Odsetki za opóźnienie w spłacie.

Od kilku lat jestem właścicielką prywatnego żłobka, natomiast zawsze starałam się porozumieć z klientami, a więc taką sytuację mam pierwszy raz i mam pewne pytanie. Niestety mam kilka osób które muszę zgłosić do firmy windykacyjnej ponieważ zalegają z opłatami od wielu miesięcy, zero kontaktu, już nie mam siły prosić się o swoje pieniążki. Z rodzicami podpisuje umowy cywilno- prawne, w umowach mam zapis o naliczaniu odsetek ustawowych w przypadku zaległości z opłatami. Teraz moje pytanie - ile wynoszą takie odsetki ? Jak mogę je policzyć ?. Nigdy nikomu nie naliczałam takich odsetek więc kompletnie nie wiem jak to rozwiązać. Będę wdzięczna za pomoc
anonim cytuj
19-02-2024
Odsetki za opóźnienie reguluje art. 481 k.c. Odsetki ustawowe za opóźnienie aktualnie wynoszą 11,25% w stosunku rocznym.

anonim cytuj
19-02-2024
Wejdź na kalkulator odsetek ustawowych.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Odstąpienie od umowy
Witam serdecznie, 10 października kupiłam na stronie internetowej 2 komplety dresów. 11 listopada wysłałam odstąpienie od umowy przez pocztę e-mail ponieważ ciągle czekali na dostawę-brak towaru w magazynie. 14 listopada odpisali z informacją o anulowaniu zamówienia oraz prośbą o numer rachunku bankowego do zwrotu. Odpisałam. 18 listopada napisałam przypomnienie, oraz dzisiaj 30.11 ponaglenie. Jaki krok powinien być następny? Jak odzyskać ...
Działalność nierejestrowana, limity.
Mam działalność nierejestrowaną. Czy jeśli podpiszę umowę o współpracę, wystawie 1 fakturę VAT, ale płatność w trzech miesiącach (by zmieścić się w limicie) to będzie to mieć znamiona działalności gospodarczej? Przeczytałam już kilka artykułów i tak właśnie to rozumiem, ale wole potwierdzić...
Jak krok po kroku zostać rodziną zastępczą?
Czy ktoś krok po kroku może wytłumaczyć mi, jak zostać rodziną zastępczą? Są to dzieci z rodziny, w wieku 8 i 6 lat. Jakie kroki podjąć? Na jaką pomoc państwową mogę liczyć? Ich matka przebywa w ZK....
Sprawa dotyczy kontaktów z dziadkami.
Sprawa dotyczy kontaktów z dziadkami. Matka zrzeka się praw do dzieci. Ojciec wychowuje je samotnie, poślubia inną kobietę, która przysposabia dzieci. Jednak rodzice matki biologicznej chcą mieć kontakt z wnukami. Czy mają do tego prawo? Proszę o podstawę prawna....

Wyszukiwarka