Rozwiązanie umowy o pracę przed jej rozpoczęciem.

Miałam stabilną pracę w pewnej firmie przez prawie 6 lat ale niezbyt dobrze płatną. Znalazłam kolejna pracę, firma złożyła mi ofertę, naciskała na skrócenie wypowiedzenia z 3 do 2 ms. Obecna firma się zgodziła. Z nową firmą podpisałam umowę jeszcze przed rozpoczęciem stosunku pracy. Kilka tygodni przed rozpoczęciem nowej pracy nowa firma dała wypowiedzenie umowy dodając zapis, że w ciągu 3 tygodni mogę odwołać się do sądu. W starej firmie kończy mi się już teraz wypowiedzenie i zostaję bez pracy i środków do życia. Stara firma mnie już nie chce, bo zapełniła wakat. Co mogę wywalczyć przed sądem, jakie odszkodowanie? Jestem w rozsypce, nie zdawałam sobie sprawy, że takie rzeczy się zdarzają. Uprzejmie proszę o radę.
anonim cytuj
14-08-2023
Każdy pracodawca ma prawo rozwiązania umowy o pracę z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Również przed rozpoczęciem stosunku pracy. Jeżeli się z tym nie zgadzasz to możesz się oczywiście odwołać do sądu pracy - rozstrzygnie sąd.

anonim cytuj
14-08-2023
Miałam stabilną pracę w pewnej firmie przez prawie 6 lat ale niezbyt dobrze płatną. Znalazłam kolejna pracę, firma złożyła mi ofertę, naciskała na skrócenie wypowiedzenia z 3 do 2 ms. Obecna firma się zgodziła. Z nową firmą podpisałam umowę jeszcze przed rozpoczęciem stosunku pracy. Kilka tygodni przed rozpoczęciem nowej pracy nowa firma dała wypowiedzenie umowy dodając zapis, że w ciągu 3 tygodni mogę odwołać się do sądu. W starej firmie kończy mi się już teraz wypowiedzenie i zostaję bez pracy i środków do życia. Stara firma mnie już nie chce, bo zapełniła wakat. Co mogę wywalczyć przed sądem, jakie odszkodowanie? Jestem w rozsypce, nie zdawałam sobie sprawy, że takie rzeczy się zdarzają. Uprzejmie proszę o radę.

Z jakiego tytułu miałoby być to odszkodowanie? Jeśli jest Pani ubezpieczona od utraty pracy, to najlepiej od razu iść do ubezpieczyciela.

anonim cytuj
14-08-2023
Każdy pracodawca ma prawo rozwiązania umowy o pracę z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Również przed rozpoczęciem stosunku pracy. Jeżeli się z tym nie zgadzasz to możesz się oczywiście odwołać do sądu pracy - rozstrzygnie sąd.

Omawianą materię wyjaśnia wyrok Sądu Najwyższego z 29 października 2007 r. (sygn. akt: II PK 56/07). Sąd Najwyższy wskazał, że nie ma żadnych ustawowych podstaw do tego, aby zakazać rozwiązania umowy o pracę jeszcze przed rozpoczęciem okresu zatrudnienia.

anonim cytuj
14-08-2023
Zgodnie z polskim prawem pracy, pracodawca może rzeczywiście rozwiązać umowę o pracę z zachowaniem okresu wypowiedzenia nawet przed rozpoczęciem stosunku pracy. Jednak ważne jest, aby ocenić, czy wypowiedzenie zostało dokonane zgodnie z przepisami. Jeżeli wypowiedzenie było niewłaściwe, można się domagać odszkodowania. Odszkodowanie mogłoby wynikać z art. 471 § 1 Kodeksu pracy, gdzie stwierdzono, że "jeżeli umowa o pracę została rozwiązana bez zachowania okresu wypowiedzenia, pracownikowi przysługuje odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za okres wypowiedzenia". Pani powinna dokładnie przeanalizować okoliczności wypowiedzenia oraz zawartość umowy.

Warto zwrócić uwagę na wyrok Sądu Najwyższego, który został przytoczony w dyskusji. Zgadza się, nie ma przeszkód prawnych do rozwiązania umowy przed rozpoczęciem stosunku pracy. Niemniej jednak, jeśli pracodawca wypowiada umowę w sposób niezgodny z prawem lub umową, pracownik może dochodzić swoich praw.

Z jakiego tytułu miałoby być to odszkodowanie? Jeśli jest Pani ubezpieczona od utraty pracy, to najlepiej od razu iść do ubezpieczyciela.

