Od kilku lat jestem właścicielką prywatnego żłobka, natomiast zawsze starałam się porozumieć z klientami, a więc taką sytuację mam pierwszy raz i mam pewne pytanie. Niestety mam kilka osób które muszę zgłosić do firmy windykacyjnej ponieważ zalegają z opłatami od wielu miesięcy, zero kontaktu, już nie mam siły prosić się o swoje pieniążki. Z rodzicami podpisuje umowy cywilno- prawne, w umowach mam zapis o naliczaniu odsetek ustawowych w przypadku zaległości z opłatami. Teraz moje pytanie - ile wynoszą takie odsetki ? Jak mogę je policzyć ?. Nigdy nikomu nie naliczałam takich odsetek więc kompletnie nie wiem jak to rozwiązać. Będę wdzięczna za pomoc
Szukam pomocy na nurtujące mnie pytanie. Otóż moi rodzice ponad 20 lat temu odpisali mnie i mojemu mężowi dom. Mojemu bratu kupili mieszkanie w mieście (wyłącznie z umeblowaniem). Uważali, że to będzie sprawiedliwy podział. Po kilku latach brat sprzedał to mieszkanie i wspólnie z żoną kupili inne mieszkanie, które znowu po iluś tam latach zabrał komornik za długi brata. Brat zmarł 2 lata temu a teraz jego syn żąda ode mnie spłaty, i ma pretensje,...
Witam, chciałbym się zameldować w domu rodziców. Niestety rodzice nie będą mogli stawić się ze mną osobiście w gminie. Jak powinno wyglądać oświadczenie od nich, że pozwalają mi tam zamieszkać?...
Piszę z pytaniem. Posiadam samochód którym bank jest współwłaścicielem (kredyt samochodowy). Kredyt był rozłożony na 5 lat, zostały trzy lata do spłaty. Znalazłem kupca który jest w stanie zapłacić odstępne w wartości połowy sumy spłaconej przez te dwa lata i resztę spłacałby w ratach (ta sama wartość raty co aktualnie płace). Wiecie mniej więcej jakby to miało wyglądać? Jaką umowę bym musiał z nim zawrzeć żeby to miało ręce i nogi? Dostałem info...
Witam..może trochę nietypowo ale spróbuję....jakieś dwa tygodnie temu dostalam rozliczenie za energię elektryczną z taurona...do dopłaty niecałe 50 zł...myślę sobie że super i zapłaciłam...ale szczęścia za wiele oczywiście i dziś dostaje pismo że przez ostatnie dwa lata licznik był źle odczytywany ( odczytuje to pracownik taurona).i w związku z tym do zaplaty (czas na zapłatę 9 dni) pięć fakturek na łączną kwotę ponad 500zl...faktury od 2020 roku...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: