Zwrot pożyczki.

Sprawa wygląda tak: pozwany miał zwrócić pożyczkę do 30.06.2023r (umowa pożyczki).Wysłałam przedsądowe wezwanie do zapłaty- przesyłka odebrana, pozwany nie ustosunkował się do wezwania.
Sprawa skierowana do sądu...czekam na termin i dzisiaj zaskoczenie-pozwany pisze SMS, żebym podała jemu numer konta ( nr.konta nie zmieniałam)bo chce mi przesłać jakąś część pożyczki, ale nie całość.
Co w takim przypadku powinnam zrobić?
anonim cytuj
15-08-2023
Sprawa wygląda tak: pozwany miał zwrócić pożyczkę do 30.06.2023r (umowa pożyczki).Wysłałam przedsądowe wezwanie do zapłaty- przesyłka odebrana, pozwany nie ustosunkował się do wezwania.
Sprawa skierowana do sądu...czekam na termin i dzisiaj zaskoczenie-pozwany pisze SMS, żebym podała jemu numer konta ( nr.konta nie zmieniałam)bo chce mi przesłać jakąś część pożyczki, ale nie całość.

Nic. Pożyczka jest wymagalna w całości. Pani nie musi się zgadzać na żadne raty. Odpisać ze warunkiem wycofania pozwu jest wplata całości zadłużenia wraz z odsetkami na dzień wpłaty.

anonim cytuj
15-08-2023

Brać ile daje i zgłosić wpłatę bez anulowania sprawy. Lepszy wróbel w garści niż wiadomo…. W sądzie od 3-5 lat czekania. Proszę pomyśleć. Odsetki tego nie zrekompensują.

anonim cytuj
15-08-2023

Opierając się na polskim prawie, wskazałbym na kilka kluczowych kwestii:

Zgodnie z art. 358 § 1 Kodeksu cywilnego, dłużnik jest zobowiązany do świadczenia takiego, jakie wynika z treści zobowiązania, czyli w przypadku pożyczki – do jej zwrotu w całości. Wpłata częściowej kwoty nie zwalnia więc dłużnika z obowiązku zwrotu pozostałej części zadłużenia.

Jeśli chodzi o odsetki za opóźnienie, mają one charakter nakazowy i biegną z mocy prawa od dnia wymagalności świadczenia, co wynika z art. 481 § 1 Kodeksu cywilnego.

W przypadku jeśli pozwany dokonałby wpłaty części długu, istotne jest, aby uwzględnić tę kwotę w dalszych postępowaniach sądowych jako częściową spłatę zadłużenia.

Jeśli natomiast pozwany wyraziłby chęć uregulowania całego zadłużenia, zaleca się pisemne potwierdzenie tego faktu, co może stanowić podstawę do ewentualnego wycofania pozwu sądowego.

Jednak, wybór czy przyjąć częściową wpłatę i czy kontynuować postępowanie sądowe, należy do wierzyciela. Ważne jest, aby zachować wszystkie dowody związane z długiem, w tym także korespondencję z dłużnikiem.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Współwłaśność samochodu po 50%. Czy jeden współwłaściciel może sprzedać samochód bez wiedzy drugiej?
Współwłaśność samochodu po 50% z partnerem. Czy jeden współwłaściciel może sprzedać samochód bez wiedzy drugiej?...
Czy mogę przejść na urlop wychowawczy w pierwszym miesiącu pracy.
byłam na umowie na czas nieokreślony. rozwiązałam ją za porozumieniem stron. miałam podpisać umowę w nowej pracy więc nie wzięłam wychowawczego, jednak ta nowa praca pozostawia wiele do życzenia. mam ciągłość w umowach, czy mogę teraz przejść na wychowawczy w pierwszym miesiącu nowej pracy? (umowa na dwa lata w tej drugiej pracy) czy będzie to gdzieś wyżej (zus, mops, nie wiem) traktowane jako "wyłudzenie" (nie przekraczam dochodów w...
Co zrobić, gdy klient nie odbiera przesyłki za pobraniem?
Mój brat prowadzi sklep internetowy. Rozstał się jakiś czas temu z dziewczyną i ta dziewczyna chcąc zrobić mu na złość zamawia z jego sklepu różne produkty za pobraniem i nigdy ich nie odbierała. Zamawiała też produkty pod fikcyjne nazwiska i adresy. Proszę mi powiedzieć, czy taki czyn jest karalny? Można ją o coś oskarżyć? Dziewczyna tą twierdzi że ma 14 dni na zwrot bez podania przyczyny i może sobie zamawiać ile chce....
Kiedy pracodawca może odmówić urlopu wypoczynkowego?
Wróciłem do pracy po zwolnieniu lekarskim, nie było mnie około 3 miesięcy. W marcu br. zaplanowałem urlop na sierpień (2tyg. tj. 10dni). Czy pracodawca może mi teraz odmówić urlopu, a innemu pracownikowi dać w tym samym czasie? Czy odmowa urlopu musi mieć jakieś sensowne uzasadnienie?...

Wyszukiwarka