Od kilku lat jestem właścicielką prywatnego żłobka, natomiast zawsze starałam się porozumieć z klientami, a więc taką sytuację mam pierwszy raz i mam pewne pytanie. Niestety mam kilka osób które muszę zgłosić do firmy windykacyjnej ponieważ zalegają z opłatami od wielu miesięcy, zero kontaktu, już nie mam siły prosić się o swoje pieniążki. Z rodzicami podpisuje umowy cywilno- prawne, w umowach mam zapis o naliczaniu odsetek ustawowych w przypadku zaległości z opłatami. Teraz moje pytanie - ile wynoszą takie odsetki ? Jak mogę je policzyć ?. Nigdy nikomu nie naliczałam takich odsetek więc kompletnie nie wiem jak to rozwiązać. Będę wdzięczna za pomoc
Czy to prawda, że uznanie ojcostwa przed kierownikiem USC może nastąpić tylko przez 6 miesięcy po narodzinach dziecka? Pózniej sprawa o ustalenie ojcostwa odbywa się w sądzie i pod nadzorem prokuratury?...
No więc mam zapis w umowie zlecenie : "każda ze stron może niniejszą umowę wypowiedzieć za dwutygodniowym okresem wypowiedzenia."
Pracodawca przyszedł i mnie zwolnił natychmiastowo, przyprowadził od razu osobę na moje miejsce i kazał iść do domu. Zapytałam co z okresem wypowiedzenia? Odpowiedział że jest jednostronny. Natomiast zapis w umowie jest jak powyżej. Zadzwoniłam jeszcze tego samego dnia do niego przypominając o tym zapisie, m...
Witam, mój wujek żył 25 lat z moją babcią, babcia zmarła a wujek w mieszkaniu był niemeldowany i nie miał żadnych praw do mieszkania, lecz po śmierci babci złożył wniosek o przyznanie mieszkania po czym dostał odmowę, ma się wyprowadzić do końca grudnia tego roku. Chłop jest załamany, co można zrobić w takiej sytuacji? Napisać odwołanie? Czy obejmuje go okres ochronny lokatorów który trwa od 1 listopada do 31 marca w okresie zimowym? Co można zro...
Witam,
Chciałem zapytać czy jeżeli sam znalazłbym ofertę pracy, która początkowo mi się podoba ale po zaproponowaniu rozmowy stwierdzę, że nie chciałbym pracować z jakiś powodów (nie taka stawka, kiepski dojazd itp.) w danej firmie to czy taka firma może to zgłosić do Urzędu pracy? a jeżeli tak to czy w takiej sytuacji teoretycznie Urząd może mnie wyrejestrować? czy może wyrejestrować tylko kiedy dostanie się skierowanie od Urzędu Pracy a samodz...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: