Praca hybrydowa.

Cześć, pracuje w firmie która zatrudnia ponad 100 tys osób na całym świecie. Ostatnio u nas w Polsce większość działów dostała maila o powrocie do biura na dwa dni w tygodniu. Nigdzie w oficjalnej korespondencji nie jest wspomniane, które to mają być dni. I teraz pytanie, czy mój team leader może wybrać w których dniach mam być w biurze? np. każdy poniedziałek i wtorek mam być w biurze. Czy to jeszcze jest w jego kompetencjach? Rozumiem raz na jakiś czas, jeśli zajdzie potrzeba, to może zasugerować aby spotkać się w biurze w dany dzień (mimo że przez ostatnie 3 lata nie było takiej potrzeby, ale załóżmy że nagle będzie). Ale zadecydowanie za cały zespół w które dni mamy chodzić myślicie że jest ok? Czy to już jest poza jego kompetencjami? Wybrane dni mi nie odpowiadają, HRy w firmie działają dramatycznie i nawet nie chcę się ich pytać bo wielokrotnie wprowadziły mnie w błąd. Czy mogę gdzieś to sprawdzić na własną rękę?
Dzięki
anonim cytuj
15-08-2023
Czy mogę gdzieś to sprawdzić na własną rękę?

Tak, w umowie o pracę, którą podpisałeś (zakładam, że jesteś zatrudniony w oparciu umowy o pracę).

anonim cytuj
15-08-2023
Należy zapoznać sie z regulaminem pracy zdalnej ,a jeżeli pracodawca nie ma obowiązku tworzenia regulaminu z obwieszczeniem
W tych dokumentach powinno być określone w które dni pracownicy maja pracować zdalnie a które stacjonarnie lub wskazane do kogo wyznaczenie tych dni należy, całkiem możliwe, że team leader jest taka osobą.
Czytaj Art. 67.19. i kolejne

anonim cytuj
15-08-2023
Rozumiejąc Pańskie obawy i pytania odnośnie pracy hybrydowej, warto jest podkreślić kilka kluczowych kwestii związanych z polskim prawem pracy:

Zgodnie z przepisami kodeksu pracy (w tym Art. 67.19. i kolejne), jeśli pracodawca wprowadza pracę zdalną, powinien określić zasady jej wykonywania. Mogą one być zawarte w umowie o pracę, w regulaminie pracy lub w porozumieniu zawartym z przedstawicielami pracowników.

W przypadku, gdy pracodawca wprowadza pracę zdalną, ale nie określi dokładnie w umowie czy innym dokumencie, które dni są przeznaczone do pracy zdalnej, a które stacjonarnie, decyzja może być pozostawiona do uznania team leadera lub innego odpowiedzialnego menedżera. Ważne jest jednak, aby było to działanie spójne z ogólnymi zasadami pracy w firmie oraz uwzględniające potrzeby i możliwości pracowników.

Jeśli wyznaczone dni nie są dla Pana akceptowalne, warto podnieść tę kwestię bezpośrednio z team leaderem, wyjaśnić swoje stanowisko i spróbować negocjować bardziej odpowiedni harmonogram.
jeśli uważa Pan, że działania team leadera są niezgodne z przepisami prawa pracy, można skierować sprawę do Państwowej Inspekcji Pracy w celu zbadania legalności tych działań. Jednak zanim podejmie się takie kroki, warto jest dokładnie zapoznać się z dokumentami dotyczącymi pracy zdalnej w Pańskiej firmie oraz próbować rozwiązania kwestii w drodze dialogu z przełożonym.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

wniosek o urlop
Chciałabym się zorientować czy osoba która dzierzy stanowisko,, szefa'', może bez powodu mnie wyrzucić z pracy mimo że to ona zawiniła. Mianowicie pod koniec miesiąca zgłosiłam nieobecność w pracy w dniu 5.09., wypisałam urlop. Osoba ta widziała ta kartkę, a że mamy wystawiany grafik kilka dni przed końcem miesiąca, zazwyczaj jest to 5 dni to zaraz po dowiedzeniu się ze jest grafik i zapoznaniu z nim zgłosiłam nieobecność (taka zasada w pracy). B...
Współwłaściciel auta.
Jestem współwłaścicielem auta razem z tatą, tata zmarł w czerwcu. Czy mogę przekazać darowizną swoją część mamie? Tak by za jakiś czas mogła sprzedać auto bez konieczności robienia sprawy spadkowej ?...
Nadanie klauzuli wykonalności.
Czy po rozwodzie postanowienie w sprawie alimentów z klauzulą przychodzi z automatu, czy trzeba wystąpić do sądu o taki dokument? Czekam już ponad 1,5 m-ca i nic nie otrzymałam. Na portalu informacyjnym też nie ma żadnej informacji....
Cofnięcie darowizny.
Mam pytanie, jakie zachowanie ( wiem, rażąca niewdzięczność) może być podstawą do cofnięcia darowizny domu?...

Wyszukiwarka