Odsetki za opóźnienie w spłacie.

Od kilku lat jestem właścicielką prywatnego żłobka, natomiast zawsze starałam się porozumieć z klientami, a więc taką sytuację mam pierwszy raz i mam pewne pytanie. Niestety mam kilka osób które muszę zgłosić do firmy windykacyjnej ponieważ zalegają z opłatami od wielu miesięcy, zero kontaktu, już nie mam siły prosić się o swoje pieniążki. Z rodzicami podpisuje umowy cywilno- prawne, w umowach mam zapis o naliczaniu odsetek ustawowych w przypadku zaległości z opłatami. Teraz moje pytanie - ile wynoszą takie odsetki ? Jak mogę je policzyć ?. Nigdy nikomu nie naliczałam takich odsetek więc kompletnie nie wiem jak to rozwiązać. Będę wdzięczna za pomoc
anonim cytuj
19-02-2024
Odsetki za opóźnienie reguluje art. 481 k.c. Odsetki ustawowe za opóźnienie aktualnie wynoszą 11,25% w stosunku rocznym.

anonim cytuj
19-02-2024
Wejdź na kalkulator odsetek ustawowych.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Upadłość najemcy a długi na lokalu.
Witam, chciałem zapytać jak jest z zadłużeniem lokalu komunalnego? Główny najemca ( tata ) ogłosił upadłość konsumencką z całkowitym umorzeniem długów również za najem mieszkania. Ja teraz dostałem pismo, że mam do spłaty 10tys, tzn. wcześniej dostaliśmy takie pismo obydwoje lecz ze względu na prowadzone postępowanie napisaliśmy sprzeciw i sąd go uznał, a po ogłoszeniu upadłości taty cała kwotę żądają teraz ode mnie? Czy to jest zgodne z prawem s...
Zachowek po śmierci rodziców.
Witam, pytanie jeśli rodzice przepiszą mojej siostrze mieszkanie, działkę i samochód przed śmiercią. Czy po ich śmierci mogę się z bratem ubiegać o zachowek od siostry? Czy nie dostaniemy nic z bratem??...
Nakaz zapłaty.
Chciałbym się od was dowiedzieć, co się będzie dziać, jeśli pozwany dostanie nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, a nie złoży sprzeciwu, ani nie podejmie żadnych działań by uregulować należność? Czy powód ma dalej działać w tej sprawie kontaktując się z sądem, czy sąd sam będzie działał?...
Darowizna dla rodziców.
Mam pytanie 3 lata temu otrzymałem od rodziców darowiznę na kwotę 37000zł. Zgłosiłem to do urzędu skarbowego z przelewem. Teraz mam sytuacje odwrotną, ze chce pomóc rodzicom bo mają problem i darować rodzicom kwotę około 40 000. Wiem, że będę musiał zgłosić to do US na druku SD Z2 z potwierdzeniem przelewu ale czy rodzice będą płacić od tego podatek? Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem urzędnika ale chyba nie....

Wyszukiwarka