Odszkodowanie.

Sytuacja wygląda tak. Podwórko jest wspólne (nasze i jeszcze 3 właścicieli) a budynek(stodoła) należy tylko do tych 3 właścicieli, my nie mamy tam udziałów. Przyczepa, nasza, stała na wspólnym podwórku, zawaliła się na nią stodoła uszkadzając jej część (tą przy budynku) czy mogę się starać o odszkodowanie od pozostałych 3 właścicieli?
anonim cytuj
25-09-2023
Tak, za szkodę jest odpowiedzialny co do zasady właściciel nieruchomości.
Jak to najlepiej załatwić? Adwokat czy jakieś pismo?

Najpierw wezwanie do zapłaty na kwotę szkody. Polecam skorzystać z rzeczoznawcy, najlepiej zrzeszonego w PZMOT, aby wykonał ekspertyzę (koszt ok. 300-400 złotych, który również podlega zwrotowi w ramach naprawienia szkody).
Być może wspólnota ma OC albo zarządcę, wtedy odpowiedzialność zostanie przeniesiona. Jeżeli nie, to współwłaściciele są zobowiązani do zwrotu środków w ramach naprawienia szkody.

anonim cytuj
25-09-2023
Jeżeli nie zapłaca, wtedy można złożyć pozew do sądu o zapłatę. Tutaj już proponuję skorzystać z usług profesjonalisty. Taka podpowiedź, żeby zaproponować pełnomocnikowi reprezentowanie Pani jedynie za zasadzone koszty zastępstwa procesowego, które pełnomocnik skutecznie wyegzekwuje. Nie narazi to Pani na dodatkowe koszty.

anonim cytuj
25-09-2023
A na czyjej działce jest stodoła? Budynek jest związany z gruntem więc może jednak Pan również jest współwłaścicielem rzeczonej stodoły?
Nie. W dokumentach jest napisane, że grunt jest wspólny, ale w stodole udziały mają tamci właściciele a my nie.

A to ciekawa konstrukcja prawna. Jeszcze się nie spotkałem by ktoś był właścicielem gruntu a budynku ktoś inny. Może to jednak wynika z zasad użytkowania nieruchomości a nie z prawa własności?
Generalnie grunt jest wspólny. Natomiast wszystkie budynki są podzielone. W dwóch mamy udziały a w dwóch nie... nie mam pojęcia czemu tak to wygląda.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Pielęgniarka zrobiła mi test pcr wymaz z gardła, zamiast zrobić wymaz dźgnęła mnie w gardło od czego mam paraliż prawego nerwu fałdu gardła oraz paraliż połowy krtani
Witam 2 lata temu w sierpniu podczas przyjęcia do szpitala pielegniarka oddziałowa zrobiła mi test pcr wymaz z gardła . Niestety były to początki testowania i zamiast zrobić wymaz dźgnęła mnie w gardło od czego mam paraliż prawego nerwu fałdu gardła oraz paraliż połowy krtani … straciłam głos + problemy z połykaniem ( krztusze się własna ślina lub podczas jedzenia picia ) . Czy była by możliwość pociągnięcia do odpowiedzialności szpitala ? Dodam...
Jak zacząć wynajmować mieszkanie?
Chcemy z mężem wynająć mieszkanie (my jesteśmy właścicielami). Jak do tego rozsądnie podejść? W sensie nie chcemy później mieć problemu z lokatorami, którzy nie chcą opuścić mieszkania. Jak się zabezpieczyć? Na pewno chcemy sporządzić umowę u notariusza. Ale jak do tego podejść? W jaki sposób sporządzić umowę, abyśmy nie zostali później z problem lokatorami na głowie i ewentualnie późniejszym sprawami sądowymi?...
Pozew o ustalenie ojcostwa i roszczenia z tym związane.
Jestem w ciąży, niebawem rodzę. Partner zostawił mnie już na początku ciąży, Problem jest taki że on wmawia mi że nie jest pewny czy dziecko jest jego i domaga się testów. Pytanie czy mogę w jednym piśmie uwzględnić ustalenie ojcostwa, alimenty, zwrot za wyprawkę i ciąża, 3 miesięczne utrzymanie oraz kontakty? Czy lepiej złożyć osobno?...
Czy radca prawny sporządzając pozew do sądu powinien udostepnic go osobie, którą reprezentuje?
Witam. Proszę o pomoc... Czy radca prawny sporządzając pozew do sądu powinien udostepnic go osobie, którą reprezentuje przed złożeniem dokumentu w sądzie czy nie ma takiego obowiązku z powodu ochrony praw autorskich?...

Wyszukiwarka