Niestawiennictwo na rozprawie.

Witam, pomyliłem dni rozprawy o jeden dzień zamiast 5 czerwca przyjechałem do miasta, w którym miała odbywać się rozprawa 6 czerwca, zostałem wezwany w charakterze świadka. Czy grozi mi coś poza grzywna za niestawiennictwo?
anonim cytuj
18-08-2023
Czy grozi mi coś poza grzywna za niestawiennictwo?

Nie tyle grzywna co kara porządkowa (pieniężna). Poza tym zatrzymanie i przymusowe doprowadzenie (najczęściej zarządzane dopiero kiedy kara porządkowa nie przyniesie rezultatu). Czyli jeśli postanowienie miało zapaść, to już zapadło. Możesz zadzwonić do sądu i dopytać się, czy kara została nałożona czy nie. Jak została, to pozostaje czekać na doręczenie postanowienia i wtedy można wnieść zażalenie np. wnioskując o jej zmniejszenie.

anonim cytuj
18-08-2023
Dziękuję za odpowiedź, trochę ona mnie uspokoiła. Jutro z samego rana będziemy dzwonić. Pozdrawiam serdecznie.

anonim cytuj
18-08-2023
Zgodnie z art. 188 Kodeksu postępowania karnego, jeżeli osoba wezwana do sądu w charakterze świadka nie stawi się bez usprawiedliwionej przyczyny, sąd może nałożyć na nią karę porządkową w postaci grzywny. Wysokość kary porządkowej określona jest w art. 241 Kodeksu postępowania karnego.

Dodatkowo, w sytuacji, gdy osoba wezwana w charakterze świadka nie stawi się na rozprawie po raz kolejny, sąd ma prawo zarządzić jej przymusowe doprowadzenie przez policję.

Ważne jest, aby w przypadku niestawiennictwa z ważnego powodu (np. choroba, niespodziewane zdarzenie) jak najszybciej poinformować sąd o przyczynie niestawiennictwa i dostarczyć odpowiednie dokumenty potwierdzające tę przyczynę (np. zaświadczenie lekarskie).

Jeżeli otrzymasz postanowienie o nałożeniu kary porządkowej, masz prawo wnieść zażalenie w terminie 7 dni od doręczenia postanowienia. W zażaleniu możesz wskazać okoliczności uzasadniające niestawiennictwo lub prosić o zmniejszenie kary. Ważne jest, by w zażaleniu jasno i rzeczowo przedstawić swoją sytuację.

Oto przykładowy wzór zażalenia na nałożenie kary porządkowej za niestawiennictwo na rozprawie:

[Imię i nazwisko wnioskodawcy]
[Adres zamieszkania wnioskodawcy]

Sąd [np. Rejonowy] w [nazwa miejscowości],
Wydział [np. Karny]

Dotyczy: postępowania w sprawie [sygnatura akt]

[Miejscowość], dnia [data]

ZAŻALENIE

Na podstawie art. 241 § 3 Kodeksu postępowania karnego, składam zażalenie na postanowienie Sądu z dnia [data postanowienia] w sprawie o sygnaturze akt [sygnatura akt] w zakresie nałożenia na mnie kary porządkowej za niestawiennictwo na rozprawie w dniu [data rozprawy].

UZASADNIENIE:

Po pierwsze, pragnę przeprosić Sąd za moje niestawiennictwo w wyznaczonym terminie. Moje niestawiennictwo było wynikiem [konkretna przyczyna, np. "pomyłki w zapamiętaniu daty rozprawy"].

Po drugie, w dniu [data] odwiedziłem miasto rozprawy, jednakże zorientowałem się, że pomyliłem datę o jeden dzień. Moja nieobecność była niezamierzona i wynikła z niefortunnego nieporozumienia.

Po trzecie, natychmiast po zrozumieniu błędu podjąłem kroki w celu wyjaśnienia sytuacji, kontaktując się z [np. sekretariatem sądu], aby poinformować o moim błędzie.

W związku z powyższym, proszę o uchylenie lub zmniejszenie nałożonej na mnie kary porządkowej, biorąc pod uwagę okoliczności, które przedstawiłem oraz fakt, iż moje niestawiennictwo wynikło z niezamierzonego błędu, a nie z lekceważenia obowiązków świadka.

Załączniki:

[Ewentualne załączniki potwierdzające przedstawione okoliczności, np. bilety kolejowe potwierdzające obecność w mieście rozprawy w dniu poprzedzającym właściwą datę.]
Z poważaniem,
[Podpis]
[Imię i nazwisko wnioskodawcy]

Proszę dostosować treść wzoru do indywidualnych okoliczności swojej sprawy.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Poświadczenie dziedziczenia.
Tata na podstawie poświadczenia dziedziczenia po swej mamie przejął mieszkanie i działkę. Babcia zmarła w 2014 roku. Tata zmarł w 2018. Tata zostawił testament notarialny, w którym zapisami windykacyjnymi przekazał działkę i mieszkanie nieznanym mi osobom. Po jego śmierci podczas sprzątania znalazłam w jego garażu testamenty babci, która zapisała mieszkanie mi a działkę tacie. On je ukrył w swym warsztacie garażowym. Czy można go uznać za niegodn...
Postępowanie wyjaśniające fikcyjność zatrudnienia
Czy ZUS ma prawo żądać od pracownika świadectw pracy, świadectw szkolnych w trakcie postępowania wyjaśniającego fikcyjność zatrudnienia? Zdaje się, że od takich rzeczy Inspekcja pracy....
Samochód osobowy po zmarłym tacie. Jakie kroki prawne powinienem podjąć, aby legalnie móc poruszać się tym samochodem po polskich drogach?
Dzień dobry. Kilka dni temu zmarł mój tato. Został po nim samochód osobowy. Ubezpieczenie na ten samochód jest do końca października. Jakie kroki prawne powinienem podjąć, aby legalnie móc poruszać się tym samochodem po polskich drogach? Czy do końca trwania ubezpieczenia można nim normalnie jeździć? Dziękuję za pomoc...
Co zrobić gdy sąsiad ciągnie prąd na lewo?
W grudniu zdecydowaliśmy się, ze chcemy założyć siłę, przyjechali panowie z Tauron i powiedzieli nam, ze są dodatkowo jakieś kable które ich zdaniem” są pociągnięte na lewo do sąsiadów”. Innym słowem sąsiedzi pobierają nasz prąd. Mamy własna skrzynkę i co miesiąc, Pan przyjeżdża i nam spisuje licznik. Sąsiedzi nie maja takiej skrzynki. mamy tez z nimi na pieńku. Nie możemy się dogadać. Czy możemy ze tak napisze ; niepotrzebne nam kable usunąć z ...

Wyszukiwarka