Jakie mam prawo, gdyż pracuje ogólnie od poniedziałku do piątku. Nagle w sytuacji musze przyjść w sobotę i w niedzielę do pracy ale za te dni mi nie zapłacą. Czy też z automatu należą mi się za te dni dwa dni wolne?? Też forma pracy na orzeczeniu niepełnosprawności.
Zgodnie z art. 15 ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych:
Osoba niepełnosprawna nie może być zatrudniana w porze nocnej ani w godzinach nadliczbowych.
Dla osoby niepełnosprawnej z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności, czas pracy nie może przekraczać 7 godzin na dobę i 35 godzin tygodniowo.
Oznacza to, że pracodawca nie ma prawa wymagać od Ciebie pracy w weekendy, jeżeli w ten sposób przekroczysz dopuszczalny tygodniowy czas pracy. Jeżeli jednak doszło do takiej sytuacji, powinieneś mieć prawo do dodatkowych dni wolnych w zamian za przepracowane dni weekendowe, chyba że istnieją inne umowy lub regulacje wewnętrzne zakładu pracy.
Także co mogę, a czego nie mogę? Nie ma zgody, a praca na produkcji, a stopień umiarkowany.
Nie możesz pracować ponad normatywny czas pracy określony dla osoby z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności, czyli nie więcej niż 7 godzin dziennie i 35 godzin tygodniowo. Brak zgody lmp na pracę w normach ogólnych dodatkowo potwierdza, że Twoje prawa były naruszane.
Dalej, art. 281 Kodeksu pracy stanowi, że naruszenie przepisów prawa pracy przez pracodawcę może skutkować karą finansową. Możesz odmówić wykonania pracy w weekendy, jeżeli przekroczy to Twój dopuszczalny czas pracy.
Pracownik może też odmówić pracy nadliczbowej wtedy gdy ta praca mogła by zagrażać jego zdrowiu art. 210 k.p. ,a w tym wypadku tak by mogło być
To prawda, pracownik ma prawo odmówić wykonania pracy, jeśli może ona zagrozić jego zdrowiu. Jeśli pracodawca nałożyłby karę za odmowę pracy w weekendy, masz prawo do złożenia sprzeciwu w terminie 7 dni. Jeżeli sprzeciw nie przyniesie skutku, możesz zgłosić się do Państwowej Inspekcji Pracy, która może interweniować w Twoim imieniu.
Podsumowując, Twoje prawa jako osoby niepełnosprawnej zostały naruszone, jeżeli pracodawca wymagał od Ciebie pracy w weekendy, przekraczając tym samym dozwolony czas pracy. W takiej sytuacji masz prawo do odmowy oraz do dochodzenia swoich praw.