Od kilku lat jestem właścicielką prywatnego żłobka, natomiast zawsze starałam się porozumieć z klientami, a więc taką sytuację mam pierwszy raz i mam pewne pytanie. Niestety mam kilka osób które muszę zgłosić do firmy windykacyjnej ponieważ zalegają z opłatami od wielu miesięcy, zero kontaktu, już nie mam siły prosić się o swoje pieniążki. Z rodzicami podpisuje umowy cywilno- prawne, w umowach mam zapis o naliczaniu odsetek ustawowych w przypadku zaległości z opłatami. Teraz moje pytanie - ile wynoszą takie odsetki ? Jak mogę je policzyć ?. Nigdy nikomu nie naliczałam takich odsetek więc kompletnie nie wiem jak to rozwiązać. Będę wdzięczna za pomoc
Sprawa z powództwa cywilnego. Sedzia poprosił o usuniecie braków formalnych i o uiszczenie opłaty sądowej Złożyłem pismo i oświadczenie majątkowe z prośbą o zniesienie kosztów. Czy w międzyczasie mogę jednak zapłacić te koszty czy muszę coś pisać do sądu, że zmieniam zdanie...?...
Rowerzysta wtargnął na jezdnie i doszło do wypadku. Policja stwierdziła winę rowerzysty niestety okazuje się, że syn tego pana jest prokuratorem i oczywiście złożył zażalenie i był powołany biegły, który oczywiście również stwierdził że nie było mojej winy. Po czym ten Pan złożył kolejne zażalenie na biegłego i inny biegły stwierdził że to Moja Wina...
Co w takiej sytuacji mogę zrobić???...
Witam, babcia ma troje dzieci z czego tylko jedno się nią interesuje. Babcia chciała przepisać majątek właśnie na to dziecko, lecz chciałaby je zabezpieczyć przed pozostałą dwójką, żeby nie musiała płacić zachowku itp. Jak najlepiej to zrobić?...
Babcia zostawiła testament notarialny. Wszystko przepisała na mnie.
Siostra złożyła do sądu wniosek, że kwestionuje testament, bo jej zdaniem babcia była niepoczytalna. Babcia do chwili napisania testamentu nie leczyła się psychiatrycznie. 2 miesiące po napisaniu testamentu, uległa wypadkowi, trafiła pod opiekę mojej mamy, załamała się psychicznie i trzeba było poprosić psychiatrę który wypisał Ketrel.
Czy to może mieć wpływ, że sąd unieważni...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: