Witam. Wynajmuję mieszkanie na podstawie umowy najem okazjonalny. Lokator wygenerował znaczną niedopłatę za wodę i twierdzi, że tego nie zapłaci, ponieważ nie ma pieniędzy. W dodatku jest agresywny, dzwoni do mnie kierując w moją stronę obraźliwe słowa, nie ma możliwości rozmowy z nim.
W świetle prawa polskiego, jeśli lokator narusza postanowienia umowy najmu okazjonalnego, właściciel mieszkania ma prawo wypowiedzenia umowy najmu. Istnieją pewne warunki, które muszą zostać spełnione w celu wypowiedzenia umowy z lokatorem:
Lokator jest w zwłoce z zapłatą czynszu lub innych opłat za używanie lokalu (np. woda, gaz, prąd) za trzy pełne okresy płatności. Oznacza to, że jeżeli lokator nie zapłacił za wodę za trzy kolejne miesiące, właściciel ma prawo wypowiedzenia umowy.
"Za trzy pełne okresy płatności", czyli muszę czekać, aż powstaną kolejne zaległości finansowe. Rozumiem, że niedopłaty wynikające z rozliczenia miesięcy wstecz (w przypadku mojego mieszkania jest to niedopłata za zużycie wody za lipiec, sierpień i wrzesień 2023r.) również można w ten zapis włączyć? Czy mam jakaś możliwość odzyskania tych pieniędzy, jeśli lokator nie będzie płacił?
Tak, możesz włączyć niedopłaty za zużycie wody do tych trzech okresów płatności, jeśli w umowie najmu zostało to jasno określone, że to lokator ma obowiązek opłacenia tych rachunków.
Jeśli chodzi o odzyskanie pieniędzy od lokatora, masz prawo podjąć działania prawne. Możesz wystosować wezwanie do zapłaty, a jeśli to nie przyniesie skutku, możesz złożyć pozew o zapłatę w sądzie. Jeśli wygrasz sprawę, a lokator nadal nie zapłaci, możesz zwrócić się do komornika w celu egzekwowania długu. Niemniej jednak, pamiętaj, że efektywność takich działań zależy od wypłacalności lokatora.
Podsumowując, masz prawo wypowiedzenia umowy najmu okazjonalnego, jeśli lokator jest w zwłoce z płatnościami za trzy pełne okresy płatności. Jeśli chodzi o odzyskanie zaległości, możesz podjąć odpowiednie kroki prawne, takie jak wezwanie do zapłaty czy pozew sądowy.