Moja Matka, przed porodem, rozstała się z moim Ojcem. Nie byli małżeństwem. W akcie urodzenia mam wpisane tylko jego imię. Przez te wszystkie lata nie utrzymywał ze mną żadnego kontaktu. Dziś chcę by formalności stały się zadość, by później walczyć o spadek. Od czego mam zacząć, zanim wynajmę adwokata? Dziękuję za pomoc.
Czy znasz pełne dane twojego ojca?
Jego cale imię, nazwisko, datę i miejsce urodzenia oraz aktualny adres? Musisz tez wyjąć z usc swój akt zupełny urodzenia będziesz musiała podać swoją matkę na świadka w tej sprawie.
To ze twoje ojcostwo jest nieuznane jest przede wszystkim wina twojej matki która mogła zadbać aby formalności zostały dopełnione a ojciec łożył na twoje utrzymanie.
anonim cytuj
19-11-2023
1. tak znam pełne dane Ojca
2. mam akt urodzenia
3. Ojciec zostawił Matkę przed moim urodzeniem. Później Matka uniosła się dumą i nie potrzebowała pomocy na łożenie na mnie
Zapytam wprost. Lepiej teraz wyjść z nim na drogę sądową, czy poczekać aż umrze? Może po pytanie nie jest z rodzaju zbyt czułych, ale życie mnie nie rozpieszczało.
anonim cytuj
19-11-2023
Dla Ciebie - korzystniej wydaje się już teraz o to zadbać.
Bo czekać rok czy lat 10 - nie tylko ojciec i matka mogą odejść (może dość brutalne stwierdzenie) ale i inni świadkowie, no i samemu też nie jesteśmy nieśmiertelni - Ty możesz zadbać o swoje dzieci (nawet jeśli to są potencjalne i przyszłe dzieci - to po dziadku też coś odziedziczą jeśli Ciebie zabraknie).
Są też inni świadkowie wspólnego pożycia, oni też się starzeją :\
Prozaicznie - zawsze łatwiej zobowiązać domniemanego żyjącego ojca do oddania próbki DNA (dłużej spisują z dowodu niż pobiera się wymaz z pod policzka), niż pobrać po śmierci :\ (może brutalnie, za co przepraszam, ale wprost o to zapytałaś).
anonim cytuj
19-11-2023
Szczerze, to wolałabym zrobić to teraz. Jednak boje się, że on może mnie wydziedziczyć. To jest bardzo majętny człowiek i ma potomstwo z małżeństwa.
Co mają do tego świadkowie? DNA nie wystarczy?
anonim cytuj
19-11-2023
Moim zdaniem powinnaś ustalić ojcostwo kiedy żyje ponieważ jest to o wiele łatwiejsze.
Po jego śmierci może być o wiele trudniej pobrać materiał dowodowy.
"co maja do tego świadkowie?"
Musisz przecież jakoś udowodnić ze twoi rodzice się znali i współżyli dlatego są potrzebni świadkowie szczególnie jeśli już twoich rodziców nie byłoby na świecie byłoby to bardzo potrzebne, musisz przekonać sąd ze ojcostwo tego pana jest prawdopodobne, nie zawsze jest łatwe pobranie próbek od rodziny, a tym bardziej zmarłego.
anonim cytuj
19-11-2023
Niestety jest też drugi koniec kija.
Po pierwsze, jeśli ojciec i jego pozostali spadkobiercy będą wystarczająco zdeterminowani to i tak nic nie dostaniesz. Sposobów na ominięcie zachowku (tych całkowicie zgodnych z prawem, jak i tych nie do końca) jest wiele. A Ty dajesz im na to czas.
Po drugie, kiedy tylko ojciec znajdzie się w ciężkiej sytuacji finansowej (co po przejściu na emeryturę jest tylko kwestią czasu), zapewne bez skrupułów pozwie Cię o alimenty (weź pod uwagę, że dla tamtej rodziny możesz stać się wrogiem i mogą to zrobić dla samej zasady).
Co prawda ojciec nie utrzymywał Ciebie w dzieciństwie, więc jest szansa, że sąd uzna pozew za "sprzeczny z zasadami współżycia społecznego", ale też nie był do tego zobowiązany skoro ojcostwo nie zostało ustalone. Co więcej, sąd zapewne weźmie pod uwagę to, że to Ty parłaś do ustalenia ojcostwa, więc może być bardziej skory do nałożenia na Ciebie obowiązków z niego wynikających.
Dziecko nie chce jechać do ojca czy w takim wypadku musi gdy kontakty są ustanowione sądownie. Wiem, że kiedyś matka miała obowiązek zachęcać dziecko, ale chyba coś się zmieniło w TK. Nie do końca wiem co......
Witam,
Mam pytanie dotyczące reklamacji na Allegro. Właśnie otrzymałem odpowiedź w rozmowie ze sprzedającym (firmą) na temat złożonej przeze mnie reklamacji następującej treści: "Do zakończenia procesu reklamacyjnego jest nam potrzebny uszkodzony towar, tego typu reklamacji nie rozpatrujemy zdalnie. Prosimy o informację kiedy i pod jakim adresem kurier może zgłosić się po przesyłkę z uszkodzonym transporterem". Czy to zgodne z prawem?...
Witam, wynajmuję mieszkanie. Dostałam ofertę od firmy, która chce wynająć ode mnie moje mieszkanie. Czy mogę z nimi podpisać umowę Najmu Okazjonalnego? Czy na podstawie umowy najmu zwykłego, nieokazjonalnego mogę płacić podatek ryczałtem?...
Mam pytanie bo dostałem ostatnio rozliczenie kosztów zużycia wody w bloku.
Spółdzielnia mieszkaniowa poinformowała mnie ze "zgodnie z obowiązującym Regulaminem" (szczerze nikt chyba nie wie jaki jest regulamin) dokonała rozliczenia kosztów zużycia wody w oparciu wodomierzy, i po raz pierwszy oprócz wskazań wodomierzy indywidualnych w mieszkaniach dodano korektę do wskazań wodomierza zbiorczego, nie wiem o co chodzi jakim prawem oni nac...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: