Komornik a wypłata.

Jeśli Komornik zabiera mi z wypłaty 500 zł , resztę zostawia. Konto w pracy podane jest na dziewczynę, to czy jeśli podejmę nowa pracę , w której obowiązuje pierwszy miesiąc umowa zlecenie, czyli mówiąc krótko następna wypłatę stary pracodawca wyśle komornikowi 500 zł , to czy zdąży zorientować się że pracuje w innej firmie? Z tego co wiem na umówię zlecenie może zabrać mi wszystkie pieniądze tak ? Może macie jakieś rady jak podejść do sprawy?
anonim cytuj
18-08-2023
Nie zabiera wszystkiego, trzeba złożyć oświadczenie, że to jedyne źródło utrzymania i stosuje się przepisy jak do umowy o pracę.

anonim cytuj
18-08-2023
Komornik ma prawo zabrać część wynagrodzenia osoby zadłużonej. Jednakże istnieją pewne kwoty wolne od potrąceń, które mają zapewnić dłużnikowi i jego rodzinie środki do życia. W przypadku wynagrodzenia za pracę, komornik nie może zabrać wszystkich środków z umowy zlecenia.

W przypadku umowy o pracę istnieje określony limit, poniżej którego komornik nie może sięgnąć. Dla umów zlecenia, jak zostało zasugerowane w odpowiedzi, w przypadku gdy stanowią one jedyne źródło dochodu osoby zadłużonej, mogą obowiązywać podobne zasady.

Jeżeli dłużnik zmienia pracodawcę, komornik może dowiedzieć się o tym na podstawie informacji od byłego pracodawcy lub innych źródeł. W przypadku zmiany pracy warto poinformować komornika o nowym miejscu zatrudnienia, aby uniknąć dodatkowych problemów.

Ważne jest, aby pamiętać, że ukrywanie swojego dochodu lub próba oszustwa może prowadzić do poważnych konsekwencji prawnych. Zamiast tego, warto skonsultować się z komornikiem i omówić możliwość uregulowania zadłużenia.

Radą dla dłużnika jest zachowanie uczciwości i przejrzystości wobec komornika oraz poszukiwanie sposobów uregulowania zadłużenia w sposób korzystny dla obu stron.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Odbiór nadgodzin.
Czy jeśli firma nakazuje pracownikowi odbiór nadgodzin to te dodatkowe godziny , które musi dodać do odbieranych ( i przepracowanych rzeczywiście przez pracownika) może nakazać wybrać w innym terminie tzn . np. do końca okresu rozliczeniowego tj . w innym miesiącu ? Przykład : pracownik w styczniu miał w sumie 8 godzin przepracowanych nadgodzin - pracodawca nakazuje mu odebrać te 8 godzin 29 stycznia . Pracownik wybiera cały dzień ( 8 godzinny ...
Oszustwo w ogłoszeniu.
Witam, zakupiłem mieszkanie, ogłoszenie było wystawione przez biuro nieruchomości. Po zakupie mieszkania i podpisania aktu notarialnego blok, w którym kupiłem mieszkanie okazał się o 30 lat starszy pośrednik nakłamał w ogłoszeniu, ponieważ podał rok wybudowania nieruchomości zupełnie inny czynsz również okazał się dużo wyższy we wtorek mam mu zapłacić wynagrodzenie za pośrednictwo uważam, że w tej sytuacji umowa z pośrednikiem powinna zostać zer...
Wstrzymanie wypłaty na L4 / niewykorzystany urlop
Witam wszystkich! Mam dwa pytania: - Czy pracodawca moze wstrzymać wynagrodzenie jeśli pracownik jest na zwolnieniu lekarskim? - Złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę a mam nie wykorzystany urlop za rok poprzedni i dwa lata wstecz. Czy pracodawca winien wypłacić ekwiwalent za wcześniejsze lata?...
Darowizna dla siostry po sprzedaży samochodu (spadek). Czy zgłosić w US?
Brat kawaler sprzedał samochód, który zmarła mama przekazała mu w spadku w testamencie. Brat chce połowę kwoty uzyskanej ze sprzedaży darować siostrze - 3000 zł. Czy brat lub siostra powinni zgłosić darowiznę w Urzędzie Skarbowym?...

Wyszukiwarka