Zwrot pożyczki.

Sprawa wygląda tak: pozwany miał zwrócić pożyczkę do 30.06.2023r (umowa pożyczki).Wysłałam przedsądowe wezwanie do zapłaty- przesyłka odebrana, pozwany nie ustosunkował się do wezwania.
Sprawa skierowana do sądu...czekam na termin i dzisiaj zaskoczenie-pozwany pisze SMS, żebym podała jemu numer konta ( nr.konta nie zmieniałam)bo chce mi przesłać jakąś część pożyczki, ale nie całość.
Co w takim przypadku powinnam zrobić?
anonim cytuj
15-08-2023
Sprawa wygląda tak: pozwany miał zwrócić pożyczkę do 30.06.2023r (umowa pożyczki).Wysłałam przedsądowe wezwanie do zapłaty- przesyłka odebrana, pozwany nie ustosunkował się do wezwania.
Sprawa skierowana do sądu...czekam na termin i dzisiaj zaskoczenie-pozwany pisze SMS, żebym podała jemu numer konta ( nr.konta nie zmieniałam)bo chce mi przesłać jakąś część pożyczki, ale nie całość.

Nic. Pożyczka jest wymagalna w całości. Pani nie musi się zgadzać na żadne raty. Odpisać ze warunkiem wycofania pozwu jest wplata całości zadłużenia wraz z odsetkami na dzień wpłaty.

anonim cytuj
15-08-2023

Brać ile daje i zgłosić wpłatę bez anulowania sprawy. Lepszy wróbel w garści niż wiadomo…. W sądzie od 3-5 lat czekania. Proszę pomyśleć. Odsetki tego nie zrekompensują.

anonim cytuj
15-08-2023

Opierając się na polskim prawie, wskazałbym na kilka kluczowych kwestii:

Zgodnie z art. 358 § 1 Kodeksu cywilnego, dłużnik jest zobowiązany do świadczenia takiego, jakie wynika z treści zobowiązania, czyli w przypadku pożyczki – do jej zwrotu w całości. Wpłata częściowej kwoty nie zwalnia więc dłużnika z obowiązku zwrotu pozostałej części zadłużenia.

Jeśli chodzi o odsetki za opóźnienie, mają one charakter nakazowy i biegną z mocy prawa od dnia wymagalności świadczenia, co wynika z art. 481 § 1 Kodeksu cywilnego.

W przypadku jeśli pozwany dokonałby wpłaty części długu, istotne jest, aby uwzględnić tę kwotę w dalszych postępowaniach sądowych jako częściową spłatę zadłużenia.

Jeśli natomiast pozwany wyraziłby chęć uregulowania całego zadłużenia, zaleca się pisemne potwierdzenie tego faktu, co może stanowić podstawę do ewentualnego wycofania pozwu sądowego.

Jednak, wybór czy przyjąć częściową wpłatę i czy kontynuować postępowanie sądowe, należy do wierzyciela. Ważne jest, aby zachować wszystkie dowody związane z długiem, w tym także korespondencję z dłużnikiem.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Co grozi świadkowi za niestawienie się w sądzie?
Nie mogę się stawić jako świadek w terminie rozprawy. Będę za granicą. Jakie pismo mogę napisać? O zmianę terminu lub wideokonferencje ?...
Zrzeczenie się alimentów jako dorosłe dziecko.
Dzień dobry, Po rozwodzie rodziców, sąd zasądził alimenty na mnie i braci. Od kilku lat utrzymuje się sam, podobnie bracia. Alimenty są dalej przelewane na konto matki, jeżeli się nie mylę, poprzez zajęcie emerytury ojca. Jesteśmy w dobrym stosunkach z rodzicami i braćmi. Jak polubownie zakończyć alimenty? Z tego co czytałem, ojciec (płacący alimenty) mógłby wystąpić z takim wnioskiem, ale wiąże się to z opłatą w wysokości 5% wartości sporu ro...
Zrzeknięcie się nieswojego mieszkania.
Witam, zacznę od tego, że mieszkałem ( nie będąc tam nigdy zameldowany) z niepełnosprawnym ojcem, ponieważ się nim opiekowałem. Ojciec zmarł, ja zrzekłem się spadku a teraz dostaje telefony z gminy żeby się zrzec mieszkania po ojcu ( nie przebywam w tym mieszkaniu i zaznaczę jeszcze raz że nigdy nie byłem tam zameldowany). Gmina mówi, że dług mi rośnie. Jakim sposobem? Czy to legalne ze strony gminy? Mieszkanie było socjalne i nie było własnością...
Tacierzyńskie.
W lutym 2022 roku urodziłam dziecko. Przebywałam na urlopie macierzyńskim (wykorzystałam go w pełnym wymiarze). Obecnie korzystam z urlopu rodzicielskiego. Pytanie czy ojciec dziecka może jeszcze skorzystać z urlopu tacierzyńskiego? I czy może skorzystać z niego w momencie kiedy ja korzystam z urlopu rodzicielskiego?...

Wyszukiwarka