Współwłaściciel auta.

Jestem współwłaścicielem auta razem z tatą, tata zmarł w czerwcu. Czy mogę przekazać darowizną swoją część mamie? Tak by za jakiś czas mogła sprzedać auto bez konieczności robienia sprawy spadkowej ?
anonim cytuj
15-08-2023
Jeśli wszyscy są zgodni mogą przyjąć spadek u notariusza. Może wyższe koszty ale szybszy termin niż w Sądzie. Później można zrobić darowiznę.
A czy np. może być tak, że spadkobiercy mama i brat zrzekną się swojej części dla mnie ? Tak by auto należało tylko do mnie ? Wtedy nie byłoby problemu ze sprzedażą.

Nie da się zrzec. Mogą odrzucić spadek ale wówczas spadek wędruje niżej, Niech przyjmą u notariusza spadek a potem dokonają darowizny. po ojcu dziedziczy zona i wy z bratem. Pani wiec docelowo ma 4/6 samochodu, matka i brat po 1/6.

anonim cytuj
15-08-2023
W świetle prawa polskiego, jeśli osoba zmarła, jej majątek (w tym także współwłasność pojazdu) przechodzi na spadkobierców w drodze dziedziczenia. W przypadku współwłaścicielstwa auta, należy mieć na uwadze, że przysługująca współwłaścicielowi część przechodzi na jego spadkobierców.

Po pierwsze, jeśli chcesz przekazać swoją część auta mamie w formie darowizny, masz takie prawo. Wskazane jest jednak, by dokonać tego za pośrednictwem notariusza w formie umowy darowizny. W ten sposób Twoja mama stanie się współwłaścicielką auta z tytułu nabycia Twojej części.

A czy np. może być tak, że spadkobiercy mama i brat zrzekną się swojej części dla mnie ?

Po drugie, istnieje różnica między zrzeczeniem się spadku a odrzuceniem spadku. Zrzeczenie się spadku w praktyce nie istnieje w polskim prawie spadkowym. Można odrzucić spadek, ale jak wspomniano, spadek wówczas przechodzi na kolejnych spadkobierców zgodnie z kolejnością dziedziczenia. Jeśli matka i brat chcieliby przekazać swoją część spadku (w tym część samochodu) na Twoją korzyść, mogliby to zrobić poprzez darowiznę na Twoją korzyść po wcześniejszym przyjęciu spadku.

W odniesieniu do proporcji własności, jeśli ojciec nie pozostawił testamentu, stosuje się zasady dziedziczenia ustawowego. W takim przypadku, majątek zmarłego zostanie podzielony pomiędzy małżonka a dzieci, gdzie małżonek dziedziczy 1/4 majątku, a pozostałe 3/4 są dzielone między dzieci. Jeśli byłyby dwójka dzieci, każde z nich dostawałoby 3/8 majątku. W kontekście auta, jeśli był współwłaścicielem z Tobą, Twoja mama dostawałaby 1/4 jego części, a Ty i Twój brat po 3/8 tej części. Jeśli dodamy Twoją pierwotną własność, otrzymujemy ostateczny podział własności auta.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Ile mam czasu na rozwiązanie umowy?
Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia? Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień". Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodni...
Spadek
Moja babcia z dziadkiem w 87 roku cały spadek przepisali na mamę. Moja mama dwa lata temu nagle zmarla i zostawiła testament napisany odręcznie. Wszystko załatwiliśmy przez sąd i spisaliśmy się wszystkiego na brata. Moja babcia czyli mama mojej mamy zmarla pare miesięcy temu ( ojciec mamy tez już nie żyje) nagle dostaliśmy pismo z sądu ze syn mojej babci domaga się 1/2 spadku. Moje pytanie, jakie szanse ma ze dostanie to czego chce?...
Kable energetyczne na działce.
Zakupiłem dom w zabudowie szeregowej od dewelopera. Zauważyłem, że przez całą moją działkę przebiega pod ziemią kabel energetyczny, który również w jej obrysie rozgałęzia się w dwóch miejscach i zasila kolejne 4 domy. Projekt spowodował, iż w szerokości 3m biegną równolegle 2 nitki kabli. Czy w przypadku takiego rozwiązania, gdzie wszystkie rozgałęzienia leżą w obrębie mojej działki przysługuje mi jakiekolwiek odszkodowanie? Czy przy zakupie od d...
Skierowanie na badania okresowe, a termin odbycia.
Pracodawca wystawia pracownikowi skierowanie na badania okresowe. Wiadomo, że jest to traktowane jak polecenie pracodawcy i pracownik musi je wykonać. Ale czy pracodawca ma prawo wskazać konkretny termin, który wiąże pracownika? Czy też jedynym terminem jest data końca obowiązywania obecnego orzeczenia lekarskiego?...

Wyszukiwarka