Reklamacja towaru.

Zakupiłem zestaw kluczy od sklepu na allegro, po pierwszym użytkowaniu grzechotka klucza się poddała na chyba 7 śrubie do odkręcenia. Poinformowałem sklep na allegro, przesłałem zdjęcia uszkodzeń, pracownik poinformował mnie aby dokręcić jeden z elementów ale jeżeli to nie pomoże to odesłać na reklamacje na ich formularzu. Na formularzu wnioskowałem o wymianę towaru na nowy.
W 14 dniu pracownik odpisał:
Na formularzu reklamacyjnym zgodził się Pan na odesłanie produktu do producenta w razie braku możliwości rozpoznania wady, z naszej strony reklamacja nie jest uznana. Prosimy o cierpliwość, poinformujemy Pana od razu po wiadomości od producenta.
Mija 28 dzień od tej wiadomości sklepu, musiałem odesłać cały komplet (walizkę kluczy) na reklamację więc ich przez ten czas nie użytkuję gdy są mi potrzebne.
Sklep/producent mogą tak przetrzymywać towar klienta na reklamacji jeżeli ewentualna naprawa klucza to dosłownie wymiana jednego elementu?
anonim cytuj
20-12-2023
Jaka była podstawa reklamacji?

anonim cytuj
20-12-2023
Pierwszy raz użytkowałem klucze 24.10 ale zgłosiłem wadę dopiero 26.10, odesłałem i oni dostali to 3.11.

anonim cytuj
20-12-2023
Czy udzielono Ci gwarancji na piśmie?

anonim cytuj
20-12-2023
Nie udzielono mi na piśmie gwarancji, dostałem tylko produkty które zamówiłem i e-paragon na e-mail.

anonim cytuj
20-12-2023
Tak, odrzucono ale to tylko mi napisał pracownik w wiadomości na allegro tyle i aż tyle, żadnego uzasadnienia.
Później powołał się na to, że zgodziłem się odesłać do producenta.

anonim cytuj
20-12-2023
Odmowa uznania reklamacji nie musi zawierać uzasadnienia.
Skoro wyraziłeś na coś zgodę, teraz nie miej pretensji.

anonim cytuj
20-12-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty na studenta.
Witam. Mam chyba dość nietypowe pytanie. Jestem po rozwodzie z żoną. Jedno z naszych dzieci jest studentem- wszystkie koszty utrzymania dziecka na studiach ponoszę sam (najem mieszkania, kieszonkowe , opłata za studia). Była żona zarabia nawet więcej ode mnie ale nie chce "wydawać pieniędzy". Studia są tylko w trybie dziennym więc możliwość, że sam się utrzyma odpada. CZY JEST JAKAŚ SZNASA NA POZWANIE ŻONY O ZAPŁATĘ POŁOWY ALIMENTÓW? ...
Czy muszę informować pracodawcę o etapach ciąży?
Jestem w 8 miesiącu ciąży , dostałam maila od pracodawcy ze zgodnie z Art. 185. § 1 KP muszę podać informacje o stanie ciąży lub lub przewidywany termin porodu .Lekarz i położna twierdzą że nie musimy udzielać takich informacji zgodnie z RODO dlatego stąd moje pytanie , czy muszę podać takie informacje i czy to prawda że jeśli je podać mogą mi odmówić płacenia zasiłku wychowawczego po ciąży?...
Kable energetyczne na działce.
Zakupiłem dom w zabudowie szeregowej od dewelopera. Zauważyłem, że przez całą moją działkę przebiega pod ziemią kabel energetyczny, który również w jej obrysie rozgałęzia się w dwóch miejscach i zasila kolejne 4 domy. Projekt spowodował, iż w szerokości 3m biegną równolegle 2 nitki kabli. Czy w przypadku takiego rozwiązania, gdzie wszystkie rozgałęzienia leżą w obrębie mojej działki przysługuje mi jakiekolwiek odszkodowanie? Czy przy zakupie od d...
sprzedaż samochodu - zaliczka
Witam. Może ktoś z państwa mi podpowie jak prawnie to wygląda. Mianowicie: wystawiłam ogłoszenie w celu sprzedaży auta. Znalazł się kupiec który chciał te auto oczywiście zakupić. Niestety facet był zagranicą, więc poprosił mnie o "rezerwacje" samochodu do czasu jego powrotu do Polski. W tym celu wysłał zaliczkę 500zl abym napewno nie podejmowała żadnych czynności ze sprzedażą auta, tym samym miałam pewność, że facet z pewnością je k...

Wyszukiwarka