Zgoda ojca na wyjzad dziecka?

Czy muszę mieć zgodę ojca, który ma takie prawa do dziecka jak ja, gdybym chciała polecieć z rodziną na wakacje, z moim mężem i synem?
anonim cytuj
08-01-2023
Niestety tak.

anonim cytuj
08-01-2023
Zapytam przy okazji, a co jeśli się nie zgodzi? Można założyć jakąś sprawę w sądzie lub coś podobnego?

anonim cytuj
08-01-2023
Tak, trzeba iść do sądu.

anonim cytuj
08-01-2023
A jak z sądem? Zazwyczaj się zgadza czy szkoda wyrzucać kasy w błoto?

anonim cytuj
08-01-2023
Zazwyczaj zgadza się, jeżeli chodzi o wyjazdy na wakacje. Osobiście sama taka zgodę dostałam, ale zostałam zobowiązana każdy wyjazd zgłaszać do sądu.

anonim cytuj
08-01-2023
Czy muszę mieć zgodę ojca, który ma takie prawa do dziecka jak ja, gdybym chciała polecieć z rodziną na wakacje, z moim mężem i synem?

Tak, w świetle polskiego prawa, jeżeli obie strony (matka i ojciec) posiadają wspólne prawa rodzicielskie, obie strony muszą wyrazić zgodę na wyjazd dziecka za granicę. Brak takiej zgody może być uznany za nielegalne uprowadzenie dziecka.

Zapytam przy okazji, a co jeśli się nie zgodzi? Można założyć jakąś sprawę w sądzie lub coś podobnego?

Tak, jeśli jeden z rodziców nie wyrazi zgody na wyjazd dziecka za granicę, drugi z rodziców może zwrócić się do sądu rodzinnego z wnioskiem o zezwolenie na wyjazd dziecka. Sąd ocenia każdy przypadek indywidualnie, biorąc pod uwagę dobro dziecka.

A jak z sądem? Zazwyczaj się zgadza czy szkoda wyrzucać kasy w błoto?

Decyzja sądu zależy od konkretnej sytuacji i argumentów przedstawionych przez stronę składającą wniosek. Jeśli przedstawione zostaną przekonujące powody wyjazdu i będzie on służyć dobru dziecka, sąd ma skłonności do wydawania zgód na wyjazd. Jednak każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie. W niektórych przypadkach sąd może nałożyć na rodzica obowiązek informowania sądu o każdym wyjeździe z dzieckiem.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Wada ukryta auta.
Witam, mam pytanie odnośnie zakupu auta. Wczoraj kupiłem używany samochód z instalacją LPG od osoby prywatnej. Już w trasie powrotnej (150km) zauważyłem, że samochód zaczął spalać również spore ilości benzyny. Dzisiaj po kolejnej trasie do i z pracy (200km) moje obawy się potwierdziły, bo z połowy baku została prawie rezerwa. Nie wnikając w szczegóły, jest to wada instalacji LPG, gdyż samochód na gazie nie powinien przepalać również jednocześni...
Pracodawca spóźnia się z wynagrodzeniem. Co zrobić
Witam. Mój pracodawca od kwietnia tego roku zaczął spóźniać się z wypłacaniem wynagrodzenia. Termin wypłaty w umowie o pracę wyznaczony jest na 10 dzień miesiąca, a wynagrodzenie na koncie pojawia się dzień, dwa lub trzy dni po tym terminie. Dzisiaj mamy 10 dzień miesiąca, wynagrodzenie znowu na konto nie wpłynęło, czyli będzie najszybciej w poniedziałek. Pracodawca zarzeka się, że przelewy robi w terminie. I teraz pytanie, jak go skutecznie &q...
Przekazanie mieszkania do wynajmu. Co powinno się spisać w protokole?
Dzień dobry, czy w momencie przekazania mieszkania do wynajmu w protokole zdawczo- odbiorczym muszą być spisane wszystkie usterki/zniszczenia? Czy jeżeli nie zostanie to zawarte w protokole sprzed wynajmu, wynajmujący może obarczyć najemcę i w rezultacie np. nie oddać kaucji? Czy można jakoś dowieść braku wyrządzenia szkód przez najemcę?...
Czy można wyrobić paszport bez zgody drugiego rodzica?
Witam.. jestem mamą dwójki dzieci. Syn ma 19 lat, córka 13. W lipcu chcemy wyjechać na tydzień do Anglii do mojej kuzynki. Oboje nie mają paszportów ani nic bo po prostu nie wyjeżdżaliśmy nigdzie za granicę. Nie było nas stać. Jestem po rozwodzie od 11 lat. Ojciec nie ma ograniczonych praw. Jak to ogarnąć..tzn. paszporty, ewentualnie dowody??...

Wyszukiwarka