Kupiec ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?

Witam. 1,5 miesiąca temu sprzedałem samochód z 2007 roku. Auto w dniu sprzedania było sprawne. Kupujący dostał wszystkie faktury co i kiedy było robione przy aucie. W dniu wczorajszym kupujący napisał mi wiadomość "padł silnik w aucie". Kupiec ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?
anonim cytuj
27-10-2021
Kupiec ma prawo do reklamacji, a Ty musisz tą reklamację rozpatrzyć. Jak rozpatrzysz ją negatywnie (odrzucisz), to pozostanie mu droga sądowa. Kupiec musi wtedy udowodnić, że wada istniała w dniu zakupu, co w tym przypadku jest nie możliwe..

anonim cytuj
27-10-2021
W polskim prawie cywilnym, w przypadku umowy sprzedaży między dwoma konsumentami (czyli osób fizycznych nie działających w celach zawodowych lub gospodarczych), obowiązuje zasada "jaki widzisz, taki kupujesz" (art. 558 §1 Kodeksu cywilnego).

To oznacza, że sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za wady fizyczne (do których należy uszkodzenie silnika) towaru sprzedanego, chyba że wada została ukryta lub sprzedawca złożył oświadczenie (gwarancję) o jej braku.

Jeżeli w dniu sprzedaży samochód był sprawny i nie składaliście żadnych dodatkowych oświadczeń co do stanu samochodu, to zasadniczo nie powinniście ponosić odpowiedzialności za późniejsze uszkodzenia.

Jednakże, to nie zwalnia z obowiązku rozpatrzenia ewentualnej reklamacji. W przypadku odmowy, kupujący mógłby podjąć próbę dochodzenia swoich praw sądowo, ale wówczas ciężar dowodu, że wada istniała w dniu zakupu, spoczywa na nim.

Oczywiście powyższe jest ogólną interpretacją i rzeczywista sytuacja może się różnić w zależności od konkretnych okoliczności.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Po Decyzji o zmianie imienia
Witam, posiadałem dwa imiona używałem tego drugiego i złożyłem wniosek do urzędu stanu cywilnego o zmianę na te drugie imię jako jedyne i otrzymałem już decyzję o zmianie imienia w profilu zaufanym zaktualizowały mi się dane i mam tylko drugie imię byłem także wyrobić sobie nowy dowód osobisty i co powinienem jeszcze zaaktualizować i ile mam na to czasu? Czy powinienem prawo jazdy? nabycie samochodu? ubezpieczenie OC samochodu? czy jakieś dane zm...
Komornik za alimenty
Mam komornika na alimenty. Jednak mam problem ze znalezieniem pracy. Mam dług na koncie jednak czy komornik może zająć każdy grosz który otrzymam od kogoś przelewem? Miałem 20zł które wpłaciłem i nikt go nie zajął, mogłem je wypłacić. Jednak gdy dostałem przelew od znajomego na kwotę 0,01zł zostało od razu zabrane. Czy tak będzie z każdym przelewem od znajomego? Kolega wisi mi 10zł jednak nie ma go w województwie chciał mi przelać te pieni...
Czy można komuś oddać swoją część działki bez udziału wszystkich współwłaścicieli?
Znajoma ma działkę która ma chyba 5 współwłaścicieli. Czy może komuś oddać swoją część bez udziału wszystkich współwłaścicieli? Czy może oddać jednemu z współwłaścicieli ale bez jego obecności u notariusza?...
Zmiana nazwiska/numeru PESEL.
Witam, chciałbym zapytać czy przy zmianie nazwiska oraz dodaniu drugiego imienia powstaje nowy akt urodzenia? Jeśli tak to czy na jego podstawie mogę wnioskować o nadanie nowego numeru PESEL? Bardzo zależy mi na nowym numerze PESEL, jeśli nie jest możliwa taka zmiana to czy wystarczającym powodem do zmiany numeru PESEL będzie bezprawne posługiwanie się nim (moim numerem PESEL) przez osoby trzecie?...

Wyszukiwarka