Waloryzacja kaucji.

Dzień dobry.
Jestem najemcą mieszkania na zasadach najmu okazjonalnego. Przy podpisaniu umowy wpłaciłem wynajmującemu kaucję w wysokości X która była kwotą umowną nie będącą wielokrotnością wysokości czynszu, natomiast jej wartość przewyższała kwotę jednomiesięcznego czynszu.
Pierwotnie umowa podpisana była na rok, po roku został sporządzony aneks do umowy przedłużający najem na kolejne 2 lata oraz podniesienie wysokości czynszu, po roku od podpisania aneksu nastąpiła zgodnie z umową waloryzacja czynszu o wskaźnik inflacyjny.
Pytanie: Czy przy umowie najmu okazjonalnego obowiązuje najemcę obowiązek waloryzacji kaucji? Oraz jeśli tak, to jak policzyć waloryzację w takim przebiegu zdarzeń?
anonim cytuj
22-11-2023
Tak, przy najmie okazjonalnym kaucja również jest waloryzowana.
Wzór:
Czynsz w dniu zwrotu kaucji X krotność czynszu przyjętej przy pobieraniu kaucji

anonim cytuj
22-11-2023
Jak się zapatrujesz na sytuację, gdzie w aneksie podwyższającym czynsz najmu, określona została ponownie wysokość kaucji na kolejny rok, choćby w tej samej wysokości. Czy zatem do waloryzacji przyjmujemy stosunek ceny najmu z pierwotnej umowy do zabezpieczenia czy z aneksu?

anonim cytuj
22-11-2023
Przy aneksie nie ma przeciwwskazań by najemca dopłacił kaucję. Jeżeli tylko strony się na to godzą. Ale moim zdaniem pierwotnie wpłacona część kaucji i tak podlega waloryzacji skoro w ramach tej samej umowy został podwyższony czynsz. Analogicznie "dopłacona" część kaucji także finalnie powinna być zwaloryzowana przy przyjęciu podstawy waloryzacji z czynszu wynikającego z aneksu.

anonim cytuj
22-11-2023
czyli wygląda na to, że każda zmiana powodująca zmianę ceny, np. podniesienie standardu lokalu, powinna być wprowadzana nową umowa, a nie aneksem, żeby nie powodować roszczeń najemcy z tytułu waloryzacji kaucji.

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Zgłoszenie wynajmu mieszkania do US
Dzień dobry, od kilku dni wynajmuję lokatorom mieszkanie. Proszę powiedzieć, czy muszę mieć ze sobą przy zgłaszaniu w US faktu wynajmu umowę z lokatorami i umowę notarialną? Niestety zostawiłam je w innym mieście, u rodziców. I kolejne pytanie, którą formę opodatkowania wybrać? Nie znam się na tym kompletnie...
Ekwiwalent za urlop.
Witam czy jeśli się zwalniam i od 1.08 zaczynam prace w innym zakładzie pracy to pracodawca wypłaca mi ekwiwalent za urlop? Dziś dowiedziałam się ze zapomnieli i że dopiero we wrześniu wypłaca. Czy mogę domagać się wypłaty od razu? ....
Wyrzeczenie sie rodzica.
Jest możliwe wyrzec się rodzica? Nie jest on opiekunem prawnym....
zapytanie w kwestii prawa rodzinnego
Dzień dobry Mam zapytanie w kwestii prawa rodzinnego. Może to klasyk ale pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i próbuje sobie pomóc: Rozwód z orzeczeniem dla winy męża. Dziecko od lat ze mną pod jednym dachem. Ojciec płaci alimenty i raczej wychowawczo się nie udziela. Dziecko ma zapewnione wszystko, moja opiekę, spokojny dom. Pracuje od lat by zapewnić wszystko w ramach rozsądku. Przyszedł bunt dojrzewania. Oczywista oczywistość że teraz dzi...

Wyszukiwarka