Współwłaściciel auta.

Jestem współwłaścicielem auta razem z tatą, tata zmarł w czerwcu. Czy mogę przekazać darowizną swoją część mamie? Tak by za jakiś czas mogła sprzedać auto bez konieczności robienia sprawy spadkowej ?
anonim cytuj
15-08-2023
Jeśli wszyscy są zgodni mogą przyjąć spadek u notariusza. Może wyższe koszty ale szybszy termin niż w Sądzie. Później można zrobić darowiznę.
A czy np. może być tak, że spadkobiercy mama i brat zrzekną się swojej części dla mnie ? Tak by auto należało tylko do mnie ? Wtedy nie byłoby problemu ze sprzedażą.

Nie da się zrzec. Mogą odrzucić spadek ale wówczas spadek wędruje niżej, Niech przyjmą u notariusza spadek a potem dokonają darowizny. po ojcu dziedziczy zona i wy z bratem. Pani wiec docelowo ma 4/6 samochodu, matka i brat po 1/6.

anonim cytuj
15-08-2023
W świetle prawa polskiego, jeśli osoba zmarła, jej majątek (w tym także współwłasność pojazdu) przechodzi na spadkobierców w drodze dziedziczenia. W przypadku współwłaścicielstwa auta, należy mieć na uwadze, że przysługująca współwłaścicielowi część przechodzi na jego spadkobierców.

Po pierwsze, jeśli chcesz przekazać swoją część auta mamie w formie darowizny, masz takie prawo. Wskazane jest jednak, by dokonać tego za pośrednictwem notariusza w formie umowy darowizny. W ten sposób Twoja mama stanie się współwłaścicielką auta z tytułu nabycia Twojej części.

A czy np. może być tak, że spadkobiercy mama i brat zrzekną się swojej części dla mnie ?

Po drugie, istnieje różnica między zrzeczeniem się spadku a odrzuceniem spadku. Zrzeczenie się spadku w praktyce nie istnieje w polskim prawie spadkowym. Można odrzucić spadek, ale jak wspomniano, spadek wówczas przechodzi na kolejnych spadkobierców zgodnie z kolejnością dziedziczenia. Jeśli matka i brat chcieliby przekazać swoją część spadku (w tym część samochodu) na Twoją korzyść, mogliby to zrobić poprzez darowiznę na Twoją korzyść po wcześniejszym przyjęciu spadku.

W odniesieniu do proporcji własności, jeśli ojciec nie pozostawił testamentu, stosuje się zasady dziedziczenia ustawowego. W takim przypadku, majątek zmarłego zostanie podzielony pomiędzy małżonka a dzieci, gdzie małżonek dziedziczy 1/4 majątku, a pozostałe 3/4 są dzielone między dzieci. Jeśli byłyby dwójka dzieci, każde z nich dostawałoby 3/8 majątku. W kontekście auta, jeśli był współwłaścicielem z Tobą, Twoja mama dostawałaby 1/4 jego części, a Ty i Twój brat po 3/8 tej części. Jeśli dodamy Twoją pierwotną własność, otrzymujemy ostateczny podział własności auta.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy sprzedawca, może odrzucić możliwość zwrotu podręczników?
Zakupiłem on-line podręczniki do nauki. Jako, że chodzi o naukę języka, który wykorzystuje zawodowo do zakupu wziąłem fakturę. Podręczniki okazały się słabe i chciałem je zwrócić. Sprzedawca odrzucił możliwość zwrotu powołując się na klauzurę: "Oświadczam, że zawierana przeze mnie umowa sprzedaży jest bezpośrednio związana z prowadzoną przeze mnie działalnością gospodarczą, a także posiada ona dla mnie charakter zawodowy wynikający z pr...
Ekwiwalent pieniężny za niewykorzystany urlop.
Witam, mam problem z byłym pracownikiem. W okresie swojej pracy wykorzystał 5 dni urlopu wypoczynkowego w tym 1 dzień na żądanie. Na świadectwie księgowa wpisała że wykorzystał 20 dni. Został naliczony ekwiwalent za 15 dni nie wykorzystanych. On nie chce przyjąć tego świadectwa i karze je poprawić bo on chce mieć napisane że wykorzystał 5 dni nie 20. Czy ma takie prawo i księgowa musi to poprawić ?...
Bank opóźnia wystawienie listu mazalnego.
Witam, kiedyś wynikła taka sytuacja, że moja mama wzięła kredyt na otworzenie firmy, pod hipotekę, niedawno z ojcem spłaciliśmy całkowicie ten kredyt, bo mama zmarła w 2017 roku. Bank w którym brała kredyt przestał istnieć i został przejęty przez większy bank. Pani w ów banku poinformowała nas o liście mazalnym, tylko, że coś się to bardzo przedłuża, co można zrobić z tym faktem?, pani która nas obsługuje nie ma jak by w tym winy, tłumaczy się gł...
Zajęcie komornicze (wypłata na czyjeś konto bankowe)
Witam moja sytuacja wygląda tak... Pracodawca wysłał mi przelew (wynagrodzenie) na konto bankowe znajomego z którym mieszkam, poniewaz nie zdążyłem założyć wlasnego... I okazalo sie ze ma zadłużenie u komornika... Zostałem poszkodowany o 1600 złotych. Mam możliwość odzyskania tych pieniędzy od komornika? Proszę o pomoc...

Wyszukiwarka