Podwójne zadłużenie.

Dzień dobry, mam problem z zadłużeniem. Spłaciłam zadłużenie u komornika i mam postanowienie że zadłużenie zostało w całości spłacone. Była to sprawa zakończona w listopadzie 2022 roku. Dziś dostaje e-mail od innego komornika że mam do spłaty zadłużenia na kwotę 400zl na ten sam numer sprawy i klauzurę wykonalności. Może mi ktoś wyjaśnić jak to możliwe.
Klauzurą wykonalności z dnia 09.02.2016.
Jakim prawem po ponad pół roku tą samą sprawę prowadzi inny komornik?
Czy muszę płacić te 400zl pomimo tego że dług w całości został spłacony?
Jakie kroki powinnam podjąć?
anonim cytuj
23-08-2023
Dzwoniła Pani do tego komornika ?

anonim cytuj
23-08-2023
Dzwoniła Pani do tego komornika ?

tak. Według tego drugiego komornika co teraz prowadzi sprawę są to jakieś odsetki dlatego powstało te 400zl. Pytam się jak to możliwe że powstało zadłużenie (odsetki) od spłaconego długu. Nie umiał mi wyjaśnić
Najprawdopodobniej wierzyciel złożył wniosek o wszczęcie egzekucji komorniczej do dwóch komorników, dlatego ten drugi dalej prowadzi czynności egzekucyjne, nie mając świadomości, że sprawa została zakończona, gdyż spłaciła Pani dług.
Niech Pani zadzwoni a najlepiej pójdzie do tego komornika z odpowiednia dokumentacją i powoła się na art. 824 par. 1 pkt 2 KPC.
Zgodnie z tym przepisem komornik musi umorzyć postępowanie, gdy egzekucja jest niedopuszczalna.
Skoro spłaciła Pani zadłużenie egzekucja jest niedopuszczalna, a komornik musi umorzyć postępowanie egzekucyjne.
Powodzenia !

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Ile czasu ma córka na odrzucenie spadku po wujku
Witam. Mój mąż odrzucił długi po swoim bracie. To w takim razie ile ma czasu nasza córka czy 6 miesiąc od momentu kiedy mąż odrzucił długi po bracie?? Dodam brat męża zmarł w maju tego roku a mąż się odpisał w październiku....
Podatek od nieruchomości.
Jestem współwłaścicielem (50% udziałów ) działki wraz z budynkiem mieszkalnym. Przez 35 lat płaciłem regularnie podatek od nieruchomości. Drugi współwłaściciel twierdził, że również płaci podatek. Myślałem przez cały ten czas , ze wysokość podatku który place odnosi się tylko do mojej części nieruchomości a współwłaściciel płaci osobno za swoja część. Dopiero niedawno wydało się ze on przez cały ten czas nic nie płacił. Pytanie: Jakie są konsekwe...
Pismo o zajęciu konta bankowego przez komornika.
Komornik chce ode mnie pisma kiedy zajął mi konto w banku. Czy to nie jakiś absurd? Ja mam mu przynosić pismo kiedy on sam zajął mi konto? Byłem w banku bank takich rzeczy nie wydaje. Dzwoni do pracodawcy wyzywa rzuca jakimiś paragrafami, grozi karą itd. Co ja mam zrobić ? Czy jest to zgodne z prawem? Konto mam cały czas to samo wszystkie pieniądze tam idą od samego początku i on mi je zajął a teraz mnie pyta kiedy on mi je zajął......
Alimenty, jak wyegzekwować zadłużenie?
Dzień dobry, mam pytanie o alimenty. Ojciec dziecka ma zasadzone alimenty na dwójkę dzieci 2000 zł. Przynosi co miesiąc w gotówce 1000 zł do matki dzieci. Dług już urósł do kwoty 40 000zł. Jak wyegzekwować ten dług od ojca? Co można zrobić w tej sprawie. Ojciec nie interesuje się dziećmi, przychodzi tylko na godzinę raz w miesiące z pieniędzmi. Ma nową rodzinę ,żyje na bardzo dobrym poziomie. Ciągłe wyjazdy, budowa domu itp. Proszę o porady....

Wyszukiwarka