Kupiec ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?

Witam. 1,5 miesiąca temu sprzedałem samochód z 2007 roku. Auto w dniu sprzedania było sprawne. Kupujący dostał wszystkie faktury co i kiedy było robione przy aucie. W dniu wczorajszym kupujący napisał mi wiadomość "padł silnik w aucie". Kupiec ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?
anonim cytuj
27-10-2021
Kupiec ma prawo do reklamacji, a Ty musisz tą reklamację rozpatrzyć. Jak rozpatrzysz ją negatywnie (odrzucisz), to pozostanie mu droga sądowa. Kupiec musi wtedy udowodnić, że wada istniała w dniu zakupu, co w tym przypadku jest nie możliwe..

anonim cytuj
27-10-2021
W polskim prawie cywilnym, w przypadku umowy sprzedaży między dwoma konsumentami (czyli osób fizycznych nie działających w celach zawodowych lub gospodarczych), obowiązuje zasada "jaki widzisz, taki kupujesz" (art. 558 §1 Kodeksu cywilnego).

To oznacza, że sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za wady fizyczne (do których należy uszkodzenie silnika) towaru sprzedanego, chyba że wada została ukryta lub sprzedawca złożył oświadczenie (gwarancję) o jej braku.

Jeżeli w dniu sprzedaży samochód był sprawny i nie składaliście żadnych dodatkowych oświadczeń co do stanu samochodu, to zasadniczo nie powinniście ponosić odpowiedzialności za późniejsze uszkodzenia.

Jednakże, to nie zwalnia z obowiązku rozpatrzenia ewentualnej reklamacji. W przypadku odmowy, kupujący mógłby podjąć próbę dochodzenia swoich praw sądowo, ale wówczas ciężar dowodu, że wada istniała w dniu zakupu, spoczywa na nim.

Oczywiście powyższe jest ogólną interpretacją i rzeczywista sytuacja może się różnić w zależności od konkretnych okoliczności.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Duplikat świadectwa po likwidacji szkoły.
Witam, Potrzebuję odpisu mojego świadectwa ukończenia egzaminu dojrzałości i świadectwa z ostatniej klasy szkoły średniej. Problem polega na tym, że szkoła do której uczęszczałem już nie istnieje. Gdzie mogę starać się o takie odpisy ? Pozdrawiam...
Rozwiązanie umowy.
Mąż pracuje na podstawie umowy o pracę jako kierowca. Źle się poczuł, wysoka temperatura, zawroty głowy pojechał do szpitala. Tam wystawiono mu zwolnienie lekarskie. Ponad godzinę przed rozpoczęciem pracy poinformował pracodawcę o zwolnieniu lekarskim. Dziś jadąc na miejsce pracy okazało się, że na jego miejsce został podstawiony inny kierowca. Mąż wykonał telefon do pracodawcy, ten nie odbierał. Odebrała żona pracodawcy i poinformowała męża o ty...
Testament, zmiana nazwiska
Witam, proszę o pomoc, babcia sporządziła testament, w którym widnieje ja z nazwiskiem przed rozwodem. Jest szansa na zmianę tego nazwiska w testamencie na moje panieńskie? ...
mam umowę o pracę,czy mogę sobie jeszcze dorobić?
Witam. Jestem osobą prywatną. Jestem zatrudniony w firmie normalnie na umowę o pracę. Mam dodatkową zdolność/umiejętność, którą mogę wykorzystać by sobie "dorobić". Chciałbym się ogłosić na portalach społecznościowych, ale pytanie. Co muszę spełnić/zrobić żeby było to 100% legalne? Słyszałem o czymś takim jak działalność nierejestrowana. Czy mogę mieć problemy jeśli ktoś zgłosi do skarbówki, że deklaruje się na jakąś usługę nie mając...

Wyszukiwarka