Dzień dobry.
Jestem najemcą mieszkania na zasadach najmu okazjonalnego. Przy podpisaniu umowy wpłaciłem wynajmującemu kaucję w wysokości X która była kwotą umowną nie będącą wielokrotnością wysokości czynszu, natomiast jej wartość przewyższała kwotę jednomiesięcznego czynszu.
Pierwotnie umowa podpisana była na rok, po roku został sporządzony aneks do umowy przedłużający najem na kolejne 2 lata oraz podniesienie wysokości czynszu, po roku od podpisania aneksu nastąpiła zgodnie z umową waloryzacja czynszu o wskaźnik inflacyjny.
Pytanie: Czy przy umowie najmu okazjonalnego obowiązuje najemcę obowiązek waloryzacji kaucji? Oraz jeśli tak, to jak policzyć waloryzację w takim przebiegu zdarzeń?
Tak, przy najmie okazjonalnym kaucja również jest waloryzowana.
Wzór:
Czynsz w dniu zwrotu kaucji X krotność czynszu przyjętej przy pobieraniu kaucji
anonim cytuj
22-11-2023
Jak się zapatrujesz na sytuację, gdzie w aneksie podwyższającym czynsz najmu, określona została ponownie wysokość kaucji na kolejny rok, choćby w tej samej wysokości. Czy zatem do waloryzacji przyjmujemy stosunek ceny najmu z pierwotnej umowy do zabezpieczenia czy z aneksu?
anonim cytuj
22-11-2023
Przy aneksie nie ma przeciwwskazań by najemca dopłacił kaucję. Jeżeli tylko strony się na to godzą. Ale moim zdaniem pierwotnie wpłacona część kaucji i tak podlega waloryzacji skoro w ramach tej samej umowy został podwyższony czynsz. Analogicznie "dopłacona" część kaucji także finalnie powinna być zwaloryzowana przy przyjęciu podstawy waloryzacji z czynszu wynikającego z aneksu.
anonim cytuj
22-11-2023
czyli wygląda na to, że każda zmiana powodująca zmianę ceny, np. podniesienie standardu lokalu, powinna być wprowadzana nową umowa, a nie aneksem, żeby nie powodować roszczeń najemcy z tytułu waloryzacji kaucji.
Witam mam pewien problem mój mąż od stycznia starał się o rentę sprawa była w toku 8 października mąż zmarł,9 października przyszło na konto z ZUS niecałe tysiąc złotych po kilku dniach przyszły kolejne pieniądze ok. 17 tysięcy myślę że to spłata od stycznia bo na obecną chwilę nie przyszła żadna decyzja, teraz ZUS żąda oddania całej kwoty. Czy muszę zwrócić całą kwotę co z pieniędzmi od stycznia do 8 października gdy mąż żył....
Pracodawca zamiast płacić ZUS wpisywał urlopy bezpłatne. Gdy pracownicy się zorientowali zamyka firmę. Zgłoszone do kontroli PIP i ZUS. PIP nie robi kontroli ze względu na pandemię. Gdy zakład się zamknie pracodawca nie będzie już pracodawcą ani przedsiębiorcą. Proszę o porady....
Zastanawiam się czy istnieje możliwość, abym jako student studiów stacjonarnym w okresie wakacji zarejestrował się w UP. Jestem zainteresowany dofinansowaniem na kurs jaki mógłbym wtedy odbyć, a na który mnie nie stać. W wakacje jestem przecież w gotowości podjąć pracę na pełnym etacie. Ewentualnie będę wdzięczny za podpowiedź, jeżeli znacie jakieś możliwości na uzyskanie wsparcia finansowego właśnie do odbycia kursu....
Mąż pojechał po konkretny lek bez recepty dla mnie który wiedziałam ze mogę zastosować, farmaceutka stwierdziła ze jest od dwóch lat wycofany (nie jest)
I dała inny lek mężowi, kiedy zapytał czy można go stosować jeśli karmi się piersią usłyszał oburzenie „przecież tego się nie połyka to czemu nie można by było karmić” (a nawet nie których kremów przecież nie można) jednak z oburzona mina, farmaceutka wyciągnęła ulotkę i przeczytała ze nic nie j...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: