Kupiec ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?

Witam. 1,5 miesiąca temu sprzedałem samochód z 2007 roku. Auto w dniu sprzedania było sprawne. Kupujący dostał wszystkie faktury co i kiedy było robione przy aucie. W dniu wczorajszym kupujący napisał mi wiadomość "padł silnik w aucie". Kupiec ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?
anonim cytuj
27-10-2021
Kupiec ma prawo do reklamacji, a Ty musisz tą reklamację rozpatrzyć. Jak rozpatrzysz ją negatywnie (odrzucisz), to pozostanie mu droga sądowa. Kupiec musi wtedy udowodnić, że wada istniała w dniu zakupu, co w tym przypadku jest nie możliwe..

anonim cytuj
27-10-2021
W polskim prawie cywilnym, w przypadku umowy sprzedaży między dwoma konsumentami (czyli osób fizycznych nie działających w celach zawodowych lub gospodarczych), obowiązuje zasada "jaki widzisz, taki kupujesz" (art. 558 §1 Kodeksu cywilnego).

To oznacza, że sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za wady fizyczne (do których należy uszkodzenie silnika) towaru sprzedanego, chyba że wada została ukryta lub sprzedawca złożył oświadczenie (gwarancję) o jej braku.

Jeżeli w dniu sprzedaży samochód był sprawny i nie składaliście żadnych dodatkowych oświadczeń co do stanu samochodu, to zasadniczo nie powinniście ponosić odpowiedzialności za późniejsze uszkodzenia.

Jednakże, to nie zwalnia z obowiązku rozpatrzenia ewentualnej reklamacji. W przypadku odmowy, kupujący mógłby podjąć próbę dochodzenia swoich praw sądowo, ale wówczas ciężar dowodu, że wada istniała w dniu zakupu, spoczywa na nim.

Oczywiście powyższe jest ogólną interpretacją i rzeczywista sytuacja może się różnić w zależności od konkretnych okoliczności.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

odmowa rety chrobowej z tytulu niezdolnosci do pracy
Mieszkam od01/09/ 2014 roku w Belgii i tam praowalam w pelnym etacie do 20/12/2019 . Wtedy zachrowalam, do pracy wrucilam ale juz pracowalam w wmiarze 1/2 etatu ,poniwarz brakowalo mi sil. Stracilam w pracy przytomnosc i od 04/10/2022 zaprzestalam prace. Bylam w belii u lekarza pracy ktody orzekl definitywny zakaz wykonywania pracy. Lekarz z mojego ubespieczenia terz sie z tym zgadza.I tu powstaje pytanie, co mam zrobic w sytuacji gdy lekarz orze...
Nabycie spadku.
Za 3 tygodnie ma odbyć się sprawa o nabycie spadku po wielu zmarłych. Niestety wczoraj zmarł jeden z uczestników postępowania. Z racji tego że był kawalerem i jego rodzice już nie żyją dziedziczy po nim rodzeństwo, które też jest w gronie uczestników postępowania spadkowego. W związku z tym ich udział w prawie do spadku zwiększy się o część po swoim bracie. Czy jako wnioskodawca muszę przed rozprawą poinformować sąd o zaistniałej sytuacji i np. ...
Czy weekendy wliczają się do l4
Witam, miałem 2 i pół tygodnia ciągłego l4 i wyczytałem, że weekendy również powinny być płacone, czy jest to prawda?...
Czy najemca powinien płacić podatek od nieruchomości?
Witam, prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą, wynajmuję lokal od kilku lat, współpraca z właścicielem lokalu układa się w porządku, wszystkie opłaty realizuje terminowo. Kilka dni temu zadzwonił do mnie właściciel lokalu z informacją, że jest niezapłacony podatek od nieruchomości (od kilku lat), nazbierało się tego ok 15 tys., i że ja mam zapłacić i że jest to normalna praktyka. Z tym że to nie jest mój lokal, czy to jest zgodne z prawem...

Wyszukiwarka