Odszkodowanie.

Sytuacja wygląda tak. Podwórko jest wspólne (nasze i jeszcze 3 właścicieli) a budynek(stodoła) należy tylko do tych 3 właścicieli, my nie mamy tam udziałów. Przyczepa, nasza, stała na wspólnym podwórku, zawaliła się na nią stodoła uszkadzając jej część (tą przy budynku) czy mogę się starać o odszkodowanie od pozostałych 3 właścicieli?
anonim cytuj
25-09-2023
Tak, za szkodę jest odpowiedzialny co do zasady właściciel nieruchomości.
Jak to najlepiej załatwić? Adwokat czy jakieś pismo?

Najpierw wezwanie do zapłaty na kwotę szkody. Polecam skorzystać z rzeczoznawcy, najlepiej zrzeszonego w PZMOT, aby wykonał ekspertyzę (koszt ok. 300-400 złotych, który również podlega zwrotowi w ramach naprawienia szkody).
Być może wspólnota ma OC albo zarządcę, wtedy odpowiedzialność zostanie przeniesiona. Jeżeli nie, to współwłaściciele są zobowiązani do zwrotu środków w ramach naprawienia szkody.

anonim cytuj
25-09-2023
Jeżeli nie zapłaca, wtedy można złożyć pozew do sądu o zapłatę. Tutaj już proponuję skorzystać z usług profesjonalisty. Taka podpowiedź, żeby zaproponować pełnomocnikowi reprezentowanie Pani jedynie za zasadzone koszty zastępstwa procesowego, które pełnomocnik skutecznie wyegzekwuje. Nie narazi to Pani na dodatkowe koszty.

anonim cytuj
25-09-2023
A na czyjej działce jest stodoła? Budynek jest związany z gruntem więc może jednak Pan również jest współwłaścicielem rzeczonej stodoły?
Nie. W dokumentach jest napisane, że grunt jest wspólny, ale w stodole udziały mają tamci właściciele a my nie.

A to ciekawa konstrukcja prawna. Jeszcze się nie spotkałem by ktoś był właścicielem gruntu a budynku ktoś inny. Może to jednak wynika z zasad użytkowania nieruchomości a nie z prawa własności?
Generalnie grunt jest wspólny. Natomiast wszystkie budynki są podzielone. W dwóch mamy udziały a w dwóch nie... nie mam pojęcia czemu tak to wygląda.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Wycena wartości auta po kolizji.
Cześć, mam pytanie ostatnio miałam stłuczkę nie z mojej winy - dostałam takiego maila od rzeczoznawcy, ale na infolinii nikt nie potrafi odpowiedzieć i mówią, że oddzwonią jednak nikt nie dzwoni. Czy dobrze rozumiem, że kalkulacja którą zrobili mimo, że jest niższa niż koszt naprawy przysługuje mi w 100% plus samochód zostaje u mnie? Czy mam to interpretować w inny sposób? "Informujemy, iż w powyższej sprawie sporządzona kalkulacja kosztó...
zniszczone rzeczy w wynajmowanym mieszkaniu
Witam, wynajmowałam mieszkanie i jak to jest, jak zniszczyły się rzeczy od normalnego użytkowania. Wynajmowałam ponad 5 lat i te rzeczy były stare zlat 80 i zużyły się. Czy muszę je odkupić? A poza tym kanapa była ze skai i popękała po roku użytkowania. Dwa, krzesła z lat 80 tych się połamały i wyrzuciłam oraz telewizor, kturego już dawno kupić nie można nawet używany też się zepsuł. Przez ponad 5 lat płaciłam za wynajem, odstępne dla właścicielk...
Zwolnienie lekarskie.
Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np. wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?...
czy są jakieś przepisy prawne regulujące wysokość żywopłotu na działce u sąsiada?
Witam , czy są jakieś przepisy prawne regulujące wysokość żywopłotu na działce u sąsiada . Żywopłot ten zasłania słońce przez co cały dzień w pokoju jest ciemno . Żywopłot ma ponad 5 m wysokości(łata ma 3 m) , znajduje się +/- 90 cm od granicy działki , i 3.90 m od ściany domu Prośba o skrócenie żywopłotu spełza na niczym więc proszę o poradę...

Wyszukiwarka