Jak zgodnie z prawem pozbyć się rzeczy pozostawionych przez najemcę?

Mam taką sprawę najemca nie płaci za 5 czynsz i rachunek za prąd . Wiec 31 lipca 2023 roku skończyła mu się umowa najmu . Wiec zmieniłam zamki w mieszkaniu. Tam zostało trochę jego rzeczy. Napisał mi ze nie mam prawa przetrzymywać jego rzeczy. Czy jest jakaś ustawa lub Kodeks mówiący o tym ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
anonim cytuj
11-08-2023
Więc tak. Nie masz prawa przetrzymywać cudzych rzeczy. On ma prawo przyjść po nie z policją. Zwrotu czynszu i za prąd możesz domagać się na drodze sądowej, cywilnej.

anonim cytuj
11-08-2023
W Polsce przepisy dotyczące najmu nieruchomości znajdują się w Kodeksie cywilnym oraz w ustawie o ochronie praw lokatorów. Oto kilka istotnych informacji dotyczących Twojej sytuacji:
Zwrot rzeczy najemcy: W przypadku zakończenia umowy najmu, najemca powinien odebrać swoje rzeczy w określonym terminie. Jeśli nie odbierze ich w tym czasie, właściciel może złożyć wniosek do sądu o zasądzenie opłaty za przechowywanie rzeczy. Właściciel nie może jednak samowolnie pozbyć się rzeczy najemcy.
Eksmisja: Zmiana zamków w mieszkaniu nie zawsze jest legalna i może zostać uznana za naruszenie praw najemcy. W przypadku, gdy umowa najmu wygasła, a najemca nie opuścił nieruchomości, konieczne może być uzyskanie nakazu eksmisji od sądu. Nie możesz po prostu samodzielnie wyrzucić najemcy z mieszkania.
Zaległe opłaty: Właściciel ma prawo dochodzić zaległych opłat za czynsz i inne należności. Może to obejmować dochodzenie tych należności sądownie, a także w skrajnych przypadkach wniesienie sprawy o eksmisję z powodu zaległości w płatnościach.
Czyli:
1. Kodeks cywilny:
Art. 671-683 - regulacje dotyczące umowy najmu.
Art. 683^1-683^7 - zasady dotyczące ochrony lokatorów.
2. Ustawa o ochronie praw lokatorów:
Ustawa z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkańców i dzierżawców (Dz.U. 2001 nr 72 poz. 721) - ta ustawa szczegółowo reguluje prawa i obowiązki stron w umowach najmu.
Należy jednak pamiętać, że interpretacja i zastosowanie tych przepisów może być złożone i zależne od konkretnej sytuacji oraz obowiązującego prawa w danym momencie. Zawsze warto skonsultować się z prawnikiem, aby uzyskać dokładne i aktualne informacje, które dotyczą Twojej sytuacji.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Drzewo sąsiada podczas wichury złamało się i przewróciło na naszą działkę. Kto powinien ponieść koszt usunięcia drzewa? I z jakiego przepisu to wynika?
Dzień dobry, drzewo sąsiada podczas wichury złamało się i przewróciło na naszą działkę. Z tego co wiem, to sąsiad nie odpowiada za zniszczenie płotu bo to siła wyższa. Ale kto powinien ponieść koszt usunięcia drzewa? I z jakiego przepisu to wynika? Dodam, że to bardzo duży orzech....
Czy muszę stawić się na odczytanie testamentu?
Zmarła moja babcia, wczoraj dostałam sms od siostry z którą od wielu lat nie utrzymuję kontaktów, dotyczący terminu i miejsca odczytania testamentu, z dopiskiem że moja obecność jest obowiązkowa, w internecie na szybko znalazłam informacje, że taka obecność nie jest obowiązkowa, ale wolę mieć pewność, tak więc jak to wygląda w kwestii prawnej? Czy grożą mi jakieś konsekwencje jeśli jednak nie pojawię się w tym terminie we wskazanej kancelarii n...
Zapis na umowie zlecenie dotyczący okresu wypowiedzenia
Cześć, mam zapis na umowie zlecenie (na okres 6 miesięcy) dotyczący okresu wypowiedzenia - miesięcznego. Orientuje się, że cechą takiej umowy jest natychmiastowe wygaśnięcie w momencie wypowiedzenia. Czy ten zapis to zmienia i przy takiej umowie można dopisać sobie dowolny okres wypowiedzenia?...
Kiedy powiadomić pracodawcę o ciąży?
Witam, Jestem zatrudniona w oparciu o umowę zastępstwo. Jestem w ciąży, nie zgłosiłam tego jeszcze pracodawcy, a w międzyczasie pracodawca zaproponował podpisanie umowy na czas nieokreślony od stycznia. Czy mogę podpisać umowę będąc w ciąży, nie informując pracodawcy? Czy muszę go powiadomić? Po jakim czasie od podpisania umowy mogę pójść na zwolnienie ?...

Wyszukiwarka