Wynagrodzenie na urlopie macierzyńskim

Od lutego do maja byłam na L4 (ciąża mnogą). 14 maja urodziłam więc od tego czasu jestem na macierzyńskim.
W trakcie mojego L4 moja firma zgłosiła się do tarczy antykryzysowej, której pomoc można było dostać pod warunkiem że wszystkim pracownikom obniży się etaty do 3/4. Moja firma tak zrobiła. Problem polega na tym że od maja będąc na macierzyńskim zostały mi obliczone pieniążki od podstawy wynagrodzenia 3/4 etatu a nie pełnego.. od lipca pracownicy znowu mają pełne etaty a ja nadal mam płacone od podstawy 3/4. Z informacji otrzymanych z ZUS dowiedziałam się, że niestety nie da się nic tym zrobić, że jest to nie sprawiedliwe jednakże póki nie zmienię stosunku pracy (czyli nie zakończę macierzyńskiego) to będę miała płacone za 3/4 etatu.. czy jest jakaś możliwość aby podobnie jak pozostali pracownicy dostawać wynagrodzenie zgodnie z tym co mi się należy, czyli od pełnego etatu?
anonim cytuj
13-07-2020
Teoretycznie nie. Jestes na urlopie,nie ma Cie w pracy,nie ma kontynuacji,nie dotycza Cie wszelkie podwyzki czy aneksy do umowy.dopiero jak wrocisz do pracy dostaniesz ewentualnie wiekszy etat i za tym idzie podwyzka.

anonim cytuj
13-07-2020
L4 ciaza jest traktowane jako choroba wiec mogli zmniejszyc etat chociaz wiadomo ze przed rozwiazaniem kobieta nie wroci do pracy.na urlopie macierzynskim by nie mogli zmniejszyc etatu. Wyplata na macierzynskim to 80% od Twojego obecnego etatu czyli od tego 3/4 za czym idzie srednia z 12 ostatnich miesiecy gdzie 3 miesiace mialas juz liczone nizej.wiec drastycznie mogla sie zmniejszyc

anonim cytuj
13-07-2020
Macierzyński jest obliczany na podstawie wynagrodzeń go poprzedzających, czyli na podstawie tego 3/4 pensji. Czyli jeśli nastąpiła podwyżka wynagrodzeń w trakcie macierzyńskiego to niestety się nie należy.

anonim cytuj
13-07-2020

Sugerowane Tematy

zwrot zakupionego towaru
W sobote sprzedalem panu x obiektyw do aparatu. Pan przyjechal,posprawdzal,stwierdzil ze wszystko jest ok,umowe spisalismy sprzedażową. Po dwoch dniach pan x dzwoni i twierdzi ze obiektyw jednak nie jest tak ostry jak myslal i chce zwrocic go. Ja juz tych pieniedzy nie mam. Prowadzę jednoosobawa dzialalnosc gospodarcza,natomiast obiektyw sprzedalem jako osoba fizyczna. W dwa dni moglo soe wiele stac,nie mam gwarancji ze pan x nie zepsul go lub ni...
Co w sytuacji, jeżeli pracodawca nie będzie chciał rozwiązać umowy?
Aktualnie kończę długie zwolnienie lekarskie, prowadzone w poradni zdrowia psychicznego. Nie chcę wracać do obecnego pracodawcy. Wysłałam informacje mailową i z informacją o dacie zakończenia leczenia i chęci wypowiedzenia umowy o pracę na mocy porozumienia stron z dniem następnym. Otrzymałam odpowiedź od pracodawcy o nie wyrażeniu zgody jednej ze stron na takie rozwiązanie umowy. Jak mogę rozwiązać umowę szybko. Nie chcę pracodawcy robić pod gór...
Sądowne wezwanie zapłaty.
Witam, jako poszkodowany chciałbym zapytać jak wygląda procedura w sytuacji kiedy pozwany nie ureguluje należności mimo wezwania sądownego? Jeśli się nie mylę powinien zapłacić w ciągu 14 dni od doręczenia. Jak ta dalsza procedura wygląda i jakie są koszty i kto je ponosi?...
Zasiłek chorobowy.
Ile wynosi zasiłek chorobowy za pobyt w szpitalu? Byłam 56 dni w szpitalu psychiatrycznym, miałam l4....

Wyszukiwarka