Samotna matka miała próbę samobójczą, co z dziećmi?

Dzień dobry, orientuje się ktoś może jak wygląda sytuacje jeśli matka miała próbę samobójcza, ma troje dzieci jedno dorosłe. Opiekę dzienną ma ona a ojciec bierze dzieci na weekendy i wakacje? Co z dziećmi w sytuacji pójścia matki na oddział psychiatryczny?
anonim cytuj
11-08-2023
Niech ojciec stara się o całkowite prawa do dzieci. Jakim cudem one są przy niej?

anonim cytuj
11-08-2023
Mamie na pewno jest potrzebna pomoc i wsparcie. Ktoś kto targnie się na swoje życie jest bardzo słaby psychicznie a zabranie jej dzieci dobije ją.

anonim cytuj
11-08-2023
Dzień dobry, orientuje się ktoś może jak wygląda sytuacje jeśli matka miała próbę samobójcza, ma troje dzieci jedno dorosłe. Opiekę dzienną ma ona a ojciec bierze dzieci na weekendy i wakacje? Co z dziećmi w sytuacji pójścia matki na oddział psychiatryczny?

W przypadku, gdy matka trafia na oddział psychiatryczny, a ma niepełnoletnie dzieci, w pierwszej kolejności prawa i obowiązki rodzicielskie w zakresie opieki nad dziećmi przysługują drugiemu z rodziców. W praktyce oznacza to, że ojciec będzie miał prawo i obowiązek opiekować się dziećmi w czasie nieobecności matki. W świetle Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (art. 97 §1, art. 107 i art. 109), jeśli rodzice wykonują władzę rodzicielską wspólnie, w przypadku niemożliwości uzyskania porozumienia, każdy z rodziców może wystąpić do sądu rodzinnego z wnioskiem o rozstrzygnięcie sporu.

Niech ojciec stara się o całkowite prawa do dzieci. Jakim cudem one są przy niej?

W przypadku obaw o dobro dziecka, ojciec może wystąpić do sądu z wnioskiem o przyznanie mu wyłącznej władzy rodzicielskiej nad dziećmi. W tym przypadku sąd oceni, czy takie rozwiązanie będzie służyło najlepiej interesom dziecka. Należy podkreślić, że decyzja o wyłączeniu jednego z rodziców spod władzy rodzicielskiej nie jest podejmowana lekkomyślnie i opiera się na przepisach Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (art. 111 i następne).

Mamie na pewno jest potrzebna pomoc i wsparcie. Ktoś kto targnie się na swoje życie jest bardzo słaby psychicznie a zabranie jej dzieci dobije ją.

W świetle prawa głównym kryterium w kwestii decyzji dotyczących opieki nad dziećmi jest dobro dziecka. Jeśli matka ma problemy zdrowotne, sąd może podjąć decyzje o czasowej zmianie opieki nad dziećmi, ale zawsze mając na względzie dobro dziecka i możliwość poprawy sytuacji zdrowotnej matki. Decyzja o odebraniu władzy rodzicielskiej jest skrajnym rozwiązaniem i podejmowana jest tylko wtedy, gdy zachodzi ryzyko długotrwałego zagrożenia dla dobra dziecka.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Dzień wolny za oddawanie krwi.
Witam, mam pytanie. Pracodawca ustalił dzień odbioru wolnego na 22 grudnia za 11 listopada i wtedy byłem na zwolnieniu (21.22-12) z tytułu oddania krwi. Czy przysługuje mi inny termin odbioru tego wolnego?...
Agresywny pies sąsiadki, jak sobie z tym poradzić?
Dzień dobry Moi sąsiedzi mają bardzo agresywnego psa(owczarka niemieckiego, notorycznie warczy szczeka i wyrywa się w stronę ludzi), który w piątek rzucił się na moją 2 letnią córeczkę przewracając ją na ziemię, czekała na klatce schodowej, aż mama dokończy ubierać buty do wyjścia. Chwała Bogu, że pies miał założony kaganiec. Ale wyrwał się ponieważ jego właściciele przez bardzo zły sposób prowadzenia się NIE MAJĄ SIŁY GO UTRZYMAĆ! Sprawę je...
Obowiązek alimentacyjny.
Ojciec dzieci zarabia na umowie najniższą krajową, ale pod stołem dostaje drugie tyle. O jakiej kwocie alimentów można mówić w takiej sytuacji ? Dwójką dzieci w wieku szkolnym. Czy jest szansa żeby udowodnić że dostaje pieniądze pod stołem ?...
Zachowek dla rodzeństwa.
Jestem osobą samotną, niemającą dzieci. Aktem notarialnym otrzymałam od mojej mamy mieszkanie, w formie darowizny z prawem dożywotniej służebności mieszkania. Zakładam, że umrę po mamie, a po mnie będzie dziedziczyło rodzeństwo. Czy w przypadku śmierci mamy przysługuje im zachowek?...

Wyszukiwarka