Przywłaszczenie przez pracownika dużej sumy pieniężnej.

Dzień dobry.
Co może grozić pracownikowi zatrudnionemu w sklepie na zlecenie od 7 lat za ujawnione raportami, oraz monitoringiem kradzieże typu wydruki GOOGLE PLAY, PAYSAFECARD na kwotę około 50 tyś zł. Trwało to około rok czasu.
Dodam, ze sprzedawany był także towar ze sklepu na lewo - pracownik nie wydawał paragonu, natomiast udokumentował sprzedaż w zeszycie z utargiem, zakreślając taka sprzedaż jako sprzedaż kartą, bo osoba ta nie wiedziała, że można pobrać wyciągi z całego miesiąca na każdą transakcję.
Przekręt został ujawniony tydzień temu, na tą chwilę pracownik nieświadomy jeszcze pracuje, bo trwa sprawdzanie całego roku.

Jak powinien zachowac sie pracodawca, jakie kroki poczynić?

Dodam jeszcze, że sytuacja jest niezręczna, bo pracodawca z pracownikiem są dobrymi znajomymi, wiele imprez czy wyjazdów razem udało się spędzić i w tym przypadku zaufanie zostało maksymalnie wykorzystane....
anonim cytuj
14-08-2023
Dzień dobry.
Co może grozić pracownikowi zatrudnionemu w sklepie na zlecenie od 7 lat za ujawnione raportami, oraz monitoringiem kradzieże typu wydruki GOOGLE PLAY, PAYSAFECARD na kwotę około 50 tyś zł. Trwało to około rok czasu.
Dodam, ze sprzedawany był także towar ze sklepu na lewo - pracownik nie wydawał paragonu, natomiast udokumentował sprzedaż w zeszycie z utargiem, zakreślając taka sprzedaż jako sprzedaż kartą, bo osoba ta nie wiedziała, że można pobrać wyciągi z całego miesiąca na każdą transakcję.
Przekręt został ujawniony tydzień temu, na tą chwilę pracownik nieświadomy jeszcze pracuje, bo trwa sprawdzanie całego roku.

Dodam jeszcze, że sytuacja jest niezręczna, bo pracodawca z pracownikiem są dobrymi znajomymi, wiele imprez czy wyjazdów razem udało się spędzić i w tym przypadku zaufanie zostało maksymalnie wykorzystane....

Jak tak to darować.

A serio po ujawnieniu wezwać do zapłaty natychmiast, jeśli nie wezwać Policję i udowodnić. W sądzie sprawa karna, potem cywilna z żądaniem zwrotu i walka z komornikiem.
Bardzo wątpliwe że ten kto kradnie ma furę forsy, raczej bieżąco szlo na potrzeby.

A co grozi? Kodeks karny przewiduję do lat 3. Zbierać dowody, ale w granicach rozsądku bo zaraz się zrobi z tego 100 tyś

anonim cytuj
14-08-2023

W odpowiedzi na postawione pytania:

W kontekście przestępstwa przywłaszczenia majątku przez pracownika:

Zgodnie z art. 284 § 1 Kodeksu Karnego, kto przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. Z uwagi na wartość przywłaszczonych przedmiotów (50 tyś. zł), mamy do czynienia z przestępstwem kwalifikowanym, zgodnie z art. 284 § 2 Kodeksu Karnego, który zwiększa możliwą karę do 5 lat pozbawienia wolności.

Co do nielegalnej sprzedaży towaru, jeśli sklep nie był zarejestrowany jako płatnik VAT, taka działalność może być uznana za oszustwo podatkowe. W przypadku oszustwa podatkowego związane z nieujawnianiem przychodów i niepłaceniem odpowiednich podatków, art. 56 ust. 1 ustawy o VAT stanowi, że podatnikowi grozi kara pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Kroki, jakie powinien podjąć pracodawca:

Zebranie wszystkich dostępnych dowodów, w tym nagrania monitoringu, raporty oraz wszelkie dokumenty, które mogą potwierdzić popełnione przestępstwa.
Rozwiązanie umowy z pracownikiem z powodu ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych (art. 52 § 1 pkt 1 Kodeksu Pracy).
Zawiadomienie odpowiednich służb, w tym Policji, o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez pracownika.
Po zakończeniu postępowania karnego, rozpoczęcie postępowania cywilnego w celu odzyskania strat poniesionych przez pracodawcę.
A co grozi? Kodeks karny przewiduję do lat 3. Zbierać dowody, ale w granicach rozsądku bo zaraz się zrobi z tego 100 tyś

Dokładnie, kluczowym jest zebranie odpowiednich dowodów w sposób, który nie narusza praw pracownika, ani nie naraża pracodawcy na dodatkowe koszty. Ważne jest, aby podejście do sprawy było metodyczne i zgodne z przepisami prawa.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Osoba sprzedaje działkę, nie posiada konta, pieniądze kupujący przelewa na konto córki sprzedającego, zgłosić to do Us?
Witam, osoba sprzedaje działkę, nie posiada konta, pieniądze kupujący przelewa na konto córki sprzedającego , czy jeśli córka wyciągnie pieniądze na drugi dzień i odda ojcu to musi zgłosić to do Us?...
Wypowiedzenie umowy o prace przez pracodawce.
Czy ktoś jest w stanie pomoc w sprawie wypowiedzenia umowy o prace na czas nieokreślony od strony pracodawcy? Podobno powinno być uzasadnione dlaczego dana osoba została zwolniona. Na rozwiązaniu umowy jest tylko mowa o likwidacji stanowiska pracy. ( z czego druga osoba która zajmowała się tym samym, tylko miała inna nazwę stanowiska, została). Czy można żądać od pracodawcy uzasadnienia? ...
Pożyczka od brata.
Mój problem jest taki ze jakiś czas temu pożyczyłam od brata pieniądze . Umowa była taka ze oddam jak będę miała , jestem po rozwodzie od Listopada 2022 nie mamy jeszcze podziału majątku . Brat zna moją sytuacje i wie ze oddam jak będę miała . Ale pojawił się problem , otóż mój brat przygarnął była żonę jest e ciąży i nagle Uwaga ! Kupił mieszkanie wpłacił zaliczkę i zadzwonił do mnie i powiedział ze do końca miesiąca Mam oddać pieniądze bo on mu...
Jak uzyskać uzasadnienie wyroku po latach ?
Jak uzyskać wgląd do akt do wyroku który już zapadł? Chodzi o uzyskanie uzasadnienia wyroku....

Wyszukiwarka