Komornik a wypłata.

Jeśli Komornik zabiera mi z wypłaty 500 zł , resztę zostawia. Konto w pracy podane jest na dziewczynę, to czy jeśli podejmę nowa pracę , w której obowiązuje pierwszy miesiąc umowa zlecenie, czyli mówiąc krótko następna wypłatę stary pracodawca wyśle komornikowi 500 zł , to czy zdąży zorientować się że pracuje w innej firmie? Z tego co wiem na umówię zlecenie może zabrać mi wszystkie pieniądze tak ? Może macie jakieś rady jak podejść do sprawy?
anonim cytuj
18-08-2023
Nie zabiera wszystkiego, trzeba złożyć oświadczenie, że to jedyne źródło utrzymania i stosuje się przepisy jak do umowy o pracę.

anonim cytuj
18-08-2023
Komornik ma prawo zabrać część wynagrodzenia osoby zadłużonej. Jednakże istnieją pewne kwoty wolne od potrąceń, które mają zapewnić dłużnikowi i jego rodzinie środki do życia. W przypadku wynagrodzenia za pracę, komornik nie może zabrać wszystkich środków z umowy zlecenia.

W przypadku umowy o pracę istnieje określony limit, poniżej którego komornik nie może sięgnąć. Dla umów zlecenia, jak zostało zasugerowane w odpowiedzi, w przypadku gdy stanowią one jedyne źródło dochodu osoby zadłużonej, mogą obowiązywać podobne zasady.

Jeżeli dłużnik zmienia pracodawcę, komornik może dowiedzieć się o tym na podstawie informacji od byłego pracodawcy lub innych źródeł. W przypadku zmiany pracy warto poinformować komornika o nowym miejscu zatrudnienia, aby uniknąć dodatkowych problemów.

Ważne jest, aby pamiętać, że ukrywanie swojego dochodu lub próba oszustwa może prowadzić do poważnych konsekwencji prawnych. Zamiast tego, warto skonsultować się z komornikiem i omówić możliwość uregulowania zadłużenia.

Radą dla dłużnika jest zachowanie uczciwości i przejrzystości wobec komornika oraz poszukiwanie sposobów uregulowania zadłużenia w sposób korzystny dla obu stron.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze.
Dostałam pismo z ZUS że mam oddać nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze przy opiece naprzemiennej. Podczas sprawy nie było przez sąd powiedziane że tym świadczeniem mam się dzielić z ojcem dzieci. Jak się odwołać skoro te pieniądze przeznaczyłam na wszystko wyprawki wycieczki opłaty w szkole ubrania buty itd....
Porozumienie ze względu na reorganizację
W związku z reorganizacją wystąpiłam do przełożonego o możliwość rozwiązania ze mną umowy za porozumieniem z odprawą. Pracodawca zwolnił w ten sposób 7 osób. Ja niby pracę, inne zadania mam zapewnione, ale chciałabym móc też w podobny sposób odejść z firmy. Jak podpisałabym porozumienie w lutym i byłabym w pracy do końca lutego to przy porozumieniu bez świadczenia pracy mam 3 mce (które mam przy wypowiedzeniu), za które pieniądze bym dostała...
Otrzymałem uszkodzony towar.
Zamówiłem w sklepie procesor z outletu (ktoś kupuje i zwraca do sklepu w terminie 14 dni, po czym sklep wystawia ten odesłany towar trochę taniej). wczoraj odebrałem paczkę, przyszedłem do domu i pierwsze co zobaczyłem po otwarciu to wygięte 2 piny(gołym okiem ledwo zauważalne. trzeba dokładnie naświetlić i sprawdzać pod kątem żeby to zauważyć). Oczywiście procesor nie działa. od razu napisałem do sklepu z zapytaniem, czy ich towar z outletu jes...
Rodzielnośc majątkowa a dziedziczenie po teściach.
Mam z mężem podpisaną przed ślubem rozdzielność majątkową. Mąż nabył spadek po zmarłej mamie w tym konto bankowe. W banku chce, aby pieniądze ze spadku przelali na moje konto bankowe. Mąż nie ma konta, a bank odmawia wypłaty gotówki, upierają się przy przelewie na konto. Jak tą całą sytuację ugryźć? Wiem, że mąż musi zgłosić do US nabycie spadku. Czy jeśli pieniądze z konta zmarłej teściowej wpłyną prosto w całości na moje konto to ja również b...

Wyszukiwarka