Czy studentka na umowie zlecenie będzie miała płatne zwolnienie lekarskie w przypadku ciąży ( ciąża zagrożona)
anonim cytuj
25-10-2021
Nie. Nie jest możliwe objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym studenta studiów dziennych, gdyż nie podlega on obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym, a jest to warunek możliwości objęcia tym ubezpieczeniem.
anonim cytuj
25-10-2021
Możliwość objęcia dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym dotyczy wyłącznie sytuacji podlegania OBOWIAZKOWYM ubezpieczeniom społecznym, a tutaj takiej sytuacji nie ma. W przypadku zgłoszenia do dobrowolnych ubezpieczeń społecznych nie można przystąpić do ubezpieczenia chorobowego.
Witam.
Sąd zasądził alimenty na kwotę 1800 zł. Ojciec dziecka wcześniej płacić 1200 tytułem zabezpieczenia. W postanowieniu jest punkt, że alimenty w kwocie 1800 są począwszy od dnia 20 stycznia. Sąd nadał klauzulę natychmiastowej wykonalności. Moje pytanie brzmi czy jak strona się odwoła, to alimenty będą płacone na kwotę z zabezpieczenia? Czy ojciec będzie musiał wyrównać alimenty do nowo zasądzonej kwoty? Czy gdy złoży zażalenie to alimenty z...
Witam, zakupiłem mieszkanie, ogłoszenie było wystawione przez biuro nieruchomości.
Po zakupie mieszkania i podpisania aktu notarialnego blok, w którym kupiłem mieszkanie okazał się o 30 lat starszy pośrednik nakłamał w ogłoszeniu, ponieważ podał rok wybudowania nieruchomości zupełnie inny czynsz również okazał się dużo wyższy we wtorek mam mu zapłacić wynagrodzenie za pośrednictwo uważam, że w tej sytuacji umowa z pośrednikiem powinna zostać zer...
Bliskiej osobie zatrzymano prawo jazdy w Polsce za jazdę pod wpływem alkoholu (0,34mg). Obywatel Polski, prawo jazdy szwajcarskie. Pytanie brzmi czy będzie mógł prowadzić pojazdy w Szwajcarii?
Sprawa ciągnie się trzy miesiące. Prawo jazdy zatrzymane. Czy skoro nie jest polskie to w ogóle mają prawo je trzymać? Naczytaliśmy się różnych rzeczy w internecie, chcemy rozwiać wątpliwości.
Czy jest tu może adwokat specjalizujący się w takich sprawac...
Witam.
Tata z Mama kupili kiedyś działkę własnościowa , mała działeczka około 2000m, działka została zapomniana i nie jest opłacana od wielu lat( nie płacony ten roczny podatek od działki, tak zwana danina roczna ). Pytanie czy mogę ja wystawić na sprzedaż w takiej postaci ? Ewentualny kupiec odliczy sobie to od kwoty która będzie chciał dać za nieruchomość i opłaty zostaną uregulowane przez niego po zakupie?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: