Od kilku lat jestem właścicielką prywatnego żłobka, natomiast zawsze starałam się porozumieć z klientami, a więc taką sytuację mam pierwszy raz i mam pewne pytanie. Niestety mam kilka osób które muszę zgłosić do firmy windykacyjnej ponieważ zalegają z opłatami od wielu miesięcy, zero kontaktu, już nie mam siły prosić się o swoje pieniążki. Z rodzicami podpisuje umowy cywilno- prawne, w umowach mam zapis o naliczaniu odsetek ustawowych w przypadku zaległości z opłatami. Teraz moje pytanie - ile wynoszą takie odsetki ? Jak mogę je policzyć ?. Nigdy nikomu nie naliczałam takich odsetek więc kompletnie nie wiem jak to rozwiązać. Będę wdzięczna za pomoc
Witam serdecznie,
10 października kupiłam na stronie internetowej 2 komplety dresów.
11 listopada wysłałam odstąpienie od umowy przez pocztę e-mail ponieważ ciągle czekali na dostawę-brak towaru w magazynie.
14 listopada odpisali z informacją o anulowaniu zamówienia oraz prośbą o numer rachunku bankowego do zwrotu. Odpisałam.
18 listopada napisałam przypomnienie, oraz dzisiaj 30.11 ponaglenie.
Jaki krok powinien być następny? Jak odzyskać ...
Mam działalność nierejestrowaną. Czy jeśli podpiszę umowę o współpracę, wystawie 1 fakturę VAT, ale płatność w trzech miesiącach (by zmieścić się w limicie) to będzie to mieć znamiona działalności gospodarczej? Przeczytałam już kilka artykułów i tak właśnie to rozumiem, ale wole potwierdzić...
Czy ktoś krok po kroku może wytłumaczyć mi, jak zostać rodziną zastępczą? Są to dzieci z rodziny, w wieku 8 i 6 lat. Jakie kroki podjąć? Na jaką pomoc państwową mogę liczyć? Ich matka przebywa w ZK....
Sprawa dotyczy kontaktów z dziadkami. Matka zrzeka się praw do dzieci. Ojciec wychowuje je samotnie, poślubia inną kobietę, która przysposabia dzieci. Jednak rodzice matki biologicznej chcą mieć kontakt z wnukami. Czy mają do tego prawo? Proszę o podstawę prawna....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: