Samotna matka miała próbę samobójczą, co z dziećmi?

Dzień dobry, orientuje się ktoś może jak wygląda sytuacje jeśli matka miała próbę samobójcza, ma troje dzieci jedno dorosłe. Opiekę dzienną ma ona a ojciec bierze dzieci na weekendy i wakacje? Co z dziećmi w sytuacji pójścia matki na oddział psychiatryczny?
anonim cytuj
11-08-2023
Niech ojciec stara się o całkowite prawa do dzieci. Jakim cudem one są przy niej?

anonim cytuj
11-08-2023
Mamie na pewno jest potrzebna pomoc i wsparcie. Ktoś kto targnie się na swoje życie jest bardzo słaby psychicznie a zabranie jej dzieci dobije ją.

anonim cytuj
11-08-2023
Dzień dobry, orientuje się ktoś może jak wygląda sytuacje jeśli matka miała próbę samobójcza, ma troje dzieci jedno dorosłe. Opiekę dzienną ma ona a ojciec bierze dzieci na weekendy i wakacje? Co z dziećmi w sytuacji pójścia matki na oddział psychiatryczny?

W przypadku, gdy matka trafia na oddział psychiatryczny, a ma niepełnoletnie dzieci, w pierwszej kolejności prawa i obowiązki rodzicielskie w zakresie opieki nad dziećmi przysługują drugiemu z rodziców. W praktyce oznacza to, że ojciec będzie miał prawo i obowiązek opiekować się dziećmi w czasie nieobecności matki. W świetle Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (art. 97 §1, art. 107 i art. 109), jeśli rodzice wykonują władzę rodzicielską wspólnie, w przypadku niemożliwości uzyskania porozumienia, każdy z rodziców może wystąpić do sądu rodzinnego z wnioskiem o rozstrzygnięcie sporu.

Niech ojciec stara się o całkowite prawa do dzieci. Jakim cudem one są przy niej?

W przypadku obaw o dobro dziecka, ojciec może wystąpić do sądu z wnioskiem o przyznanie mu wyłącznej władzy rodzicielskiej nad dziećmi. W tym przypadku sąd oceni, czy takie rozwiązanie będzie służyło najlepiej interesom dziecka. Należy podkreślić, że decyzja o wyłączeniu jednego z rodziców spod władzy rodzicielskiej nie jest podejmowana lekkomyślnie i opiera się na przepisach Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (art. 111 i następne).

Mamie na pewno jest potrzebna pomoc i wsparcie. Ktoś kto targnie się na swoje życie jest bardzo słaby psychicznie a zabranie jej dzieci dobije ją.

W świetle prawa głównym kryterium w kwestii decyzji dotyczących opieki nad dziećmi jest dobro dziecka. Jeśli matka ma problemy zdrowotne, sąd może podjąć decyzje o czasowej zmianie opieki nad dziećmi, ale zawsze mając na względzie dobro dziecka i możliwość poprawy sytuacji zdrowotnej matki. Decyzja o odebraniu władzy rodzicielskiej jest skrajnym rozwiązaniem i podejmowana jest tylko wtedy, gdy zachodzi ryzyko długotrwałego zagrożenia dla dobra dziecka.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Ile czasu ma pracodawca na wypowiedzenie umowy
Witam, mam pytanie. Jestem niezdolny do pracy z powodu orzeczenia lekarskiego. Aktualny pracodawca nie nie chce mi rozwiązać umowy o prace tylko ciągle proponuje mi zmianę stanowiska gdzie ja ciągle odmawiam i mam do tego prawo aby odmówić. Dodatkowo jestem straszony ze zostanę zwolniony dyscyplinarnie z powodu braku kontynuacji L4 gdzie jestem ciągle namawiany abym wziął L4 oraz przedstawił zaświadczenie od lekarza, że jestem trwale niezdolny do...
Doręczenie pozwanemu nakazu zapłaty.
Dzień dobry, co zrobić w sytuacji kiedy komornik nie był w stanie dostarczyć pozwu i nakazu zapłaty do dłużnika? Nie potrafił znaleźć adresu przez inne instytucje. Sąd zawiesił postępowanie z powodu niemożności dostarczenia nakazu zapłaty i powiadomienia dłużnika. Czy to już koniec? Czy warto wnosić zażalenie?...
Ojciec w testamencie przekazuje mieszkanie opiekunce, która chcę się zrzec. Na kogo przechodzi spadek?
Umiera ojciec. W testamencie przekazuje mieszkanie swojej opiekunce. (Ojciec był po rozwodzie z dziećmi nie miał kontaktu od długich lat). Opiekunka chce się zrzec testamentu. Czy wtedy spadek przechodzi na dzieci ojca czy na dzieci opiekunki na którą zostało w spadku przepisane mieszkanie? Będę wdzięczna za pomoc. W razie dodatkowych pytań chętnie odpowiem, nie wiem co w tej sprawie może mieć znaczenie. Z góry dziękuję za pomoc....
Mam być świadkiem na sprawie karnej. Czy można się z tego wycofać?
Dzień dobry, Mam być świadkiem na sprawie karnej. Wnioskowała o to osoba oskarżona. W tzw międzyczasie rozeszły mi się drogi z tą osobą i doszły nowe okoliczności, które zmieniły moja perspektywę na tę sprawę. Uważam że nastąpiła manipulacja ze strony osoby oskarżonej by moje zeznania były na korzyść oskarżonej osoby. Nie znaczy to że moje zeznania miały być niezgodne z prawdą tylko że zostały ukryte przede mną fakty które zmieniają moja ocenę ...

Wyszukiwarka