Od lutego do maja byłam na L4 (ciąża mnogą). 14 maja urodziłam więc od tego czasu jestem na macierzyńskim.
W trakcie mojego L4 moja firma zgłosiła się do tarczy antykryzysowej, której pomoc można było dostać pod warunkiem że wszystkim pracownikom obniży się etaty do 3/4. Moja firma tak zrobiła. Problem polega na tym że od maja będąc na macierzyńskim zostały mi obliczone pieniążki od podstawy wynagrodzenia 3/4 etatu a nie pełnego.. od lipca pracownicy znowu mają pełne etaty a ja nadal mam płacone od podstawy 3/4. Z informacji otrzymanych z ZUS dowiedziałam się, że niestety nie da się nic tym zrobić, że jest to nie sprawiedliwe jednakże póki nie zmienię stosunku pracy (czyli nie zakończę macierzyńskiego) to będę miała płacone za 3/4 etatu.. czy jest jakaś możliwość aby podobnie jak pozostali pracownicy dostawać wynagrodzenie zgodnie z tym co mi się należy, czyli od pełnego etatu?
anonim cytuj
13-07-2020
Teoretycznie nie. Jestes na urlopie,nie ma Cie w pracy,nie ma kontynuacji,nie dotycza Cie wszelkie podwyzki czy aneksy do umowy.dopiero jak wrocisz do pracy dostaniesz ewentualnie wiekszy etat i za tym idzie podwyzka.
anonim cytuj
13-07-2020
L4 ciaza jest traktowane jako choroba wiec mogli zmniejszyc etat chociaz wiadomo ze przed rozwiazaniem kobieta nie wroci do pracy.na urlopie macierzynskim by nie mogli zmniejszyc etatu. Wyplata na macierzynskim to 80% od Twojego obecnego etatu czyli od tego 3/4 za czym idzie srednia z 12 ostatnich miesiecy gdzie 3 miesiace mialas juz liczone nizej.wiec drastycznie mogla sie zmniejszyc
anonim cytuj
13-07-2020
Macierzyński jest obliczany na podstawie wynagrodzeń go poprzedzających, czyli na podstawie tego 3/4 pensji. Czyli jeśli nastąpiła podwyżka wynagrodzeń w trakcie macierzyńskiego to niestety się nie należy.
Witam. Od kilku dni pracuję w nowej firmie. Jest to niemiecka sieć sklepów. Na podpisywaniu umowy wszystko było idealnie. Jednak wczoraj kierowniczka powiedziala mi,że zarówno ona jak i kierownik regionalny i kierownik główny mają prawo w każdym momencie pracy zażądać ode mnie otworzenia szafki i pokazania im zawartości torebki, zawartości portfela i dać do wglądu telefon żeby mogli sprawdzić czy w czasie pracy nie korzystałam beż pozwolenia...
Dzień dobry! Wczoraj poszłam do nowej pracy, 5h w restauracji. Dzień wcześniej byłam na 2h wdrożeniu, wcześniej już pracowałam w tym zawodzie. Właścicielka rozpisała mi grafik na następne dwa tygodnie. Dziś miałam przyjść na 17. O 16.20 dostałam telefon, że rozmawiała z współwłaścicielem i doszli do wniosku, że sobie nie poradzę.Że w weekendy jest dużo gorzej niż teraz, nie umiem robić kawy. Zaprzeczyłam, bo w poprzedniej pracy to robiłam. Moje ...
Pod blokiem oraz w całej okolicy znajdują się znaki na trawnikach „zakaz wyprowadzania psów” i zawsze obok tego znaku jest postawiony specjalny śmietnik na psie odchody. Tak samo jak dużo jest znaków - tak samo dużo jest śmietników i zawsze są postawione obok siebie (z reguły na środku danego trawnika). Sąsiad regularnie zwraca mi uwagę, ze mój pies chodzi po tym trawniku (tak, chodzi, nigdy nie złapał mnie na tym, żeby mój pies się tam załatwił)...
Witam, miałam zabiegi rehabilitacyjne prywatne.
Przed rozpoczęciem prosiłam o wystawienie mi końcowej faktury lub imiennego rachunku.
Miałam 5 zabiegów , koszt każdego zabiegu to 100 zł , na które się zgodziłam przed rozpoczęciem rehabilitacji.
Kiedy zabiegi zostały zakończone , rehabilitant stwierdził, że jeżeli chcę otrzymywać jakikolwiek rachunek muszę mu dopłacić 23 % podatku, więc od 500 będzie to 115 zł, powiedziałam że dam znać. Po tyg...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: