Sąsiad prawdopodobnie wykonuję działalność na balkonie w bloku

W Bloku mieszkalnym (Warszawa) sąsiad na balkonie w ciągu dnia tnie metalowe i drewniane konstrukcje. Jest straszny halas. Najprawdopodobniej wykonuje działalność w mieszkaniu.
Działalność ma prawdopodobnie zarejestrowaną w swoim mieszkaniu. W zeszłym roku tłumaczył się sąsiadom uciążliwym remontem..
Gdzie można zgłosić uciążliwe działania sąsiada i jakimi przepisami się podeprzeć.
anonim cytuj
14-07-2022
Proszę sprawdzić regulamin wspólnoty - tam często bywają zakazy cięcia pylących materiałów na balkonach i w klatkach (musi wtedy to robić wewnątrz mieszkania).
Poza tym jest paragraf 51 Kodeksu Wykroczeń, jednak nie wiem, czy cięcie czegokolwiek mogłoby być uznawane za „inny wybryk”.

anonim cytuj
14-07-2022
Nie ma takiego regulaminu.

anonim cytuj
14-07-2022
Jeżeli jest to działalność gospodarcza to zgłosić do wspólnoty nawet jak nie ma regulaminu Będzie rozliczany jak za lokal użytkowy. Przynajmniej w części.

anonim cytuj
14-07-2022
W Bloku mieszkalnym (Warszawa) sąsiad na balkonie w ciągu dnia tnie metalowe i drewniane konstrukcje. Jest straszny halas. Najprawdopodobniej wykonuje działalność w mieszkaniu.

Jeśli chodzi o uciążliwe działania sąsiada, które polegają na wytwarzaniu nadmiernego hałasu podczas cięcia metalu i drewna na balkonie, można się odwołać do kilku przepisów:

Ustawa o ochronie przeciwhałasowej z dnia 31 stycznia 1980 r. określa, że właściciel nieruchomości powinien zapobiegać powstawaniu hałasu oraz jego przenoszeniu poza teren nieruchomości. Jeśli hałas przekracza dopuszczalne normy, można wnioskować o jego pomiar oraz interwencję odpowiednich organów.

Artykuł 144 § 1 Kodeksu cywilnego stanowi, że właściciel nieruchomości jest obowiązany korzystać z niej w sposób zgodny z jej przeznaczeniem oraz nie powodować szkody sąsiadom. Wytwarzanie nadmiernego hałasu może być traktowane jako naruszenie tego obowiązku.

Co do wskazania w
Poza tym jest paragraf 51 Kodeksu Wykroczeń
- faktycznie, art. 51 Kodeksu Wykroczeń mówi o zakłócaniu porządku publicznego, jednak cięcie metalu czy drewna na balkonie może być trudne do zakwalifikowania jako "inny wybryk". Niemniej jednak, warto zgłosić ten fakt na policję jako potencjalne zakłócenie porządku publicznego.

Jeśli sąsiad faktycznie prowadzi działalność gospodarczą w mieszkaniu, a mieszkanie to lokal mieszkalny, to może naruszać postanowienia dotyczące przeznaczenia tego lokalu. W takim przypadku można zgłosić to do zarządu wspólnoty mieszkaniowej lub administratora budynku. Jeśli działalność jest prowadzona niezgodnie z przeznaczeniem lokalu, sąsiad może zostać zobowiązany do zapłaty wyższych opłat za użytkowanie lokalu, jak zasugerowano w
Jeżeli jest to działalność gospodarcza to zgłosić do wspólnoty nawet jak nie ma regulaminu Będzie rozliczany jak za lokal użytkowy. Przynajmniej w części.

W oparciu o powyższe przepisy, można podjąć działania w celu uregulowania kwestii uciążliwego hałasu oraz ewentualnej niewłaściwej działalności sąsiada.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Kredyt na nr PESEL
Hej, czy jest możliwość aby wziąć kredyt posiadając czyjś numer PESEL bez serii i numeru dowodu?...
Darowizna mieszkania a późniejszy zachowek.
Chciałabym zaczerpnąć informacji w następującej sprawie. Mój tato chce przepisać na mnie jedno ze swoich mieszkań w którym obecnie mieszkam ja z mężem i dziećmi. Posiada on również drugie mieszkanie (większe) w którym mieszka z moją mamą i moim bratem(37 lat) i to mieszkanie chce zostawić mojemu bratu. Tato chce za życia (a ciężko choruje) zrobić tzw. ,, porządek '' żeby później nie było jakiś nieporozumień. (ja nie bardzo dogaduje się ze swoja...
Sprawa przeciwko prokuraturze w sprawie niedopełnienia obowiązków.
Czy mogę wnieść sprawę przeciwko prokuraturze albo sądowi? W 2018 został mąż oszukany i mimo zapłaty nie otrzymaliśmy pustaków i stali na budowę domu. Ok 25 tys. Sprawa toczy się kilka lat bez żadnych efektów. Winni mataczyli, sprzedawali majątek a nas straszyli. Prokuratura przekazała sprawę do sądu a Ci nawet nie wiedzą dlaczego. Moje pytanie brzmi czy można sprawdzić jakoś czy prokuratura albo sąd dokonali wszystkich niezbędnych kroków alby uz...
jak odroczyc nakaz zapłaty?
Witam. Pytanie znajomego. Dostał nakaz zapłaty (którego jeszcze nie odebrał, ale sprawdził w e-sadzie) kwota nie duża bo około 700 zł. Nie stać go na spłatę całości od razu. Czy może wpłacić połowę tej kwoty i zaskarżyć nakaz tak aby wierzyciel nie mógł z nim iść do komornika? On resztę chce spłacić w kolejnym miesiącu. Proszę o poradę....

Wyszukiwarka