Egzekucja z rachunku bankowego.

Cześć,
miałem dwie sprawy egzekucyjne, które zostały w całości spłacone i zamknięte. Głównie przez zajęcie wynagrodzenia - 50%.
Ostatnia sprawa została oficjalnie zamknięta - dostałem pismo od komornika, które odebrałem w dniu 01.08.2023r. Mimo to w dniu 09.08 pracodawca dokonał przelewu pomniejszony o 50%. Co w takim wypadku? Skarga na komornika? Nie powinien tego faktu też zgłosić do pracodawcy?
Nie dostałem też innej korespondencji mówiącej o wszczęciu innego postępowania egzekucyjnego.
anonim cytuj
14-08-2023
Co w takim wypadku? Skarga na komornika?

Komornik zakończył swoje czynności egzekucyjne, dlatego nie jest jego winą że pracodawca dokonał kolejnego przelewu. Należy się skontaktować z komornikiem w celu odzyskania nieprawnie przelanych należności przez swojego pracodawcę.
Jak zakończył swoje czynności to nie powinien o tym poinformować pracodawcę? Tak jak to robi w przypadku gdy zajmuje wynagrodzenie? Wtedy odpis postanowienia trafia do dłużnika i pracodawcy.

Tak ma taki obowiązek, być może pismo zostało przez komornika wysłane do zakładu pracy, lecz ktoś z pracowników administracji nie dopilnował tego. Dlatego dobrze byłoby się skontaktować z księgową i powiadomić o tej sytuacji, jeśli by twierdzili że takowego pisma nie było, to pozostaje kontakt tylko z komornikiem.

anonim cytuj
14-08-2023
Mógł zawalić pracodawca, komornik albo mogła zostać wszczęta kolejna egzekucja (nie koniecznie przez tego samego komornika). Takie gdybanie. Wyjaśnij sprawę u źródła, czyli tam gdzie dokonano potrącenia, potem ewentualnie komornik. Pisanie od razu skargi na czynności komornika, to działanie od końca.

anonim cytuj
14-08-2023
miałem dwie sprawy egzekucyjne, które zostały w całości spłacone i zamknięte.

Ostatnia sprawa została oficjalnie zamknięta - dostałem pismo od komornika

W świetle prawa polskiego, po zakończeniu postępowania egzekucyjnego komornik ma obowiązek niezwłocznie powiadomić o tym wierzyciela oraz dłużnika. Dodatkowo, jeżeli komornik zwrócił się do pracodawcy z upomnieniem o potrącenie wynagrodzenia pracownika w związku z postępowaniem egzekucyjnym, po zakończeniu tego postępowania również ma obowiązek powiadomić pracodawcę o zakończeniu egzekucji, tak aby ten przestał dokonywać potrąceń z wynagrodzenia. To wynika z art. 831 § 1 oraz art. 867 Kodeksu postępowania cywilnego.

Jeśli więc otrzymałeś od komornika oficjalne pismo potwierdzające zakończenie postępowania egzekucyjnego, ale twój pracodawca nadal dokonuje potrąceń z twojego wynagrodzenia, możesz podjąć następujące kroki:

Skontaktuj się z działem kadr lub księgowością w swoim miejscu pracy i przedstaw pismo od komornika potwierdzające zakończenie egzekucji. Możliwe jest, że pismo od komornika nie dotarło do odpowiedniego działu w firmie lub nie zostało przez nich uwzględnione. Jeśli pracodawca nadal będzie twierdził, że nie otrzymał takiego pisma, krok drugi to kontakt z komornikiem.

Skontaktuj się z komornikiem, który prowadził twoją sprawę. Upewnij się, że komornik wysłał pismo do pracodawcy informujące o zakończeniu egzekucji. Jeśli komornik potwierdzi wysłanie takiego pisma, poproś o jego kopię.

Jeśli potrącenie wynagrodzenia nastąpiło po zamknięciu postępowania egzekucyjnego i nie jest związane z inną sprawą, należy dochodzić zwrotu potrąconej kwoty.

Pamiętaj, że w przypadku nieprawidłowego postępowania komornika masz prawo wniesienia skargi do właściwego sądu. Jednak zanim to zrobisz, warto wyjaśnić sprawę bezpośrednio z komornikiem i pracodawcą.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy z przedszkolem.
Dzień dobry, Syn dostał się do zerówki w przedszkolu publicznym, w związku z tym chcieliśmy złożyć wypowiedzenie w obecnym przedszkolu prywatnym z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jednakże napotkaliśmy na problem. W umowie widnieje zapis: 1. Rodzice/Opiekunowie prawni mogą rozwiązać umowę, bez zachowania okresu wypowiedzenia w przypadku zmiany Regulaminu ograniczającej ich dotychczasowe prawa lub prawa dziecka, lub zwiększającej zakres ich obo...
Jak złożyć wniosek o odzyskanie prawa jazdy?
Dzień dobry, chciałbym zapytać jak powinien wyglądać i co zawierać wniosek do sądu o odzyskanie prawa jazdy i do jakiego sądu go złożyć. Prawo jazdy zabrane zostało na 3 lata....
Spadek w postaci nieruchomości.
Mój tata nie miał świadomości że dostał w spadku od swojej mamy nieruchomość. Po około 3 latach od postanowienie sądu w tej sprawie dostał od US wezwanie do złożenia zeznania SD-3. Rozumiem, że to dlatego że nie złożył zeznania SD-Z2 w terminie pół roku po postanowieniu sądu. 1. Czy można w jakiś sposób powoływać się na to, że tata nie był świadomy że odziedziczył ten majątek? 2. Czy można napisać pismo do US by zastosowano jednak SD-Z2 z teg...
Rozwiązanie umowy dzierżawy.
Witam, mam pytanie, czy można odzyskać ziemię od dzierżawcy po latach użytkowania przez niego?...

Wyszukiwarka