Odsetki za opóźnienie w spłacie.

Od kilku lat jestem właścicielką prywatnego żłobka, natomiast zawsze starałam się porozumieć z klientami, a więc taką sytuację mam pierwszy raz i mam pewne pytanie. Niestety mam kilka osób które muszę zgłosić do firmy windykacyjnej ponieważ zalegają z opłatami od wielu miesięcy, zero kontaktu, już nie mam siły prosić się o swoje pieniążki. Z rodzicami podpisuje umowy cywilno- prawne, w umowach mam zapis o naliczaniu odsetek ustawowych w przypadku zaległości z opłatami. Teraz moje pytanie - ile wynoszą takie odsetki ? Jak mogę je policzyć ?. Nigdy nikomu nie naliczałam takich odsetek więc kompletnie nie wiem jak to rozwiązać. Będę wdzięczna za pomoc
anonim cytuj
19-02-2024
Odsetki za opóźnienie reguluje art. 481 k.c. Odsetki ustawowe za opóźnienie aktualnie wynoszą 11,25% w stosunku rocznym.

anonim cytuj
19-02-2024
Wejdź na kalkulator odsetek ustawowych.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Wynajem mieszkania
Witam. W lipcu podpisałam umowę wynajmu mieszkania i wpłaciłam kaucję 750zl. W umowie mam wpisane, ze jeśli zerwę umowę przed jej końcem to przepada mi kaucja. Czy to zgodne z prawem?...
Zwrot kaucji.
31 października wygasła nam umowa najmu. Wpłacone było 3000 zł kaucji. Zapis w umowie mówi, ze wynajmujący ma 31 dni na oddanie kaucji. Został spisany protokół w mieszkaniu było wszystko w porządku kaucja miała być zwrócona w całości. Pojawił się jednak problem z rozliczeniem czynszu. Spisane zostały liczniki, ale spółdzielnia nie zrobi teraz rozliczenia, dopiero w kwietniu 2024 roku. Właściciel stwierdził, ze może oddać nam teraz 2000 kaucji, a ...
Jak odzyskać kaucję?
Witam, piszę tutaj z zapytaniem o mieszkanie, które wynajmujemy z chłopakiem. Nasza sprawa wygląda tak: -rok temu dostaliśmy mieszkanie w średnim stanie (stare sprzęty agd, ściany w słabym stanie, zasikane przez zwierzęta kanapy itp.) -zgłaszaliśmy sprawę do pośrednika, bo z właścicielem nie było kontaktu o wymianę kanapy, bo najzwyczajniej w świecie śmierdziała, ale mimo kilku próśb nikt nic nie zrobił. Problemem była także spłuczka, którą wy...
Komornik zabrał wynagrodzenie narzeczonej.
Witam, jak w tytule. Piszę do Was w sprawie zajęcia komorniczego pieniędzy mojej narzeczonej. 02.11.2023 wpłynęło moje wynagrodzenie, które nie przekraczało progu minimalnej krajowej. Stety albo niestety jak dla nas na ten sam dzień wpłynęło na moje konto wynagrodzenie mojej narzeczonej. W tym momencie automatycznie zablokowali nam 2200 zł. Po rozmowie z komornikiem ten zadeklarował się, że odblokuje konto i rozłoży mi na raty tylko muszę napisać...

Wyszukiwarka