Odsetki za opóźnienie w spłacie.

Od kilku lat jestem właścicielką prywatnego żłobka, natomiast zawsze starałam się porozumieć z klientami, a więc taką sytuację mam pierwszy raz i mam pewne pytanie. Niestety mam kilka osób które muszę zgłosić do firmy windykacyjnej ponieważ zalegają z opłatami od wielu miesięcy, zero kontaktu, już nie mam siły prosić się o swoje pieniążki. Z rodzicami podpisuje umowy cywilno- prawne, w umowach mam zapis o naliczaniu odsetek ustawowych w przypadku zaległości z opłatami. Teraz moje pytanie - ile wynoszą takie odsetki ? Jak mogę je policzyć ?. Nigdy nikomu nie naliczałam takich odsetek więc kompletnie nie wiem jak to rozwiązać. Będę wdzięczna za pomoc
anonim cytuj
19-02-2024
Odsetki za opóźnienie reguluje art. 481 k.c. Odsetki ustawowe za opóźnienie aktualnie wynoszą 11,25% w stosunku rocznym.

anonim cytuj
19-02-2024
Wejdź na kalkulator odsetek ustawowych.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Darowizna po ślubie od rodziców.
Witam, jeśli jestem po ślubie i rodzice chcą mi zrobić darowiznę za którą kupimy działkę i postawimy dom a mąż za swoje go wykończy ,czy w razie rozwodu z mężem ona ma jakieś prawa do tej darowizny (darowizna zostanie zgłoszona do urzędu skarbowego)? Dziękuję za odpowiedzi . PS. Nie planuję rozwodu ale życie pisze różne scenariusze....
pracodawca zmienil warunki pracy i płacy bez mojej zgody
Pracodawca chcąc zmienić warunki umowy podsunął do podpisania porozumienie zmieniające warunki pracy i płacy (z całego etatu na 1/2). Pracownik napisał że nie wyraża zgody na zmianę warunków i oddał pismo pracodawcy. Ten twierdzi że jest to równoznaczne z rozpoczęciem okresu wypowiedzenia. Pytanie czy pracodawca nie powinien wręczyć pracownikowi dokumentu - wypowiedzenia. Czy brak zgody na porozumienie zmieniające jest równoznaczne z wypowiedzeni...
Rozprawa sądowa a zwolnienie z pracy.
Co zrobić jeśli pracodawca nie chce dać wolnego na rozprawę sądową? Jest coś takiego jak zwolnienie z pracy na czas trwania rozprawy sądowej?...
Dziedziczenie opieki nad chorym członkiem rodziny?
Teściowa jest sądownie ubezwłasnowolniona ze względu na chorobę. Teść jest jej prawnym opiekunem. Czy po śmierci teścia mój mąż, który jest ich jedynym synem, dziedziczy opiekę po ojcu, czy trzeba coś załatwiać w sądzie?...

Wyszukiwarka