Od kilku lat jestem właścicielką prywatnego żłobka, natomiast zawsze starałam się porozumieć z klientami, a więc taką sytuację mam pierwszy raz i mam pewne pytanie. Niestety mam kilka osób które muszę zgłosić do firmy windykacyjnej ponieważ zalegają z opłatami od wielu miesięcy, zero kontaktu, już nie mam siły prosić się o swoje pieniążki. Z rodzicami podpisuje umowy cywilno- prawne, w umowach mam zapis o naliczaniu odsetek ustawowych w przypadku zaległości z opłatami. Teraz moje pytanie - ile wynoszą takie odsetki ? Jak mogę je policzyć ?. Nigdy nikomu nie naliczałam takich odsetek więc kompletnie nie wiem jak to rozwiązać. Będę wdzięczna za pomoc
Witam. Proszę o poradę.
Przed sądem pracy procesowałam się z byłym pracodawcą o pieniądze (zasiłek chorobowy, urlop itd). Sporządzono ugodę, którą podpisaliśmy (ja i adwokat pracodawcy) w obecności Sądu. Pracodawca sam zaproponował 7 dni.
7 dni już minęło... Więc myślę że jednak mi nie zapłaci tych pieniędzy.
Nie odpisuje na SMS
Nie odbiera telefonu
Jeżeli moje obawy się potwierdzą, to co mogę/muszę/powinnam zrobić:
1. Zwrócić się o pomoc d...
Chciałabym zgłosić donos odnośnie mieszkania, które jest nielegalnie wynajmowane. Macie może dobry wzór takiego zgłoszenia? Na co zwracać uwagę? Czy mogę to zgłosić tylko do urzędu skarbowego czy jeszcze w jakieś miejsce?...
Witam mam pytanie, jeśli szkoła wystąpiła do sądu rodzinnego o nienależycie wykonywaną władzę rodzicielską ponieważ dziecko jest problemowe ( nazywając rzecz po imieniu Pyskate) i sąd nie znalazł przesłanek dla tego wniosku. Uznał że nie widzi tu żadnego argumentu który wskazywała by na winę rodziców. Czy w takim przypadku mogę wystąpić przeciwko szkole o " szykanowanie " mojej rodziny, czy też bezpodstawne pomówienia? Śmiem twierdzić ...
Witam mam następujące pytanie:
Dziś otrzymałem wypowiedzenie umowy o prace która rozwiąże się 28 grudnia, w wypowiedzeniu pracodawca udziela mi urlopu w wymiarze 10 dni oraz 2 na poszukiwanie pracy. Z reszty dni pracujących zwalnia mnie z obowiązku wykonywania pracy. Wypisałem wniosek urlopowy.
Moje pytanie:
Czy idąc na l4 na okres całego miesiąca lutego, łącznie z dniami na które wypisałem urlop, pracodawca będzie musiał mi wypłacić ekwiwalen...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: