Współwłaściciel auta.

Jestem współwłaścicielem auta razem z tatą, tata zmarł w czerwcu. Czy mogę przekazać darowizną swoją część mamie? Tak by za jakiś czas mogła sprzedać auto bez konieczności robienia sprawy spadkowej ?
anonim cytuj
15-08-2023
Jeśli wszyscy są zgodni mogą przyjąć spadek u notariusza. Może wyższe koszty ale szybszy termin niż w Sądzie. Później można zrobić darowiznę.
A czy np. może być tak, że spadkobiercy mama i brat zrzekną się swojej części dla mnie ? Tak by auto należało tylko do mnie ? Wtedy nie byłoby problemu ze sprzedażą.

Nie da się zrzec. Mogą odrzucić spadek ale wówczas spadek wędruje niżej, Niech przyjmą u notariusza spadek a potem dokonają darowizny. po ojcu dziedziczy zona i wy z bratem. Pani wiec docelowo ma 4/6 samochodu, matka i brat po 1/6.

anonim cytuj
15-08-2023
W świetle prawa polskiego, jeśli osoba zmarła, jej majątek (w tym także współwłasność pojazdu) przechodzi na spadkobierców w drodze dziedziczenia. W przypadku współwłaścicielstwa auta, należy mieć na uwadze, że przysługująca współwłaścicielowi część przechodzi na jego spadkobierców.

Po pierwsze, jeśli chcesz przekazać swoją część auta mamie w formie darowizny, masz takie prawo. Wskazane jest jednak, by dokonać tego za pośrednictwem notariusza w formie umowy darowizny. W ten sposób Twoja mama stanie się współwłaścicielką auta z tytułu nabycia Twojej części.

A czy np. może być tak, że spadkobiercy mama i brat zrzekną się swojej części dla mnie ?

Po drugie, istnieje różnica między zrzeczeniem się spadku a odrzuceniem spadku. Zrzeczenie się spadku w praktyce nie istnieje w polskim prawie spadkowym. Można odrzucić spadek, ale jak wspomniano, spadek wówczas przechodzi na kolejnych spadkobierców zgodnie z kolejnością dziedziczenia. Jeśli matka i brat chcieliby przekazać swoją część spadku (w tym część samochodu) na Twoją korzyść, mogliby to zrobić poprzez darowiznę na Twoją korzyść po wcześniejszym przyjęciu spadku.

W odniesieniu do proporcji własności, jeśli ojciec nie pozostawił testamentu, stosuje się zasady dziedziczenia ustawowego. W takim przypadku, majątek zmarłego zostanie podzielony pomiędzy małżonka a dzieci, gdzie małżonek dziedziczy 1/4 majątku, a pozostałe 3/4 są dzielone między dzieci. Jeśli byłyby dwójka dzieci, każde z nich dostawałoby 3/8 majątku. W kontekście auta, jeśli był współwłaścicielem z Tobą, Twoja mama dostawałaby 1/4 jego części, a Ty i Twój brat po 3/8 tej części. Jeśli dodamy Twoją pierwotną własność, otrzymujemy ostateczny podział własności auta.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie za pogryzienie.
Cześć, Znajoma dostała list polecony od sąsiadki pod tytułem "Ostateczne wezwanie do odszkodowania" - list prywatny, w którym wzywa ją do zapłaty odszkodowania 3000 zł za szkody wywołane przez jej psa na jej nastoletnim synu (koszt za zastrzyki oraz trauma i strach przed psami). Kilka miesięcy temu do jej drzwi zapukali policjanci, którzy wystawili jej mandat za to, że jej pies ugryzł właśnie tego chłopca. 500 zł, mandat opłaciła bo c...
Darowizna dla syna.
Mam taką sprawę. Moja teściowa razem z teściem chcą przepisać darowizną dom wraz z działką mojemu mężowi. Mąż ma dwóch braci. Moje pytanie jest takie czy po ich śmierci ( oczywiście nikomu śmierć nie życzę), czy ci dwaj bracia będą mogli ubiegać się o zachowek? Co zrobić by tego uniknąć. Czy jest w ogóle szansa. Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi....
Czy mój brat (nie pracuje) mógłby ubiegać się o świadczenie pielęgnacyjne (2119 zł.).
Dobry wieczór, jestem osobą chora na nowotwór. Mam stopień niepełnosprawności w stopniu znacznym, całkowita niezdolność do pracy i samodzielnej egzystencji.Czy mój brat (nie pracuje) mógłby ubiegać się o świadczenie pielęgnacyjne (2119 zł.). Ma on komornika (z tego co się orientuje za alimenty i kredyt). Czy komornik może zająć całą kwotę czy tylko jakiś % takiego świadczenia? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam...
Powrót do pracy po macierzyńskim.
Witam 22 września kończy mi się urlop macierzyński i rodzicielski , i dziś się dowiedziałam że moje stanowisko jest zajęte przez nowo zatrudnionego pracownika . Pani w kadrach zaproponowała mi pracę 12 godz dziennie ewentualnie bym sama się zwolniła . Umowę o pracę mam do listopada 2022 , jest to praca Państwa w szpitalu . Czy mogą przenieś mnie na oddział gdzie praca jest po 12 godz i czy oni mogą mnie zwolnić . I czy muszę wykorzystać urlop wyp...

Wyszukiwarka