Kupiec ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?

Witam. 1,5 miesiąca temu sprzedałem samochód z 2007 roku. Auto w dniu sprzedania było sprawne. Kupujący dostał wszystkie faktury co i kiedy było robione przy aucie. W dniu wczorajszym kupujący napisał mi wiadomość "padł silnik w aucie". Kupiec ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?
anonim cytuj
27-10-2021
Kupiec ma prawo do reklamacji, a Ty musisz tą reklamację rozpatrzyć. Jak rozpatrzysz ją negatywnie (odrzucisz), to pozostanie mu droga sądowa. Kupiec musi wtedy udowodnić, że wada istniała w dniu zakupu, co w tym przypadku jest nie możliwe..

anonim cytuj
27-10-2021
W polskim prawie cywilnym, w przypadku umowy sprzedaży między dwoma konsumentami (czyli osób fizycznych nie działających w celach zawodowych lub gospodarczych), obowiązuje zasada "jaki widzisz, taki kupujesz" (art. 558 §1 Kodeksu cywilnego).

To oznacza, że sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za wady fizyczne (do których należy uszkodzenie silnika) towaru sprzedanego, chyba że wada została ukryta lub sprzedawca złożył oświadczenie (gwarancję) o jej braku.

Jeżeli w dniu sprzedaży samochód był sprawny i nie składaliście żadnych dodatkowych oświadczeń co do stanu samochodu, to zasadniczo nie powinniście ponosić odpowiedzialności za późniejsze uszkodzenia.

Jednakże, to nie zwalnia z obowiązku rozpatrzenia ewentualnej reklamacji. W przypadku odmowy, kupujący mógłby podjąć próbę dochodzenia swoich praw sądowo, ale wówczas ciężar dowodu, że wada istniała w dniu zakupu, spoczywa na nim.

Oczywiście powyższe jest ogólną interpretacją i rzeczywista sytuacja może się różnić w zależności od konkretnych okoliczności.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Kiedy policja może mnie wylegitymować?
Dzień dobry. Dziś ok 2 nad ranem idąc po rynku w jednym z miast wojewódzkich znalazłem leżące luzem na ziemi przedmioty, portfel, kartę płatniczą oraz dowód osobisty. Przedmioty te podniosłem, a następnie niezwłocznie podszedłem do stojącego kilkanaście metrów dalej pojazdu policyjnego, w którym siedziało dwóch umundurowanych funkcjonariuszy. Zgłosiłem im znalezienie i oddanie tych przedmiotów, przy czym zaznaczyłem, że żadnych pieniędzy w tym ...
odrzucenie spadku w przypadku śmierci za granicą
Witam, będę musiała odrzucić spadek po mamie ktora umarła poza granicami Polski. Czy ktoś może mi doradzić od czego zacząć i czy faktycznie jest na to 6 tygodni a nie 6 miesięcy jak w Polskim prawie? Czy ktoś się orientuje Czy są jakieś wyjatki jezeli minął już ten czas ? ...
Pożyczka wzięta dla kogoś.
Mam taki problem ponieważ kilka miesięcy temu wziąłem pożyczke dla kolegi. Nie spisalismy żadnej umowy. Pożyczka w wysokości 1000 zł do spłaty 1900 w prowidencie. po pewnym czasie przestał się odzywać i mnie unikał. Dał mi tylko na 1 ratę i mam takie pytanie chce iść zgłosić to zajście na policję. Czy np. Takie smsy mogą w czymś pomóc : " JESTEŚ MOIM WAFLEM BO SPŁACIŁEŚ MI PROWIDENTA FAJO"... Lub " A TY JESTEŚ TAKI PUSTY ŻE ZA MNI...
jak zabezpieczyć siebie i dzieci podczas trwania rozwodu?
Co mogę zrobić, jak się obronić, jeśli mój mąż dowiedziawszy się o wniosku rozwodowym robi wszystko, żebym żyla bez pieniędzy albo i jeszcze niżej. Odciął nasze dzieci od zasilku, nie chce płacić alimentów oraz zadłuża się na coraz większe sumy.. jak wiadomo trwając w małżeństwie długi są wspólne a tym bardziej moje jeśli on przestanie płacić… Rozprawa rozwodowa za rok lub półtora. Do tego czasu to będzie już duża kwota, a ja chciałam zacząć sta...

Wyszukiwarka