Współwłaściciel auta.

Jestem współwłaścicielem auta razem z tatą, tata zmarł w czerwcu. Czy mogę przekazać darowizną swoją część mamie? Tak by za jakiś czas mogła sprzedać auto bez konieczności robienia sprawy spadkowej ?
anonim cytuj
15-08-2023
Jeśli wszyscy są zgodni mogą przyjąć spadek u notariusza. Może wyższe koszty ale szybszy termin niż w Sądzie. Później można zrobić darowiznę.
A czy np. może być tak, że spadkobiercy mama i brat zrzekną się swojej części dla mnie ? Tak by auto należało tylko do mnie ? Wtedy nie byłoby problemu ze sprzedażą.

Nie da się zrzec. Mogą odrzucić spadek ale wówczas spadek wędruje niżej, Niech przyjmą u notariusza spadek a potem dokonają darowizny. po ojcu dziedziczy zona i wy z bratem. Pani wiec docelowo ma 4/6 samochodu, matka i brat po 1/6.

anonim cytuj
15-08-2023
W świetle prawa polskiego, jeśli osoba zmarła, jej majątek (w tym także współwłasność pojazdu) przechodzi na spadkobierców w drodze dziedziczenia. W przypadku współwłaścicielstwa auta, należy mieć na uwadze, że przysługująca współwłaścicielowi część przechodzi na jego spadkobierców.

Po pierwsze, jeśli chcesz przekazać swoją część auta mamie w formie darowizny, masz takie prawo. Wskazane jest jednak, by dokonać tego za pośrednictwem notariusza w formie umowy darowizny. W ten sposób Twoja mama stanie się współwłaścicielką auta z tytułu nabycia Twojej części.

A czy np. może być tak, że spadkobiercy mama i brat zrzekną się swojej części dla mnie ?

Po drugie, istnieje różnica między zrzeczeniem się spadku a odrzuceniem spadku. Zrzeczenie się spadku w praktyce nie istnieje w polskim prawie spadkowym. Można odrzucić spadek, ale jak wspomniano, spadek wówczas przechodzi na kolejnych spadkobierców zgodnie z kolejnością dziedziczenia. Jeśli matka i brat chcieliby przekazać swoją część spadku (w tym część samochodu) na Twoją korzyść, mogliby to zrobić poprzez darowiznę na Twoją korzyść po wcześniejszym przyjęciu spadku.

W odniesieniu do proporcji własności, jeśli ojciec nie pozostawił testamentu, stosuje się zasady dziedziczenia ustawowego. W takim przypadku, majątek zmarłego zostanie podzielony pomiędzy małżonka a dzieci, gdzie małżonek dziedziczy 1/4 majątku, a pozostałe 3/4 są dzielone między dzieci. Jeśli byłyby dwójka dzieci, każde z nich dostawałoby 3/8 majątku. W kontekście auta, jeśli był współwłaścicielem z Tobą, Twoja mama dostawałaby 1/4 jego części, a Ty i Twój brat po 3/8 tej części. Jeśli dodamy Twoją pierwotną własność, otrzymujemy ostateczny podział własności auta.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Odziedziczyłam po tacie mieszkanie. Rodzina domaga się oddania obrazu z tego mieszkania. Czy mogą się o niego upominać??
Odziedziczyłam po tacie mieszkanie. W mieszkaniu jest stary obraz - znalazłam podobny w internecie sprzedawany za ok 1000 zl. Odkąd pamiętam czyli od ok 40 lat obraz był w naszym mieszkaniu. Teraz po śmierci taty dalsza rodzina mnie dosłownie osacza ze to ich obraz i chce żebym im go oddała. straszy mnie sądem. Dla mnie obraz ma wartość sentymentalna gdyż zawsze był w domu a poza tym to pamiątka teraz. Ja nic nie wiem na temat pochodzenia tego ob...
Zgoda rodziców na wyjazd dziecka za granicę.
Czy na wyjazd do krajów UE samolotem dziecka z babcią potrzebna jest jakiś dokument za zgodą rodziców ?...
Umowa zlecenie
Mam pytanie chodzi o umowę zlecenie (praca na akord) od 9.11 byłam nieobecna w pracy z powodu zamknięcia szkoły, o czym ustnie informowałam wcześniej moich koordynatorów i w pierwszym dniu nieobecności także poinformowałam o tym sms, w dniu wczorajszym złożyłam wniosek o dodatkowy zasiłek opiekuńczy. Pani z kadr zadzwoniła dziś że mi się on nie należy, wytłumaczyłam jej że też tak myślałam ale że sprawdziłam te informacje i mi przysługuje (chor...
Pożyczka przez Internet.
Chciałam wziąć pożyczkę od osoby prywatnej na internecie. Wszystko szło dobrze dopóki nie kazano mi zapłacić kwoty 309zl mówiąc że jak to zapłacę otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam po czym dostałam maila z informacją że muszę zapłacić 398zl i jak to zapłacę to na 100% otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam. Dostałam znowu maila że jest to ostatnia wpłata w wysokości 297zl i że po przelaniu tych pieniędzy nie będzie już żadnych opłat i pożyczka będzie j...

Wyszukiwarka