Kupiec ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?

Witam. 1,5 miesiąca temu sprzedałem samochód z 2007 roku. Auto w dniu sprzedania było sprawne. Kupujący dostał wszystkie faktury co i kiedy było robione przy aucie. W dniu wczorajszym kupujący napisał mi wiadomość "padł silnik w aucie". Kupiec ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?
anonim cytuj
27-10-2021
Kupiec ma prawo do reklamacji, a Ty musisz tą reklamację rozpatrzyć. Jak rozpatrzysz ją negatywnie (odrzucisz), to pozostanie mu droga sądowa. Kupiec musi wtedy udowodnić, że wada istniała w dniu zakupu, co w tym przypadku jest nie możliwe..

anonim cytuj
27-10-2021
W polskim prawie cywilnym, w przypadku umowy sprzedaży między dwoma konsumentami (czyli osób fizycznych nie działających w celach zawodowych lub gospodarczych), obowiązuje zasada "jaki widzisz, taki kupujesz" (art. 558 §1 Kodeksu cywilnego).

To oznacza, że sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za wady fizyczne (do których należy uszkodzenie silnika) towaru sprzedanego, chyba że wada została ukryta lub sprzedawca złożył oświadczenie (gwarancję) o jej braku.

Jeżeli w dniu sprzedaży samochód był sprawny i nie składaliście żadnych dodatkowych oświadczeń co do stanu samochodu, to zasadniczo nie powinniście ponosić odpowiedzialności za późniejsze uszkodzenia.

Jednakże, to nie zwalnia z obowiązku rozpatrzenia ewentualnej reklamacji. W przypadku odmowy, kupujący mógłby podjąć próbę dochodzenia swoich praw sądowo, ale wówczas ciężar dowodu, że wada istniała w dniu zakupu, spoczywa na nim.

Oczywiście powyższe jest ogólną interpretacją i rzeczywista sytuacja może się różnić w zależności od konkretnych okoliczności.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Jak przejść na emeryturę?
Witam Mam takie pytanko i proszę o poważne potraktowanie, pytam jak to wygląda od strony pracownika. 1. W 4 kwartale roku pracownik uzyskuje prawo do emerytury, jak wygląda ten proces bo pracodawca nalega by rozwiązać umowę o prace z 3 miesięcznym wypowiedzeniem i za porozumieniem stron, księgowy trochę nie jasno odpowiada. 2. Pracownik jak napisze "wypowiedzenie" za porozumieniem stron z powodu odejścia na emeryturę, nie zostanie po...
Czy można przerwac L4?
Dzień dobry. Mam takie pytanie. Siostra przebywa tydzień na L4, ponieważ jej syn zachorował. Zwolnienie ma do jutra włącznie. Dziecko już jest zdrowe. I tu pytanie - czy może iść jutro do przedszkola, czy jednak nie bo nadal obowiązuje L4, czy może siostra powinna je przerwać (nie wiem czy coś takiego jest) Jak to wygląda prawnie, żeby nie bylo problemów? Dziękuję i pozdrawiam...
Odrzucenie spadku po terminie.
Mam brata niepełnosprawnego chorego na autyzm nasi rodzice nie są razem od wielu lat i ojciec jest pozbawiony władzy rodzicielskiej . Nigdy nie płacił alimentów wypłacał mamie fundusz. Ostatnio dowiedziałam się że moja „babcia” której nie znam od strony ojca zmarła 2 lata temu a ojciec zrzekł się spadku i mama dostała pismo że brat ma spłacić dług za mieszkanie komunalne w którym mieszkała właśnie ta „babcia” . Ja mogę się zrzec spadku bo dopiero...
Testament, zmiana nazwiska
Witam, proszę o pomoc, babcia sporządziła testament, w którym widnieje ja z nazwiskiem przed rozwodem. Jest szansa na zmianę tego nazwiska w testamencie na moje panieńskie? ...

Wyszukiwarka