Odsetki za opóźnienie w spłacie.

Od kilku lat jestem właścicielką prywatnego żłobka, natomiast zawsze starałam się porozumieć z klientami, a więc taką sytuację mam pierwszy raz i mam pewne pytanie. Niestety mam kilka osób które muszę zgłosić do firmy windykacyjnej ponieważ zalegają z opłatami od wielu miesięcy, zero kontaktu, już nie mam siły prosić się o swoje pieniążki. Z rodzicami podpisuje umowy cywilno- prawne, w umowach mam zapis o naliczaniu odsetek ustawowych w przypadku zaległości z opłatami. Teraz moje pytanie - ile wynoszą takie odsetki ? Jak mogę je policzyć ?. Nigdy nikomu nie naliczałam takich odsetek więc kompletnie nie wiem jak to rozwiązać. Będę wdzięczna za pomoc
anonim cytuj
19-02-2024
Odsetki za opóźnienie reguluje art. 481 k.c. Odsetki ustawowe za opóźnienie aktualnie wynoszą 11,25% w stosunku rocznym.

anonim cytuj
19-02-2024
Wejdź na kalkulator odsetek ustawowych.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Porozumienie stron przy przejściu na emeryturę.
Złożyłam podanie o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron i jednocześnie o ponowne przyjęcię ponieważ chciałbym kontynuować pracę na obecnym stanowisku. Jeszcze nie otrzymałam oficjalnej odpowiedzi od mojego pracodawcy ale dowiedziałam się że jest zgoda na zawarcie umowy tylko na 3 miesiące. Jestem bardzo zawiedziona takim postanowieniem ponieważ wszyscy pracownicy którzy zostają w pracy dostają zgodę na 33 miesiące na czas określony. ...
Ile należy mi się urlopu?
Umowa na czas nieokreślony zawarta w dn 02.11.2016r. Od 26.04.2017 do 28.11.2017r urlop macierzyński, od 29.11.2017r do 24.07.2018r urlop rodzicielski, od 25.07.2018r do 13.08.2018r urlop wypoczynkowy, od 14.08.2018r do 17.07.2021r. Urlop wychowawczy ile urlopu obecnie się należy po takim stażu i jak ekwiwalent?...
Pozwany nie odbiera pisma.
Pozwany nie odbiera z sądu pisma - wniosku o podwyższenie alimentów. Minął ponad miesiąc odkąd złożyłam pozew i nie mam żadnej informacji z sądu. Dowiedziałam się że Pozwany świadomie nie odbiera awizo. Co w takiej sytuacji można zrobić?...
Mogę zostać wyrzucona przez rodzeństwo dziadka?
Czy po śmierci dziadka, który jest właścicielem mieszkania mogę zostać wyrzucona przez rodzeństwo dziadka które mieszka na końcu polski? Jestem zameldowana....

Wyszukiwarka