Waloryzacja kaucji.

Dzień dobry.
Jestem najemcą mieszkania na zasadach najmu okazjonalnego. Przy podpisaniu umowy wpłaciłem wynajmującemu kaucję w wysokości X która była kwotą umowną nie będącą wielokrotnością wysokości czynszu, natomiast jej wartość przewyższała kwotę jednomiesięcznego czynszu.
Pierwotnie umowa podpisana była na rok, po roku został sporządzony aneks do umowy przedłużający najem na kolejne 2 lata oraz podniesienie wysokości czynszu, po roku od podpisania aneksu nastąpiła zgodnie z umową waloryzacja czynszu o wskaźnik inflacyjny.
Pytanie: Czy przy umowie najmu okazjonalnego obowiązuje najemcę obowiązek waloryzacji kaucji? Oraz jeśli tak, to jak policzyć waloryzację w takim przebiegu zdarzeń?
anonim cytuj
22-11-2023
Tak, przy najmie okazjonalnym kaucja również jest waloryzowana.
Wzór:
Czynsz w dniu zwrotu kaucji X krotność czynszu przyjętej przy pobieraniu kaucji

anonim cytuj
22-11-2023
Jak się zapatrujesz na sytuację, gdzie w aneksie podwyższającym czynsz najmu, określona została ponownie wysokość kaucji na kolejny rok, choćby w tej samej wysokości. Czy zatem do waloryzacji przyjmujemy stosunek ceny najmu z pierwotnej umowy do zabezpieczenia czy z aneksu?

anonim cytuj
22-11-2023
Przy aneksie nie ma przeciwwskazań by najemca dopłacił kaucję. Jeżeli tylko strony się na to godzą. Ale moim zdaniem pierwotnie wpłacona część kaucji i tak podlega waloryzacji skoro w ramach tej samej umowy został podwyższony czynsz. Analogicznie "dopłacona" część kaucji także finalnie powinna być zwaloryzowana przy przyjęciu podstawy waloryzacji z czynszu wynikającego z aneksu.

anonim cytuj
22-11-2023
czyli wygląda na to, że każda zmiana powodująca zmianę ceny, np. podniesienie standardu lokalu, powinna być wprowadzana nową umowa, a nie aneksem, żeby nie powodować roszczeń najemcy z tytułu waloryzacji kaucji.

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

starszy syn odziedziczył mieszkanie po moich rodzicach testament notarialny
Witam, starszy syn odziedziczył mieszkanie po moich rodzicach testament notarialny bez wydziedziczenia mnie jako jedynego spadkobiorcy ustawowego. Rodzice zawsze chcieli żeby podzielić wnuków , niestety mlodszy jest niepełnoletni. Starszy syn stwierdził że nie sprzeda mieszkania i nie podzieli się " wywlekając" state rodzinne spory. Wiem że mam prawo do zachowku , gdy starszy syn się o tym dowiedział wściekł się że oczekuje sprzedaży mi...
Dowody do sprawy rozwodowej.
Czy w sądzie na sprawie rozwodowej można wykorzystać nagrania z dyktafonu i kamerki? Nagrania były zrobione bez wiedzy drugiej osoby. Czy sędzia weźmie pod uwagę te dowody? ...
Brak zgody ojca na badanie w poradni psychologiczno - pedagogicznej
Dzień dobry, ojciec dziecka odmówił podpisu na wniosku do poradni psychologiczno - pedagogicznej. Czy jest jakaś możliwość uzyskania zgody przez Sąd? Córka ma już jedno orzeczenie o KS że względu na swoje zaburzenie rozwojowe i potrzebujemy kontynuacji. Ojciec ma ograniczone prawa do współdecydowania o wynikach w nauce i leczeniu. Ewentualnie na czy jest jakiś wzór wniosku, na jakie artykuły się powołać. Bardzo proszę o pomoc....
Nie płace podatku od zarobionych pieniędzy
Mam pytanie. Jako 20-letnia osoba studiująca, dorabiam sobie, sprzedając ubrania, sprowadzając rzeczy zza granicy i sprzedając je już w Polsce, oprócz tego robię grafiki na zamówienie. Średni zysk miesięczny to około 10-15tys. Luty był dobrym miesiącem, bo sprzedawałam gadżety walentynkowe i zarobiłam ok. 28 tys. na czysto. I jest problem. Nie mam żadnej firmy, jestem zielona w temacie podatków, a znajomi powiedzieli ze w przypadku kontroli skarb...

Wyszukiwarka