Odsetki za opóźnienie w spłacie.

Od kilku lat jestem właścicielką prywatnego żłobka, natomiast zawsze starałam się porozumieć z klientami, a więc taką sytuację mam pierwszy raz i mam pewne pytanie. Niestety mam kilka osób które muszę zgłosić do firmy windykacyjnej ponieważ zalegają z opłatami od wielu miesięcy, zero kontaktu, już nie mam siły prosić się o swoje pieniążki. Z rodzicami podpisuje umowy cywilno- prawne, w umowach mam zapis o naliczaniu odsetek ustawowych w przypadku zaległości z opłatami. Teraz moje pytanie - ile wynoszą takie odsetki ? Jak mogę je policzyć ?. Nigdy nikomu nie naliczałam takich odsetek więc kompletnie nie wiem jak to rozwiązać. Będę wdzięczna za pomoc
anonim cytuj
19-02-2024
Odsetki za opóźnienie reguluje art. 481 k.c. Odsetki ustawowe za opóźnienie aktualnie wynoszą 11,25% w stosunku rocznym.

anonim cytuj
19-02-2024
Wejdź na kalkulator odsetek ustawowych.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

praca w KFC książeczka sanepidowska
Witam, zaczynam pracę w KFC i muszę zrobić książeczkę sanepidowską wraz z orzeczeniem lekarskim, oczywiście na własną rękę, bez skierowania (przez 3 miesiące mam umowę zlecenie, dopiero po 3 miesiącach i zmianie umowy na umowę o pracę mam dostać skierowanie na jakieś badania). Za badania kału zapłaciłem, odebrałem i udałem się do lekarza medycyny pracy w okolicy, aby wypisał mi książeczkę wraz z orzeczeniem. Niestety spotkała mnie niemiła niespod...
Dozór elektroniczny.
Mam pytanie mój mąż ma jutro rozprawę na dozór elektroniczny. Gdy wyrok zapada pozytywnie. To co się potem dzieje. Czy on wychodzi na wolność. Bo on jest w tym momencie w areszcie śledczym. Za zostało mu półtora miesiąca do końca kary. Proszę mi odpowiedzieć....
Pobicie brak ubezpieczenia.
Dobry wieczór, zdarzenie miało miejsce w czwartek. Zostałem pobity, policja zrobiła notatkę, zabrała mnie karetka, byłem w 2 szpitalach. Mówiłem że nie jestem ubezpieczony bo pracuje w innym kraju. Zarówno policjant jak i lekarka z uśmiechem powiedzieli że dostanę rachunek a sprawca na koniec zapłaci-czy faktycznie tak jest? Co należy robić krok po kroku aby sprawca został obciążony za przyjazd karetki itd? Druga sprawa-boli mnie ząb, jedynka. J...
Podpisałam umowę o pracę na miesiąc. Ile będzie trwał okres wypowiedzenia?
Dzień dobry. Podpisałam umowę o pracę na miesiąc, na umowie nie ma okresu wypowiedzenia. Praca niezbyt mi się podoba, a właściwie spotkało mnie coś tutaj bardzo niemiłego, ile będzie trwał okres wypowiedzenia? Można to też jakoś inaczej rozwiązać jeśli nie chcę już do niej przychodzić? Proszę o zrozumienie. Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam....

Wyszukiwarka