Mandat za brak biletu.

Witam, gdzie trafia nie zapłacony mandat autobusowy? Mandat autobusowy to też wykroczenie?
anonim cytuj
18-08-2023
Co to znaczy mandat autobusowy? Nie miałeś biletu? Jeżeli o to chodzi, nie jest to mandat, a opłata dodatkowa, zajmuje się tym w pierwszej kolejności przewoźnik.

anonim cytuj
18-08-2023
Co to znaczy mandat autobusowy? Nie miałeś biletu? Jeżeli o to chodzi, nie jest to mandat, a opłata dodatkowa, zajmuje się tym w pierwszej kolejności przewoźnik.

No to jak w ciągu miesiąca dostałem 2 razy za brak biletu i nie zapłaciłem w ciągu 7 dni to co wtedy?

anonim cytuj
18-08-2023
No to jak w ciągu miesiąca dostałem 2 razy za brak biletu i nie zapłaciłem w ciągu 7 dni to co wtedy?

Jeżeli przewoźnik ma określone kary za brak biletu w taryfie, to przy trzecim takim przypadku w roku popełniasz wykroczenie (szalbierstwo).
Nie zmienia to jednak faktu, że przewoźnik i tak będzie dochodził zapłaty kary za te dwa przypadki. Jest to opłata cywilnoprawna i jak nie zapłacisz, sprawa w końcu zostanie skierowana do egzekucji komorniczej (a więc dodatkowe koszty).
Czyli te szalbierstwo idzie do komornika czy najpierw do sądu?

Teraz masz dwie nieopłacone kary z brak biletu (żadne mandaty). Jak nie zapłacisz, to przewoźnik pozwie cię do sądu, który wyda na 100% wyrok (tutaj dojdą koszta sądowe i zapewne zastępstwa procesowego), a jak nadal nie zapłacisz, to przewoźnik wystąpi o klauzule wykonalności i wtedy dług będzie próbował ściągnąć komornik (tutaj dodatkowe koszta komornicze).
Całkowicie niezależnie od tego jeżeli złapią cię trzeci raz, to przewoźnik może złożyć zawiadomienie o popełnieniu przez ciebie wykroczenia szalbierstwa art 121 KW. Tutaj pójdzie to inna ścieżką i najprawdopodobniej zostaniesz ukarany grzywną.

anonim cytuj
18-08-2023
Czyli te szalbierstwo idzie do komornika czy najpierw do sądu?

Szalbierstwo jest wykroczeniem, o to byłaby sprawa w sądzie. A niezależnie od tego są jeszcze sprawy za brak biletów, które przewoźnik i tak będzie dochodził od Ciebie na drodze cywilnoprawnej, ew. końcowo w postaci egzekucji komorniczej.
Czyli jak nie zapłacę tych dwóch mandatów to pójdę do więzienia?

To nie są mandaty, tylko wezwania do zapłaty dodatkowej. Za nieopłacenie ich nie pójdziesz do więzienia, ale jak zostanie zgłoszone szalbierstwo i zostaniesz skazany na grzywnę, której nie zapłacisz, to sąd może ci zamienić to na zastępczą karę aresztu

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna dla siostry po sprzedaży samochodu (spadek). Czy zgłosić w US?
Brat kawaler sprzedał samochód, który zmarła mama przekazała mu w spadku w testamencie. Brat chce połowę kwoty uzyskanej ze sprzedaży darować siostrze - 3000 zł. Czy brat lub siostra powinni zgłosić darowiznę w Urzędzie Skarbowym?...
Przywłaszczenie pieniędzy.
Dzień dobry, cześć. Pewnego dnia robiłem przelew blik na numer telefonu. Pech chciał, że pomyliłem niestety jedną z cyfr. Bank niewiele w tej kwestii może zrobić, prócz podania danych odbiorcy po reklamacji. Tak też się stało. Przegadałem temat z niewłaściwym odbiorcą telefonicznie, natomiast nadal nie dostałem zwrotnego przelewu. Wykonałem już dwa telefony. Co w takiej sytuacji mogę zrobić?...
Wszczęcie egzekucji za dług
Witam. Dostałam pismo od komornika o wszczęciu egzekucji za dług o którym nie wiedziałam. Zadzwoniłam do kancelarii i dostałam namiar na firmę windykacyjną która przejęła dług od wierzyciela i się okazało że to CYFROWY POLSAT któremu jestem podobno winna 2 tys złotych Owszem miałam podpisaną z nimi umowę ale nie byłam zadowolona i po jej wygaśnięciu zakończyłam ją z nimi i dopelnilam formalności w odpowiednim punkcie. Umowa była zakończona w 2...
Pożyczka wzięta dla kogoś.
Mam taki problem ponieważ kilka miesięcy temu wziąłem pożyczke dla kolegi. Nie spisalismy żadnej umowy. Pożyczka w wysokości 1000 zł do spłaty 1900 w prowidencie. po pewnym czasie przestał się odzywać i mnie unikał. Dał mi tylko na 1 ratę i mam takie pytanie chce iść zgłosić to zajście na policję. Czy np. Takie smsy mogą w czymś pomóc : " JESTEŚ MOIM WAFLEM BO SPŁACIŁEŚ MI PROWIDENTA FAJO"... Lub " A TY JESTEŚ TAKI PUSTY ŻE ZA MNI...

Wyszukiwarka