Egzekucja z rachunku bankowego.

Cześć,
miałem dwie sprawy egzekucyjne, które zostały w całości spłacone i zamknięte. Głównie przez zajęcie wynagrodzenia - 50%.
Ostatnia sprawa została oficjalnie zamknięta - dostałem pismo od komornika, które odebrałem w dniu 01.08.2023r. Mimo to w dniu 09.08 pracodawca dokonał przelewu pomniejszony o 50%. Co w takim wypadku? Skarga na komornika? Nie powinien tego faktu też zgłosić do pracodawcy?
Nie dostałem też innej korespondencji mówiącej o wszczęciu innego postępowania egzekucyjnego.
anonim cytuj
14-08-2023
Co w takim wypadku? Skarga na komornika?

Komornik zakończył swoje czynności egzekucyjne, dlatego nie jest jego winą że pracodawca dokonał kolejnego przelewu. Należy się skontaktować z komornikiem w celu odzyskania nieprawnie przelanych należności przez swojego pracodawcę.
Jak zakończył swoje czynności to nie powinien o tym poinformować pracodawcę? Tak jak to robi w przypadku gdy zajmuje wynagrodzenie? Wtedy odpis postanowienia trafia do dłużnika i pracodawcy.

Tak ma taki obowiązek, być może pismo zostało przez komornika wysłane do zakładu pracy, lecz ktoś z pracowników administracji nie dopilnował tego. Dlatego dobrze byłoby się skontaktować z księgową i powiadomić o tej sytuacji, jeśli by twierdzili że takowego pisma nie było, to pozostaje kontakt tylko z komornikiem.

anonim cytuj
14-08-2023
Mógł zawalić pracodawca, komornik albo mogła zostać wszczęta kolejna egzekucja (nie koniecznie przez tego samego komornika). Takie gdybanie. Wyjaśnij sprawę u źródła, czyli tam gdzie dokonano potrącenia, potem ewentualnie komornik. Pisanie od razu skargi na czynności komornika, to działanie od końca.

anonim cytuj
14-08-2023
miałem dwie sprawy egzekucyjne, które zostały w całości spłacone i zamknięte.

Ostatnia sprawa została oficjalnie zamknięta - dostałem pismo od komornika

W świetle prawa polskiego, po zakończeniu postępowania egzekucyjnego komornik ma obowiązek niezwłocznie powiadomić o tym wierzyciela oraz dłużnika. Dodatkowo, jeżeli komornik zwrócił się do pracodawcy z upomnieniem o potrącenie wynagrodzenia pracownika w związku z postępowaniem egzekucyjnym, po zakończeniu tego postępowania również ma obowiązek powiadomić pracodawcę o zakończeniu egzekucji, tak aby ten przestał dokonywać potrąceń z wynagrodzenia. To wynika z art. 831 § 1 oraz art. 867 Kodeksu postępowania cywilnego.

Jeśli więc otrzymałeś od komornika oficjalne pismo potwierdzające zakończenie postępowania egzekucyjnego, ale twój pracodawca nadal dokonuje potrąceń z twojego wynagrodzenia, możesz podjąć następujące kroki:

Skontaktuj się z działem kadr lub księgowością w swoim miejscu pracy i przedstaw pismo od komornika potwierdzające zakończenie egzekucji. Możliwe jest, że pismo od komornika nie dotarło do odpowiedniego działu w firmie lub nie zostało przez nich uwzględnione. Jeśli pracodawca nadal będzie twierdził, że nie otrzymał takiego pisma, krok drugi to kontakt z komornikiem.

Skontaktuj się z komornikiem, który prowadził twoją sprawę. Upewnij się, że komornik wysłał pismo do pracodawcy informujące o zakończeniu egzekucji. Jeśli komornik potwierdzi wysłanie takiego pisma, poproś o jego kopię.

Jeśli potrącenie wynagrodzenia nastąpiło po zamknięciu postępowania egzekucyjnego i nie jest związane z inną sprawą, należy dochodzić zwrotu potrąconej kwoty.

Pamiętaj, że w przypadku nieprawidłowego postępowania komornika masz prawo wniesienia skargi do właściwego sądu. Jednak zanim to zrobisz, warto wyjaśnić sprawę bezpośrednio z komornikiem i pracodawcą.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa zlecenie.
Dzień dobry, zastanawiam się, czy umowa zlecenie, w której strony nazywane są odpowiednio pracodawcą i pracownikiem, określa się wymiar etatu, zajmowane stanowisko, czy wprost w swojej treści odwołuje się do konkretnych artykułów z Kodeksu Pracy jest uznawana za umowę o pracę i w związku z tym podlega pod Kodeks Pracy, czy jednak z uwagi na charakter cywilno-prawny umowy-zlecenie należy ją rozpatrywać pod kątem cywilnym, a więc zastosowanie do ni...
Podział majątku po rozwodzie.
Witam, jestem po rozwodzie, nie mam podziału majątku. Mieszkam w domu, który kupiliśmy w trakcie trwania małżeństwa, na który wzięliśmy kredyt hipoteczny i to ja spłacam raty kredytu. Mój były mąż ma syna w nowym związku. Moje pytanie czy należy mu się część z tego majątku?...
przewóz zwierząt domowych w autobusie
Witam, mam pytanie co zrobić w sytuacji jeżeli kierowca nie będzie chciał mnie wpuścić do autobusu mimo, że spełniam regulamin? Ostatnio właśnie kierowca mi zagroził, że nie wpuści mnie do autobusu, bo w regulaminie jest "małe zwierzę domowe". Napisane jest jak byk "zwierzę domowe" które jest zabezpieczone i jedzie na kolanach może być w autobusie. Oczywiście on uznał, że mój pies z którym jechałam nie jest zwierzęciem domowy...
Ślub a próg podatkowy
Moja narzeczona nie pracuje więc nie ma dochodu. Mój dochód roczny przekracza 120 tys. Znajomy doradził mi że jeśli wezmę ślub cywilny w styczniu 2023 to od stycznia 2024 będziemy mieli większy próg podatkowy. Mam pytanie czy jeśli wezmę ślub cywilny w grudniu 2022 to w styczniu 2023 będę miał już większy próg?...

Wyszukiwarka