Zwrot pożyczki.

Sprawa wygląda tak: pozwany miał zwrócić pożyczkę do 30.06.2023r (umowa pożyczki).Wysłałam przedsądowe wezwanie do zapłaty- przesyłka odebrana, pozwany nie ustosunkował się do wezwania.
Sprawa skierowana do sądu...czekam na termin i dzisiaj zaskoczenie-pozwany pisze SMS, żebym podała jemu numer konta ( nr.konta nie zmieniałam)bo chce mi przesłać jakąś część pożyczki, ale nie całość.
Co w takim przypadku powinnam zrobić?
anonim cytuj
15-08-2023
Sprawa wygląda tak: pozwany miał zwrócić pożyczkę do 30.06.2023r (umowa pożyczki).Wysłałam przedsądowe wezwanie do zapłaty- przesyłka odebrana, pozwany nie ustosunkował się do wezwania.
Sprawa skierowana do sądu...czekam na termin i dzisiaj zaskoczenie-pozwany pisze SMS, żebym podała jemu numer konta ( nr.konta nie zmieniałam)bo chce mi przesłać jakąś część pożyczki, ale nie całość.

Nic. Pożyczka jest wymagalna w całości. Pani nie musi się zgadzać na żadne raty. Odpisać ze warunkiem wycofania pozwu jest wplata całości zadłużenia wraz z odsetkami na dzień wpłaty.

anonim cytuj
15-08-2023

Brać ile daje i zgłosić wpłatę bez anulowania sprawy. Lepszy wróbel w garści niż wiadomo…. W sądzie od 3-5 lat czekania. Proszę pomyśleć. Odsetki tego nie zrekompensują.

anonim cytuj
15-08-2023

Opierając się na polskim prawie, wskazałbym na kilka kluczowych kwestii:

Zgodnie z art. 358 § 1 Kodeksu cywilnego, dłużnik jest zobowiązany do świadczenia takiego, jakie wynika z treści zobowiązania, czyli w przypadku pożyczki – do jej zwrotu w całości. Wpłata częściowej kwoty nie zwalnia więc dłużnika z obowiązku zwrotu pozostałej części zadłużenia.

Jeśli chodzi o odsetki za opóźnienie, mają one charakter nakazowy i biegną z mocy prawa od dnia wymagalności świadczenia, co wynika z art. 481 § 1 Kodeksu cywilnego.

W przypadku jeśli pozwany dokonałby wpłaty części długu, istotne jest, aby uwzględnić tę kwotę w dalszych postępowaniach sądowych jako częściową spłatę zadłużenia.

Jeśli natomiast pozwany wyraziłby chęć uregulowania całego zadłużenia, zaleca się pisemne potwierdzenie tego faktu, co może stanowić podstawę do ewentualnego wycofania pozwu sądowego.

Jednak, wybór czy przyjąć częściową wpłatę i czy kontynuować postępowanie sądowe, należy do wierzyciela. Ważne jest, aby zachować wszystkie dowody związane z długiem, w tym także korespondencję z dłużnikiem.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku zrobić przez notariusza?
Cześć. Ponad pół roku temu zmarzłam mi babcia, około roku temu działek. Dzisiaj moja mama miała sprawę o odrzucenie spadku (długów) za babcie, 30go ma za dziadka - w sądzie. Teraz będę musiała zrzec się ja, czy moje dzieci (małe) również? Jak mam to załatwić przez notariusza? Sąd? Jakie są koszta? Jakich papierów potrzebuje? ...
W jaki sposób pociągnąć do odpowiedzialności byłego małżonka, który przestał płacić alimenty na syna?
W jaki sposób pociągnąć do odpowiedzialności byłego małżonka, który przestał płacić alimenty na syna? Były mieszka w Niemczech. Znam miejsce jego pracy. Od 2 miesięcy nie odzywa się, nie odbiera telefonu. Ja zarabiam 3000 i na fundusz się nie kwalifikuję....
Nękanie pracownika na zwolnieniu chorobowym.
Od półtora tygodnia przybywam na L4 . Wydzwania do mnie przełożona z pytaniami na co jestem chora i czy zwolnienie będzie przedłużone . Ciągle powtarza jak to beze mnie sobie nie radzą . Czy jest to już nękanie pracownia ? Poszłam na L4 od psychiatry z tego tytułu , że zostałam obarczona nadmiernymi obowiązkami , cięgle niesłusznie słyszę pretensje w swoim kierunku , zmieniono mi godziny pracy ... Nie dość, że sama siebie mam doszkalać to jeszc...
Emerytura po byłym mężu.
Jestem w drugim małżeństwie. Z mężem mamy rozdzielność majątkową. Wiem, że w tej sytuacji, jeśli mąż pierwszy zejdzie z tego świata, nie mogę ubiegać się o jego emeryturę (bo pewnie będzie wyższa od mojej), ze względu na wspomnianą rozdzielność. Czy natomiast pierwsza żona mojego męża ma jakąkolwiek możliwość ubiegać się o jego emeryturę? Co prawda nie jest już jego żoną, co pewnie w zasadzie zamyka temat ale nie mieli rozdzielności (a my mamy), ...

Wyszukiwarka