Od kilku lat jestem właścicielką prywatnego żłobka, natomiast zawsze starałam się porozumieć z klientami, a więc taką sytuację mam pierwszy raz i mam pewne pytanie. Niestety mam kilka osób które muszę zgłosić do firmy windykacyjnej ponieważ zalegają z opłatami od wielu miesięcy, zero kontaktu, już nie mam siły prosić się o swoje pieniążki. Z rodzicami podpisuje umowy cywilno- prawne, w umowach mam zapis o naliczaniu odsetek ustawowych w przypadku zaległości z opłatami. Teraz moje pytanie - ile wynoszą takie odsetki ? Jak mogę je policzyć ?. Nigdy nikomu nie naliczałam takich odsetek więc kompletnie nie wiem jak to rozwiązać. Będę wdzięczna za pomoc
Witam, jak się zabrać sądownie za ustalenie własności pojazdu? Kupiłem auto z kilkoma umowami (nikt z poprzednich właścicieli nie rejestrował tego na siebie), jedna z nich zaginęła przez co jest problem teraz z rejestracją auta....
Sytuacja dotyczy aktu notarialnego "umowa o dożywocie". Zgodnie z art 908 kc" nabywca" nieruchomości jest zobowiązany do wytrzymania "zbywcy", aż do śmierci. Sprawa jasna. Jak wygląda sytuacja w przypadku gdy "zbywca" osoba w bardzo podeszłym wieku wyraża chęć umieszczenia w DPS z uwagi na stan zdrowia, czy jest taka możliwość, czy musi do końca mieszkać w swojej nieruchomości?
Drugie pytanie: czy "na...
Jestem po rozwodzie, alimenty zostały zabezpieczone w kwietniu, jednak dziecku nie została przelana nawet złotówka.
Mamy październik. Gdzie to zgłosić? Czy można od razu do prokuratury? Funduszu?...
Witam. Sytuacja jest taka. Jestem pokrzywdzony. Prokurator umorzył postępowanie ale mój adwokat wniósł zażalenie. Sprawa trafi do sądu. W międzyczasie wczytałem się w opinię biegłego sądowego w aktach sprawy i się z nią nie zgadzam. Czy w takiej sytuacji nie mogę złożyć na nią skargi bo już po zażaleniu - czy jednak mogę ją dosłać do sądu po przyjęciu akt postepowania po zażaleniu?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: