Zgoda ojca na wyjzad dziecka?

Czy muszę mieć zgodę ojca, który ma takie prawa do dziecka jak ja, gdybym chciała polecieć z rodziną na wakacje, z moim mężem i synem?
anonim cytuj
08-01-2023
Niestety tak.

anonim cytuj
08-01-2023
Zapytam przy okazji, a co jeśli się nie zgodzi? Można założyć jakąś sprawę w sądzie lub coś podobnego?

anonim cytuj
08-01-2023
Tak, trzeba iść do sądu.

anonim cytuj
08-01-2023
A jak z sądem? Zazwyczaj się zgadza czy szkoda wyrzucać kasy w błoto?

anonim cytuj
08-01-2023
Zazwyczaj zgadza się, jeżeli chodzi o wyjazdy na wakacje. Osobiście sama taka zgodę dostałam, ale zostałam zobowiązana każdy wyjazd zgłaszać do sądu.

anonim cytuj
08-01-2023
Czy muszę mieć zgodę ojca, który ma takie prawa do dziecka jak ja, gdybym chciała polecieć z rodziną na wakacje, z moim mężem i synem?

Tak, w świetle polskiego prawa, jeżeli obie strony (matka i ojciec) posiadają wspólne prawa rodzicielskie, obie strony muszą wyrazić zgodę na wyjazd dziecka za granicę. Brak takiej zgody może być uznany za nielegalne uprowadzenie dziecka.

Zapytam przy okazji, a co jeśli się nie zgodzi? Można założyć jakąś sprawę w sądzie lub coś podobnego?

Tak, jeśli jeden z rodziców nie wyrazi zgody na wyjazd dziecka za granicę, drugi z rodziców może zwrócić się do sądu rodzinnego z wnioskiem o zezwolenie na wyjazd dziecka. Sąd ocenia każdy przypadek indywidualnie, biorąc pod uwagę dobro dziecka.

A jak z sądem? Zazwyczaj się zgadza czy szkoda wyrzucać kasy w błoto?

Decyzja sądu zależy od konkretnej sytuacji i argumentów przedstawionych przez stronę składającą wniosek. Jeśli przedstawione zostaną przekonujące powody wyjazdu i będzie on służyć dobru dziecka, sąd ma skłonności do wydawania zgód na wyjazd. Jednak każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie. W niektórych przypadkach sąd może nałożyć na rodzica obowiązek informowania sądu o każdym wyjeździe z dzieckiem.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Zapis z wideorejestratora jazdy.
Nie wiem, czy piszę w odpowiednim do tego dziale? Ale mam takie oto pytania: Czy jeśli mam w samochodzie kamerę (wideorejestrator jazdy), to czy w momencie jakiejś kontroli policji jestem zobowiązany udostępnić im - tzn. wydać kartę pamięci z tego rejestratora? Czy jeśli dojdzie do jakiejś stłuczki, muszę i ktoś wezwie policję, to muszę im wydać kartę pamięci na miejscu? czy mogę w domu zgrać na komputerze i zrobić kopię dla policji i im to dos...
Czy szef ma obowiązek zapewnić nam wodę pitną i do umycia kubka czy sztucicy?
Witam. Mam problem z moim szefem a mianowicie: pracuje w zakładzie pracy chronionej jako pracownik ochrony fizycznej bez licencji. Obszar do pilnowania i patrolowania jest duży, bo na posterunek żeby dojść to jest 2 km ponad. Do tego dochodzą patrole podczas służby i podczas powrotu na bazę jeszcze jeden. Dodam, że wszędzie chodzimy pieszo. Zmiany są 12 godzinne (dniówka i nocka). Czy inspektor ma obowiązek zapewnić nam wodę pitną i do umycia kub...
Wynagrodzenie do rąk własnych a L4.
Witam, mam pytanie. Czy będąc na L4 mogę osobiście odebrać z firmy wypłatę? Wynagrodzenie mam do rąk własnych, pracodawca nie chce wyrazić zgody na przelewanie wynagrodzenia na konto. Bo gdzieś usłyszałam że w tym momencie mogę dostać wypowiedzenie umowy o pracę Bo pojawiłam się w firmie....I nie wiem co o tym myśleć?...
Egzekucja z nieruchomości.
Czy Naczelnik Urzędu Skarbowego może prowadzić egzekucję ze wspólnej nieruchomości (działka w trakcie zabudowy) na zasadzie wspólności majątkowej małżeńskiej kiedy jeden z małżonków nie wiedział o długach drugiego? Doprecyzowując są to zaległe podatki po zamkniętej działalności gospodarczej do której drugi z małżonków w ogóle się nie wtrącał ani nie miał z tą działalnością nic wspólnego....

Wyszukiwarka