pkt 2 KPC.
Zgodnie z tym przepisem komornik musi umorzyć postępowanie, gdy egzekucja jest niedopuszczalna.
Skoro spłaciła Pani zadłużenie egzekucja jest niedopuszczalna, a komornik musi umorzyć postępowanie egzekucyjne.
Powodzenia !

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

ubezpieczenie zdrowotne
Witam, Czy to prawda, że po utracie pracy 30 dni jest jeszcze ważne ubezpieczenie zdrowotne? Pracowałem tylko tydzień, ale wiem że byłem ubezpieczony i wczoraj się pożegnaliśmy z pracodawcą. ...
Czy mogę zerwać umowę najmu?
Czy mogę zerwać umowę najmu jeśli właściciel mieszkania bez mojej wiedzy zamontował kamery przed drzwiami mieszkania? Przy podpisywaniu umowy nie było mowy o takich praktykach oraz o tym, ze kamery maja zostać zamontowane. Są one przed drzwiami mieszkania (3 piętro) i przy drzwiach wejściowych do klatki (parter). Właściciel argumentuje decyzje kłopotliwym sąsiadem który często robił imprezy i dewastował klatkę ale mieszka on na 1 piętrze gdzie ka...
Współwłasność konta po zmarłym dziadku. Jak wygląda sprawa środków zgromadzonych na koncie?
Witam. Mam taką sprawę. Zmarł mój dziadek, który uczynił mnie współwłaścicielem swojego konta ponad 8 lat temu. Żyje 2 bezpośrednich spadkobierców po dziadku. Jak wygląda sprawa środków zgromadzonych na koncie? Zaznaczam, że wpływów z mojej strony na konto nie było. Chce zamknąć konto i podzielić pieniądze. Czy jakaś część tych pieniędzy należy się mnie czy tylko dwóm spadkobiercom, którzy nie są w żaden sposób upoważnieni do konta? Z góry dzięku...
Czy kwarantanna obowiązuje przed wyniakami testu na Covid
Dzien dobry.Mam pytanie .Bylam dzis u lekarza z kaszlem juz na wstepie nawet prrzed badanien uskyszalam ze trzeba zrobic testy covidowe ,po zbadaniu okazalo sie ze zapalenie oskrzeli i dostalam antybiotyk.Na testy mam isc jutro w sobote miedzy 14a 16 i Pani doktor powiedziala ,ze do jutra mam miec kwarantanne a w poniedzialek beda dzwonic z wynikami .i teraz pytania 1 czy musze robic ten test obowiazkowo? 2 czy wszyscy domownicy maja kwaranta...

Wyszukiwarka