Kupiec ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?

Witam. 1,5 miesiąca temu sprzedałem samochód z 2007 roku. Auto w dniu sprzedania było sprawne. Kupujący dostał wszystkie faktury co i kiedy było robione przy aucie. W dniu wczorajszym kupujący napisał mi wiadomość "padł silnik w aucie". Kupiec ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?
anonim cytuj
27-10-2021
Kupiec ma prawo do reklamacji, a Ty musisz tą reklamację rozpatrzyć. Jak rozpatrzysz ją negatywnie (odrzucisz), to pozostanie mu droga sądowa. Kupiec musi wtedy udowodnić, że wada istniała w dniu zakupu, co w tym przypadku jest nie możliwe..

anonim cytuj
27-10-2021
W polskim prawie cywilnym, w przypadku umowy sprzedaży między dwoma konsumentami (czyli osób fizycznych nie działających w celach zawodowych lub gospodarczych), obowiązuje zasada "jaki widzisz, taki kupujesz" (art. 558 §1 Kodeksu cywilnego).

To oznacza, że sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za wady fizyczne (do których należy uszkodzenie silnika) towaru sprzedanego, chyba że wada została ukryta lub sprzedawca złożył oświadczenie (gwarancję) o jej braku.

Jeżeli w dniu sprzedaży samochód był sprawny i nie składaliście żadnych dodatkowych oświadczeń co do stanu samochodu, to zasadniczo nie powinniście ponosić odpowiedzialności za późniejsze uszkodzenia.

Jednakże, to nie zwalnia z obowiązku rozpatrzenia ewentualnej reklamacji. W przypadku odmowy, kupujący mógłby podjąć próbę dochodzenia swoich praw sądowo, ale wówczas ciężar dowodu, że wada istniała w dniu zakupu, spoczywa na nim.

Oczywiście powyższe jest ogólną interpretacją i rzeczywista sytuacja może się różnić w zależności od konkretnych okoliczności.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Naruszenie dóbr osobistych.
Założyłem sprawę jako prywatny oskarżyciel osobie która naruszyła moje dobra osobiste. Sprawa nie mogła się rozpocząć przez prawie rok ze względu na uniki oskarżonego (min. mataczenie z adresem swojego miejsca zamieszkania)...kiedy już doszło do pierwszej rozprawy pojednawczej oskarżony przyznał się do winy i zaproponował śmiesznie niską kwotę zadośćuczynienia. Nie zgodziłem się i sprawa weszła na wokandę. Trwało to następny prawie rok, ze wzgl...
Wypowiedzenie umowy o pracę na zwolnieniu chorobowym.
Dzień dobry, chciałabym zapytać o kwestię złożenia wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony, pow. 3 lat. na zwolnieniu lekarskim. Według typu wystawionego przez lekarza l4 mogę się poruszać, jednak sprawia to spore trudności dlatego zastanawiam się w jaki sposób mogłabym to zrobić, aby takie wypowiedzenie było w mocy a okres wypowiedzenia rozpoczął się od przyszłego miesiąca - października. Zdaję sobie sprawę z tego, że można to zrobić po...
Odszkodowanie
Na początku września w domu, w kuchni zaczął być lekko wyczuwalny zapach gazu. Instalacja gazowa jest nowa - założona ok 2 lata temu. Po kilku dniach, już trochę zdenerwowana, zadzwoniłam na pogotowie gazowe. Panowie przyjechali, sprawdzili instalację w domu i mówią, że wszystko jest ok. Jednak jak przyłożyli czujnik do ziemi to zaczęło pikać. I tak przystawiali, że doszli do tego, że gaz uchodzi z zewnątrz - tam gdzie na ścianie jest licznik i p...
Czy korzystniej jest odrzucić spadek?
Witam. Otóż mamy problem z mężem w takiej kwestii. Rodzice męża po rozwodzie, każde z nową rodziną, dziećmi. Umiera ojciec męża (2tyg temu). Brak testamentu, śmierć nagła, niespodziewana i zdecydowanie przedwcześnie (50lat). Spadek przypada drugiej żonie, prawdopodobnie 2 synom macochy* (14 i 2 lata), mojemu mężowi oraz jego biologicznej siostrze. *(młodszy syn na pewno jest synem teścia, starszy nosi jego nazwisko, ale nie wiemy czy jest syn...

Wyszukiwarka