Zwrot kaucji za niewynajmowane mieszkanie.

Miałam wynająć mieszkanie, właściciel prosił o wpłacenie kaucji, ponieważ powiedziałam że chcę to mieszkanie wynająć. Kaucja miała wynosić 2500 zł, ale wpłaciłam 1800 zł z powodów prywatnych przelewem a w tytule było napisane kaucja. Wysłałam mu przez messenger swoje dane, bo miał sporządzić umowę, ale finalnie jej nie podpisałam ani nie widziałam na oczy. Z powodu spraw prywatnych postanowiłam jednak nie wynajmować tego mieszkania o czym powiadomiłam właściciela i zażądałam zwrotu tej kaucji skoro nie doszło do wynajmu mieszkania i podpisania umowy. Byłam tylko na obejrzeniu i rozmowie. Po powiadomieniu właściciela o rezygnacji stwierdził, że poniósł koszta większe niż to 1800 zł, bo zatrudnił pracowników, którzy malowali pomieszczenia i nie może mi zwrócić tej kaucji, bo nie została nawet wpłacona w całości. Poinformował mnie również, że on ma dużo załatwiania teraz, bo pozmieniał liczniki na mnie, a na rozmowie powiedział, że liczników nie będzie zmieniać tylko co miesiąc bym musiała robić zdjęcia stanu liczników i wysyłać mu wraz z pieniędzmi na konto.. Stwierdził, że ma teraz dwa dni załatwiania i że stracił przeze mnie innego najemcę. W wiadomościach z tym Panem jest napisane, że prosi o wpłatę KAUCJI nie żadnej zaliczki czy zadatku.
anonim cytuj
12-02-2023
Kaucja jest zabezpieczeniem w razie ewentualnych uszkodzeń itp.
Nie ma podstaw aby ją zatrzymał, gdy nawet nie było rozpoczęcia najmu.
Tym bardziej, że takie prace są standardowymi działaniami. W momencie odstąpienia od umowy to co? Wydałby część albo stwierdził, że dojechał do Pani i paliwo go drogo wyszło?
Nie ma żadnych podstaw do zatrzymania kaucji.

anonim cytuj
12-02-2023
Właśnie właściciel twierdzi, że muszę ponieść konsekwencje tego, że miałam wynająć a nie wynajęłam. Wpłaciłam 1800 zł pierwszą część KAUCJI tak jak mam z nim w wiadomościach, a reszty nie dopłaciłam, bo niestety z przyczyn prywatnych postanowiłam zrezygnować. On twierdzi, że wydał więcej niż to 1800 zł na pracowników, pozmieniał liczniki niby na mnie co miał nie zmieniać, i że ma teraz dwa dni zachodu przeze mnie po urzędach wszystko odwoływać.

anonim cytuj
12-02-2023
Również stwierdził, że kolory ścian są pode mnie i przez to traci najemca, bo on takich kolorów nie chce tylko własną aranżacje.

anonim cytuj
12-02-2023
To są argumenty bezsensowne, nie można dać się zastraszyć. Najlepiej podać właścicielowi na czym polega kaucja, w jakim przypadku ją można zatrzymać i zachwiać zrzuty ekranu jako dowody, że nie było mowy o zaliczce.
Poinformować że ma się jego dane, zna się swoje prawa i jeśli nie zwróci kaucji to sprawa wkroczy na drogę sądową.
Tak już całkiem prywatnie to pewnie nawet w mieszkaniu nie było nic zrobione.

anonim cytuj
12-02-2023
Mało tego właściciel twierdzi, że musi teraz wszystko odwoływać, ale umowa miała być najmu okazjonalnego podpisana u notariusza, a do tego nie doszło.
To jest wiadomość od niego :
"Jak ogarnięcie tego notariusza, umowę(z wplata czynszu żeby się zaksięgowała do pierwszego) i ubezpieczenie to tak, bo muszę mieć komplet dokumentów do końca miesiąca żebym mógł też zgłosić najem"

anonim cytuj
12-02-2023
Przesada

anonim cytuj
12-02-2023
To właśnie mnie zastanawia skoro nie miał kompletu dokumentów, brak umowy, brak reszty zaliczki to jak on mógł mnie zgłosić i niby zmienić na mnie liczniki.

anonim cytuj
12-02-2023
Powiem tak to już plaga, podejrzewam oszustwo bo znam taka sama historie ale sprzed 5 mc.

anonim cytuj
12-02-2023

Sugerowane Tematy

Brak wypłaty od 2 miesięcy.
Witam. Pracowałem jako kierowca ciężarówki, mój pracodawca wpadł w problemy finansowe, z tego co mówi to urząd skarbowy zablokował mu konto firmowe. Pracodawca ogłosił nam że będzie ogłaszać upadłość, ale nie chciał nas zwolnić ze swojej winy tylko przymusił pracowników do rozwiązania umowy za porozumieniem stron (każdy chciał iść gdzie indziej do pracy żeby zarabiać, niż być fikcyjne zatrudnionym w firmie która nie wypłaci wynagrodzenia) W chw...
Dofinansowanie na działalność z PUP a negatywna historia kredytowa.
Dzień dobry, Czy podczas starania się o dofinansowanie pierwszej działalności gospodarczej może mieć wpływ negatywna historia kredytowa? (Mam na myśli brak długów, ale długi które istniały w przeszłości) czy to powód do eliminacji takiego wniosku?...
Czy pracodawca ma prawo ujawnić chorobę pracownika?
Po kilkunastu latach pracy w charakterze kierownika zakładu, trafiłem do firmy dla której wyzysk i "zajeżdżanie" pracowników to norma. Po roku pracy znalazłem się na L4 - od psychiatry - wypalenie zawodowe. Dziś dowiedziałem się, że szef w/w firmy na spotkaniach przekazał pracownikom od jakiego lekarza mam zwolnienie. Już chyba nie ma osoby, która nie wie. Czy takie zachowanie nie jest poważnym naruszeniem moich praw? Pomimo, że nie pla...
spłata zobowiązań u komornika
Witam mam pytanie w stczniu dostalem wezwanie przed sadowe o splate zadluzenia w lutym musialem wyjechac do pracy do niemiec by spłacić dlugi ale niestety do mojej firmy komornik wyslal pismo ze zabiera mi przychody w wysokosci 50% dodatkowo zostawil na koncie tylko kwote wolną w wysokosci 1950 zl chcialem spłacac zadłużenie ale teraz bende musial zrezygnowac z pracy bo nawet nie wystarczy mi na oplate zakwaterowania i przewozu do pracy z tego co...

Wyszukiwarka