Jak zgodnie z prawem pozbyć się rzeczy pozostawionych przez najemcę?

Mam taką sprawę najemca nie płaci za 5 czynsz i rachunek za prąd . Wiec 31 lipca 2023 roku skończyła mu się umowa najmu . Wiec zmieniłam zamki w mieszkaniu. Tam zostało trochę jego rzeczy. Napisał mi ze nie mam prawa przetrzymywać jego rzeczy. Czy jest jakaś ustawa lub Kodeks mówiący o tym ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
anonim cytuj
11-08-2023
Więc tak. Nie masz prawa przetrzymywać cudzych rzeczy. On ma prawo przyjść po nie z policją. Zwrotu czynszu i za prąd możesz domagać się na drodze sądowej, cywilnej.

anonim cytuj
11-08-2023
W Polsce przepisy dotyczące najmu nieruchomości znajdują się w Kodeksie cywilnym oraz w ustawie o ochronie praw lokatorów. Oto kilka istotnych informacji dotyczących Twojej sytuacji:
Zwrot rzeczy najemcy: W przypadku zakończenia umowy najmu, najemca powinien odebrać swoje rzeczy w określonym terminie. Jeśli nie odbierze ich w tym czasie, właściciel może złożyć wniosek do sądu o zasądzenie opłaty za przechowywanie rzeczy. Właściciel nie może jednak samowolnie pozbyć się rzeczy najemcy.
Eksmisja: Zmiana zamków w mieszkaniu nie zawsze jest legalna i może zostać uznana za naruszenie praw najemcy. W przypadku, gdy umowa najmu wygasła, a najemca nie opuścił nieruchomości, konieczne może być uzyskanie nakazu eksmisji od sądu. Nie możesz po prostu samodzielnie wyrzucić najemcy z mieszkania.
Zaległe opłaty: Właściciel ma prawo dochodzić zaległych opłat za czynsz i inne należności. Może to obejmować dochodzenie tych należności sądownie, a także w skrajnych przypadkach wniesienie sprawy o eksmisję z powodu zaległości w płatnościach.
Czyli:
1. Kodeks cywilny:
Art. 671-683 - regulacje dotyczące umowy najmu.
Art. 683^1-683^7 - zasady dotyczące ochrony lokatorów.
2. Ustawa o ochronie praw lokatorów:
Ustawa z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkańców i dzierżawców (Dz.U. 2001 nr 72 poz. 721) - ta ustawa szczegółowo reguluje prawa i obowiązki stron w umowach najmu.
Należy jednak pamiętać, że interpretacja i zastosowanie tych przepisów może być złożone i zależne od konkretnej sytuacji oraz obowiązującego prawa w danym momencie. Zawsze warto skonsultować się z prawnikiem, aby uzyskać dokładne i aktualne informacje, które dotyczą Twojej sytuacji.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Nagrywanie dźwięku w pracy przez pracodawcę.
Witajcie, przychodzę z zapytaniem odnośnie sytuacji w mojej pracy. Otóż w sklepie, w którym pracuje są zainstalowane kamery z rejestracją dźwięku. Niejednokrotnie była taka sytuacja, że pracodawca dzwonił do mnie z jakąś sprawą i wiedział wszystko o czym przed chwilą mówiłam do klienta i wiele innych tego typu sytuacji. Czy to jest legalne? Czy w takiej sytuacji przysługuje mi prawo do zgłoszenia pracodawcy do Państwowej Inspekcji Pracy?...
Czy otrzymam wizę do USA z wyrokiem w zawieszeniu?
Mam taką sytuację że 2-3 lata temu straciłem prawo jazdy za jazdę pod wpływem alkoholu. Dostałem warunkowe umorzenie 2 lata zakazu i 3 lata próby. Teraz chce jechać do USA i stąd moje pytanie, żeby wyrobić wizę albo sepa jest pytanie o niekaralności. Jak USA zapatruje się na wyroki w zawieszeniu. Z góry dziękuję za pomoc...
Zwolnienie na zasiłku rehabilitacyjnym.
Moja mama wykorzystała maksymalny okres zwolnienia chorobowego 182 dni po czym przeszła na 6 miesięczny okres zasiłku rehabilitacyjnego. Po 3 miesiącach zasiłku rehabilitacyjnego zgodnie z kodeksem mama została zwolniona bez okresu wypowiedzenia. Jest to pracodawca zatrudniający do 20 pracowników, mama tydzień przed zwolnieniem osiągnęła wiek emerytalny. Czy biorąc pod uwagę, że mama została zwolniona przez pracodawcę do 20 pracowników nie należ...
Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...

Wyszukiwarka