Zlecenie wykonania drogą mailową.

Chcę zlecić wykonanie formatek w płycie MDF pewnej firmie i na prośbę o spisanie zlecenia/umowy dostałem info, że oni przyjmują takie zlecenia drogą mailową. Tzn. trzeba wysłać plik do obróbki na CNC i podać parametry płyty MDF.
Czy to wystarczająca forma umowy by móc rozliczyć ich z pracy, tj. jeśli nie wykonają tak jak się umawialiśmy? Np. nie odebrać towaru i zażądać nowej formatki albo zwrotu wpłaty? Wpłatę już zrobiłem na podstawie wcześniejszych maili z przypuszczalnym kosztem. Teraz chciałem się zabezpieczyć, jak coś przypadkiem zniszczą albo porysują, np. podczas składowania albo transportu itp itd.
anonim cytuj
15-08-2023
Czy to wystarczająca forma umowy by móc rozliczyć ich z pracy, tj. jeśli nie wykonają tak jak się umawialiśmy?

Można nawet ustnie i umowa zostanie zawarta. To tylko kwestia udokumentowania ustaleń zawartej umowy.
Sądziłem, że w dobie internetu łatwo jest podważyć ustalenia poczynione drogą mailową i iść w zaparte, że to czy tamto nie było ustalone. A na maila odpowiedziała, np. "sprzątaczka" a nie przedstawiciel zleceniobiorcy.

Tak samo jak umowę zawartą słownie, a jednak prawo jak najbardziej sankcjonuje taką formę jako skuteczną.

anonim cytuj
15-08-2023
Dziękuje za szybką odpowiedz.
Pozdrawiam.

anonim cytuj
15-08-2023
Chcę zlecić wykonanie formatek w płycie MDF pewnej firmie i na prośbę o spisanie zlecenia/umowy dostałem info, że oni przyjmują takie zlecenia drogą mailową.

W świetle polskiego prawa, zawieranie umów drogą elektroniczną jest w pełni dopuszczalne. Artykuł 60 § 1 Kodeksu cywilnego stanowi, że umowy można zawierać w dowolnej formie, chyba że przepisy stanowią inaczej. Umowa zawarta drogą mailową jest więc w pełni ważna. W przypadku sporu o treść zawartych ustaleń, korespondencja e-mailowa może posłużyć jako dowód.

Co do obaw związanych z ewentualnymi uszkodzeniami formatek, ważne jest, aby w mailu dokładnie określić warunki realizacji zlecenia, takie jak rodzaj płyty MDF, wymagania co do jakości wykonania, termin realizacji oraz sposób dostawy. Każdy szczegół umowy, który jest istotny z punktu widzenia obu stron, powinien zostać jasno i dokładnie określony w mailu.

Sądziłem, że w dobie internetu łatwo jest podważyć ustalenia poczynione drogą mailową i iść w zaparte, że to czy tamto nie było ustalone. A na maila odpowiedziała, np. "sprzątaczka" a nie przedstawiciel zleceniobiorcy.

Zawieranie umów drogą elektroniczną, podobnie jak ustnie, może rodzić pewne ryzyko, jeśli chodzi o możliwość udowodnienia zawartych ustaleń. Ważne jest jednak, aby korespondować z oficjalnego adresu e-mail firmy oraz upewnić się, że rozmawiamy z uprawnioną osobą. Jeśli masz obawy co do wiarygodności osoby kontaktującej się z Tobą, warto poprosić o potwierdzenie zawartych ustaleń w innej formie, np. poprzez podpisanie umowy pisemnej lub wysłanie potwierdzenia drogą tradycyjną.

Podsumowując:

Umowa zawarta drogą mailową jest ważna w świetle polskiego prawa.
Aby zabezpieczyć się przed ewentualnymi problemami, warto dokładnie określić wszystkie warunki realizacji zlecenia w mailu.
Jeśli masz wątpliwości co do tożsamości osoby kontaktującej się z Tobą, warto upewnić się, z kim dokładnie prowadzisz korespondencję i ewentualnie poprosić o potwierdzenie zawartych ustaleń w innej formie.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

dom po dziadku - brak meldunku
Mieszkam z mężem i dziećmi w domu do którego przygarnął nas mój dziadek, dziadek zmarł prawie 3 lata temu, dom w którym mieszkamy nie należy do nikogo (trzeba sprawy spadkowej). Ja osobiście mieszkam tu 12lat wszystkie rachunki za wodę, podatek itd były na dziadka dopóki żył, teraz są na mnie, gmina je przepisała na mnie no bo mieszkam i ktoś to płacić musi. Ale nie chcą mnie zameldować, miałam meldunek czasowy na rok, potem już nie chcą przedłuż...
Termin rozprawy sądowej.
Po zaparkowaniu w niewłaściwym miejscu miałem bardzo nie miłą sytuację z policją. Zostałem zabrany na badania krwi a sprawa trafiła do sądu. Wyniki krwi przyszły z dużym opóźnieniem a cała sprawa ciągnie się w czasie jakby nikogo nie obchodziło to jak cała sytuacja wpływa na moje życie. Czy mogę jakoś przyśpieszyć to kiedy w końcu dostanę list z terminem rozprawy ? Chciałbym żeby sprawa już się zakończyła a jej status to oczekuje na posiedzenie....
Skarga na inspekcję pracy.
Dzień dobry, gdzie mogę złożyć skargę na inspekcję pracy? Od sierpnia regularnie przekładana przez inspektora wizyta u pracodawcy (nie wypłacone wynagrodzenie trzy miesiące)....
spłata kredytu po zakończeniu związku
Będąc w kilkuletnim związku, zdecydowaliśmy się razem z partnerem wziąć kredyt na remont (głównie zakup mebli/drzwi) jego domu. On nie miał zdolności, więc kredyt był na mnie. Po kilku latach podjęliśmy decyzję o zakończeniu związku. W tym momencie zostało mi do spłaty jeszcze kilkanaście tysięcy kredytu. Mój były partner nie poczuwa się do dalszego spłacania kredytu (wcześniej spłacaliśmy go wspólnie), ani do oddania rzeczy z domu, do wartoś...

Wyszukiwarka