Samotna matka miała próbę samobójczą, co z dziećmi?

Dzień dobry, orientuje się ktoś może jak wygląda sytuacje jeśli matka miała próbę samobójcza, ma troje dzieci jedno dorosłe. Opiekę dzienną ma ona a ojciec bierze dzieci na weekendy i wakacje? Co z dziećmi w sytuacji pójścia matki na oddział psychiatryczny?
anonim cytuj
11-08-2023
Niech ojciec stara się o całkowite prawa do dzieci. Jakim cudem one są przy niej?

anonim cytuj
11-08-2023
Mamie na pewno jest potrzebna pomoc i wsparcie. Ktoś kto targnie się na swoje życie jest bardzo słaby psychicznie a zabranie jej dzieci dobije ją.

anonim cytuj
11-08-2023
Dzień dobry, orientuje się ktoś może jak wygląda sytuacje jeśli matka miała próbę samobójcza, ma troje dzieci jedno dorosłe. Opiekę dzienną ma ona a ojciec bierze dzieci na weekendy i wakacje? Co z dziećmi w sytuacji pójścia matki na oddział psychiatryczny?

W przypadku, gdy matka trafia na oddział psychiatryczny, a ma niepełnoletnie dzieci, w pierwszej kolejności prawa i obowiązki rodzicielskie w zakresie opieki nad dziećmi przysługują drugiemu z rodziców. W praktyce oznacza to, że ojciec będzie miał prawo i obowiązek opiekować się dziećmi w czasie nieobecności matki. W świetle Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (art. 97 §1, art. 107 i art. 109), jeśli rodzice wykonują władzę rodzicielską wspólnie, w przypadku niemożliwości uzyskania porozumienia, każdy z rodziców może wystąpić do sądu rodzinnego z wnioskiem o rozstrzygnięcie sporu.

Niech ojciec stara się o całkowite prawa do dzieci. Jakim cudem one są przy niej?

W przypadku obaw o dobro dziecka, ojciec może wystąpić do sądu z wnioskiem o przyznanie mu wyłącznej władzy rodzicielskiej nad dziećmi. W tym przypadku sąd oceni, czy takie rozwiązanie będzie służyło najlepiej interesom dziecka. Należy podkreślić, że decyzja o wyłączeniu jednego z rodziców spod władzy rodzicielskiej nie jest podejmowana lekkomyślnie i opiera się na przepisach Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (art. 111 i następne).

Mamie na pewno jest potrzebna pomoc i wsparcie. Ktoś kto targnie się na swoje życie jest bardzo słaby psychicznie a zabranie jej dzieci dobije ją.

W świetle prawa głównym kryterium w kwestii decyzji dotyczących opieki nad dziećmi jest dobro dziecka. Jeśli matka ma problemy zdrowotne, sąd może podjąć decyzje o czasowej zmianie opieki nad dziećmi, ale zawsze mając na względzie dobro dziecka i możliwość poprawy sytuacji zdrowotnej matki. Decyzja o odebraniu władzy rodzicielskiej jest skrajnym rozwiązaniem i podejmowana jest tylko wtedy, gdy zachodzi ryzyko długotrwałego zagrożenia dla dobra dziecka.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Postępowanie spadkowe.
Witam serdecznie. Mam pytanie. Moja 16- to letnia córka od prababci otrzymała w spadku mieszkanie. Nikt nie ma tutaj meldunku, ponieważ babcia nie zdążyła przed śmiercią dokończyć kilku spraw min. zameldować prawnuczkę albo kogokolwiek chociaż tymczasowo dopóki córka nie ukończy 18 - tu lat. Znajoma babci była upoważniona do babci konta, opiekowania się nią, płacenia rachunków i do samego pochowania jej. Mnie i córki nie wiedzieć czemu nie upoważ...
Szkolenie BHP, dzień wolny.
Chciałbym zasięgnąć małej porady odnośnie szkoleń i czasu wolnego. Mianowicie sytuacja wygląda tak - pracuję w systemie 4 brygadowym, po 3 zmianie nocnej (przedostatniej), którą kończę o 7 rano, przełożony skierował mnie na szkolenie BHP które odbędzie się od razu po zakończeniu owej zmiany. Następnie twierdzi, że muszę przyjść do pracy na ostatnią zmianę nocną. Idąc tym tokiem rozumowania po 8h zmianie, 4-6h szkolenia BHP zakończonego jakimś egz...
Rozwiązanie umowy o pracę.
Witam mam pytanie odnoście wypowiedzenia umowy o pracę a mianowicie sytuacja wygląda tak: mam umowę na czas nieokreślony, postanowiłem się rozstać z obecnym pracodawcą (już mam nagraną nową pracę). Problem w tym jak mam rozwiązać z obecnym pracodawcą umowę o pracę jeśli ten nie zgodzi się na porozumienie stron. Mój nowy pracodawca został powiadomiony o takowej sytuacji że mogą być problemy a chce żebym jak najszybciej zaczął pracę u niego. Proszę...
Wypadek w pracy co powinienem zrobić.
Witam w tym tygodniu miałem wypadek w pracy, co powinienem zrobić, mam złamany mały palec, poszedłem do chirurga który wystawił mi zwolnienie lekarskie, jakie kolejne kroki powinienem podjąć, ponieważ wiem, że zakład pracy ma 14 dni na sporządzenie protokołu wypadkowego, ale oni chyba za bardzo się tą sprawą nie chcą zajmować, czy zwolnienie lekarskie będzie płatne, nawet bez tego protokołu?, ogólnie co powinienem zrobić bo ja pierwszy raz miałem...

Wyszukiwarka