Zgoda ojca na wyjzad dziecka?

Czy muszę mieć zgodę ojca, który ma takie prawa do dziecka jak ja, gdybym chciała polecieć z rodziną na wakacje, z moim mężem i synem?
anonim cytuj
08-01-2023
Niestety tak.

anonim cytuj
08-01-2023
Zapytam przy okazji, a co jeśli się nie zgodzi? Można założyć jakąś sprawę w sądzie lub coś podobnego?

anonim cytuj
08-01-2023
Tak, trzeba iść do sądu.

anonim cytuj
08-01-2023
A jak z sądem? Zazwyczaj się zgadza czy szkoda wyrzucać kasy w błoto?

anonim cytuj
08-01-2023
Zazwyczaj zgadza się, jeżeli chodzi o wyjazdy na wakacje. Osobiście sama taka zgodę dostałam, ale zostałam zobowiązana każdy wyjazd zgłaszać do sądu.

anonim cytuj
08-01-2023
Czy muszę mieć zgodę ojca, który ma takie prawa do dziecka jak ja, gdybym chciała polecieć z rodziną na wakacje, z moim mężem i synem?

Tak, w świetle polskiego prawa, jeżeli obie strony (matka i ojciec) posiadają wspólne prawa rodzicielskie, obie strony muszą wyrazić zgodę na wyjazd dziecka za granicę. Brak takiej zgody może być uznany za nielegalne uprowadzenie dziecka.

Zapytam przy okazji, a co jeśli się nie zgodzi? Można założyć jakąś sprawę w sądzie lub coś podobnego?

Tak, jeśli jeden z rodziców nie wyrazi zgody na wyjazd dziecka za granicę, drugi z rodziców może zwrócić się do sądu rodzinnego z wnioskiem o zezwolenie na wyjazd dziecka. Sąd ocenia każdy przypadek indywidualnie, biorąc pod uwagę dobro dziecka.

A jak z sądem? Zazwyczaj się zgadza czy szkoda wyrzucać kasy w błoto?

Decyzja sądu zależy od konkretnej sytuacji i argumentów przedstawionych przez stronę składającą wniosek. Jeśli przedstawione zostaną przekonujące powody wyjazdu i będzie on służyć dobru dziecka, sąd ma skłonności do wydawania zgód na wyjazd. Jednak każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie. W niektórych przypadkach sąd może nałożyć na rodzica obowiązek informowania sądu o każdym wyjeździe z dzieckiem.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

podział majątku
Chciałabym zasięgnąć informacji jak to jest z podziałem majątku. W 2011 roku małżeństwo kupiło mieszkanie na kredyt hipoteczny, w 2019 wzięli rozwód. Kobieta wraz z dzieckiem wyprowadziła się do rodziców, mężczyzna został w mieszkaniu. Chcą teraz dokonać podziału majątku, chcieliby się dogadać aby ponieść jak najmniejszy koszt związany z podziałem majątku. Dodam, iż mieszkanie w 2011 roku kosztowało 225 tyś zł, na chwilę obecną cena mieszkania to...
Zakup mieszkania spółdzielczego
Rozważam zakup mieszkania spółdzielczego własnościowego ....na co zwrócić przy zakupie, jakie dokumenty posprawdzac/ zarządać od sprzedającego, czy zakładać księgę wieczysta i jak to zrobić. I też nie rozumiem jednej kwestii żeby przekształcić spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu w odrębną własność trzeba : ++Wykupić mieszkanie od spółdzielni, ++ Założyć księgę wieczysta I teraz to czego nie rozumiem...skoro dostałam info od sprzedającego...
Kwota wolna od zajecia komorniczego, wypłata a bank
Mam pytanie. Posiadam konto w alior banku, mam zajecie komornicze na kwotę 838 złoty zarabiam najniższą krajową, wypłatę dostaje 28 każdego miesiąca a kwotę wolną od zajecia mam wykorzystaną i się odnawia 1 dnia każdego miesiąca czy te 838złoty zostanie zablokowane z mojej najniższej krajowej i czy odblokują mi te pieniądze pierwszego dnia miesiąca jeżeli kwota wolna od zajecia się odnowi? Dodam że Kwotę wolną od zajecia komorniczego mam wykorzy...
Brak OC na samochód.
Witam, W zeszłym roku kupiłem swój pierwszy samochód. Ubezpieczenie było opłacone do 20.11.2023. Zbliżał się koniec terminu ubezpieczenia, więc 03.11 kupiłem OC u innego ubezpieczyciela, z datą ochrony od 20.11.2023. Dostałem od razu przypominajkę, żebym czasem nie zapomniał wypowiedzieć u obecnego ubezpieczyciela OC, bo mi się zdublują. Nie chciałem czekać do 19.11 z wypowiedzeniem, bo nie wiedziałem ile trwa proces i nie chciałem mieć zdublowa...

Wyszukiwarka