Zwrot pożyczki.

Sprawa wygląda tak: pozwany miał zwrócić pożyczkę do 30.06.2023r (umowa pożyczki).Wysłałam przedsądowe wezwanie do zapłaty- przesyłka odebrana, pozwany nie ustosunkował się do wezwania.
Sprawa skierowana do sądu...czekam na termin i dzisiaj zaskoczenie-pozwany pisze SMS, żebym podała jemu numer konta ( nr.konta nie zmieniałam)bo chce mi przesłać jakąś część pożyczki, ale nie całość.
Co w takim przypadku powinnam zrobić?
anonim cytuj
15-08-2023
Sprawa wygląda tak: pozwany miał zwrócić pożyczkę do 30.06.2023r (umowa pożyczki).Wysłałam przedsądowe wezwanie do zapłaty- przesyłka odebrana, pozwany nie ustosunkował się do wezwania.
Sprawa skierowana do sądu...czekam na termin i dzisiaj zaskoczenie-pozwany pisze SMS, żebym podała jemu numer konta ( nr.konta nie zmieniałam)bo chce mi przesłać jakąś część pożyczki, ale nie całość.

Nic. Pożyczka jest wymagalna w całości. Pani nie musi się zgadzać na żadne raty. Odpisać ze warunkiem wycofania pozwu jest wplata całości zadłużenia wraz z odsetkami na dzień wpłaty.

anonim cytuj
15-08-2023

Brać ile daje i zgłosić wpłatę bez anulowania sprawy. Lepszy wróbel w garści niż wiadomo…. W sądzie od 3-5 lat czekania. Proszę pomyśleć. Odsetki tego nie zrekompensują.

anonim cytuj
15-08-2023

Opierając się na polskim prawie, wskazałbym na kilka kluczowych kwestii:

Zgodnie z art. 358 § 1 Kodeksu cywilnego, dłużnik jest zobowiązany do świadczenia takiego, jakie wynika z treści zobowiązania, czyli w przypadku pożyczki – do jej zwrotu w całości. Wpłata częściowej kwoty nie zwalnia więc dłużnika z obowiązku zwrotu pozostałej części zadłużenia.

Jeśli chodzi o odsetki za opóźnienie, mają one charakter nakazowy i biegną z mocy prawa od dnia wymagalności świadczenia, co wynika z art. 481 § 1 Kodeksu cywilnego.

W przypadku jeśli pozwany dokonałby wpłaty części długu, istotne jest, aby uwzględnić tę kwotę w dalszych postępowaniach sądowych jako częściową spłatę zadłużenia.

Jeśli natomiast pozwany wyraziłby chęć uregulowania całego zadłużenia, zaleca się pisemne potwierdzenie tego faktu, co może stanowić podstawę do ewentualnego wycofania pozwu sądowego.

Jednak, wybór czy przyjąć częściową wpłatę i czy kontynuować postępowanie sądowe, należy do wierzyciela. Ważne jest, aby zachować wszystkie dowody związane z długiem, w tym także korespondencję z dłużnikiem.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Brak grafiku.
Czy kierownik może usunąć grafik na połowę miesiąca jeśli wcześniej już był przekazany do informacji? Nie mam teraz żadnych informacji jak pracuje przez kolejne dwa tygodnie....
Wynajmuje mieszkanie parze z dzieckiem. Problemy z płatnością i z kontaktem.
Witam, Wynajmuje mieszkanie parze z dzieckiem. Umowa najmu okaznalnego oraz dokument że poddają się dobrowolnie egzekucji komorniczej. Okazało się, że w momencie podpisania umowy, Pani była w ciąży więc jest już teraz dwoje dzieci o czym nie wiedziałam. Od początku roku zaczęły się problemy z płatnością i z kontaktem z najemcami. Były to opóźnienia dwa, trzy dni. Aktualnie opóźnienie wynosi 3 tyg. I nie zanosi się aby zostało to opłacone. Każdeg...
Wspólnota mieszkaniowa a pomieszczenia gospodarcze.
Dzień dobry, proszę wyjaśnienie w sprawie działań wspólnoty odnoszących się do pomieszczeń gospodarczych. Sprawa ma się tak , moja mama mieszka w budynku gdzie jest 5 lokali mieszkalnych. ON i i sąsiad maja wykupione mieszkania na własność. Na działce są oddzielne 2 budynki gospodarcze których część również jest wykupiona na własność. Teraz zarządca wspólnoty chce remontować swój budynek ( ścianę zewnętrzną)ale z funduszu remontowego wspólnoty. ...
Jak odzyskać prawo jazdy wcześniej ?
Po dziwnej sytuacji z policją mimo że nie kierowałem autem w momencie zatrzymania, zatrzymano mi prawo jazdy. Zabrano na badania krwi, z których wyszło, że w krwi w miałem środki odurzające podobno do alkoholu. Posiadam adwokata z Urzędu, który na rozprawie wniósł wniosek o powołanie biegłego toksykologa, który najprawdopodobniej przechyliłby sprawę na moją korzyść. Wniosek został odrzucony z ja prawo jazdy zostało mi zatrzymane na jeszcze kilka...

Wyszukiwarka