Ziemia w spadku z wieloma dziedziczącymi.

Witam,
mam pytanie, znalazłem się w sytuacji w której mam do czynienia z działką, która ma wielu dziedziczących w różnych stosunkach udziałów i potrzebuje dostać informację na temat tego co w przypadku gdy jeden z spadkobierców nie żyje. Czy jego udziały dzielone są wśród pozostałych spadkobierców czy po zmarłej osobie dziedziczą jej dzieci? Jak to jest. Z góry dziękuje za odpowiedź.
anonim cytuj
23-08-2023
Witam,
mam pytanie, znalazłem się w sytuacji w której mam do czynienia z działką, która ma wielu dziedziczących w różnych stosunkach udziałów i potrzebuje dostać informację na temat tego co w przypadku gdy jeden z spadkobierców nie żyje. Czy jego udziały dzielone są wśród pozostałych spadkobierców czy po zmarłej osobie dziedziczą jej dzieci? Jak to jest. Z góry dziękuje za odpowiedź.

W miejsce zmarłego wchodzą następcy prawni bądź na podstawie ustawy bądź testamentu. Mogą być to dzieci, mogą być i inne osoby (w tym współwłaściciele).

anonim cytuj
23-08-2023
To jedno pytanie doprecyzowujące, załóżmy że działka ma 5 spadkobierców wynikających z odpisu z wydziału gruntów na temat tej działki. I w momencie kiedy 3 z nich nie żyje a miało świadomość tego ze byli współwłaścicielami ziemi to oni w swoim testamencie mogli swoje udziały przepisać na dzieci czy inne osoby. Czyli jest to takie zagnieżdżone dziedziczenie. Wariant z automatycznym dzieleniem udziałów zmarłej osoby wśród pozostałych spadkobierców - nie ma czegoś takiego tak?

anonim cytuj
23-08-2023
To jedno pytanie doprecyzowujące, załóżmy że działka ma 5 spadkobierców wynikających z odpisu z wydziału gruntów na temat tej działki. I w momencie kiedy 3 z nich nie żyje a miało świadomość tego ze byli współwłaścicielami ziemi to oni w swoim testamencie mogli swoje udziały przepisać na dzieci czy inne osoby. Czyli jest to takie zagnieżdżone dziedziczenie. Wariant z automatycznym dzieleniem udziałów zmarłej osoby wśród pozostałych spadkobierców - nie ma czegoś takiego tak?

W przypadku gdy nie ma testamentu, następuje dziedziczenie ustawowe zgonie ze wspomnianym poradnikiem.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Kable energetyczne na działce.
Zakupiłem dom w zabudowie szeregowej od dewelopera. Zauważyłem, że przez całą moją działkę przebiega pod ziemią kabel energetyczny, który również w jej obrysie rozgałęzia się w dwóch miejscach i zasila kolejne 4 domy. Projekt spowodował, iż w szerokości 3m biegną równolegle 2 nitki kabli. Czy w przypadku takiego rozwiązania, gdzie wszystkie rozgałęzienia leżą w obrębie mojej działki przysługuje mi jakiekolwiek odszkodowanie? Czy przy zakupie od d...
Problem z gwarancją.
Podpisałem umowę na montaż okien wraz z roletami oraz na wykonanie elewacji. Prace zostały wykonane. Po kilku miesiącach pojawił się problem z roletami, który zauważyłem. Jedna z rolet otwiera i zamyka się z problemami, ponieważ się haczy i rysuje. Skrzynka od rolety jest skrzywiona, zrobił się tzw. banan. Na kolejnych roletach też widoczny jest tzw. banan, jednak nie aż tak mocny. Zgłosiłem to do firmy od rolet, która stwierdziła, że to wina mo...
Czy należy się spadek mojemu dziadkowi?
Witam serdecznie potrzebuje porady prawnej . Mój tata dostał w spadku ziemie(dzialkę) ale na tej działce są budynki podzielone na dwoje w spadku kto ma do tego prawo ?? Mój tata cały czas opiekował się swoim ojcem aż do śmierci i z obór zrobił pokoje i teraz tam mieszka od co najmniej 10 lat jego siostra która dostała pół tych budynków nie dokładała do niczego i nie pomagała w opiece swojego ojca . Dzwoniła ostatnio i groziła że jej się to należ...
Czy jest określony czas na udostępnienie dokumentòw przez kadry
29.06 złożyłam na piśmie, do kadr mojego zakładu pracy, prośbę o udostępnienie mi moich grafikòw ( ostatecznych wersji) oraz list obecności od grudnia 2022 do czerwca 2023. Czy jest jakiś określony prawnie czas ile się czeka na odpowiedź? Pani telefonicznie poinformowała mnie , że za ok 2 - 2.5 godziny powinnam otrzymać. Minęły prawie dwa dni i nie mam żadnej odpowiedzi. ...

Wyszukiwarka