Freelancer na umowy o dzieło - pracujący czy bezrobotny?

Witam. Jestem freelancerem wykonującym usługi graficzne dla różnych firm bądź instytucji. Rozliczam się za pomocą umów o dzieło. Takich umów podpisuje np. 1-2 w miesiącu, czasem z przerwami między nimi.
Pytanie tak jak w tytule. To, że nie można rejestrować się wtedy jako bezrobotny jest mi znane, gdyż to normalna praca zarobkowa - ale nie jest ciągła (umowy o dzieło często mają przerwy czasowe) Jak zatem można określić status takiej osoby gdy trzeba zadeklarować jedną z dwóch opcji : pracujący / bezrobotny?
anonim cytuj
15-08-2023
Wykonując umowę o dzieło nie można nabyć statusu osoby bezrobotnej. Na czas wykonywania dzieła trzeba się wyrejestrować, nawet jeśli to jeden dzień. Kolejnego dnia można zarejestrować się ponownie dostarczając tylko tę jedną umowę, nie trzeba całego kompletu dokumentów od początku.

anonim cytuj
15-08-2023
Wykonując umowę o dzieło nie można nabyć statusu osoby bezrobotnej. Na czas wykonywania dzieła trzeba się wyrejestrować, nawet jeśli to jeden dzień. Kolejnego dnia można zarejestrować się ponownie dostarczając tylko tę jedną umowę, nie trzeba całego kompletu dokumentów od początku.

Dzięki za pomoc.

anonim cytuj
15-08-2023
Jeśli ktoś podejmuje działalność zarobkową na podstawie umowy o dzieło, nie może on zostać zarejestrowany jako osoba bezrobotna na czas wykonywania tej umowy. Zgodnie z polskim prawem, osoby, które podpisują umowę o dzieło, traktowane są jako osoby zatrudnione na czas realizacji tego dzieła. Jeśli między poszczególnymi umowami występują przerwy, osoba może być traktowana jako bezrobotna tylko w tych okresach, kiedy nie ma obowiązku wykonania dzieła wynikającego z umowy.

W związku z tym, jeśli konieczne jest zadeklarowanie jednego ze statusów - "pracujący" lub "bezrobotny" - w okresie realizacji umowy o dzieło będziesz uważany za "pracującego". W okresach między umowami, jeśli nie masz żadnej innej formy zatrudnienia, będziesz mógł zadeklarować status "bezrobotnego".

w nawiązaniu do odpowiedzi powyżej:

Zgadza się, jeśli podejmujesz działalność na podstawie umowy o dzieło, jesteś traktowany jako osoba pracująca. W przypadku zakończenia realizacji umowy o dzieło i braku innych form zatrudnienia, możesz zarejestrować się jako osoba bezrobotna. Jeżeli podejmiesz następnie kolejną umowę o dzieło, musisz wyrejestrować się z urzędu pracy.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

Fałszywe zeznania.
Dzień dobry, Chciałbym się Państwa zapytać, czy moje rozumowanie jest poprawne oraz czy mam szansę na pomyślne postępowanie poprzez Kodeks Karny. 1. Toczę sprawę w Sądzie Rodzinnym o ustalenie kontaktów, na przesłuchaniu stron padły oszczerstwa, które są fałszywe i stawiają mnie w złym świetle. Przez te pomówienia, Sąd odrzucił wniosek o zabezpieczenie kontaktów w celu zbadania konfliktu. Oskarżenia typu, narkotyki, przemoc. Czy mogę dochodzić ...
Wynajem mieszkania jako współwłaściciel.
Dzień dobry, mamy razem z żoną małe własnościowe mieszkanie, które aktualnie jest niezamieszkałe, czy będąc współwłaścicielem, mogę swoją część komuś wynająć? Czy muszę mieć zgodę, oświadczenie żony?...
Sprawa w sądzie (przejęcie nieruchomości)
Witam, znajomy otrzymał testamentem nieruchomość. Dowiedział się o tym 2 miesiące po śmierci darczyńców. Miesiąc po ich śmierci notarialnie przyjęły spadek ich wnuczki, które nie miały przez całe życie z dziadkami kontaktu. Są wpisane do księgi wieczystej jako właścicielki. Była jedna sprawa w sądzie i ma być kolejna. Jak długo może trwać przejęcie nieruchomości przez znajomego? Czy ta sprawa może być ostatnia i jakie dalsze kroki będzie musiał ...
Licytacja komornicza.
Otóż mam problem, a mianowicie chcę kupić nieruchomość rolną zabudowaną z licytacji komorniczej. Nieruchomość ta jest niezamieszkała od około 10 lat i na posesji stoi stary wrak samochodu z tablicami rejestracyjnymi z tego co się zorientowałem na operacie szacunkowym i na zamieszczonych tam zdjęciach z 2009 roku i obecnie 2023 to samochód stoi tam przez cały ten okres lekko 14 lat. I tutaj jest moje pytanie jak go usunąć z tej posesji o ile wysze...

Wyszukiwarka