Kupiec ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?

Witam. 1,5 miesiąca temu sprzedałem samochód z 2007 roku. Auto w dniu sprzedania było sprawne. Kupujący dostał wszystkie faktury co i kiedy było robione przy aucie. W dniu wczorajszym kupujący napisał mi wiadomość "padł silnik w aucie". Kupiec ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?
anonim cytuj
27-10-2021
Kupiec ma prawo do reklamacji, a Ty musisz tą reklamację rozpatrzyć. Jak rozpatrzysz ją negatywnie (odrzucisz), to pozostanie mu droga sądowa. Kupiec musi wtedy udowodnić, że wada istniała w dniu zakupu, co w tym przypadku jest nie możliwe..

anonim cytuj
27-10-2021
W polskim prawie cywilnym, w przypadku umowy sprzedaży między dwoma konsumentami (czyli osób fizycznych nie działających w celach zawodowych lub gospodarczych), obowiązuje zasada "jaki widzisz, taki kupujesz" (art. 558 §1 Kodeksu cywilnego).

To oznacza, że sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za wady fizyczne (do których należy uszkodzenie silnika) towaru sprzedanego, chyba że wada została ukryta lub sprzedawca złożył oświadczenie (gwarancję) o jej braku.

Jeżeli w dniu sprzedaży samochód był sprawny i nie składaliście żadnych dodatkowych oświadczeń co do stanu samochodu, to zasadniczo nie powinniście ponosić odpowiedzialności za późniejsze uszkodzenia.

Jednakże, to nie zwalnia z obowiązku rozpatrzenia ewentualnej reklamacji. W przypadku odmowy, kupujący mógłby podjąć próbę dochodzenia swoich praw sądowo, ale wówczas ciężar dowodu, że wada istniała w dniu zakupu, spoczywa na nim.

Oczywiście powyższe jest ogólną interpretacją i rzeczywista sytuacja może się różnić w zależności od konkretnych okoliczności.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia?
Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia? W umowie jest zapis, że każda ze stron może rozwiązać umowę, zachowując tygodniowy okres wypowiedzenia. Można to jakoś obejść i się zwolnić z dnia na dzień? Mam dość mobbingu, arogancji, chamstwa i osób, które są tam "za karę". W takiej atmosferze nie da się normalnie funkcjonować....
Oferta pracy znaleziona samodzielnie a PUP.
Witam, Chciałem zapytać czy jeżeli sam znalazłbym ofertę pracy, która początkowo mi się podoba ale po zaproponowaniu rozmowy stwierdzę, że nie chciałbym pracować z jakiś powodów (nie taka stawka, kiepski dojazd itp.) w danej firmie to czy taka firma może to zgłosić do Urzędu pracy? a jeżeli tak to czy w takiej sytuacji teoretycznie Urząd może mnie wyrejestrować? czy może wyrejestrować tylko kiedy dostanie się skierowanie od Urzędu Pracy a samodz...
Rozwód a długi.
Witam. Złożono pozew o rozwód bez orzekania o winie. Ponieważ mąż zaczął robić długi, żona nie wie jak dużo się tego uzbierało. W pozwie nie napisała bo nie wiedziała czy może aby ustanowić rozdzielność majątkową do czasu rozprawy. Czy można jeszcze zmienić pozew? Czy można wnieść o taką rozdzielność aby nie musiała płacić długów męża?...
Umowa dożywocia.
W czerwcu moi teściowie przepisali na mnie i na męża swój dom w ramach umowy dożywocia. Generalnie teraz to my powinniśmy być jego właścicielami. Dzisiaj w wyszukiwarce ksiąg wieczystych zobaczyłam że dalej oni widnieją jako właściciele a jedynie w którymś tam dziale jest tylko wpis że jest użytkowanie dożywotnie. O mnie i o mężu nie jest nigdzie napisane że jesteśmy teraz właścicielami domu. Czy to jest prawidłowo zapisane czy po prostu KW nie z...

Wyszukiwarka