Mandat za brak biletu.

Witam, gdzie trafia nie zapłacony mandat autobusowy? Mandat autobusowy to też wykroczenie?
anonim cytuj
18-08-2023
Co to znaczy mandat autobusowy? Nie miałeś biletu? Jeżeli o to chodzi, nie jest to mandat, a opłata dodatkowa, zajmuje się tym w pierwszej kolejności przewoźnik.

anonim cytuj
18-08-2023
Co to znaczy mandat autobusowy? Nie miałeś biletu? Jeżeli o to chodzi, nie jest to mandat, a opłata dodatkowa, zajmuje się tym w pierwszej kolejności przewoźnik.

No to jak w ciągu miesiąca dostałem 2 razy za brak biletu i nie zapłaciłem w ciągu 7 dni to co wtedy?

anonim cytuj
18-08-2023
No to jak w ciągu miesiąca dostałem 2 razy za brak biletu i nie zapłaciłem w ciągu 7 dni to co wtedy?

Jeżeli przewoźnik ma określone kary za brak biletu w taryfie, to przy trzecim takim przypadku w roku popełniasz wykroczenie (szalbierstwo).
Nie zmienia to jednak faktu, że przewoźnik i tak będzie dochodził zapłaty kary za te dwa przypadki. Jest to opłata cywilnoprawna i jak nie zapłacisz, sprawa w końcu zostanie skierowana do egzekucji komorniczej (a więc dodatkowe koszty).
Czyli te szalbierstwo idzie do komornika czy najpierw do sądu?

Teraz masz dwie nieopłacone kary z brak biletu (żadne mandaty). Jak nie zapłacisz, to przewoźnik pozwie cię do sądu, który wyda na 100% wyrok (tutaj dojdą koszta sądowe i zapewne zastępstwa procesowego), a jak nadal nie zapłacisz, to przewoźnik wystąpi o klauzule wykonalności i wtedy dług będzie próbował ściągnąć komornik (tutaj dodatkowe koszta komornicze).
Całkowicie niezależnie od tego jeżeli złapią cię trzeci raz, to przewoźnik może złożyć zawiadomienie o popełnieniu przez ciebie wykroczenia szalbierstwa art 121 KW. Tutaj pójdzie to inna ścieżką i najprawdopodobniej zostaniesz ukarany grzywną.

anonim cytuj
18-08-2023
Czyli te szalbierstwo idzie do komornika czy najpierw do sądu?

Szalbierstwo jest wykroczeniem, o to byłaby sprawa w sądzie. A niezależnie od tego są jeszcze sprawy za brak biletów, które przewoźnik i tak będzie dochodził od Ciebie na drodze cywilnoprawnej, ew. końcowo w postaci egzekucji komorniczej.
Czyli jak nie zapłacę tych dwóch mandatów to pójdę do więzienia?

To nie są mandaty, tylko wezwania do zapłaty dodatkowej. Za nieopłacenie ich nie pójdziesz do więzienia, ale jak zostanie zgłoszone szalbierstwo i zostaniesz skazany na grzywnę, której nie zapłacisz, to sąd może ci zamienić to na zastępczą karę aresztu

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Podobna nazwa butików.
Witam, miesiąc temu założyłam działalność (butik) dziś dostałam telefon, że ukradłam nazwę Pani, która używa jej od 7 lat Sprawdziłam, nazwa jest podobna ale ta Pani oferuje odzież markową (tomy hilfiger,hugo boss, Armani) natomiast ja zwykłą, bez konkretnej marki Ja jestem z powiatu śląskiego ta druga osoba ze Złotoryjskiego Grozi mi, że poda mnie do sądu...
Czy żłobek może wyznaczyć godzinę przyjęcia dzieci?
Dzisiaj przy odprowadzaniu dziecka do publicznego żłobka zostałam poinformowana, że od jutra przyjmują tylko dzieci przyprowadzone do godziny 8. Po godzinie 8 dzieci już nie przyjmują. Czy to jest zgodne z prawem? Czy żłobek może narzucić godzinę, na którą ma być przyprowadzone dziecko?...
.Jakie są możliwości odbioru i legalizacji budynku dzisiaj
Witam mam pytanie.Budynek wybudowany w 1992 r decyzja była brak prowadzenia dziennika budowy.Jakie są możliwości odbioru i legalizacji budynku dzisiaj .Czy można tu zastosować przepis o samowoli jeżeli budynek jest wybudowany 30 lat wcześniej ale decyzja i mapki były...
Czy kierownik w zakładzie może wzywać do pracy osobę na zwolnieniu
Czy kierownik w zakładzie pracy może telefonicznie poprosić pracownika będącego na zwolnieniu lekarskim, aby ten pojawił się w pracy w celu wypełnienia ankiet pracowniczych? ...

Wyszukiwarka