Odsetki za opóźnienie w spłacie.

Od kilku lat jestem właścicielką prywatnego żłobka, natomiast zawsze starałam się porozumieć z klientami, a więc taką sytuację mam pierwszy raz i mam pewne pytanie. Niestety mam kilka osób które muszę zgłosić do firmy windykacyjnej ponieważ zalegają z opłatami od wielu miesięcy, zero kontaktu, już nie mam siły prosić się o swoje pieniążki. Z rodzicami podpisuje umowy cywilno- prawne, w umowach mam zapis o naliczaniu odsetek ustawowych w przypadku zaległości z opłatami. Teraz moje pytanie - ile wynoszą takie odsetki ? Jak mogę je policzyć ?. Nigdy nikomu nie naliczałam takich odsetek więc kompletnie nie wiem jak to rozwiązać. Będę wdzięczna za pomoc
anonim cytuj
19-02-2024
Odsetki za opóźnienie reguluje art. 481 k.c. Odsetki ustawowe za opóźnienie aktualnie wynoszą 11,25% w stosunku rocznym.

anonim cytuj
19-02-2024
Wejdź na kalkulator odsetek ustawowych.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Jaki numer konta
Witam. Jeśli matka dziecka mówi, że nie ma swego numeru konta (co na pewno nie jest prawdą) i karze wpłacać alimenty na konto siostry rodzonej czy to jest zgodne z prawem i czy powinienem wpłacać na jej siostry pieniądze ? Gdzie mogę iść, by dostać konto matki dziecka ? Proszę o odpowiedź...
Budowa domu
Dzień dobry. Jeśli chcę wybudować dom (którego budowę w całości ja finansuję) na działce ktorej jest współwłaścicielem wraz z narzeczoną (50/50) to co się staje z potencjalnie wybudowanym domem powiedzmy za kilka lat jakby nam się nie układało i postanowilibyśmy się rozstać? Czy wtedy dom "z automatu" staje się jej współwłasnoscią? Dziękuję...
Ustalenie wysokości alimentów.
2 lata temu dowiedziałem się, że żona mnie zdradza. Bardzo szybko uzgodniliśmy kwestie rozwodu. 2 dzieci, syn 6 lat i córka 10 lat zostają ze mną. Mieszkanie także, było kupione na mnie. Problem jest z alimentami na dzieci. Ze względu na charakter pracy mojej żony jej zarobki są bardzo zmienne. Jak mogę ustalić realną kwotę alimentów na dzieci?...
Dozór elektroniczny.
Witam , mam pytanie mam dozór elektroniczny i zakaz prowadzenia pojazdów. Dokładnie wczoraj była taka sytuacja że jechałam z dużą prędkością i nie zatrzymałam się do kontroli. Zaczęłam uciekać sama nie wiem dlaczego... Straciłam panowanie nad autem i uderzyłam w drzewo, zaczęłam uciekać pieszo , ale mnie złapano... Moje pytanie brzmi: co mi za to grozi ? Czy dozór elektroniczny zostanie ściągnięty ? Proszę nie oceniać....

Wyszukiwarka