Zwrot kaucji za niewynajmowane mieszkanie.

Miałam wynająć mieszkanie, właściciel prosił o wpłacenie kaucji, ponieważ powiedziałam że chcę to mieszkanie wynająć. Kaucja miała wynosić 2500 zł, ale wpłaciłam 1800 zł z powodów prywatnych przelewem a w tytule było napisane kaucja. Wysłałam mu przez messenger swoje dane, bo miał sporządzić umowę, ale finalnie jej nie podpisałam ani nie widziałam na oczy. Z powodu spraw prywatnych postanowiłam jednak nie wynajmować tego mieszkania o czym powiadomiłam właściciela i zażądałam zwrotu tej kaucji skoro nie doszło do wynajmu mieszkania i podpisania umowy. Byłam tylko na obejrzeniu i rozmowie. Po powiadomieniu właściciela o rezygnacji stwierdził, że poniósł koszta większe niż to 1800 zł, bo zatrudnił pracowników, którzy malowali pomieszczenia i nie może mi zwrócić tej kaucji, bo nie została nawet wpłacona w całości. Poinformował mnie również, że on ma dużo załatwiania teraz, bo pozmieniał liczniki na mnie, a na rozmowie powiedział, że liczników nie będzie zmieniać tylko co miesiąc bym musiała robić zdjęcia stanu liczników i wysyłać mu wraz z pieniędzmi na konto.. Stwierdził, że ma teraz dwa dni załatwiania i że stracił przeze mnie innego najemcę. W wiadomościach z tym Panem jest napisane, że prosi o wpłatę KAUCJI nie żadnej zaliczki czy zadatku.
anonim cytuj
12-02-2023
Kaucja jest zabezpieczeniem w razie ewentualnych uszkodzeń itp.
Nie ma podstaw aby ją zatrzymał, gdy nawet nie było rozpoczęcia najmu.
Tym bardziej, że takie prace są standardowymi działaniami. W momencie odstąpienia od umowy to co? Wydałby część albo stwierdził, że dojechał do Pani i paliwo go drogo wyszło?
Nie ma żadnych podstaw do zatrzymania kaucji.

anonim cytuj
12-02-2023
Właśnie właściciel twierdzi, że muszę ponieść konsekwencje tego, że miałam wynająć a nie wynajęłam. Wpłaciłam 1800 zł pierwszą część KAUCJI tak jak mam z nim w wiadomościach, a reszty nie dopłaciłam, bo niestety z przyczyn prywatnych postanowiłam zrezygnować. On twierdzi, że wydał więcej niż to 1800 zł na pracowników, pozmieniał liczniki niby na mnie co miał nie zmieniać, i że ma teraz dwa dni zachodu przeze mnie po urzędach wszystko odwoływać.

anonim cytuj
12-02-2023
Również stwierdził, że kolory ścian są pode mnie i przez to traci najemca, bo on takich kolorów nie chce tylko własną aranżacje.

anonim cytuj
12-02-2023
To są argumenty bezsensowne, nie można dać się zastraszyć. Najlepiej podać właścicielowi na czym polega kaucja, w jakim przypadku ją można zatrzymać i zachwiać zrzuty ekranu jako dowody, że nie było mowy o zaliczce.
Poinformować że ma się jego dane, zna się swoje prawa i jeśli nie zwróci kaucji to sprawa wkroczy na drogę sądową.
Tak już całkiem prywatnie to pewnie nawet w mieszkaniu nie było nic zrobione.

anonim cytuj
12-02-2023
Mało tego właściciel twierdzi, że musi teraz wszystko odwoływać, ale umowa miała być najmu okazjonalnego podpisana u notariusza, a do tego nie doszło.
To jest wiadomość od niego :
"Jak ogarnięcie tego notariusza, umowę(z wplata czynszu żeby się zaksięgowała do pierwszego) i ubezpieczenie to tak, bo muszę mieć komplet dokumentów do końca miesiąca żebym mógł też zgłosić najem"

anonim cytuj
12-02-2023
Przesada

anonim cytuj
12-02-2023
To właśnie mnie zastanawia skoro nie miał kompletu dokumentów, brak umowy, brak reszty zaliczki to jak on mógł mnie zgłosić i niby zmienić na mnie liczniki.

anonim cytuj
12-02-2023
Powiem tak to już plaga, podejrzewam oszustwo bo znam taka sama historie ale sprzed 5 mc.

anonim cytuj
12-02-2023

Sugerowane Tematy

Przeniesienie własności nieruchomości.
Moja mama dostała w testamencie mieszkanie po rodzicach. Teraz chce przepisać na mnie. Mieszkam tam już 28 lat. Jakie są koszta takiego przepisania? Co dokładnie będzie potrzebne i czy w takim wypadku ktoś może się o coś ubiegać....
Czy będąc na zwolnieniu chorobowym od psychiatry ''chodzącym'' można osobiście złożyć wypowiedzenie z pracy czy jest to zabronione?
Witam do 31 stycznia mam zwolnienie chodzące od pychiatry z powodu mobbingu w pracy. chce zlozyc wypowiedzenie, rozwiazac umowe z ta firmą. Kiedy mam to zrobić i w jaki sposób? Czy moge to zrobić osobiscie? czy zus podwazy wtedy zwolnienie? proszę o szybką odpowiedź....
Spłata długu po zmarłym.
Witam mam pytanko jak to jest, moja mama zmarła, a wiem że ma kredyty nieubezpieczone, spłacała regularnie ale zostaje do spłaty jeszcze 20 tys. zł. Rata wynosi 850 zł, mnie nie stać żeby spłacać bo mam swoje kredyty, sama wychowuje córkę i nie jest mi za łatwo. Czy wystarczy jeśli pójdę do notariusza i zrzeknę się wszystkiego czy będą mnie ścigać? Czy mam iść do banku i doręczyć akt zgonu czy nie?...
Jak sprzedać mieszkanie bez pośredników?
Dzień dobry. Zamierzam sprzedać mieszkanie. Zainteresowanie wyraziły osoby, które przy jego zakupie będą posiłkować się kredytem - powiedzieli mi, że muszą "dobrać trochę kredytu" bo nie mają tyle własnych środków. Wolałabym sprzedać mieszkanie gotówkowcom. Teraz zastanawiam się, jak to zrobić bezpiecznie dla siebie. Oni chcą podpisać umowę przedwstępną u notariusza. Co powinno się w niej znaleźć? Zależy mi na w miarę szybkiej sprzedaży...

Wyszukiwarka