Jeśli Pani posiada ubezpieczenie od utraty pracy, warto skontaktować się z ubezpieczycielem i dowiedzieć się, jakie warunki muszą być spełnione, by otrzymać świadczenie. Ubezpieczenie może stanowić pewien bufor finansowy w tej trudnej sytuacji.

anonim cytuj
14-08-2023
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. W umowie, którą podpisałam z nowym pracodawcą, były określone konkretne warunki zatrudnienia oraz wynagrodzenie, które miałam otrzymać.
Odszkodowanie mogłoby wynikać z art. 471 § 1 Kodeksu pracy, gdzie stwierdzono, że "jeżeli umowa o pracę została rozwiązana bez zachowania okresu wypowiedzenia, pracownikowi przysługuje odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za okres wypowiedzenia".

Mam jeszcze jedno pytanie odnoszące się do tego fragmentu - czy owo odszkodowanie miałoby być równe wynagrodzeniu za cały okres wypowiedzenia, który miałam w nowej umowie, czyli za te 2 miesiące? Czy jest jakieś inne odszkodowanie, które mógłbym otrzymać z tytułu nielojalności pracodawcy czy złamania zaufania? Czy są jakieś przepisy dotyczące ochrony pracownika w takiej sytuacji? Uprzejmie proszę o dalszą radę.

anonim cytuj
14-08-2023
Mam jeszcze jedno pytanie odnoszące się do tego fragmentu - czy owo odszkodowanie miałoby być równe wynagrodzeniu za cały okres wypowiedzenia, który miałam w nowej umowie, czyli za te 2 miesiące? Czy jest jakieś inne odszkodowanie, które mógłbym otrzymać z tytułu nielojalności pracodawcy czy złamania zaufania? Czy są jakieś przepisy dotyczące ochrony pracownika w takiej sytuacji? Uprzejmie proszę o dalszą radę.

Na podstawie art. 471 § 1 Kodeksu pracy, jeśli umowa o pracę została rozwiązana przez pracodawcę bez zachowania okresu wypowiedzenia, pracownikowi przysługuje odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za okres wypowiedzenia. Zatem, jeśli okres wypowiedzenia w Pani umowie wynosił 2 miesiące, odszkodowanie powinno być równe wynagrodzeniu za te dwa miesiące.

Co do kwestii nielojalności pracodawcy czy złamania zaufania, w polskim prawie pracy nie ma bezpośrednich przepisów, które by regulowały takie sytuacje w kontekście odszkodowania. Jednakże, w pewnych okolicznościach, istnieje możliwość dochodzenia roszczeń z innych tytułów, np. z tytułu niewykonania umowy czy nienależytego wykonania. W praktyce jednak jest to trudniejsze do udowodnienia i wymaga indywidualnej analizy konkretnej sytuacji.

Warto też sprawdzić, czy umowa z nowym pracodawcą nie zawierała dodatkowych postanowień dotyczących odszkodowania czy kary umownej w razie jej niewykonania przez jedną ze stron.

Ochrona pracownika w takiej sytuacji polega głównie na możliwości dochodzenia odszkodowania z tytułu niewłaściwego rozwiązania umowy o pracę oraz ewentualnego dochodzenia roszczeń z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania umowy.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Oddelegowanie do innej miejscowości.
Witam serdecznie, czy pracodawca może oddelegować pracownika do miejsca pracy oddalonego od miejsca jego zamieszkania i pracy o 700 km, przy czym nie zapewniając mu żadnego lokum na ten okres (do 3 miesięcy)?...
Zablokowanie konta.
Komornik zablokował konta dłużnikowi na poczet alimentów. Alimenty wysyła bezpośrednio pracodawca. Doszły mnie słuchy że były mąż już coś wymyśla byle by nie płacić wysokich alimentów. Pracuje w firmie i teraz chce się zwolnić, dogadać z komornikiem z wpłatami alimentów żeby sam płacił.. po czym ponownie chce się zatrudnić w tej samej firmie. Byle by pracodawca sam nie wpłacał komornikowi alimentów. Chwalił się że komornikowi będzie płacił tyle...
Odszkodowanie z ZUS.
Dzień dobry. Chciałam się zapytać czy można złożyć do ZUS o odszkodowanie za załamanie " dalszej nasady kości promieniowej ręki" zwolnienie z pracy na okres 2 miesięcy.. w pracy podpisana umowa zlecenie wypadek nie zdążył się w pracy, a na prywatnej posesji....
Jak obliczyć koszty utrzymania dziecka do alimentów?
Dzień dobry co wpisać i jak rozpisać wydatki na 4 dzieci do alimentów? Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać....

Wyszukiwarka