Jak dodać współwłaściciela samochodu?

Witam, jak to jest z tym dodawaniem współwłaściciela samochodu. Przeczytałem, że trzeba w tym celu wypełnić umowę darowizny i niby artykuły w internecie dość szczegółowo opisują temat, ale jednak pojawia się kilka niedopowiedzeń. Najważniejsze pytania jakie mi się nasuwają to:
1) Jak z tym podatkiem od darowizny? Osoba, którą chciałbym prosić o bycie współwłaścicielem jest w drugiej grupie podatkowej (jest to wujek), a wartość samochodu określiłbym na 10 000 złotych. Podatku rozumiem, że nie trzeba płacić, ale czy konieczne jest w takim przypadku wysyłanie deklaracji o nazwie "SD-Z2" czy jakoś tak? Nawet nie zgłębiałem co to jest, bo mam nadzieję, że jakaś taka biurokracja nie jest konieczna.
2) Do jakiego urzędu należy się udać jeśli ja i potencjalny współwłaściciel mieszkamy w innych powiatach?
3) Pytanie z innej beczki, ale jeśli w trakcie trwania ubezpieczenia OC, np. po pół roku wypisałbym współwłaściciela i stał się ponownie samodzielnym właścicielem to ubezpieczalnia może mi za to wyliczyć nową składkę i kazać dopłacić, albo dowalić jakąś dodatkową karę?
4) Bardziej ogólne pytanie: Czy współwłaściciel byłby zmuszony do osobistego załatwiania jakichś spraw (typu wysyłanie dokumentów takich jak to wyżej wymienione SD-Z2)? Mam na myśli, że nie chcę go obarczać stratą czasu i chcę z podpisanym przez niego pełnomocnictwem ogarnąć wszystko w urzędach sam.
+ Gdyby ktoś wcześniej robił tak, że dopisywał nowego włąściciela i chciał krok po kroku opisać co trzeba zrobić i ewentualnie na co uważać, to byłbym wdzięczny.
anonim cytuj
05-12-2023
Podatek o ile się kwalifikuje płaci obdarowany.
Zgłoszenie do US obdarowanego - On, do US darczyńcy - Ty.
Nie możesz "wypisać współwłaściciela. Wymaga to ponownej umowy darowizny lub sprzedaży.
Przy każdej zmianie właściciela TU może przeliczyć składkę.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna mieszkania za dożywotnią opiekę.
Dzień dobry. Moja matka twierdzi, że dorosłe dzieci powinny sponsorować rodziców, gdyż Ci mają niskie emerytury. Moja matka ma 3700 netto emerytury (uważam ze nie jest tragicznie. Nie leczy się na nic. Nie kupuje żadnych lekarstw) Mój brat otrzymał od matki darowiznę mieszkania z dożywociem. Czy w takiej sytuacji, on jest zobowiązany do ewentualnego wsparcia finansowego matki ? Matka zawsze do mnie kieruje te słowa, jakby oczekiwała ode mni...
Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?
Zamierzam się rozwieść. Przed ślubem uległem wypadkowi, za pieniądze z odszkodowania kupiłem dom. Później go sprzedałem, a w zamian kupiłem 2 mieszkania już po ślubie. Zone uczyniłem współwłaścicielka obu z nich. W akcie notarialnym nie ma wzmianki o tym skąd pochodziły pieniądze na ich zakup. Zona dołożyła do remontu, ale nie ma na to żadnych dowodów w postaci umów, faktur.. Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?...
Stawka godzinowa na umowę zlecenie.
Witam pracuje na umowę o pracę za najniższa krajowa, a do tego na umowę zlecenie w innej spółce. I tu pojawia się problem gdyż np. mój kolega pobiera wypłatę w wysokości 16.40 zł netto na godzinę a ja 13.29zl netto wykonując ta sama pracę i te same godziny pracy? Jak to jest możliwe? W kadrach nie potrafią mi tego wytłumaczyć. I w ogóle ile teraz wynosi netto najniższa stawka godzinowa na umowę zlecenie na rękę?...
pracodawca zmienil warunki pracy i płacy bez mojej zgody
Pracodawca chcąc zmienić warunki umowy podsunął do podpisania porozumienie zmieniające warunki pracy i płacy (z całego etatu na 1/2). Pracownik napisał że nie wyraża zgody na zmianę warunków i oddał pismo pracodawcy. Ten twierdzi że jest to równoznaczne z rozpoczęciem okresu wypowiedzenia. Pytanie czy pracodawca nie powinien wręczyć pracownikowi dokumentu - wypowiedzenia. Czy brak zgody na porozumienie zmieniające jest równoznaczne z wypowiedzeni...

Wyszukiwarka