Komornik a wypłata.

Jeśli Komornik zabiera mi z wypłaty 500 zł , resztę zostawia. Konto w pracy podane jest na dziewczynę, to czy jeśli podejmę nowa pracę , w której obowiązuje pierwszy miesiąc umowa zlecenie, czyli mówiąc krótko następna wypłatę stary pracodawca wyśle komornikowi 500 zł , to czy zdąży zorientować się że pracuje w innej firmie? Z tego co wiem na umówię zlecenie może zabrać mi wszystkie pieniądze tak ? Może macie jakieś rady jak podejść do sprawy?
anonim cytuj
18-08-2023
Nie zabiera wszystkiego, trzeba złożyć oświadczenie, że to jedyne źródło utrzymania i stosuje się przepisy jak do umowy o pracę.

anonim cytuj
18-08-2023
Komornik ma prawo zabrać część wynagrodzenia osoby zadłużonej. Jednakże istnieją pewne kwoty wolne od potrąceń, które mają zapewnić dłużnikowi i jego rodzinie środki do życia. W przypadku wynagrodzenia za pracę, komornik nie może zabrać wszystkich środków z umowy zlecenia.

W przypadku umowy o pracę istnieje określony limit, poniżej którego komornik nie może sięgnąć. Dla umów zlecenia, jak zostało zasugerowane w odpowiedzi, w przypadku gdy stanowią one jedyne źródło dochodu osoby zadłużonej, mogą obowiązywać podobne zasady.

Jeżeli dłużnik zmienia pracodawcę, komornik może dowiedzieć się o tym na podstawie informacji od byłego pracodawcy lub innych źródeł. W przypadku zmiany pracy warto poinformować komornika o nowym miejscu zatrudnienia, aby uniknąć dodatkowych problemów.

Ważne jest, aby pamiętać, że ukrywanie swojego dochodu lub próba oszustwa może prowadzić do poważnych konsekwencji prawnych. Zamiast tego, warto skonsultować się z komornikiem i omówić możliwość uregulowania zadłużenia.

Radą dla dłużnika jest zachowanie uczciwości i przejrzystości wobec komornika oraz poszukiwanie sposobów uregulowania zadłużenia w sposób korzystny dla obu stron.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Bank żąda spłaty kredytu od spadkobierców ale mnie nie stać na spłatę. Jeśli zrzeknę się spadku to stracę mieszkanie po mamie.
Umarła mama, która miała kredyty do 2025r bez ubezpieczenia. Ja jako córka nie pracuje, utrzymujemy się z wyplaty męża. Wiem, że bank żąda spłaty kredytu od spadkobierców ale mnie nie stać na spłatę. Jeśli zrzeknę się spadku to stracę mieszkanie po mamie, które ma być dla wnuków jak osiągną pełnoletniość. Proszę o poradę co mogę z tym zrobić....
Uszkodzona paczka kurierska.
Dzień dobry. Zamawiałem od osoby prywatnej używaną część blacharska. Niestety została do mnie dostarczona uszkodzona. Został spisany protokół uszkodzenia z kurierem i złożona reklamacja, która nie została uznana, ponieważ według firmy kurierskiej towar nie został poprawnie zapakowany. Przesyłka za pobraniem. Co mogę dalej w tej sytuacji zrobić?...
Ograniczenie władzy rodzicielskiej.
Witam jakie dokumenty powinnam dodać do wniosku o uregulowanie kontaktów z dzieckiem ? Co najlepiej ująć we wniosku o ograniczeniu praw? ( chce decydować o edukacji, miejscu pobytu i leczeniu dziecka- dziecko niepełnosprawne -z ojcem często brak kontaktu, wyniki , lekarze go też nie interesują). Czy mogę złożyć wniosek o pokrycie kosztów utrzymania pół na pół czy tylko o alimenty? Na adwokata mnie nie stać -syn potrzebuje kosztownego leczeni...
Czy Play bez mojej zgody mógł udostępnić moje numery telefonów firmą trzecim??
Play dzieli się swoją bazą numerów z firmami trzecimi? Dzisiaj miałem dziwną sytuację: do mojej żony zadzwoniła firma, która jak sprawdziłem z necie - spamuje telefonami ze zbiórką na pomoc dzieciom (nie wiem czy oszustwo czy nie - nie wnikam na razie). Zmartwiło mnie jednak to, że pytali o mnie z imienia i nazwiska. Byłem przekonany, że nikt poza Play nie ma prawa wiedzieć, jakie inne numery tel. mam u tego dostawcy. Dzwoniłem do Play a tam pow...

Wyszukiwarka