Zlecenie wykonania drogą mailową.

Chcę zlecić wykonanie formatek w płycie MDF pewnej firmie i na prośbę o spisanie zlecenia/umowy dostałem info, że oni przyjmują takie zlecenia drogą mailową. Tzn. trzeba wysłać plik do obróbki na CNC i podać parametry płyty MDF.
Czy to wystarczająca forma umowy by móc rozliczyć ich z pracy, tj. jeśli nie wykonają tak jak się umawialiśmy? Np. nie odebrać towaru i zażądać nowej formatki albo zwrotu wpłaty? Wpłatę już zrobiłem na podstawie wcześniejszych maili z przypuszczalnym kosztem. Teraz chciałem się zabezpieczyć, jak coś przypadkiem zniszczą albo porysują, np. podczas składowania albo transportu itp itd.
anonim cytuj
15-08-2023
Czy to wystarczająca forma umowy by móc rozliczyć ich z pracy, tj. jeśli nie wykonają tak jak się umawialiśmy?

Można nawet ustnie i umowa zostanie zawarta. To tylko kwestia udokumentowania ustaleń zawartej umowy.
Sądziłem, że w dobie internetu łatwo jest podważyć ustalenia poczynione drogą mailową i iść w zaparte, że to czy tamto nie było ustalone. A na maila odpowiedziała, np. "sprzątaczka" a nie przedstawiciel zleceniobiorcy.

Tak samo jak umowę zawartą słownie, a jednak prawo jak najbardziej sankcjonuje taką formę jako skuteczną.

anonim cytuj
15-08-2023
Dziękuje za szybką odpowiedz.
Pozdrawiam.

anonim cytuj
15-08-2023
Chcę zlecić wykonanie formatek w płycie MDF pewnej firmie i na prośbę o spisanie zlecenia/umowy dostałem info, że oni przyjmują takie zlecenia drogą mailową.

W świetle polskiego prawa, zawieranie umów drogą elektroniczną jest w pełni dopuszczalne. Artykuł 60 § 1 Kodeksu cywilnego stanowi, że umowy można zawierać w dowolnej formie, chyba że przepisy stanowią inaczej. Umowa zawarta drogą mailową jest więc w pełni ważna. W przypadku sporu o treść zawartych ustaleń, korespondencja e-mailowa może posłużyć jako dowód.

Co do obaw związanych z ewentualnymi uszkodzeniami formatek, ważne jest, aby w mailu dokładnie określić warunki realizacji zlecenia, takie jak rodzaj płyty MDF, wymagania co do jakości wykonania, termin realizacji oraz sposób dostawy. Każdy szczegół umowy, który jest istotny z punktu widzenia obu stron, powinien zostać jasno i dokładnie określony w mailu.

Sądziłem, że w dobie internetu łatwo jest podważyć ustalenia poczynione drogą mailową i iść w zaparte, że to czy tamto nie było ustalone. A na maila odpowiedziała, np. "sprzątaczka" a nie przedstawiciel zleceniobiorcy.

Zawieranie umów drogą elektroniczną, podobnie jak ustnie, może rodzić pewne ryzyko, jeśli chodzi o możliwość udowodnienia zawartych ustaleń. Ważne jest jednak, aby korespondować z oficjalnego adresu e-mail firmy oraz upewnić się, że rozmawiamy z uprawnioną osobą. Jeśli masz obawy co do wiarygodności osoby kontaktującej się z Tobą, warto poprosić o potwierdzenie zawartych ustaleń w innej formie, np. poprzez podpisanie umowy pisemnej lub wysłanie potwierdzenia drogą tradycyjną.

Podsumowując:

Umowa zawarta drogą mailową jest ważna w świetle polskiego prawa.
Aby zabezpieczyć się przed ewentualnymi problemami, warto dokładnie określić wszystkie warunki realizacji zlecenia w mailu.
Jeśli masz wątpliwości co do tożsamości osoby kontaktującej się z Tobą, warto upewnić się, z kim dokładnie prowadzisz korespondencję i ewentualnie poprosić o potwierdzenie zawartych ustaleń w innej formie.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

Moje 5- letnie dziecko będąc w przedszkolu niechcący zniszczyło okulary nauczycielki. Pani dyrektor powiadomiła mnie, że mam pokryć koszty zakupu nowych okularów
Dzień dobry, Proszę o poradę - moje 5- letnie dziecko będąc w przedszkolu niechcący zniszczyło okulary nauczycielki. Dzisiaj pani dyrektor powiadomiła mnie, że mam pokryć koszty zakupu nowych okularów, twierdząc że jako rodzic ponoszę odpowiedzialność za szkody wyrządzone przez moje dziecko. Jednak dziecko było w tym czasie pod opieką szkoły, więc nie uważam abym to ja była temu winna. Trochę głupio mi w stosunku do Pani nauczycielki, ale dlacz...
Po jakim czasie traci się prawo do zachowku?
Mam pytanie, ile jest czasu żeby złożyć wniosek o zachowek?...
Pojazd z wadą prawną.
Witam zakupiliśmy pojazd osobowy używamy go już 1.5 tygodniu jutro miną 2 tygodnie okazało się że pojazd podczas rejestracji ma wadę prawną i nie da się go zarejestrować a dokładniej mówiąc nie zgadza się pierwsza umowa gdzie 1 właściciel zmarł w 2020 roku (bez możliwości naprawienia umowy ) . A poprzedni właściciel nie chce przyjąć nam zwrotu samochodu bo twierdzi że już go wyrejestrował co możemy zrobić z tym teraz...
Kto może odmówic składania zeznań?
Pan X ma sprawę w sądzie przeciwko Panu Y. Pan X wezwał na świadka swojego brata i jego żonę. Brat pana X nie chce zaznawać i ma prawo odmówić składania zeznań, bo jest to stopień pokrewieństwa. Pytanie czy żona brata, (bratowa pana X) może odmówić składania zeznań? Czy według prawa to jest rodzina dla Pana X i również ma prawo odmówić zeznań? Sytuacja jest dosyć dziwna, bo brat z żoną Pana X niezbyt mają ze sobą kontakt, nie znają sytuacji i...

Wyszukiwarka