Ziemia w spadku z wieloma dziedziczącymi.

Witam,
mam pytanie, znalazłem się w sytuacji w której mam do czynienia z działką, która ma wielu dziedziczących w różnych stosunkach udziałów i potrzebuje dostać informację na temat tego co w przypadku gdy jeden z spadkobierców nie żyje. Czy jego udziały dzielone są wśród pozostałych spadkobierców czy po zmarłej osobie dziedziczą jej dzieci? Jak to jest. Z góry dziękuje za odpowiedź.
anonim cytuj
23-08-2023
Witam,
mam pytanie, znalazłem się w sytuacji w której mam do czynienia z działką, która ma wielu dziedziczących w różnych stosunkach udziałów i potrzebuje dostać informację na temat tego co w przypadku gdy jeden z spadkobierców nie żyje. Czy jego udziały dzielone są wśród pozostałych spadkobierców czy po zmarłej osobie dziedziczą jej dzieci? Jak to jest. Z góry dziękuje za odpowiedź.

W miejsce zmarłego wchodzą następcy prawni bądź na podstawie ustawy bądź testamentu. Mogą być to dzieci, mogą być i inne osoby (w tym współwłaściciele).

anonim cytuj
23-08-2023
To jedno pytanie doprecyzowujące, załóżmy że działka ma 5 spadkobierców wynikających z odpisu z wydziału gruntów na temat tej działki. I w momencie kiedy 3 z nich nie żyje a miało świadomość tego ze byli współwłaścicielami ziemi to oni w swoim testamencie mogli swoje udziały przepisać na dzieci czy inne osoby. Czyli jest to takie zagnieżdżone dziedziczenie. Wariant z automatycznym dzieleniem udziałów zmarłej osoby wśród pozostałych spadkobierców - nie ma czegoś takiego tak?

anonim cytuj
23-08-2023
To jedno pytanie doprecyzowujące, załóżmy że działka ma 5 spadkobierców wynikających z odpisu z wydziału gruntów na temat tej działki. I w momencie kiedy 3 z nich nie żyje a miało świadomość tego ze byli współwłaścicielami ziemi to oni w swoim testamencie mogli swoje udziały przepisać na dzieci czy inne osoby. Czyli jest to takie zagnieżdżone dziedziczenie. Wariant z automatycznym dzieleniem udziałów zmarłej osoby wśród pozostałych spadkobierców - nie ma czegoś takiego tak?

W przypadku gdy nie ma testamentu, następuje dziedziczenie ustawowe zgonie ze wspomnianym poradnikiem.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Pozew o rozwód z alimentami.
Złożyłam pozew o rozwód razem z alimentami i ograniczeniem praw ojcu.(napisany przez radcę prawnego, powiedziała żeby wszystko, za jednym razem złożyć). Mąż nie odebrał pozwu, wynajęłam komornika, który nie dostarczył również pisma, pod wskazany adres, ponieważ teściowa ukrywa mojego męża, twierdzi że tam nie mieszka, a mieszka i to cały czas, ponieważ nie pracuje.... mam dowody, że tam przebywa oraz inna korespondencja polecona do niego zostaje...
Dział spadku.
Odziedziczyłem po zmarłym ojcu mieszkanie razem ze swoją matką (akt poświadczenia dziedziczenia). Obecnie chce zrobić dział spadku i swoją cześć przepisać na mamę (względy osobiste). Obecnie brat mojego zmarłego Ojca zajął się sprawą spadkową po ich zmarłych wcześniej rodzicach. W tym momencie jest orzeczenie sądu że zarówno mi jak i mojej matce przypada jakaś cześć tego spadku (ziemia, grunty, itd.). Brat ojca ma nasze pełnomocnictwo i sprzedaje...
Czy 14-latek może osobiście odebrać dowód tymczasowy?
Witam serdecznie. Czy 14-latek może osobiście odebrać dowód tymczasowy. Wniosek składała babcia. Ja obecnie przebywam za granicą. Dodam, że babci nie chcą wydać mimo że ma na to notarialne przyzwolenie które razem podpisałyśmy. Twierdzą, że musi odebrać rodzic. Gdzieś wyczytałam.ze syn jednak może,ale potrzebuję potwierdzenia. Może ktoś miał podobna sytuację. ...
Sprzedaż domu po rozwodzie.
Dzień dobry. Po rozwodzie mamy z byłą żoną dom do sprzedania - podział majątku. Sąd wysłał rzeczoznawcę sądowego który wycenił naszą nieruchomość na 575tyś złotych . Przez biuro nieruchomości chcieliśmy sprzedać dom za 590tyś zł. Umowę z biurem nieruchomości podpisaliśmy z byłą żoną na sprzedaż domu za w/w kwotę . Problem się zaczął jak przez biuro nieruchomości znależliśmy klientkę na zakup domu . Kiedy żona ( która obecnie mieszka w tym do...

Wyszukiwarka