Waloryzacja kaucji.

Dzień dobry.
Jestem najemcą mieszkania na zasadach najmu okazjonalnego. Przy podpisaniu umowy wpłaciłem wynajmującemu kaucję w wysokości X która była kwotą umowną nie będącą wielokrotnością wysokości czynszu, natomiast jej wartość przewyższała kwotę jednomiesięcznego czynszu.
Pierwotnie umowa podpisana była na rok, po roku został sporządzony aneks do umowy przedłużający najem na kolejne 2 lata oraz podniesienie wysokości czynszu, po roku od podpisania aneksu nastąpiła zgodnie z umową waloryzacja czynszu o wskaźnik inflacyjny.
Pytanie: Czy przy umowie najmu okazjonalnego obowiązuje najemcę obowiązek waloryzacji kaucji? Oraz jeśli tak, to jak policzyć waloryzację w takim przebiegu zdarzeń?
anonim cytuj
22-11-2023
Tak, przy najmie okazjonalnym kaucja również jest waloryzowana.
Wzór:
Czynsz w dniu zwrotu kaucji X krotność czynszu przyjętej przy pobieraniu kaucji

anonim cytuj
22-11-2023
Jak się zapatrujesz na sytuację, gdzie w aneksie podwyższającym czynsz najmu, określona została ponownie wysokość kaucji na kolejny rok, choćby w tej samej wysokości. Czy zatem do waloryzacji przyjmujemy stosunek ceny najmu z pierwotnej umowy do zabezpieczenia czy z aneksu?

anonim cytuj
22-11-2023
Przy aneksie nie ma przeciwwskazań by najemca dopłacił kaucję. Jeżeli tylko strony się na to godzą. Ale moim zdaniem pierwotnie wpłacona część kaucji i tak podlega waloryzacji skoro w ramach tej samej umowy został podwyższony czynsz. Analogicznie "dopłacona" część kaucji także finalnie powinna być zwaloryzowana przy przyjęciu podstawy waloryzacji z czynszu wynikającego z aneksu.

anonim cytuj
22-11-2023
czyli wygląda na to, że każda zmiana powodująca zmianę ceny, np. podniesienie standardu lokalu, powinna być wprowadzana nową umowa, a nie aneksem, żeby nie powodować roszczeń najemcy z tytułu waloryzacji kaucji.

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Przysposobienie dziecka a dziedziczenie.
Dzien dobry, mam dziecko z poprzedniego związku, mój syn teraz będzie miał 10 lat, natomiast była żona weszła w nowy związek małżeński, i jej obecny mąż chciałby przysposobić syna. Jak wygląda kwestia spadkowa po przysposobieniu? Dodam, że niedawno urodziła mi się córka i chciałbym dopytać jak to wygląda od strony prawnej....
Sprzedaż pojazdu żonie w trakcie trwania małżeństwa.
W trackie trwania małżeństwa i posiadania wspólności majątkowej mogę sprzedać swój pojazd żonie? Jak wygląda to od strony prawnej?...
Dwie darowizny od mamy, czy zgłaszając je w US muszę je zsumować?
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie darowizny pieniężnej. Ok 2 lata temu dostałam od mamy darowiznę 20 tys. Zgłosiłam darowiznę w US. W tym miesiącu znów otrzymałam od niej 10 tys. Czy zgłaszając tę darowiznę, muszę zsumować obie czy są one "niezależne" i teraz muszę zgłosić tylko to 10tys. Pozdrawiam...
uregulowanie kontaktów z dzieckiem
Witam, dostałam pismo z Sądu o niejawnym posiedzeniu i rozpatrzeniu sytuacji na czas rozprawy. Z tymczasowego postanowienia Sądu wynika, iż ojciec mojego dziecka może się z nim spotykać dwa razy w tygodniu w miejscu naszego zamieszkania, tutaj mam pytanie; czy jeżeli wiem, że ojciec dziecka regularnie przyjmuje narkotyki i uważam, że tym samym stwarza niebezpieczeństwo dla dziecka, czy za każdym razem, gdy przyjeżdża mogę go prosić o wykonanie te...

Wyszukiwarka