Mandat za brak biletu.

Witam, gdzie trafia nie zapłacony mandat autobusowy? Mandat autobusowy to też wykroczenie?
anonim cytuj
18-08-2023
Co to znaczy mandat autobusowy? Nie miałeś biletu? Jeżeli o to chodzi, nie jest to mandat, a opłata dodatkowa, zajmuje się tym w pierwszej kolejności przewoźnik.

anonim cytuj
18-08-2023
Co to znaczy mandat autobusowy? Nie miałeś biletu? Jeżeli o to chodzi, nie jest to mandat, a opłata dodatkowa, zajmuje się tym w pierwszej kolejności przewoźnik.

No to jak w ciągu miesiąca dostałem 2 razy za brak biletu i nie zapłaciłem w ciągu 7 dni to co wtedy?

anonim cytuj
18-08-2023
No to jak w ciągu miesiąca dostałem 2 razy za brak biletu i nie zapłaciłem w ciągu 7 dni to co wtedy?

Jeżeli przewoźnik ma określone kary za brak biletu w taryfie, to przy trzecim takim przypadku w roku popełniasz wykroczenie (szalbierstwo).
Nie zmienia to jednak faktu, że przewoźnik i tak będzie dochodził zapłaty kary za te dwa przypadki. Jest to opłata cywilnoprawna i jak nie zapłacisz, sprawa w końcu zostanie skierowana do egzekucji komorniczej (a więc dodatkowe koszty).
Czyli te szalbierstwo idzie do komornika czy najpierw do sądu?

Teraz masz dwie nieopłacone kary z brak biletu (żadne mandaty). Jak nie zapłacisz, to przewoźnik pozwie cię do sądu, który wyda na 100% wyrok (tutaj dojdą koszta sądowe i zapewne zastępstwa procesowego), a jak nadal nie zapłacisz, to przewoźnik wystąpi o klauzule wykonalności i wtedy dług będzie próbował ściągnąć komornik (tutaj dodatkowe koszta komornicze).
Całkowicie niezależnie od tego jeżeli złapią cię trzeci raz, to przewoźnik może złożyć zawiadomienie o popełnieniu przez ciebie wykroczenia szalbierstwa art 121 KW. Tutaj pójdzie to inna ścieżką i najprawdopodobniej zostaniesz ukarany grzywną.

anonim cytuj
18-08-2023
Czyli te szalbierstwo idzie do komornika czy najpierw do sądu?

Szalbierstwo jest wykroczeniem, o to byłaby sprawa w sądzie. A niezależnie od tego są jeszcze sprawy za brak biletów, które przewoźnik i tak będzie dochodził od Ciebie na drodze cywilnoprawnej, ew. końcowo w postaci egzekucji komorniczej.
Czyli jak nie zapłacę tych dwóch mandatów to pójdę do więzienia?

To nie są mandaty, tylko wezwania do zapłaty dodatkowej. Za nieopłacenie ich nie pójdziesz do więzienia, ale jak zostanie zgłoszone szalbierstwo i zostaniesz skazany na grzywnę, której nie zapłacisz, to sąd może ci zamienić to na zastępczą karę aresztu

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie wniosku o urlop.
Dzień dobry pracodawca odrzucił mój wniosek o 9 tygodni urlopu. Ja jestem zatrudniony na umowę o pracę w Polsce natomiast matka dziecka pracuje w Niemczech. Dziecko urodziło się 26.07.2022r. Od narodzin dziecka matka przebywała na Niemieckim urlopie rodzicielskim. Pracodawca napisał że według państwowej Inspekcji pracy urlop mi nie przysługuje bo w dniu wejścia nowych przepisów matka dziecka nie korzystała/nie miała prawa do urlopu rodzicielskieg...
jak zabezpieczyć siebie i dzieci podczas trwania rozwodu?
Co mogę zrobić, jak się obronić, jeśli mój mąż dowiedziawszy się o wniosku rozwodowym robi wszystko, żebym żyla bez pieniędzy albo i jeszcze niżej. Odciął nasze dzieci od zasilku, nie chce płacić alimentów oraz zadłuża się na coraz większe sumy.. jak wiadomo trwając w małżeństwie długi są wspólne a tym bardziej moje jeśli on przestanie płacić… Rozprawa rozwodowa za rok lub półtora. Do tego czasu to będzie już duża kwota, a ja chciałam zacząć sta...
JPK VAT MAT FA PKPIR
czym sie roznia miedzy soba JPK VAT MAT FA PKPIR?...
Ile można pożyczyć od rodziców bez podatku?
Pożyczyłam od taty kilka dni temu kwotę 9 tysięcy złotych (w gotówce), wg. informacji, które uzyskałam poprzez internet wynika, że od najbliższej rodziny pożyczyka w takiej kwocie nie wymaga zgłoszenia do US i opłacenia podatku, jednak wolę upewnić sie, że to prawda. Będę bardzo wdzięczna za potwierdzenie/zaprzeczenie tym informacjom....

Wyszukiwarka