Spadkobiercy ustawowi, odrzucenie spadku.

Witam.
Chciałem zapytać o odrzucenie spadku przez 1 czy 2 osoby.
Sytuacja wygląda tak, że po zmarłym mężu ustawowo dziedziczy żona, matka i ojciec. Dziedziczą procentowo 50% żona, 25% matka i 25% ojciec. Co w przypadku gdy żona czy ojciec odrzuca spadek? Albo oboje naraz? Wtedy ich część przechodzi na pozostałych na zasadzie przyrostu czy są powoływani następni spadkobiercy? Jeżeli na zasadzie przyrostu to czy oni mogą tego przyrostu nie przyjmować i pozostać tylko przy swojej części?
Z góry dziękuję za pomoc.
anonim cytuj
14-08-2023
Przyrost ma miejsce wyłącznie przy dziedziczeniu na podstawie testamentu gdy jeden z powołanych spadkobierców nie chce lub nie może dziedziczyć. W przypadku odrzucenia spadku w miejsce odrzucającego wchodzą dalsi spadkobiercy.

anonim cytuj
14-08-2023
Przyrost ma miejsce wyłącznie przy dziedziczeniu na podstawie testamentu gdy jeden z powołanych spadkobierców nie chce lub nie może dziedziczyć. W przypadku odrzucenia spadku w miejsce odrzucającego wchodzą dalsi spadkobiercy.

Czyli po rodzicach dziedziczą ich pozostałe dzieci a po nich ich dzieci i na tym się koczńy? A co w przypadku zony, kto jest po niej w dalszej kolejności jeżeli nie ma dzieci? Jej rodzice, rodzeństwo?
Co jeszcze w przypadku jeżeli w spadku jest dom i tylko matka przyjmie swoje 25% a wszyscy pozostali odmówią? 75% przechodzi na gminę i co dalej? Jak to praktycznie wygląda, w sensie czy gmina będzie próbowała odsprzedać swoja część matce czy będzie chciała się jej stamtąd pozbyć?

anonim cytuj
14-08-2023
Jeśli żona odrzuci spadek to traktowana jest tak jakby nie dożyła otwarcia spadku i wtedy dziedziczyliby rodzice spadkodawcy po połowie, ale tak jak wyżej z opisu wynika ze ojciec chce odrzucić wiec w takim przypadku zostaje matka (50%) i rodzeństwo spadkodawcy jako następcy ojca (50%), lub ich dzieci jeśli rodzeństwo odrzuci.
Co do pytania co w sytuacji gdy cześć spadku przejmie gmina a cześć matka: tego nie wiadomo, nikt nie jest w stanie przewidzieć co będzie chciała zrobić gmina, czy będzie chciała odsprzedać swoją cześć czy odkupić pozostałą część.

anonim cytuj
14-08-2023
Sytuacja wygląda tak, że po zmarłym mężu ustawowo dziedziczy żona, matka i ojciec. Dziedziczą procentowo 50% żona, 25% matka i 25% ojciec. Co w przypadku gdy żona czy ojciec odrzuca spadek? Albo oboje naraz?

Jeżeli jeden z ustawowych spadkobierców odrzuci spadek, jego część przypada innym ustawowym spadkobiercom w proporcji wynikającej z ustawy. Oznacza to, że jeśli żona odrzuci spadek, matka i ojciec dziedziczą po połowie (czyli po 50%). Jeśli żona i ojciec odrzucą spadek, całość przechodzi na matkę.

Jeżeli wszyscy ustawowi spadkobiercy odrzucą spadek, przechodzi on na dalszych spadkobierców, zgodnie z hierarchią określoną w Kodeksie cywilnym. Po zmarłej żonie dziedziczą kolejno: jej dzieci, a jeżeli ich nie ma - jej rodzice, a następnie rodzeństwo.

Co jeszcze w przypadku jeżeli w spadku jest dom i tylko matka przyjmie swoje 25% a wszyscy pozostali odmówią? 75% przechodzi na gminę i co dalej?

Jeśli pozostali spadkobiercy odrzucą spadek i nie będzie innych uprawnionych do dziedziczenia, to część spadku przypada Skarbowi Państwa. Gmina ma prawo do podjęcia działań zmierzających do zbycia nieruchomości, może próbować odkupić pozostałą część od matki lub zaoferować jej sprzedaż swojego udziału. Jednak dokładne działania zależą od decyzji gminy i jej polityki wobec nieruchomości.

Podsumowując:

Jeśli żona odrzuci spadek, matka i ojciec dziedziczą po połowie. Jeśli żona i ojciec odrzucą spadek, całość przypada matce.
Jeśli wszyscy spadkobiercy odrzucą spadek, kolejność dziedziczenia określa Kodeks cywilny.
W przypadku odrzucenia spadku przez większość spadkobierców, a w spadku jest nieruchomość, gmina może podjąć decyzję o zbyciu nieruchomości lub podjęciu innych działań w stosunku do niej.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Ustalenie kontaktów.
Dzień dobry. Napiszę w skrócie. Syn we wrześniu będzie miał 3 latka. Jego ojciec zostawił Nas gdy mały miał 1.5 roku. Od tamtej pory odwiedza syna 2 -3 razy w miesiącu na 2-3 godziny w weekendy. Odkąd ojciec synka ma nowa dziewczynę są między nami spiny. Piszę za niego wiadomości do mnie udając że to tatuś. Wywołuje kłótnie. Ostatnio powiedziałam że nie będę odpisywała na jego wiadomości. Do sedna. Czy Sad może wydać pozwolenie aby ojciec zabiera...
umowa zlecenie/wypowiedzenie
Na umówie zlecenie mam dwutygodniowy okres wypowiedzenia w umówie. 1.Czy liczy mi się on tak jak w przypadku umowy o prace, tzn musi zakończyć się w sobotę? 2. Jeśli jest inaczej to czy jeśli złoże wypowiedzenie w poniedziałek to kończy się ono dwa tygodnie później w poniedziałek? 3. Jeśli złoże wypowiedzenie w sobotę to równo dwa tygodnie później w sobotę się kończy? A co jeśli złoże w niedziele? Pracuje na recepcji w hotelu wiec obiekt czyn...
Czy to jest zgodne z prawem, aby pobierać składkę zdrowotną podwójnie z emerytury?
Rodzice pracowali w Holandii przez 15 lat i nabyli prawo do emerytury holenderskiej. W Polsce również ją pobierają, mama z KRUS i ZUS(pełna emerytura), tato tylko z ZUSu. Obecnie mieszkają tylko w Polsce, nie mają holenderskiego adresu. Emerytura holenderska wpływa im na polskie konto w banku PKO. Dzisiaj otrzymali pismo, że z wpływów z emerytury holenderskiej oprócz podatku dodatkowo będzie pobierana składka zdrowotna. Czy to jest zgodne z prawe...
Zwrot kaucji
Dzień dobry. Wynajmowałem mieszkanie ponad 4 lata. Pod koniec najmu poinformowałem właściciela o zużytym materacu (kupiony był najtańszy sprężynowy i po 5 latach użytkowania po prostu się zużył, był także pobrudzony od potu). W protokole oprócz materaca były wpisane pobudzone ściany (wynajmujący zrobił zdjęcia pobrudzonych ścian). Pobrudzenia lub wgniotki na tynku są punktowe i zajmują łącznie może 2-3 metry kwadratowe. Kupiłem do mieszkania now...

Wyszukiwarka