Zgoda ojca na wyjzad dziecka?

Czy muszę mieć zgodę ojca, który ma takie prawa do dziecka jak ja, gdybym chciała polecieć z rodziną na wakacje, z moim mężem i synem?
anonim cytuj
08-01-2023
Niestety tak.

anonim cytuj
08-01-2023
Zapytam przy okazji, a co jeśli się nie zgodzi? Można założyć jakąś sprawę w sądzie lub coś podobnego?

anonim cytuj
08-01-2023
Tak, trzeba iść do sądu.

anonim cytuj
08-01-2023
A jak z sądem? Zazwyczaj się zgadza czy szkoda wyrzucać kasy w błoto?

anonim cytuj
08-01-2023
Zazwyczaj zgadza się, jeżeli chodzi o wyjazdy na wakacje. Osobiście sama taka zgodę dostałam, ale zostałam zobowiązana każdy wyjazd zgłaszać do sądu.

anonim cytuj
08-01-2023
Czy muszę mieć zgodę ojca, który ma takie prawa do dziecka jak ja, gdybym chciała polecieć z rodziną na wakacje, z moim mężem i synem?

Tak, w świetle polskiego prawa, jeżeli obie strony (matka i ojciec) posiadają wspólne prawa rodzicielskie, obie strony muszą wyrazić zgodę na wyjazd dziecka za granicę. Brak takiej zgody może być uznany za nielegalne uprowadzenie dziecka.

Zapytam przy okazji, a co jeśli się nie zgodzi? Można założyć jakąś sprawę w sądzie lub coś podobnego?

Tak, jeśli jeden z rodziców nie wyrazi zgody na wyjazd dziecka za granicę, drugi z rodziców może zwrócić się do sądu rodzinnego z wnioskiem o zezwolenie na wyjazd dziecka. Sąd ocenia każdy przypadek indywidualnie, biorąc pod uwagę dobro dziecka.

A jak z sądem? Zazwyczaj się zgadza czy szkoda wyrzucać kasy w błoto?

Decyzja sądu zależy od konkretnej sytuacji i argumentów przedstawionych przez stronę składającą wniosek. Jeśli przedstawione zostaną przekonujące powody wyjazdu i będzie on służyć dobru dziecka, sąd ma skłonności do wydawania zgód na wyjazd. Jednak każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie. W niektórych przypadkach sąd może nałożyć na rodzica obowiązek informowania sądu o każdym wyjeździe z dzieckiem.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

57statystyka-publiczna
Sankcje za niewywiązywanie się z obywatelskich obowiązków podczas dokonywania spisu powszechnego przewiduje ustawa o statystyce publicznej. Kara grzywny grozi za spóźnienie lub zignorowanie zaproszenia do udziału w tym przedsięwzięciu (art. 57, art. 58). Jeszcze surowszą odpowiedzialność może ponieść osoba, która poda fałszywe informacje. Według art. 56 ustawy jest to przestępstwo. ...
Ustalenie ojcostwa po osiągnięciu pełnoletności przez dziecko.
Czy ojciec po ukończeniu pełnoletności dziecka może wnieść do sądu o testy dna? Wypisuje do mnie ojciec po 22 latach, że mam jechać z nim na dobrowolne testy dna, a wolałabym żeby to on sam wniósł i żebym dostała pismo z sądu. A stale mi tłumaczy, że on tego nie może zrobić, że mam z nim jechać, a jak nie to mam napisać pismo do komornika o umorzenie zaległych alimentów....
PODWAŻENIE WPISU W KARCIE ZGONU.
Mężczyzna umiera w domu, podczas nieobecności reszty domowników. Zwłoki znajduje syn i wzywa lekarza. Lekarz stwierdza "przyczynę naturalną" i wyklucza przestępstwo, co potwierdza policja. Lekarz wypytuje syna, który znalazł ciało, o stan zdrowia ojca. Syn odpowiada, że trudno ocenić, bo ojciec nie należał nawet do żadnej placówki medycznej i pewnie ze 20 lat nie był u lekarza. Na podstawie oceny wizualnej denata lekarz stwierdza, że zm...
Czy mogę odzyskac niespłacone opłaty za wynajem mieszkania?
Proszę o pomoc. Kilka lat temu wynajmowałam mieszkanie, a najemca nie zapłacił mi na koniec opłat związanych z ywynajmem. Oddałam sprawę do sądu i mam prawomocny wyrok. Kilka razy komornikowi udało się uzyskać pewne kwoty. Jednakże ostatnio nie otrzymałam nic ponieważ dłużnik podobno ma umowa o pracę, gdzie widnieje najniższa krajowa i podobno nie otrzymuje żadnych dodatków ani premii. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc....

Wyszukiwarka