Zlecenie wykonania drogą mailową.

Chcę zlecić wykonanie formatek w płycie MDF pewnej firmie i na prośbę o spisanie zlecenia/umowy dostałem info, że oni przyjmują takie zlecenia drogą mailową. Tzn. trzeba wysłać plik do obróbki na CNC i podać parametry płyty MDF.
Czy to wystarczająca forma umowy by móc rozliczyć ich z pracy, tj. jeśli nie wykonają tak jak się umawialiśmy? Np. nie odebrać towaru i zażądać nowej formatki albo zwrotu wpłaty? Wpłatę już zrobiłem na podstawie wcześniejszych maili z przypuszczalnym kosztem. Teraz chciałem się zabezpieczyć, jak coś przypadkiem zniszczą albo porysują, np. podczas składowania albo transportu itp itd.
anonim cytuj
15-08-2023
Czy to wystarczająca forma umowy by móc rozliczyć ich z pracy, tj. jeśli nie wykonają tak jak się umawialiśmy?

Można nawet ustnie i umowa zostanie zawarta. To tylko kwestia udokumentowania ustaleń zawartej umowy.
Sądziłem, że w dobie internetu łatwo jest podważyć ustalenia poczynione drogą mailową i iść w zaparte, że to czy tamto nie było ustalone. A na maila odpowiedziała, np. "sprzątaczka" a nie przedstawiciel zleceniobiorcy.

Tak samo jak umowę zawartą słownie, a jednak prawo jak najbardziej sankcjonuje taką formę jako skuteczną.

anonim cytuj
15-08-2023
Dziękuje za szybką odpowiedz.
Pozdrawiam.

anonim cytuj
15-08-2023
Chcę zlecić wykonanie formatek w płycie MDF pewnej firmie i na prośbę o spisanie zlecenia/umowy dostałem info, że oni przyjmują takie zlecenia drogą mailową.

W świetle polskiego prawa, zawieranie umów drogą elektroniczną jest w pełni dopuszczalne. Artykuł 60 § 1 Kodeksu cywilnego stanowi, że umowy można zawierać w dowolnej formie, chyba że przepisy stanowią inaczej. Umowa zawarta drogą mailową jest więc w pełni ważna. W przypadku sporu o treść zawartych ustaleń, korespondencja e-mailowa może posłużyć jako dowód.

Co do obaw związanych z ewentualnymi uszkodzeniami formatek, ważne jest, aby w mailu dokładnie określić warunki realizacji zlecenia, takie jak rodzaj płyty MDF, wymagania co do jakości wykonania, termin realizacji oraz sposób dostawy. Każdy szczegół umowy, który jest istotny z punktu widzenia obu stron, powinien zostać jasno i dokładnie określony w mailu.

Sądziłem, że w dobie internetu łatwo jest podważyć ustalenia poczynione drogą mailową i iść w zaparte, że to czy tamto nie było ustalone. A na maila odpowiedziała, np. "sprzątaczka" a nie przedstawiciel zleceniobiorcy.

Zawieranie umów drogą elektroniczną, podobnie jak ustnie, może rodzić pewne ryzyko, jeśli chodzi o możliwość udowodnienia zawartych ustaleń. Ważne jest jednak, aby korespondować z oficjalnego adresu e-mail firmy oraz upewnić się, że rozmawiamy z uprawnioną osobą. Jeśli masz obawy co do wiarygodności osoby kontaktującej się z Tobą, warto poprosić o potwierdzenie zawartych ustaleń w innej formie, np. poprzez podpisanie umowy pisemnej lub wysłanie potwierdzenia drogą tradycyjną.

Podsumowując:

Umowa zawarta drogą mailową jest ważna w świetle polskiego prawa.
Aby zabezpieczyć się przed ewentualnymi problemami, warto dokładnie określić wszystkie warunki realizacji zlecenia w mailu.
Jeśli masz wątpliwości co do tożsamości osoby kontaktującej się z Tobą, warto upewnić się, z kim dokładnie prowadzisz korespondencję i ewentualnie poprosić o potwierdzenie zawartych ustaleń w innej formie.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

Chce sprzedać działkę za pośrednictwem biura nieruchomości.
Chce sprzedać działkę za pośrednictwem biura nieruchomości. Klient chciał zapłacić w 2 ratach i już po pierwszej racie chciał abym przepisała na niego akt własności. Agentka powiedziała że gdyby nie zapłacił drugiej części to komornik będzie to ścigał. Mi to nie odpowiada. A więc klient zaproponowal że zapłaci 10% teraz i podpiszemy umowę przedwstepną w której będzie zawarte że jeśli on nie wywiąże się i nie zapłaci reszty w ciągu miesiąca to ...
Koniec umowy a zaległy urlop.
Witam mam takie pytanie kończy mi się umowa pod koniec listopada nie mam zamiaru jej przedłużać i mam ok 20 dni urlopu , czy na koniec umowy dostać ekwiwalent za 20 dni pracy czy po prostu na ostatnie 20 dni będę miał urlop od pracodawcy , bo on sam mnie już grafik wypisał do końca umowy , więc raczej on sam nie chce zwalniać Ogólnie czy jeśli pracodawca nie chce przedłużać komuś umowy , musi dać przed jego końcem zaległy urlop czy moze a nie mu...
Mam być świadkiem na sprawie karnej. Czy można się z tego wycofać?
Dzień dobry, Mam być świadkiem na sprawie karnej. Wnioskowała o to osoba oskarżona. W tzw międzyczasie rozeszły mi się drogi z tą osobą i doszły nowe okoliczności, które zmieniły moja perspektywę na tę sprawę. Uważam że nastąpiła manipulacja ze strony osoby oskarżonej by moje zeznania były na korzyść oskarżonej osoby. Nie znaczy to że moje zeznania miały być niezgodne z prawdą tylko że zostały ukryte przede mną fakty które zmieniają moja ocenę ...
Zwrot pieniędzy za polisę OC.
Zakupiłem przez internet polisę OC którą opłacie ale zaraz agent znalazł mi lepszą ofertę ( bardziej rozbudowaną) i stwierdził żebym kupił tą nową oraz wypisał wypowiedzenie OC tej pierwszej polisy ( od razu tak zrobiłem). 18 listopada minął miesiąc od wypowiedzenia polisy i niestety do teraz nie mogę się doprosić ubezpieczalni o zwrot pieniędzy, agent twierdzi że robi co może i pospiesza centrale w tej sprawie. Najlepsze jest to ze w aplikacji d...

Wyszukiwarka