Samotna matka miała próbę samobójczą, co z dziećmi?

Dzień dobry, orientuje się ktoś może jak wygląda sytuacje jeśli matka miała próbę samobójcza, ma troje dzieci jedno dorosłe. Opiekę dzienną ma ona a ojciec bierze dzieci na weekendy i wakacje? Co z dziećmi w sytuacji pójścia matki na oddział psychiatryczny?
anonim cytuj
11-08-2023
Niech ojciec stara się o całkowite prawa do dzieci. Jakim cudem one są przy niej?

anonim cytuj
11-08-2023
Mamie na pewno jest potrzebna pomoc i wsparcie. Ktoś kto targnie się na swoje życie jest bardzo słaby psychicznie a zabranie jej dzieci dobije ją.

anonim cytuj
11-08-2023
Dzień dobry, orientuje się ktoś może jak wygląda sytuacje jeśli matka miała próbę samobójcza, ma troje dzieci jedno dorosłe. Opiekę dzienną ma ona a ojciec bierze dzieci na weekendy i wakacje? Co z dziećmi w sytuacji pójścia matki na oddział psychiatryczny?

W przypadku, gdy matka trafia na oddział psychiatryczny, a ma niepełnoletnie dzieci, w pierwszej kolejności prawa i obowiązki rodzicielskie w zakresie opieki nad dziećmi przysługują drugiemu z rodziców. W praktyce oznacza to, że ojciec będzie miał prawo i obowiązek opiekować się dziećmi w czasie nieobecności matki. W świetle Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (art. 97 §1, art. 107 i art. 109), jeśli rodzice wykonują władzę rodzicielską wspólnie, w przypadku niemożliwości uzyskania porozumienia, każdy z rodziców może wystąpić do sądu rodzinnego z wnioskiem o rozstrzygnięcie sporu.

Niech ojciec stara się o całkowite prawa do dzieci. Jakim cudem one są przy niej?

W przypadku obaw o dobro dziecka, ojciec może wystąpić do sądu z wnioskiem o przyznanie mu wyłącznej władzy rodzicielskiej nad dziećmi. W tym przypadku sąd oceni, czy takie rozwiązanie będzie służyło najlepiej interesom dziecka. Należy podkreślić, że decyzja o wyłączeniu jednego z rodziców spod władzy rodzicielskiej nie jest podejmowana lekkomyślnie i opiera się na przepisach Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (art. 111 i następne).

Mamie na pewno jest potrzebna pomoc i wsparcie. Ktoś kto targnie się na swoje życie jest bardzo słaby psychicznie a zabranie jej dzieci dobije ją.

W świetle prawa głównym kryterium w kwestii decyzji dotyczących opieki nad dziećmi jest dobro dziecka. Jeśli matka ma problemy zdrowotne, sąd może podjąć decyzje o czasowej zmianie opieki nad dziećmi, ale zawsze mając na względzie dobro dziecka i możliwość poprawy sytuacji zdrowotnej matki. Decyzja o odebraniu władzy rodzicielskiej jest skrajnym rozwiązaniem i podejmowana jest tylko wtedy, gdy zachodzi ryzyko długotrwałego zagrożenia dla dobra dziecka.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż odzieży używanej
Mam takie pytanie, Niedawno urodziłam dziecko, a jak wiadomo, noworodki szybko wyrastają ze swoich ubranek. Kupuję tylko markowe ubranka wysokiej jakości. Zrobiłam sety po 5-6 ubranek i sprzedawałam na olx po 200zl i nie bo tylko (sprzedawałam też zabawki itp.) Dzisiaj podliczyłam, że od początku roku sprzedałam około 45 takich setów co daje łączna wartość około 9000zl. Czy urząd skarbowy może się przyczepić do czegoś takiego, a jeżeli tak to ...
kurnik graniczący z moją działką
Mieszkam na wsi. Sąsiedzi, którzy nigdy nie mieli zwierząt hodowlanych nagle postawili kurnik tuż przy płocie graniczących z moją działką. Na działce mieści się dom, który w odległości ponad 4 metrów od tego płotu ma schody i drzwi wejściowe oraz okna. Mimo pozamykanych okien śmierdzi w całym domu (nie wspominając już o odcinku który trzeba przejść aby do niego wejść, a to jest nie do wytrzymania). Roi się od robactwa, muchy "gnojówy" t...
nazwisko dziecka ze związku nieformalnego
Witam. Pytaniem odnośnie nazwiska dziecka ze związku nieformalnego. Rodzice nie mogą dojść do porozumienia czyje nazwisko ma mieć dziecko po urodzeniu- więc będzie miało długie dwuczłonowe. Kiedy matka może administracyjne zmienić na swoje nazwisko i czy argument identyfikacji z matką przez pozostanie przy niej dziecka wystarczy?...
W razie problemów z mężem jak udowodnić mój wkład i go odzyskać
Mieszkam z mężem w domu jego mamy. Ona tu nie mieszka, jest tylko właścicielem. Zamierza go "przepisać" jako darowizna mojemu mężowi. Problem w tym, że robimy remont i dużo się dokładam, a z uwagi na to, że to dopiero początek wydatków, chcę się zorientować czy są jakieś możliwości na zabezpieczenie się, żeby (gdy rozejdziemy się - chociaż na razie jest wszystko ok) mój wkład odzyskać?...

Wyszukiwarka