Odsetki za opóźnienie w spłacie.

Od kilku lat jestem właścicielką prywatnego żłobka, natomiast zawsze starałam się porozumieć z klientami, a więc taką sytuację mam pierwszy raz i mam pewne pytanie. Niestety mam kilka osób które muszę zgłosić do firmy windykacyjnej ponieważ zalegają z opłatami od wielu miesięcy, zero kontaktu, już nie mam siły prosić się o swoje pieniążki. Z rodzicami podpisuje umowy cywilno- prawne, w umowach mam zapis o naliczaniu odsetek ustawowych w przypadku zaległości z opłatami. Teraz moje pytanie - ile wynoszą takie odsetki ? Jak mogę je policzyć ?. Nigdy nikomu nie naliczałam takich odsetek więc kompletnie nie wiem jak to rozwiązać. Będę wdzięczna za pomoc
anonim cytuj
19-02-2024
Odsetki za opóźnienie reguluje art. 481 k.c. Odsetki ustawowe za opóźnienie aktualnie wynoszą 11,25% w stosunku rocznym.

anonim cytuj
19-02-2024
Wejdź na kalkulator odsetek ustawowych.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Czy na czas remontu i prac ekipy remontowej można zainstalować w mieszkaniu monitoring?
Czy na czas remontu i prac ekipy remontowej można zainstalować w mieszkaniu monitoring? Jak to wygląda jeśli chodzi o RODO, czy ekipa musi coś podpisywać, lub być o czymś poinformowana? Czy ekipa może odmówić pracy jeśli jest monitoring mieszkania? ...
Uchylenie zajęcia rachunku przez komornika.
Po jakim czasie od zabrania zaległości przez komornika z urzędu skarbowego, komornik odblokowuje konto? Dzwoniłam do niego, mówił że w ciągu 3 dni roboczych będzie już uregulowane wszystko. Po ponad tygodniu dalej konto jest zablokowane mimo, że mandat jest już opłacony...
Darowizna ze służebnością mieszkania - czy należy się zachowek?
Dzień dobry, czy należy mi się zachowek jeśli babcia przepisała mieszkanie na siostrę jako darowizna ze służebnością, babcia nie żyje, nasz ojciec jedyny syn też nie żyje. Jeśli tak to jak to można załatwić bez sądu?...
Dłużnik wykorzystał adres najmu.
Witajcie, dawny najemca mojego mieszkania okazał się dłużnikiem, na którego przychodzą listy od firm windykacyjnych itd. Podanie informacji u źródła w tych firmach nie działa. Chcę pozwać z KK dawnego najemcę, podpowiecie jakie paragrafy mogę wykorzystać? Doprowadzenie do naruszenia miru domowego, który postrzegam także jak czystość skrzynki pocztowej?...

Wyszukiwarka