Mandat za brak biletu.

Witam, gdzie trafia nie zapłacony mandat autobusowy? Mandat autobusowy to też wykroczenie?
anonim cytuj
18-08-2023
Co to znaczy mandat autobusowy? Nie miałeś biletu? Jeżeli o to chodzi, nie jest to mandat, a opłata dodatkowa, zajmuje się tym w pierwszej kolejności przewoźnik.

anonim cytuj
18-08-2023
Co to znaczy mandat autobusowy? Nie miałeś biletu? Jeżeli o to chodzi, nie jest to mandat, a opłata dodatkowa, zajmuje się tym w pierwszej kolejności przewoźnik.

No to jak w ciągu miesiąca dostałem 2 razy za brak biletu i nie zapłaciłem w ciągu 7 dni to co wtedy?

anonim cytuj
18-08-2023
No to jak w ciągu miesiąca dostałem 2 razy za brak biletu i nie zapłaciłem w ciągu 7 dni to co wtedy?

Jeżeli przewoźnik ma określone kary za brak biletu w taryfie, to przy trzecim takim przypadku w roku popełniasz wykroczenie (szalbierstwo).
Nie zmienia to jednak faktu, że przewoźnik i tak będzie dochodził zapłaty kary za te dwa przypadki. Jest to opłata cywilnoprawna i jak nie zapłacisz, sprawa w końcu zostanie skierowana do egzekucji komorniczej (a więc dodatkowe koszty).
Czyli te szalbierstwo idzie do komornika czy najpierw do sądu?

Teraz masz dwie nieopłacone kary z brak biletu (żadne mandaty). Jak nie zapłacisz, to przewoźnik pozwie cię do sądu, który wyda na 100% wyrok (tutaj dojdą koszta sądowe i zapewne zastępstwa procesowego), a jak nadal nie zapłacisz, to przewoźnik wystąpi o klauzule wykonalności i wtedy dług będzie próbował ściągnąć komornik (tutaj dodatkowe koszta komornicze).
Całkowicie niezależnie od tego jeżeli złapią cię trzeci raz, to przewoźnik może złożyć zawiadomienie o popełnieniu przez ciebie wykroczenia szalbierstwa art 121 KW. Tutaj pójdzie to inna ścieżką i najprawdopodobniej zostaniesz ukarany grzywną.

anonim cytuj
18-08-2023
Czyli te szalbierstwo idzie do komornika czy najpierw do sądu?

Szalbierstwo jest wykroczeniem, o to byłaby sprawa w sądzie. A niezależnie od tego są jeszcze sprawy za brak biletów, które przewoźnik i tak będzie dochodził od Ciebie na drodze cywilnoprawnej, ew. końcowo w postaci egzekucji komorniczej.
Czyli jak nie zapłacę tych dwóch mandatów to pójdę do więzienia?

To nie są mandaty, tylko wezwania do zapłaty dodatkowej. Za nieopłacenie ich nie pójdziesz do więzienia, ale jak zostanie zgłoszone szalbierstwo i zostaniesz skazany na grzywnę, której nie zapłacisz, to sąd może ci zamienić to na zastępczą karę aresztu

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Chcę dokonać zakupu w sklepie internetowym. Nie mogę znaleźć nigdzie danych właściciela. Czy można tak funkcjonować?
Cześć. Chcę dokonać zakupu w sklepie internetowym. Chcąc sprawdzić ich wiarygodność szukałam ich w KRS oraz CEIDG ale nic nie znalazłam. Dopiero po REGON znalazłam ich w wyszukiwarce regon jako JEDNOSTKA ORGANIZACYJNA NIEMAJĄCA OSOBOWOŚCI PRAWNEJ. Ta firma prowadzi sklep internetowy i stacjonarny. 019 - SPÓŁKI CYWILNE PROWADZĄCE DZIAŁALNOŚĆ NA PODSTAWIE UMOWY ZAWARTEJ ZGODNIE Z KODEKSEM CYWILNYM rodzaj rejestru lub ewidencji PODMIOTY NIE POD...
Wezwanie na komisariat.
Witam, dostałem dziś wezwanie na komisariat jako "świadek" niema wskazanego sprawy, ani wskazanego art. sprawy,, nie mam zielonego pojęcia, czego może dotyczyć sprawa, czy jak zadzwonię, coś mi powiedzą? Powinni wskazać chociaż art, a nie ma nic....
Czy nauczyciel może sprawdzić zawartość plecaka dziecka?
Taka sytuacja: dziecku szkole zginely drobne rzeczy. Mama tego dziecka przychodzi do szkoly i karze pokazac innemu dziecku caly swoj plecak przy nauczycelce w celu sprawdzenia czy nie ma tam zaginionych rzeczy. Czy to jeat zgodne z prawem??? Jaki art.? ...
Wynajem mieszkania cudzoziemcowi.
Wynajęłam mieszkanie polsko-tunezyjskiej parze, ona Polka on Tunezyjczyk. Zależy im, aby umowa była na nich obojga- ponieważ jemu to jest potrzebne do jakiegoś urzędu ds. cudzoziemców. Zaznaczyli, że będą zgodnie i solidarnie płacić czynsz i wszelkie koszta, oraz zgodnie odpowiadają za mieszkanie. I teraz mam pytanie, bo nigdy nie wynajmowałam cudzoziemcowi- co mi jest potrzebne? Czy on musi mieć paszport, ważną wizę, czy prawo pobytu? Czy jako ...

Wyszukiwarka