Odszkodowanie.

Sytuacja wygląda tak. Podwórko jest wspólne (nasze i jeszcze 3 właścicieli) a budynek(stodoła) należy tylko do tych 3 właścicieli, my nie mamy tam udziałów. Przyczepa, nasza, stała na wspólnym podwórku, zawaliła się na nią stodoła uszkadzając jej część (tą przy budynku) czy mogę się starać o odszkodowanie od pozostałych 3 właścicieli?
anonim cytuj
25-09-2023
Tak, za szkodę jest odpowiedzialny co do zasady właściciel nieruchomości.
Jak to najlepiej załatwić? Adwokat czy jakieś pismo?

Najpierw wezwanie do zapłaty na kwotę szkody. Polecam skorzystać z rzeczoznawcy, najlepiej zrzeszonego w PZMOT, aby wykonał ekspertyzę (koszt ok. 300-400 złotych, który również podlega zwrotowi w ramach naprawienia szkody).
Być może wspólnota ma OC albo zarządcę, wtedy odpowiedzialność zostanie przeniesiona. Jeżeli nie, to współwłaściciele są zobowiązani do zwrotu środków w ramach naprawienia szkody.

anonim cytuj
25-09-2023
Jeżeli nie zapłaca, wtedy można złożyć pozew do sądu o zapłatę. Tutaj już proponuję skorzystać z usług profesjonalisty. Taka podpowiedź, żeby zaproponować pełnomocnikowi reprezentowanie Pani jedynie za zasadzone koszty zastępstwa procesowego, które pełnomocnik skutecznie wyegzekwuje. Nie narazi to Pani na dodatkowe koszty.

anonim cytuj
25-09-2023
A na czyjej działce jest stodoła? Budynek jest związany z gruntem więc może jednak Pan również jest współwłaścicielem rzeczonej stodoły?
Nie. W dokumentach jest napisane, że grunt jest wspólny, ale w stodole udziały mają tamci właściciele a my nie.

A to ciekawa konstrukcja prawna. Jeszcze się nie spotkałem by ktoś był właścicielem gruntu a budynku ktoś inny. Może to jednak wynika z zasad użytkowania nieruchomości a nie z prawa własności?
Generalnie grunt jest wspólny. Natomiast wszystkie budynki są podzielone. W dwóch mamy udziały a w dwóch nie... nie mam pojęcia czemu tak to wygląda.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Problem z gwarancją.
Podpisałem umowę na montaż okien wraz z roletami oraz na wykonanie elewacji. Prace zostały wykonane. Po kilku miesiącach pojawił się problem z roletami, który zauważyłem. Jedna z rolet otwiera i zamyka się z problemami, ponieważ się haczy i rysuje. Skrzynka od rolety jest skrzywiona, zrobił się tzw. banan. Na kolejnych roletach też widoczny jest tzw. banan, jednak nie aż tak mocny. Zgłosiłem to do firmy od rolet, która stwierdziła, że to wina mo...
Na jakich podstawach mam prawo zabrać kaucję lokatorowi? Jeśli w ogóle.
Dzień dobry państwu. Mój problem polega głównie na mojej naiwności. Pierwszy raz wynająłem komuś mieszkanie i nie ogarnąłem podstaw. Umówiłem się z lokatorem, że pozwolę mu usunąć z mieszkania wersalkę i przenieść ją do piwnicy, jeżeli odpowiednio o nią zadba i zabezpieczy, żeby nic się jej nie przytrafiło. Umówiliśmy się słownie, że zwrócenie jej w nienagannym stanie jest warunkiem dla wykonania tego ruchu. Pięć miesięcy później przy odbiorze m...
Jak odzyskać swoje rzeczy od byłej dziewczyny?
Rozstałem się niedawno z dziewczyną ale u niej w mieszkaniu rodziców zostało dużo moich rzeczy. Mówiłem jej że chcę te rzeczy odebrać ale ona twierdzi że mi ich nie odda dlatego że ja jej te rzeczy dałem. Mam paragony dowody zakupu na każdą z tych rzeczy. Planuję dziś pojechać do niej i spróbować odzyskać te rzeczy. Co zrobić jeśli nie będzie chciała mi otworzyć drzwi? Czy mogę z tym iść na policję i zgłosić podejrzenie popełnienia przestępstwa z...
Wyłudzanie na Vinted co zrobic?
Sprzedałam na Vinted perfumy, osobiście przeze mnie kupione we Francji. Perfumy były zdekodowane (odklejona naklejka z kodem), o czym kupująca została dokładnie poinformowana. Dostała wszystkie zdjęcia, łącznie ze zdjęciami butelki itd. Dostała towar. Napisała do Vinted ze się nie zgadza. Vinted uznało jej rację. Nie mam paragonu (kupione były na użytek własny). Osoba dostała dokładnie te perfumy, po czym wysłała zdj ze ma swój oryginał, który ...

Wyszukiwarka