Odsetki za opóźnienie w spłacie.

Od kilku lat jestem właścicielką prywatnego żłobka, natomiast zawsze starałam się porozumieć z klientami, a więc taką sytuację mam pierwszy raz i mam pewne pytanie. Niestety mam kilka osób które muszę zgłosić do firmy windykacyjnej ponieważ zalegają z opłatami od wielu miesięcy, zero kontaktu, już nie mam siły prosić się o swoje pieniążki. Z rodzicami podpisuje umowy cywilno- prawne, w umowach mam zapis o naliczaniu odsetek ustawowych w przypadku zaległości z opłatami. Teraz moje pytanie - ile wynoszą takie odsetki ? Jak mogę je policzyć ?. Nigdy nikomu nie naliczałam takich odsetek więc kompletnie nie wiem jak to rozwiązać. Będę wdzięczna za pomoc
anonim cytuj
19-02-2024
Odsetki za opóźnienie reguluje art. 481 k.c. Odsetki ustawowe za opóźnienie aktualnie wynoszą 11,25% w stosunku rocznym.

anonim cytuj
19-02-2024
Wejdź na kalkulator odsetek ustawowych.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Darowizna za życia a zachowek.
Mam pytanie odnośnie zachowku. Sytuacja przedstawia się następująco, pewna osoba dostała darowiznę (dom z działką )od ojca jak jeszcze żył, na mocy aktu notarialnego. Teraz dwa lata po jego śmierci, czy rodzeństwo obdarowanej może się ubiegać o zwrot należności na mocy dochowku za ojca. Ojciec nie zostawił testamentu po sobie ani nic więcej z rzeczy które można dziedziczyć. Dom był ojca rodzinnym domem który był wyłącznym właścicielem z pominięc...
Przepisanie samochodów.
Witam wszystkich serdecznie, z moja narzeczona nie jesteśmy po ślubie .Chciałbym jej przepisać moje dwa samochody, które należą do mnie. Oczywiście przepisanie dotyczy wtedy kiedy coś mi się stanie no: śmierć , kalectwo stałe , proszę o pomoc....
Umowa o pracę zamieniona na umowę zlecenie.
Mam pytanie czy to jest legalne i czy zgodne z prawem. W związku z "pandemią" mój pracodawca zwolnił część załogi, co ciekawe dla części zwolnionych zaproponował umowę zlecenie. ?! Pracują jak wcześniej na 3 zmiany w określonym miejscu i określonym czasie. Miejsce pracy jest stałe (poza działami) ale generalnie w obrębie siedziby firmy pod jednym adresem. Jedyne co się zmieniło to sama umowa i stawka. Jakiś czas temu miałem podobną ...
Znaczne podwyższenie alimentów.
Dostałem od komornika wezwanie o podwyższenie alimentów z kwoty 300 zł na 1700 zł o sprawie nie wiedziałem. Była partnerka od roku czasu utrudnia kontakty, jak byliśmy jeszcze razem, byliśmy u mediatora aby ustalić fikcyjne alimenty na kwotę 300 zł i tak zostało. Po 6 latach rozstaliśmy się, płaciłem jej do ręki nie wiedziałem że pójdzie do komornika, ok poszła płaciłem przez komornika, powiedziałem ze będę więcej płaciłem jak będę widywał dzie...

Wyszukiwarka