Dzień dobry.
Jestem najemcą mieszkania na zasadach najmu okazjonalnego. Przy podpisaniu umowy wpłaciłem wynajmującemu kaucję w wysokości X która była kwotą umowną nie będącą wielokrotnością wysokości czynszu, natomiast jej wartość przewyższała kwotę jednomiesięcznego czynszu.
Pierwotnie umowa podpisana była na rok, po roku został sporządzony aneks do umowy przedłużający najem na kolejne 2 lata oraz podniesienie wysokości czynszu, po roku od podpisania aneksu nastąpiła zgodnie z umową waloryzacja czynszu o wskaźnik inflacyjny.
Pytanie: Czy przy umowie najmu okazjonalnego obowiązuje najemcę obowiązek waloryzacji kaucji? Oraz jeśli tak, to jak policzyć waloryzację w takim przebiegu zdarzeń?
Tak, przy najmie okazjonalnym kaucja również jest waloryzowana.
Wzór:
Czynsz w dniu zwrotu kaucji X krotność czynszu przyjętej przy pobieraniu kaucji
anonim cytuj
22-11-2023
Jak się zapatrujesz na sytuację, gdzie w aneksie podwyższającym czynsz najmu, określona została ponownie wysokość kaucji na kolejny rok, choćby w tej samej wysokości. Czy zatem do waloryzacji przyjmujemy stosunek ceny najmu z pierwotnej umowy do zabezpieczenia czy z aneksu?
anonim cytuj
22-11-2023
Przy aneksie nie ma przeciwwskazań by najemca dopłacił kaucję. Jeżeli tylko strony się na to godzą. Ale moim zdaniem pierwotnie wpłacona część kaucji i tak podlega waloryzacji skoro w ramach tej samej umowy został podwyższony czynsz. Analogicznie "dopłacona" część kaucji także finalnie powinna być zwaloryzowana przy przyjęciu podstawy waloryzacji z czynszu wynikającego z aneksu.
anonim cytuj
22-11-2023
czyli wygląda na to, że każda zmiana powodująca zmianę ceny, np. podniesienie standardu lokalu, powinna być wprowadzana nową umowa, a nie aneksem, żeby nie powodować roszczeń najemcy z tytułu waloryzacji kaucji.
Dzieci w wieku 13 i 15 lat nabywają w spadku razem z matką dom po swoim zmarłym ojcu. Czy matka może sprzedać dom bez zgody dzieci i zgody sądu? Czy musi matka czekać do uzyskania pełnoletności przez dzieci i za ich zgodą dopiero wówczas może sprzedać nieruchomość ?...
Witam. Jak wygląda sytuacja w przypadku rozstania. Kupiłam mieszkanie przed zawarciem związku małżeńskiego. Mieszkanie zakupione było w kredycie. Po ślubie mamy wspólnotę majątkowa, mieszkamy w mieszkaniu ok 7 lat, kredyty jest opłacany już z majątku wspólnego. Po 7 latach, przez kolejne 7 lat mieszkanie jest wynajmowane i z tego dochodu opłacany jest kredyt. Jak się uczciwie rozliczyć? Czy cały okres 14 lat kredytu należy zsumować i podzielić n...
W roku 2021 odbyła się sprawa o uznanie ojcostwa. Odbyły się badania dna. Przyszedł wynik wykluczający ojca. Wyrok prawomocny. Matka do dziś jest pewna, że wskazany facet jest ojcem, współżyła tylko z nim w trakcie 3 letniego związku. Tydzień temu ten wskazany ojciec na imprezie u znajomych przyznał się, że na badanie poszedł jego kolega z kolekcjonerskim dowodem osobistym na jego dane. Dodatkowo to co on mówi zostało nagrane telefonem. Czy matka...
Mam taki problem że nie mieszkałem trochę w Polsce i oczywiście wiedziałam że mam zadłużenie. Dzisiaj po latach chciałbym je spłacić ale mam taki problem. Zadłużenia są dwa na kwotę 2500 zł otrzymałem dwa pisma od komornika. Z tym że jedna pani komornik naliczyła 1600 zł odsetek a drugi pan komornik naliczył 3 500. Oba zadłużenia są z roku 2014. I i teraz mam pytanie bo wyglądam i coś nie tak. Jak są naliczone odsetki i kiedy istnieje możliwość w...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: