Ziemia w spadku z wieloma dziedziczącymi.

Witam,
mam pytanie, znalazłem się w sytuacji w której mam do czynienia z działką, która ma wielu dziedziczących w różnych stosunkach udziałów i potrzebuje dostać informację na temat tego co w przypadku gdy jeden z spadkobierców nie żyje. Czy jego udziały dzielone są wśród pozostałych spadkobierców czy po zmarłej osobie dziedziczą jej dzieci? Jak to jest. Z góry dziękuje za odpowiedź.
anonim cytuj
23-08-2023
Witam,
mam pytanie, znalazłem się w sytuacji w której mam do czynienia z działką, która ma wielu dziedziczących w różnych stosunkach udziałów i potrzebuje dostać informację na temat tego co w przypadku gdy jeden z spadkobierców nie żyje. Czy jego udziały dzielone są wśród pozostałych spadkobierców czy po zmarłej osobie dziedziczą jej dzieci? Jak to jest. Z góry dziękuje za odpowiedź.

W miejsce zmarłego wchodzą następcy prawni bądź na podstawie ustawy bądź testamentu. Mogą być to dzieci, mogą być i inne osoby (w tym współwłaściciele).

anonim cytuj
23-08-2023
To jedno pytanie doprecyzowujące, załóżmy że działka ma 5 spadkobierców wynikających z odpisu z wydziału gruntów na temat tej działki. I w momencie kiedy 3 z nich nie żyje a miało świadomość tego ze byli współwłaścicielami ziemi to oni w swoim testamencie mogli swoje udziały przepisać na dzieci czy inne osoby. Czyli jest to takie zagnieżdżone dziedziczenie. Wariant z automatycznym dzieleniem udziałów zmarłej osoby wśród pozostałych spadkobierców - nie ma czegoś takiego tak?

anonim cytuj
23-08-2023
To jedno pytanie doprecyzowujące, załóżmy że działka ma 5 spadkobierców wynikających z odpisu z wydziału gruntów na temat tej działki. I w momencie kiedy 3 z nich nie żyje a miało świadomość tego ze byli współwłaścicielami ziemi to oni w swoim testamencie mogli swoje udziały przepisać na dzieci czy inne osoby. Czyli jest to takie zagnieżdżone dziedziczenie. Wariant z automatycznym dzieleniem udziałów zmarłej osoby wśród pozostałych spadkobierców - nie ma czegoś takiego tak?

W przypadku gdy nie ma testamentu, następuje dziedziczenie ustawowe zgonie ze wspomnianym poradnikiem.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Eksmisja ojczyma.
Posiadam dom w którym mieszkam z mamą i ojczymem (ojczym mnie w żaden sposób nie przysposobił ani nic z tych rzeczy, po prostu moja mama powtórnie wyszła za mąż). Mieszka on w moim domu, lecz doszło do sytuacji takiej, iż nie chcę go już więcej widzieć. Posiada on swoje mieszkanie, nie jest u mnie zameldowany. Czy mogę zwyczajnie kazać mu się wynosić, wystawić mu rzeczy przed dom i pomachać na odchodne ? Z tego co widzę to wszystkie przesłanki ek...
Składanie fałszywych zeznań.
Mam pytanie bo w sądzie będąc jako świadek i poszkodowany zostałem przesłuchany w sprawie rozboju na ulicy(była kamera gdzie to zarejestrowała). Ukradziono wtedy mi portfel z wypłatą, i złożyłem fałszywą umowę zlecenie że pracowałem u pracodawcy X. Byłem tam zatrudniony częściowo na czarno częściowo na umowę, ale na inną kwotę niż było w mojej fikcyjnej mowie). Sąd wystosował pismo do pracodawcy X i przesłał oryginalną umowę. Co mogę zrobić żeby ...
zwrot kosztów za stawienie sie w sądzie świadka
Jeżeli zostałam wezwana w charakterze świadka na rozprawę sądową w powództwie czy Sąd ma prawo zwrócić mi koszty dojazdu? Dostalam taką informacje od osoby której dotyczy ta sprawa, a czeka mnie daleka wyprawa. Zostaje mi jedynie możliwość wynajęcia auta bo obecnie zadnego nie posiadam. Był ktoś moze w podobnej sytuacji? czy faktycznie moge liczyć na zwrot kosztów? A jesli nie to do której ze storn powinnam się zwrócić o pokrycie dojazdu...
Czas pracy na gospodarstwie rolnym rodziców.
Witam. Złożyłam dokumenty o zaliczenie czasu pracy w gospodarstwie rodziców. Kadry poprosiły mnie o pismo uzupełniające w którym mam wskazać wykonywane pracę oraz dzienny czas poświęcany na pracę. Będąc niepełnoletnią uczennicą pracowałam w okresie szkolnym 4-6 godzin dziennie od poniedziałku do piątku. W weekendy, wakacje i ferie czas pracy był dłuższy i wynosił nawet ponad 8 godzin. Przygotowując się do napisania tego pisma natrafiłam na infor...

Wyszukiwarka