Odsetki za opóźnienie w spłacie.

Od kilku lat jestem właścicielką prywatnego żłobka, natomiast zawsze starałam się porozumieć z klientami, a więc taką sytuację mam pierwszy raz i mam pewne pytanie. Niestety mam kilka osób które muszę zgłosić do firmy windykacyjnej ponieważ zalegają z opłatami od wielu miesięcy, zero kontaktu, już nie mam siły prosić się o swoje pieniążki. Z rodzicami podpisuje umowy cywilno- prawne, w umowach mam zapis o naliczaniu odsetek ustawowych w przypadku zaległości z opłatami. Teraz moje pytanie - ile wynoszą takie odsetki ? Jak mogę je policzyć ?. Nigdy nikomu nie naliczałam takich odsetek więc kompletnie nie wiem jak to rozwiązać. Będę wdzięczna za pomoc
anonim cytuj
19-02-2024
Odsetki za opóźnienie reguluje art. 481 k.c. Odsetki ustawowe za opóźnienie aktualnie wynoszą 11,25% w stosunku rocznym.

anonim cytuj
19-02-2024
Wejdź na kalkulator odsetek ustawowych.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Zwolnienie na zasiłku rehabilitacyjnym.
Moja mama wykorzystała maksymalny okres zwolnienia chorobowego 182 dni po czym przeszła na 6 miesięczny okres zasiłku rehabilitacyjnego. Po 3 miesiącach zasiłku rehabilitacyjnego zgodnie z kodeksem mama została zwolniona bez okresu wypowiedzenia. Jest to pracodawca zatrudniający do 20 pracowników, mama tydzień przed zwolnieniem osiągnęła wiek emerytalny. Czy biorąc pod uwagę, że mama została zwolniona przez pracodawcę do 20 pracowników nie należ...
Publiczny ośrodek rehabilitacyjno opiekuńczy.
Czy jest to możliwe wedle prawa, że osoba mieszkająca w ośrodku rehabilitacyjno opiekuńczym nie ma środków do życia? Nie jest w stanie sobie kupić mydła, papieru toaletowego czy pasty do zębów, nie wspomnę o bieliźnie. Z tego co wiem odebrano jej prawo do zasiłku 500 plus dla niepełnosprawnych, natomiast kwota pobierana za pobyt nie została zmniejszona adekwatnie do jednego dochodu - stałego zasiłku z zusu. Wzrosły również opłaty za leki, stąd br...
Czy można zgłosić żonę do ubezpieczenia zdrowotnego?
Czy mąż mając swoją działalność i firmę może mnie u siebie ubezpieczyć gdybym zeszła w ciążę a nie miała żadnej umowy o pracę i ogólnie ubezpieczenia?...
Wypłata na L4
Witam piszę w sprawie wypłaty na L4 Od 31 grudnia jestem na L4 ze względu na zagrożona ciążę pierwsze l4 od 31grudnia do 20 stycznia i od 20 przedłużone do 17 lutego . Umowa na pół etatu czyli 1070 zł na rękę , a dostałam wypłatę 740 zł .. kierowniczka nie potrafi mi tego wylumaczyc .. a z tego co się zorientowałam to L4 jest 100 procent płatne , co mam zrobić w takiej sytuacji?...

Wyszukiwarka