Odszkodowanie.

Sytuacja wygląda tak. Podwórko jest wspólne (nasze i jeszcze 3 właścicieli) a budynek(stodoła) należy tylko do tych 3 właścicieli, my nie mamy tam udziałów. Przyczepa, nasza, stała na wspólnym podwórku, zawaliła się na nią stodoła uszkadzając jej część (tą przy budynku) czy mogę się starać o odszkodowanie od pozostałych 3 właścicieli?
anonim cytuj
25-09-2023
Tak, za szkodę jest odpowiedzialny co do zasady właściciel nieruchomości.
Jak to najlepiej załatwić? Adwokat czy jakieś pismo?

Najpierw wezwanie do zapłaty na kwotę szkody. Polecam skorzystać z rzeczoznawcy, najlepiej zrzeszonego w PZMOT, aby wykonał ekspertyzę (koszt ok. 300-400 złotych, który również podlega zwrotowi w ramach naprawienia szkody).
Być może wspólnota ma OC albo zarządcę, wtedy odpowiedzialność zostanie przeniesiona. Jeżeli nie, to współwłaściciele są zobowiązani do zwrotu środków w ramach naprawienia szkody.

anonim cytuj
25-09-2023
Jeżeli nie zapłaca, wtedy można złożyć pozew do sądu o zapłatę. Tutaj już proponuję skorzystać z usług profesjonalisty. Taka podpowiedź, żeby zaproponować pełnomocnikowi reprezentowanie Pani jedynie za zasadzone koszty zastępstwa procesowego, które pełnomocnik skutecznie wyegzekwuje. Nie narazi to Pani na dodatkowe koszty.

anonim cytuj
25-09-2023
A na czyjej działce jest stodoła? Budynek jest związany z gruntem więc może jednak Pan również jest współwłaścicielem rzeczonej stodoły?
Nie. W dokumentach jest napisane, że grunt jest wspólny, ale w stodole udziały mają tamci właściciele a my nie.

A to ciekawa konstrukcja prawna. Jeszcze się nie spotkałem by ktoś był właścicielem gruntu a budynku ktoś inny. Może to jednak wynika z zasad użytkowania nieruchomości a nie z prawa własności?
Generalnie grunt jest wspólny. Natomiast wszystkie budynki są podzielone. W dwóch mamy udziały a w dwóch nie... nie mam pojęcia czemu tak to wygląda.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Uregulowanie kontaktów z dzieckiem.
Mam dziecko z kobietą z którą żyłem, mieszkałem do tej pory. Dziecko ma prawie 3 lata. To ja wynajmowałem mieszkanie, utrzymywałem ją i dziecko. Zawsze dbałem o to żeby nic nie brakowało i jej i dziecku. Dziecko było, jest i będzie dla mnie najważniejsze w życiu. Owa partnerka się wyprowadziła nagle, zabrała dziecko i wszystkie jego rzeczy. Wielokrotnie usiłowałem się z nią dogadać polubownie ale z tą osobą nie da się dogadać. Wieczna manipula...
Zgubiona tablica rejestracyjna
Dzień dobry. Prośba o odpowiedz . Wiem ze mogę zapytać w urzędzie komunikacji ale niestety potrzebuje wiedzieć w ten weekend. Otóż wujek chce mi sprzedać starą przyczepkę za symboliczną kwotę. Przyczepka jest legalna, ma papiery . Niestety wujek zgubił tablice rejestracyjną dawno temu. Jak to teraz sprawnie zorganizować prawnie w urzędzie aby nie namnozyc kosztów. Tzn chciałbym ubiknąć konieczności wyrabiania duplikatu aby za chwilę zwracać t...
scalenie działek
Witam serdecznie. Otrzymałem w darowiźnie działkę rolno-budowlaną, która niestety jest dość wąska. Właścicielem przyegajacej obok działki równie wąskiej jest mój brat. Mamy plan aby scalić je razem tak żeby można było coś sensownego wybudować lub sprzedać jako całość. Jeśli ja kupię od brata to współwłaścicielką będzie moja żona. Czy to nie będzie problem przy wniosku o scalenie działek? Może formą darowizny... Tylko jak to można zrobić w pros...
Rozwiązanie umowy najmu.
Witam. Czy można rozwiązać umowę najmu przed okresem jej wygaśnięcia bez konsekwencji dla najemcy tzn. po 3-6 miesiącach? Umowa jest na 12 miesięcy po tym czasie przechodzi na czas nieokreślony z jednomiesięcznym okresem wypowiedzenia. Została by rozwiązana ze strony najemcy bez jakichkolwiek szczególnych powodów....

Wyszukiwarka