Komornik a wypłata.

Jeśli Komornik zabiera mi z wypłaty 500 zł , resztę zostawia. Konto w pracy podane jest na dziewczynę, to czy jeśli podejmę nowa pracę , w której obowiązuje pierwszy miesiąc umowa zlecenie, czyli mówiąc krótko następna wypłatę stary pracodawca wyśle komornikowi 500 zł , to czy zdąży zorientować się że pracuje w innej firmie? Z tego co wiem na umówię zlecenie może zabrać mi wszystkie pieniądze tak ? Może macie jakieś rady jak podejść do sprawy?
anonim cytuj
18-08-2023
Nie zabiera wszystkiego, trzeba złożyć oświadczenie, że to jedyne źródło utrzymania i stosuje się przepisy jak do umowy o pracę.

anonim cytuj
18-08-2023
Komornik ma prawo zabrać część wynagrodzenia osoby zadłużonej. Jednakże istnieją pewne kwoty wolne od potrąceń, które mają zapewnić dłużnikowi i jego rodzinie środki do życia. W przypadku wynagrodzenia za pracę, komornik nie może zabrać wszystkich środków z umowy zlecenia.

W przypadku umowy o pracę istnieje określony limit, poniżej którego komornik nie może sięgnąć. Dla umów zlecenia, jak zostało zasugerowane w odpowiedzi, w przypadku gdy stanowią one jedyne źródło dochodu osoby zadłużonej, mogą obowiązywać podobne zasady.

Jeżeli dłużnik zmienia pracodawcę, komornik może dowiedzieć się o tym na podstawie informacji od byłego pracodawcy lub innych źródeł. W przypadku zmiany pracy warto poinformować komornika o nowym miejscu zatrudnienia, aby uniknąć dodatkowych problemów.

Ważne jest, aby pamiętać, że ukrywanie swojego dochodu lub próba oszustwa może prowadzić do poważnych konsekwencji prawnych. Zamiast tego, warto skonsultować się z komornikiem i omówić możliwość uregulowania zadłużenia.

Radą dla dłużnika jest zachowanie uczciwości i przejrzystości wobec komornika oraz poszukiwanie sposobów uregulowania zadłużenia w sposób korzystny dla obu stron.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Co zrobić gdy sąsiad ciągnie prąd na lewo?
W grudniu zdecydowaliśmy się, ze chcemy założyć siłę, przyjechali panowie z Tauron i powiedzieli nam, ze są dodatkowo jakieś kable które ich zdaniem” są pociągnięte na lewo do sąsiadów”. Innym słowem sąsiedzi pobierają nasz prąd. Mamy własna skrzynkę i co miesiąc, Pan przyjeżdża i nam spisuje licznik. Sąsiedzi nie maja takiej skrzynki. mamy tez z nimi na pieńku. Nie możemy się dogadać. Czy możemy ze tak napisze ; niepotrzebne nam kable usunąć z ...
Renta po mężu.
Witam, zostałam wdową w wieku 40 lat i nieletnim uczącym się dzieckiem. Jak będzie przyznana renta rodzinna. Dla dziecka wiem że do 18 tego roku lub do 25 gdy będzie się uczyć. Co z żoną po zmarłym jak to jest? Jest może ktoś w podobnej sytuacji bądź był?...
Zablokowanie konta.
Komornik zablokował konta dłużnikowi na poczet alimentów. Alimenty wysyła bezpośrednio pracodawca. Doszły mnie słuchy że były mąż już coś wymyśla byle by nie płacić wysokich alimentów. Pracuje w firmie i teraz chce się zwolnić, dogadać z komornikiem z wpłatami alimentów żeby sam płacił.. po czym ponownie chce się zatrudnić w tej samej firmie. Byle by pracodawca sam nie wpłacał komornikowi alimentów. Chwalił się że komornikowi będzie płacił tyle...
Sprawa o podział majątku.
Witam mam pytanie ,jestem po rozwodzie już 1,5 roku i toczy się sprawa o podział majątku ,chodzi o dom którego jesteśmy współwłaścicielami, kupiony przez ślubem .W domu mieszkam ja razem z dziećmi . Były mąż żąda takiej kwoty żeby go spłacić na którą mnie nie stać . Dom był wystawiony przez jakiś czas ale odezwała się jedna osoba i kwota taka śmieszna że jak się podzielimy to nie starczy nawet na kawalerkę do remontu. Czy były mąż może wyrzucić m...

Wyszukiwarka