Odsetki za opóźnienie w spłacie.

Od kilku lat jestem właścicielką prywatnego żłobka, natomiast zawsze starałam się porozumieć z klientami, a więc taką sytuację mam pierwszy raz i mam pewne pytanie. Niestety mam kilka osób które muszę zgłosić do firmy windykacyjnej ponieważ zalegają z opłatami od wielu miesięcy, zero kontaktu, już nie mam siły prosić się o swoje pieniążki. Z rodzicami podpisuje umowy cywilno- prawne, w umowach mam zapis o naliczaniu odsetek ustawowych w przypadku zaległości z opłatami. Teraz moje pytanie - ile wynoszą takie odsetki ? Jak mogę je policzyć ?. Nigdy nikomu nie naliczałam takich odsetek więc kompletnie nie wiem jak to rozwiązać. Będę wdzięczna za pomoc
anonim cytuj
19-02-2024
Odsetki za opóźnienie reguluje art. 481 k.c. Odsetki ustawowe za opóźnienie aktualnie wynoszą 11,25% w stosunku rocznym.

anonim cytuj
19-02-2024
Wejdź na kalkulator odsetek ustawowych.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Rozdzielność majątkowa.
Mam pytanie o rozdzielność majątkową. Razem z mężem mamy wspólnotę majątkową, ale przeżywamy obecnie kryzys i nie wiem co będzie dalej. Chciałabym się zorientować jak to wygląda od strony prawnej jeśli jednak byśmy zostali razem ale mąż chciałby rozdzielności majątkowej. Czy może mnie do tego zmusić? Między nami jest bardzo duża różnica zarobków. On 45 tys. Miesięcznie a ja 4500 netto. Kupiliśmy w tamtym roku dom. Teraz chciałby mnie pozbawić do ...
Darowizna działek rolnych
Mężczyzna dostał w darowiźnie działki rolne o powierzchni 2,5 ha. Chce przekazać je swoim dwóm synom w darowiźnie po 1,25 ha każdemu. Synowie nie są rolnikami, nie mają kwalifikacji rolniczych, pracują na UoP, mieszkają w innym mieście. Czy otrzymanie takich działek wiąże się dla nich z jakimiś konsekwencjami? Czy wtedy nabywają wtedy jakieś obowiązki? Czy będą jakieś problemy związane z ubezpieczeniem? Czy w przypadku straty pracy będą podlegać...
umozenie/zmniejszenie alimentow
Pisze w sprawie sasiada a mianowicie od 1996 ma zadadzone alimenty i od tego czasu nie placil na 5dzieci jest to 65 letni mezczyzna ktory jest chorowity utrzymuje sie jedynie z emerytury 1250zl .moje pytanir brzmi czy moze cos zrobic aby umozyli mu dlug badz aby placil 50% z swojej emerytury a nie 80%...
Wynajem mieszkania, wyłudzanie pieniędzy na naprawę.
Problem z właścicielką wynajętego mieszkania. 23 grudnia zakończyłam wynajem - rozwiązany z za porozumieniem stron, podpisane oświadczenie, że właściciel odbiera lokal w stanie niepogorszonym, zaakceptowanym. Zgodziłam się na zatrzymanie kaucji w całości. 27 właściciel nagle wysyła zdjęcia z uszkodzeniami - które pierwszy raz na oczy widzę i żąda ode mnie pieniędzy na naprawy, pomimo, że ma 3000 zł kaucji. Oczywiście nie zgodziłam się, jak dl...

Wyszukiwarka