Freelancer na umowy o dzieło - pracujący czy bezrobotny?

Witam. Jestem freelancerem wykonującym usługi graficzne dla różnych firm bądź instytucji. Rozliczam się za pomocą umów o dzieło. Takich umów podpisuje np. 1-2 w miesiącu, czasem z przerwami między nimi.
Pytanie tak jak w tytule. To, że nie można rejestrować się wtedy jako bezrobotny jest mi znane, gdyż to normalna praca zarobkowa - ale nie jest ciągła (umowy o dzieło często mają przerwy czasowe) Jak zatem można określić status takiej osoby gdy trzeba zadeklarować jedną z dwóch opcji : pracujący / bezrobotny?
anonim cytuj
15-08-2023
Wykonując umowę o dzieło nie można nabyć statusu osoby bezrobotnej. Na czas wykonywania dzieła trzeba się wyrejestrować, nawet jeśli to jeden dzień. Kolejnego dnia można zarejestrować się ponownie dostarczając tylko tę jedną umowę, nie trzeba całego kompletu dokumentów od początku.

anonim cytuj
15-08-2023
Wykonując umowę o dzieło nie można nabyć statusu osoby bezrobotnej. Na czas wykonywania dzieła trzeba się wyrejestrować, nawet jeśli to jeden dzień. Kolejnego dnia można zarejestrować się ponownie dostarczając tylko tę jedną umowę, nie trzeba całego kompletu dokumentów od początku.

Dzięki za pomoc.

anonim cytuj
15-08-2023
Jeśli ktoś podejmuje działalność zarobkową na podstawie umowy o dzieło, nie może on zostać zarejestrowany jako osoba bezrobotna na czas wykonywania tej umowy. Zgodnie z polskim prawem, osoby, które podpisują umowę o dzieło, traktowane są jako osoby zatrudnione na czas realizacji tego dzieła. Jeśli między poszczególnymi umowami występują przerwy, osoba może być traktowana jako bezrobotna tylko w tych okresach, kiedy nie ma obowiązku wykonania dzieła wynikającego z umowy.

W związku z tym, jeśli konieczne jest zadeklarowanie jednego ze statusów - "pracujący" lub "bezrobotny" - w okresie realizacji umowy o dzieło będziesz uważany za "pracującego". W okresach między umowami, jeśli nie masz żadnej innej formy zatrudnienia, będziesz mógł zadeklarować status "bezrobotnego".

w nawiązaniu do odpowiedzi powyżej:

Zgadza się, jeśli podejmujesz działalność na podstawie umowy o dzieło, jesteś traktowany jako osoba pracująca. W przypadku zakończenia realizacji umowy o dzieło i braku innych form zatrudnienia, możesz zarejestrować się jako osoba bezrobotna. Jeżeli podejmiesz następnie kolejną umowę o dzieło, musisz wyrejestrować się z urzędu pracy.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna mieszkania za dożywotnią opiekę.
Dzień dobry. Proszę o poradę. Rodzice aktem darowizny chcą przepisać na mnie dom, umową dożywocia. Mam 4-rkę rodzeństwa w tym dwójka niepełnoletnich. Jak to wszystko wygląda od sprawy prawnej?...
Wypowiedzenie umowy najmu z miesięcznym wyprzedzeniem.
W umowie najmu mieszkania jest zapis o wypowiedzeniu najmu z miesięcznym wyprzedzeniem. Właściciel się połapał że nie znalazł naiwnych jeleni na darmowe pieniążki co miesiąc i takie wypowiedzenie dostarczył. Termin tego wypowiedzenia wypada niefortunnie parę dni przed wypłata uniemożliwiając wyprowadzkę w tym terminie, w domu mieszka dziecko. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?...
Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę.
Cześć. Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę. Czy w takim wypadku płacę podatek 2%? I drugie pytanie. Czy osoba która mi go sprzedaje może przyjąć więcej gotówki niż 15 000zł? Taki limit jest w rozliczeniu firma firma....
Kupuje dom z zameldowanymi tam osobami, czy można je wymeldować? czy to jest problem przy zakupie domu?
Witam, Stoję przed decyzją zakupu nieruchomości. Dotychczas dom był zamieszkany przez ojca właściciela, ale zameldowanie posiada również jego (ojca) była partnerka i jej dzieci. Osoby te mieszkają aktualnie pod innym adresem, jednak odmawiają zgody na wymeldowanie. Według aktu notarialnego oraz księgi wieczystej jedynym właścicielem jest syn pana, który tam mieszkał. Właściciel podjął próbę wymeldowania administracyjnego, które zakończyło się ni...

Wyszukiwarka