Komornik a wypłata.

Jeśli Komornik zabiera mi z wypłaty 500 zł , resztę zostawia. Konto w pracy podane jest na dziewczynę, to czy jeśli podejmę nowa pracę , w której obowiązuje pierwszy miesiąc umowa zlecenie, czyli mówiąc krótko następna wypłatę stary pracodawca wyśle komornikowi 500 zł , to czy zdąży zorientować się że pracuje w innej firmie? Z tego co wiem na umówię zlecenie może zabrać mi wszystkie pieniądze tak ? Może macie jakieś rady jak podejść do sprawy?
anonim cytuj
18-08-2023
Nie zabiera wszystkiego, trzeba złożyć oświadczenie, że to jedyne źródło utrzymania i stosuje się przepisy jak do umowy o pracę.

anonim cytuj
18-08-2023
Komornik ma prawo zabrać część wynagrodzenia osoby zadłużonej. Jednakże istnieją pewne kwoty wolne od potrąceń, które mają zapewnić dłużnikowi i jego rodzinie środki do życia. W przypadku wynagrodzenia za pracę, komornik nie może zabrać wszystkich środków z umowy zlecenia.

W przypadku umowy o pracę istnieje określony limit, poniżej którego komornik nie może sięgnąć. Dla umów zlecenia, jak zostało zasugerowane w odpowiedzi, w przypadku gdy stanowią one jedyne źródło dochodu osoby zadłużonej, mogą obowiązywać podobne zasady.

Jeżeli dłużnik zmienia pracodawcę, komornik może dowiedzieć się o tym na podstawie informacji od byłego pracodawcy lub innych źródeł. W przypadku zmiany pracy warto poinformować komornika o nowym miejscu zatrudnienia, aby uniknąć dodatkowych problemów.

Ważne jest, aby pamiętać, że ukrywanie swojego dochodu lub próba oszustwa może prowadzić do poważnych konsekwencji prawnych. Zamiast tego, warto skonsultować się z komornikiem i omówić możliwość uregulowania zadłużenia.

Radą dla dłużnika jest zachowanie uczciwości i przejrzystości wobec komornika oraz poszukiwanie sposobów uregulowania zadłużenia w sposób korzystny dla obu stron.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

stalking
Mam pytanie. Ile czasu ma osoba, która została ofiarą stalkingu SMS na zawiadomienie o tym zajściu Policji?...
nie wywiązanie sie z umowy
zawarlam umowe z kims z polecenia kolezanki , kto pracuje w branzy budowlanej i kto rzekomo wspolpracuje ze stolarzem, wplacilam 1100 zl na materialy. Zrobil pomiary dla stolarza, Stolarz mial dla mnie wykonac meble lazienkowe na dzien 1 lipca ,umowe podpisalam 20 czerwca, meble na dzien 1 lipca nie zostaly wykonane. Proponowal mi nowy termin- za piec dni. Nie zgodzilam sie, bo czulam,ze jestem oszukiwana. Zadzwonilam do rzekomego stolarza,na k...
Co z podatkami po śmierci podatnika?
Dzień dobry. Moja mama miała małe gospodarstwo rolne (pasieka) z wujkiem na mocy umowy cywilnej. Po śmierci mamy mam postanowienie sądowe, że nabywam w całości inwentarz po zmarłej. Przyszedł czas wpisania mnie do księgi wieczystej. Przy postanowieniu nie było podane, że mama ma ziemię. Rozliczenie podatku od spadku już złożyłem. Mam papiery rolnicze, ale nie chcę prowadzić tam żadnej działalności rolniczej. Czy przy wpisaniu mnie do księgi w...
Czy mogę przejść na urlop wychowawczy w pierwszym miesiącu pracy.
byłam na umowie na czas nieokreślony. rozwiązałam ją za porozumieniem stron. miałam podpisać umowę w nowej pracy więc nie wzięłam wychowawczego, jednak ta nowa praca pozostawia wiele do życzenia. mam ciągłość w umowach, czy mogę teraz przejść na wychowawczy w pierwszym miesiącu nowej pracy? (umowa na dwa lata w tej drugiej pracy) czy będzie to gdzieś wyżej (zus, mops, nie wiem) traktowane jako "wyłudzenie" (nie przekraczam dochodów w...

Wyszukiwarka