miałem dwie sprawy egzekucyjne, które zostały w całości spłacone i zamknięte.
Ostatnia sprawa została oficjalnie zamknięta - dostałem pismo od komornika
W świetle prawa polskiego, po zakończeniu postępowania egzekucyjnego komornik ma obowiązek niezwłocznie powiadomić o tym wierzyciela oraz dłużnika. Dodatkowo, jeżeli komornik zwrócił się do pracodawcy z upomnieniem o potrącenie wynagrodzenia pracownika w związku z postępowaniem egzekucyjnym, po zakończeniu tego postępowania również ma obowiązek powiadomić pracodawcę o zakończeniu egzekucji, tak aby ten przestał dokonywać potrąceń z wynagrodzenia. To wynika z art. 831 § 1 oraz art. 867 Kodeksu postępowania cywilnego.
Jeśli więc otrzymałeś od komornika oficjalne pismo potwierdzające zakończenie postępowania egzekucyjnego, ale twój pracodawca nadal dokonuje potrąceń z twojego wynagrodzenia, możesz podjąć następujące kroki:
Skontaktuj się z działem kadr lub księgowością w swoim miejscu pracy i przedstaw pismo od komornika potwierdzające zakończenie egzekucji. Możliwe jest, że pismo od komornika nie dotarło do odpowiedniego działu w firmie lub nie zostało przez nich uwzględnione. Jeśli pracodawca nadal będzie twierdził, że nie otrzymał takiego pisma, krok drugi to kontakt z komornikiem.
Skontaktuj się z komornikiem, który prowadził twoją sprawę. Upewnij się, że komornik wysłał pismo do pracodawcy informujące o zakończeniu egzekucji. Jeśli komornik potwierdzi wysłanie takiego pisma, poproś o jego kopię.
Jeśli potrącenie wynagrodzenia nastąpiło po zamknięciu postępowania egzekucyjnego i nie jest związane z inną sprawą, należy dochodzić zwrotu potrąconej kwoty.
Pamiętaj, że w przypadku nieprawidłowego postępowania komornika masz prawo wniesienia skargi do właściwego sądu. Jednak zanim to zrobisz, warto wyjaśnić sprawę bezpośrednio z komornikiem i pracodawcą.