Freelancer na umowy o dzieło - pracujący czy bezrobotny?

Witam. Jestem freelancerem wykonującym usługi graficzne dla różnych firm bądź instytucji. Rozliczam się za pomocą umów o dzieło. Takich umów podpisuje np. 1-2 w miesiącu, czasem z przerwami między nimi.
Pytanie tak jak w tytule. To, że nie można rejestrować się wtedy jako bezrobotny jest mi znane, gdyż to normalna praca zarobkowa - ale nie jest ciągła (umowy o dzieło często mają przerwy czasowe) Jak zatem można określić status takiej osoby gdy trzeba zadeklarować jedną z dwóch opcji : pracujący / bezrobotny?
anonim cytuj
15-08-2023
Wykonując umowę o dzieło nie można nabyć statusu osoby bezrobotnej. Na czas wykonywania dzieła trzeba się wyrejestrować, nawet jeśli to jeden dzień. Kolejnego dnia można zarejestrować się ponownie dostarczając tylko tę jedną umowę, nie trzeba całego kompletu dokumentów od początku.

anonim cytuj
15-08-2023
Wykonując umowę o dzieło nie można nabyć statusu osoby bezrobotnej. Na czas wykonywania dzieła trzeba się wyrejestrować, nawet jeśli to jeden dzień. Kolejnego dnia można zarejestrować się ponownie dostarczając tylko tę jedną umowę, nie trzeba całego kompletu dokumentów od początku.

Dzięki za pomoc.

anonim cytuj
15-08-2023
Jeśli ktoś podejmuje działalność zarobkową na podstawie umowy o dzieło, nie może on zostać zarejestrowany jako osoba bezrobotna na czas wykonywania tej umowy. Zgodnie z polskim prawem, osoby, które podpisują umowę o dzieło, traktowane są jako osoby zatrudnione na czas realizacji tego dzieła. Jeśli między poszczególnymi umowami występują przerwy, osoba może być traktowana jako bezrobotna tylko w tych okresach, kiedy nie ma obowiązku wykonania dzieła wynikającego z umowy.

W związku z tym, jeśli konieczne jest zadeklarowanie jednego ze statusów - "pracujący" lub "bezrobotny" - w okresie realizacji umowy o dzieło będziesz uważany za "pracującego". W okresach między umowami, jeśli nie masz żadnej innej formy zatrudnienia, będziesz mógł zadeklarować status "bezrobotnego".

w nawiązaniu do odpowiedzi powyżej:

Zgadza się, jeśli podejmujesz działalność na podstawie umowy o dzieło, jesteś traktowany jako osoba pracująca. W przypadku zakończenia realizacji umowy o dzieło i braku innych form zatrudnienia, możesz zarejestrować się jako osoba bezrobotna. Jeżeli podejmiesz następnie kolejną umowę o dzieło, musisz wyrejestrować się z urzędu pracy.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

darowizna
Dzień dobry wszystkim, Teściowie po naszym ślubie przepisali dom mojemu mężowi notarialnie, ja nie zostałam uwzględniona (Oby nigdy nic, ale różnie w życiu bywa) Jeżeli ( nie daj Boże ) coś by się stało mojemu mężowi to czy ja mam jakieś prawa do tego domu ?...
Jaka jest stawka godzinowa w 2024r. ?
Byłem na rozmowie o pracę gdzie zostałem przyjęty. Będę pracował na pół etatu na umowie o pracę. Zaproponowano mi stawkę 25.25 zł za godzinę pracy. Prace będę wykonywać tylko w godzinach nocnych więc będę miał 20 procent dodatku za pracę w godzinach nocnych. Wiem ,że teraz stawka z nowym rokiem wzrosła i również że może być stawka niższa na umowie pod warunkiem ,że pracodawca to wyrówna np. dodając premie itd. Czy te dodatkowe 20% za godziny noc...
Zalanie mieszkania przez sąsiada, brak ubezpieczenia.
Zostałam zalana przez sąsiada z góry, nie ma ubezpieczenia na to mieszkanie ani ja ani sąsiad, który mnie zalał. W jaki sposób mam wyegzekwować pieniądze ze zniszczenia sufitu, kto wycenia szkody. Wina była po stronie sąsiada. Sąsiad tam nie mieszka tylko wynajmuje to mieszkanie. A w jaki sposób mam się z nim skontaktować jakiś oficjalny list wysłać bo mam tylko telefon. Jak wygląda procedura załatwienia tej sprawy. Bardzo proszę o poradę....
Co jeśli nie ma mnie w domu podczas kontroli ZUS?
Jestem na L4 na cały miesiąc. L4 mogę chodzić mam pieska i mieszkam sama, na zakupy muszę iść. Jak kontrola będzie u mnie mam obowiązek zaprosić do domu czy nie ? Czy paragony od sklepu wystarczą ? Mogę iść prywatnie do innego lekarza np. dentysta jak jestem na L4??...

Wyszukiwarka