Jak zgodnie z prawem pozbyć się rzeczy pozostawionych przez najemcę?

Mam taką sprawę najemca nie płaci za 5 czynsz i rachunek za prąd . Wiec 31 lipca 2023 roku skończyła mu się umowa najmu . Wiec zmieniłam zamki w mieszkaniu. Tam zostało trochę jego rzeczy. Napisał mi ze nie mam prawa przetrzymywać jego rzeczy. Czy jest jakaś ustawa lub Kodeks mówiący o tym ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
anonim cytuj
11-08-2023
Więc tak. Nie masz prawa przetrzymywać cudzych rzeczy. On ma prawo przyjść po nie z policją. Zwrotu czynszu i za prąd możesz domagać się na drodze sądowej, cywilnej.

anonim cytuj
11-08-2023
W Polsce przepisy dotyczące najmu nieruchomości znajdują się w Kodeksie cywilnym oraz w ustawie o ochronie praw lokatorów. Oto kilka istotnych informacji dotyczących Twojej sytuacji:
Zwrot rzeczy najemcy: W przypadku zakończenia umowy najmu, najemca powinien odebrać swoje rzeczy w określonym terminie. Jeśli nie odbierze ich w tym czasie, właściciel może złożyć wniosek do sądu o zasądzenie opłaty za przechowywanie rzeczy. Właściciel nie może jednak samowolnie pozbyć się rzeczy najemcy.
Eksmisja: Zmiana zamków w mieszkaniu nie zawsze jest legalna i może zostać uznana za naruszenie praw najemcy. W przypadku, gdy umowa najmu wygasła, a najemca nie opuścił nieruchomości, konieczne może być uzyskanie nakazu eksmisji od sądu. Nie możesz po prostu samodzielnie wyrzucić najemcy z mieszkania.
Zaległe opłaty: Właściciel ma prawo dochodzić zaległych opłat za czynsz i inne należności. Może to obejmować dochodzenie tych należności sądownie, a także w skrajnych przypadkach wniesienie sprawy o eksmisję z powodu zaległości w płatnościach.
Czyli:
1. Kodeks cywilny:
Art. 671-683 - regulacje dotyczące umowy najmu.
Art. 683^1-683^7 - zasady dotyczące ochrony lokatorów.
2. Ustawa o ochronie praw lokatorów:
Ustawa z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkańców i dzierżawców (Dz.U. 2001 nr 72 poz. 721) - ta ustawa szczegółowo reguluje prawa i obowiązki stron w umowach najmu.
Należy jednak pamiętać, że interpretacja i zastosowanie tych przepisów może być złożone i zależne od konkretnej sytuacji oraz obowiązującego prawa w danym momencie. Zawsze warto skonsultować się z prawnikiem, aby uzyskać dokładne i aktualne informacje, które dotyczą Twojej sytuacji.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Chciałabym odebrać dyplom syna ze szkoły jednak szkoła żąda ode mnie upoważnienia poświadczonego notarialnie
Syn zdał w szkole egzamin kwalifikacji wstępnej kierowcy (szkola branżowa) wyjechał za granicę do pracy. Chciałam odebrać dyplom że szkoły jednak żądają ode mnie upoważnienia poświadczonego notarialnie. Czy jest ku temu podstawa prawna? Syn skonczyl 18 lat w lutym 2022 r....
zakup samochodu
witam, kupiłem samochód na poczatku maja i nie zgłaszałem kupna pojazdu, sprzedałem go we wrześniu koledze który także nie zgłosił zakupu, teraz odkupiłem ten samochód od kolegi i pojawia się problem, chciałbym zgłosić zakup i w sumie mógłbym pominąć ta umowę z kolegą ale wtedy mija ponad 180dni od zakupu, a jak jednak nie pominę to będzie problem w urzędzie jak dostarczę im 3 umowy?...
Ciąża na urlopie wychowawczym.
Przebywam na urlopie wychowawczym. Zaszłam w drugą ciąże. Jak należy postąpić dalej ? Przerwać wychowawczy? Jak to działa ? Dzwoniłam do ZUS ale średnio co mi Pani wytłumaczyła i kazała dzwonić w Powiatowej Inspekcji pracy. Ale tam nikt nie odbiera....
Reklamacje na Vinted
Sprzedałam garnitur na Vinted za 180 zł, kupująca po otrzymaniu towaru zgłosiła wady i źle opisany rozmiar przezemnie. Kupująca kliknęła transakcja udana, pieniądze mam na koncie. Ponieważ, źle opisałam rozmiar prosiłam o odesłanie garnituru, podałam dane do wysyłki. Natomiast w piątym dniu upomniałam się, że przesyłka nie została nadana paczkomatem. Wtedy kupująca nadała zwrot. Po otrzymaniu przesyłki okazało się, że spodnie były u krawcowej, z...

Wyszukiwarka