Samotna matka miała próbę samobójczą, co z dziećmi?

Dzień dobry, orientuje się ktoś może jak wygląda sytuacje jeśli matka miała próbę samobójcza, ma troje dzieci jedno dorosłe. Opiekę dzienną ma ona a ojciec bierze dzieci na weekendy i wakacje? Co z dziećmi w sytuacji pójścia matki na oddział psychiatryczny?
anonim cytuj
11-08-2023
Niech ojciec stara się o całkowite prawa do dzieci. Jakim cudem one są przy niej?

anonim cytuj
11-08-2023
Mamie na pewno jest potrzebna pomoc i wsparcie. Ktoś kto targnie się na swoje życie jest bardzo słaby psychicznie a zabranie jej dzieci dobije ją.

anonim cytuj
11-08-2023
Dzień dobry, orientuje się ktoś może jak wygląda sytuacje jeśli matka miała próbę samobójcza, ma troje dzieci jedno dorosłe. Opiekę dzienną ma ona a ojciec bierze dzieci na weekendy i wakacje? Co z dziećmi w sytuacji pójścia matki na oddział psychiatryczny?

W przypadku, gdy matka trafia na oddział psychiatryczny, a ma niepełnoletnie dzieci, w pierwszej kolejności prawa i obowiązki rodzicielskie w zakresie opieki nad dziećmi przysługują drugiemu z rodziców. W praktyce oznacza to, że ojciec będzie miał prawo i obowiązek opiekować się dziećmi w czasie nieobecności matki. W świetle Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (art. 97 §1, art. 107 i art. 109), jeśli rodzice wykonują władzę rodzicielską wspólnie, w przypadku niemożliwości uzyskania porozumienia, każdy z rodziców może wystąpić do sądu rodzinnego z wnioskiem o rozstrzygnięcie sporu.

Niech ojciec stara się o całkowite prawa do dzieci. Jakim cudem one są przy niej?

W przypadku obaw o dobro dziecka, ojciec może wystąpić do sądu z wnioskiem o przyznanie mu wyłącznej władzy rodzicielskiej nad dziećmi. W tym przypadku sąd oceni, czy takie rozwiązanie będzie służyło najlepiej interesom dziecka. Należy podkreślić, że decyzja o wyłączeniu jednego z rodziców spod władzy rodzicielskiej nie jest podejmowana lekkomyślnie i opiera się na przepisach Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (art. 111 i następne).

Mamie na pewno jest potrzebna pomoc i wsparcie. Ktoś kto targnie się na swoje życie jest bardzo słaby psychicznie a zabranie jej dzieci dobije ją.

W świetle prawa głównym kryterium w kwestii decyzji dotyczących opieki nad dziećmi jest dobro dziecka. Jeśli matka ma problemy zdrowotne, sąd może podjąć decyzje o czasowej zmianie opieki nad dziećmi, ale zawsze mając na względzie dobro dziecka i możliwość poprawy sytuacji zdrowotnej matki. Decyzja o odebraniu władzy rodzicielskiej jest skrajnym rozwiązaniem i podejmowana jest tylko wtedy, gdy zachodzi ryzyko długotrwałego zagrożenia dla dobra dziecka.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Mieszkanie otrzymane w darowiźnie
Witam, Mam mieszkanie otrzymane w darowiźnie (3 lata temu) - czy mogę dopisać męża do mieszkania przed upływem 5 lat? I czy w sytuacji sprzedaży mieszkania mąż będzie musiał zapłacić podatek od wzbogacenia się od części którą otrzyma ode mnie w formie darowizny jeśli nie minie okres 5 lat? ...
Sąd ma jeszcze pół roku na odwieszenie mi wyroku
Witam moje pytanie jest takie jeżeli mam wyrok karny 2 lata w zawieszeniu do dnia 21.11.2022 to dlaczego sąd ma jeszcze pół roku na odwieszenie mi wyroku czy jest jakiś artykuł o tym że sąd ma pół roku jeszcze proszę o odpowiedź dziękuję bardzo...
Spłata długu po zmarłym.
Witam mam pytanko jak to jest, moja mama zmarła, a wiem że ma kredyty nieubezpieczone, spłacała regularnie ale zostaje do spłaty jeszcze 20 tys. zł. Rata wynosi 850 zł, mnie nie stać żeby spłacać bo mam swoje kredyty, sama wychowuje córkę i nie jest mi za łatwo. Czy wystarczy jeśli pójdę do notariusza i zrzeknę się wszystkiego czy będą mnie ścigać? Czy mam iść do banku i doręczyć akt zgonu czy nie?...
Alimenty na rodzica.
Czy jest (i jeśli tak to jaki??) próg dochodu (na osobę ponieważ ma własną rodzinę) dla dziecka którego rodzic/rodzice lub MOPS chce podać o alimenty. Czy jeśli taki próg istnieje rodzic lub MOPS mimo to mogą wnieść do sądu o alimenty? Czy jeśli rodzice żyją w związku małżeńskim ewentualne alimenty przyznawane są na każdego rodzica z osobna(jeśli oboje się domagają)?...

Wyszukiwarka