Ziemia w spadku z wieloma dziedziczącymi.

Witam,
mam pytanie, znalazłem się w sytuacji w której mam do czynienia z działką, która ma wielu dziedziczących w różnych stosunkach udziałów i potrzebuje dostać informację na temat tego co w przypadku gdy jeden z spadkobierców nie żyje. Czy jego udziały dzielone są wśród pozostałych spadkobierców czy po zmarłej osobie dziedziczą jej dzieci? Jak to jest. Z góry dziękuje za odpowiedź.
anonim cytuj
23-08-2023
Witam,
mam pytanie, znalazłem się w sytuacji w której mam do czynienia z działką, która ma wielu dziedziczących w różnych stosunkach udziałów i potrzebuje dostać informację na temat tego co w przypadku gdy jeden z spadkobierców nie żyje. Czy jego udziały dzielone są wśród pozostałych spadkobierców czy po zmarłej osobie dziedziczą jej dzieci? Jak to jest. Z góry dziękuje za odpowiedź.

W miejsce zmarłego wchodzą następcy prawni bądź na podstawie ustawy bądź testamentu. Mogą być to dzieci, mogą być i inne osoby (w tym współwłaściciele).

anonim cytuj
23-08-2023
To jedno pytanie doprecyzowujące, załóżmy że działka ma 5 spadkobierców wynikających z odpisu z wydziału gruntów na temat tej działki. I w momencie kiedy 3 z nich nie żyje a miało świadomość tego ze byli współwłaścicielami ziemi to oni w swoim testamencie mogli swoje udziały przepisać na dzieci czy inne osoby. Czyli jest to takie zagnieżdżone dziedziczenie. Wariant z automatycznym dzieleniem udziałów zmarłej osoby wśród pozostałych spadkobierców - nie ma czegoś takiego tak?

anonim cytuj
23-08-2023
To jedno pytanie doprecyzowujące, załóżmy że działka ma 5 spadkobierców wynikających z odpisu z wydziału gruntów na temat tej działki. I w momencie kiedy 3 z nich nie żyje a miało świadomość tego ze byli współwłaścicielami ziemi to oni w swoim testamencie mogli swoje udziały przepisać na dzieci czy inne osoby. Czyli jest to takie zagnieżdżone dziedziczenie. Wariant z automatycznym dzieleniem udziałów zmarłej osoby wśród pozostałych spadkobierców - nie ma czegoś takiego tak?

W przypadku gdy nie ma testamentu, następuje dziedziczenie ustawowe zgonie ze wspomnianym poradnikiem.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Przekształcenie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu.
Zastanawiam się nad przekształceniem spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu w odrębną własność. Wiem, że spółdzielnia ma do 6 miesięcy na zamknięcie tematu. W wakacje zawieram związek małżeński. Z tego co wiem, to czego jesteśmy właścicielami przed ślubem jest nasze, to co po, staje się rzeczą wspólną. Co się stanie w momencie przekształcenia własności tego mieszkania po ślubie? Czy małżonka z automatu nabędzie prawo do tego lokalu, skoro ...
Nie zgłosiłem zezłomowania pojazdu ubezpieczalni.
Zezłomowałem pojazd 31 stycznia 2020r. Nie zgłosiłem tego do ubezpieczalni, w między czasie byłem w Anglii, potem w innym miejscu zamieszkania w Polsce. Przez prawie 3 lata, cisza, zero odzewu (Albo ja nie miałem jak otrzymać od nich listu) Dziś dostaję SMS od działu windykacji ubezpieczalni, że mam zapłacić 1500zł, inaczej droga sądowa. Dopiero teraz wysłałem im skan zaświadczenia o demontażu pojazdu. I teraz, czy mają prawo żądać ode mnie p...
Odrzuciłam spadek po zmarłym ojcu. Chcę odrzucić w imieniu mojego maloletniego syna.
Odrzuciłam spadek po zmarłym ojcu. Chcę odrzucić w imieniu mojego małoletniego syna. Po śmierci taty komornik nie chciał mi udzielić informacji o długach ojca żądając 600zl za spis inwentarza. Czy ja jako przedstawicielka ustawowa mojego syna mogę do komornika wystosować prośbę o udzielenie informacji jeśli spadek jeszcze nie został odrzucony? Jak to ubrać w słowa? Złożyłam wniosek do sądu o zgodę na dokonanie czynności prawnej przekraczającej zw...
Upadłość konsumencka.
Dzień dobry . Mam kolegę bardzo zadłużonego . Chciał on sprzedać nieruchomość ale dowiedział się że nie może bo 1/4 domu ma rodzina z Niemiec z którą nie ma żadnego kontaktu a 3/4 ma on odziedziczone w spadku wraz z długami po jego zmarłej matce. Chcę się dowiedzieć czy faktycznie nie może tej nieruchomości sprzedać ?...

Wyszukiwarka