Odsetki za opóźnienie w spłacie.

Od kilku lat jestem właścicielką prywatnego żłobka, natomiast zawsze starałam się porozumieć z klientami, a więc taką sytuację mam pierwszy raz i mam pewne pytanie. Niestety mam kilka osób które muszę zgłosić do firmy windykacyjnej ponieważ zalegają z opłatami od wielu miesięcy, zero kontaktu, już nie mam siły prosić się o swoje pieniążki. Z rodzicami podpisuje umowy cywilno- prawne, w umowach mam zapis o naliczaniu odsetek ustawowych w przypadku zaległości z opłatami. Teraz moje pytanie - ile wynoszą takie odsetki ? Jak mogę je policzyć ?. Nigdy nikomu nie naliczałam takich odsetek więc kompletnie nie wiem jak to rozwiązać. Będę wdzięczna za pomoc
anonim cytuj
19-02-2024
Odsetki za opóźnienie reguluje art. 481 k.c. Odsetki ustawowe za opóźnienie aktualnie wynoszą 11,25% w stosunku rocznym.

anonim cytuj
19-02-2024
Wejdź na kalkulator odsetek ustawowych.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Właściciel wynajął brudne mieszkanie.
Co przypadku gdy wynajmujący oddał do wynajmu mieszkanie nadające się do gruntownego sprzątania przez firmę sprzątająca? Czyli brudna kuchnia, gruba warstwa tłuszczu na szafkach, zasikana toaleta, brudne, zakurzone podłogi itp. i taka sytuacja w której wynajmujący obiecał ogarnąć mieszkanie do czasu wprowadzenia najemcy, a tego nie zrobił i ten ostatni zauważył to dopiero kiedy przyjechał z formą przeprowadzkową z meblami? Co może zrobić najemca...
Mieszkanie komunalne.
Witam. Piszę w takiej sprawie. Byłam z Ojcem dziecka 13 lat.. Już w ciąży starałam się z mieszkaniówki o mieszkanie komunalne, 4 lata biegałam i starałam się żeby Je dostać.. Mieszkaliśmy razem 4 lata, uciekłam z dzieckiem bo ojciec jej pił, brał narkotyki i był agresywny nawet w stosunku do swojego dziecka, nie mieszkam tam 4 lata, ale nie zrzekła się mieszkania, mieszkam z córką w wynajętej kawalerce w starym domostwie, wiem że możemy tu zosta...
Korepetycje a zwrot pieniędzy.
Udzielam korepetycji. Klientka rozpisała ze mną harmonogram, za który zapłaciła z góry. Zgodnie z regulaminem czekam 15 minut po rozpoczęciu zajęć i jeśli uczeń nie pojawi się to są one automatycznie odwołane. Czy klientka prawidłowo rości sobie zwrot pieniędzy za zaplanowane zajęcia, na których nie pojawiły się jej córki? ...
Wypowiedzenie umowy.
Dzień dobry. W bardzo dużym skrócie wyjaśnię z czym mam problem. Rozwiązałem umowę o pracę na czas nieokreślony w trybie art. 55§ 11 KP 14.08.2023. Dostałem pozew o zapłatę odszkodowania za okres wypowiedzenia 61.1 Kp . Chcę napisać odpowiedź na pozew, moim zdaniem istnieją okoliczności, które mogłyby mnie trochę usprawiedliwić gdybym się na nie powołał... 1/ informowałem pracodawcę, w grudniu 22" i maju br, o tym, że leczę Fobie społeczn...

Wyszukiwarka