Zgoda ojca na wyjzad dziecka?

Czy muszę mieć zgodę ojca, który ma takie prawa do dziecka jak ja, gdybym chciała polecieć z rodziną na wakacje, z moim mężem i synem?
anonim cytuj
08-01-2023
Niestety tak.

anonim cytuj
08-01-2023
Zapytam przy okazji, a co jeśli się nie zgodzi? Można założyć jakąś sprawę w sądzie lub coś podobnego?

anonim cytuj
08-01-2023
Tak, trzeba iść do sądu.

anonim cytuj
08-01-2023
A jak z sądem? Zazwyczaj się zgadza czy szkoda wyrzucać kasy w błoto?

anonim cytuj
08-01-2023
Zazwyczaj zgadza się, jeżeli chodzi o wyjazdy na wakacje. Osobiście sama taka zgodę dostałam, ale zostałam zobowiązana każdy wyjazd zgłaszać do sądu.

anonim cytuj
08-01-2023
Czy muszę mieć zgodę ojca, który ma takie prawa do dziecka jak ja, gdybym chciała polecieć z rodziną na wakacje, z moim mężem i synem?

Tak, w świetle polskiego prawa, jeżeli obie strony (matka i ojciec) posiadają wspólne prawa rodzicielskie, obie strony muszą wyrazić zgodę na wyjazd dziecka za granicę. Brak takiej zgody może być uznany za nielegalne uprowadzenie dziecka.

Zapytam przy okazji, a co jeśli się nie zgodzi? Można założyć jakąś sprawę w sądzie lub coś podobnego?

Tak, jeśli jeden z rodziców nie wyrazi zgody na wyjazd dziecka za granicę, drugi z rodziców może zwrócić się do sądu rodzinnego z wnioskiem o zezwolenie na wyjazd dziecka. Sąd ocenia każdy przypadek indywidualnie, biorąc pod uwagę dobro dziecka.

A jak z sądem? Zazwyczaj się zgadza czy szkoda wyrzucać kasy w błoto?

Decyzja sądu zależy od konkretnej sytuacji i argumentów przedstawionych przez stronę składającą wniosek. Jeśli przedstawione zostaną przekonujące powody wyjazdu i będzie on służyć dobru dziecka, sąd ma skłonności do wydawania zgód na wyjazd. Jednak każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie. W niektórych przypadkach sąd może nałożyć na rodzica obowiązek informowania sądu o każdym wyjeździe z dzieckiem.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie/Odprawa.
Witam, Miałam umowę o pracę na czas określony od 17-02-2022 do 31-10-2022 oraz następna umowa u tego samego pracodawcy od 1-11-2022 już na czas nieokreślony. Rozwiązałam w dniu dzisiejszym 25.09.2923r. umowę o pracę bez okresu wypowiedzenia z winy pracodawcy. Czy należy mi jakieś odszkodowanie albo odprawa? Jeśli tak to za ile miesięcy odszkodowanie albo odprawa?...
czy mozna mieć 2 obywatelstwa?
Witam, mam pytanie odnośnie obywatelstwa dla córki, mama jest francuska, wiec aktualnie posiada paszport francuski, urodziła sie w UK wiec przysługuje jej również obywatelstwo angielskie, z tego co nam tłumaczono to wystarczy wypełnić dokument i wyslac a paszport przyjdzie do domu pocztą, jednak obawiam sie ze nie dostanie wtedy obywatelstwa polskiego ponieważ ktos mi mówił ze mozna posiadac tylko dwa obywatelstwa... Czy jest sens robić wogole po...
Kwalifikacja czynu.
Szanowni Państwo. Wynająłem osobę fizyczną do wykonania remontu mieszkania. Podpisaliśmy umowę. Jak to w remoncie, miesiąc po ostatecznym terminie ale trwa nadal. Umówiliśmy się z Fachowcem tak, że materiały do remontu będzie kupował sam, będzie dzwonił z kasy (Leroy, Obi itd) a my płacimy Blikiem. Okazało się przypadkowo, że z każdego z większych paragonów, tego samego lub następnego dnia Fachowiec robił zwroty, przyjmując gotówkę. Nigdy o zwrot...
Problem ze spółdzielnia mieszkaniową. Starsza osoba chce przekazać swoje mieszkanie i garaż, który posiada, umowa o dożywocie.
Dzień dobry. Mamy problem ze spółdzielnia mieszkaniową. Starsza osoba chce przekazać swoje mieszkanie i garaż, który posiada, umowa o dożywocie. Żadna z nieruchomości nie ma kw, nie jest wyodrębniona własność, wykupiony grunt. Mieszkanie nabyte w latach 60, na zasadach jakie wówczas obowiązywały przy nabywaniu lokali ze spółdzielni. O ile z mieszkaniem spółdzielnia nie robi problemów i przyjęła wniosek o wyodrębnienie i założenie kw, o tyle z...

Wyszukiwarka