Jak dodać współwłaściciela samochodu?

Witam, jak to jest z tym dodawaniem współwłaściciela samochodu. Przeczytałem, że trzeba w tym celu wypełnić umowę darowizny i niby artykuły w internecie dość szczegółowo opisują temat, ale jednak pojawia się kilka niedopowiedzeń. Najważniejsze pytania jakie mi się nasuwają to:
1) Jak z tym podatkiem od darowizny? Osoba, którą chciałbym prosić o bycie współwłaścicielem jest w drugiej grupie podatkowej (jest to wujek), a wartość samochodu określiłbym na 10 000 złotych. Podatku rozumiem, że nie trzeba płacić, ale czy konieczne jest w takim przypadku wysyłanie deklaracji o nazwie "SD-Z2" czy jakoś tak? Nawet nie zgłębiałem co to jest, bo mam nadzieję, że jakaś taka biurokracja nie jest konieczna.
2) Do jakiego urzędu należy się udać jeśli ja i potencjalny współwłaściciel mieszkamy w innych powiatach?
3) Pytanie z innej beczki, ale jeśli w trakcie trwania ubezpieczenia OC, np. po pół roku wypisałbym współwłaściciela i stał się ponownie samodzielnym właścicielem to ubezpieczalnia może mi za to wyliczyć nową składkę i kazać dopłacić, albo dowalić jakąś dodatkową karę?
4) Bardziej ogólne pytanie: Czy współwłaściciel byłby zmuszony do osobistego załatwiania jakichś spraw (typu wysyłanie dokumentów takich jak to wyżej wymienione SD-Z2)? Mam na myśli, że nie chcę go obarczać stratą czasu i chcę z podpisanym przez niego pełnomocnictwem ogarnąć wszystko w urzędach sam.
+ Gdyby ktoś wcześniej robił tak, że dopisywał nowego włąściciela i chciał krok po kroku opisać co trzeba zrobić i ewentualnie na co uważać, to byłbym wdzięczny.
anonim cytuj
05-12-2023
Podatek o ile się kwalifikuje płaci obdarowany.
Zgłoszenie do US obdarowanego - On, do US darczyńcy - Ty.
Nie możesz "wypisać współwłaściciela. Wymaga to ponownej umowy darowizny lub sprzedaży.
Przy każdej zmianie właściciela TU może przeliczyć składkę.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Czy to znaczy, że pójdę do więzienia?
Witam wszystkich. Bardzo proszę Was o pomoc, gdyż ja nie mam pojęcia co to dla mnie znaczy. Kilka dni temu odebrałem list w którym było orzeczenie z wyrokiem nakazowym. Na podstawie art. 85& 1 k.k. art. 86& 1 k.k. kary jednostkowe orzeczone w punkcie pierwszym wobec ,łączy i wymierza oskarżonemu karę dwóch lat ograniczenia wolności, z obowiązkiem wykonywania nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cel społeczny w wymiarze 30h miesięczni...
zniesienie obowiązku alimentacyjnego
Witam, zwracam się się z prośbą o pomoc, sytuacja dotyczy mojego syna, który ma aktualnie 27 lat. Płacę alimenty w wysokości 1100 zł, on natomiast kończy aktualnie politechnikę i broni magistra (studia dzienne), w zeszłym roku bronił dwukrotnie inżyniera natomiast wcześniej jeden rok powtarzał, postanowiłem założyć sprawę o zniesienie obowiązku alimentacyjnego, którą przegrałem i kosztowało mnie to 6k, (sprawa założona w zeszłym roku) czy ...
Problem z wypłatą
Witam wszystkich!.Otóż moja sytuacja wygląda tak.Pracuje w firmie,gdzie zatrudniają na kontrakt b2b.Ja nie mam własnej działalności gospodarczej,ale jest taka możliwość, aby inny pracownik który ma działalność wziął mnie pod siebie.No i tak zrobiłem,tamten pracownik dał mi umowe o prace na pół etatu,i problem pojawia się przy wypłacie.Pracuje jako kurier i tam rozliczają za adres,pod koniec wystawiają fakture,no i wiadomo składka zus i podatek do...
Gdzie mogę się ubezpieczyć jeśli nie pracuje?
Wróciłam z dziećmi zza granicy. Byłam tam ubezpieczona jako osoba pracująca ale po zwolnieniu sią ubezpieczenie wygasło. Mąż ma firmę w Czechach i tam się ubezpiecza. A ja co powinnam zrobić? Pracy póki co nie planuje zaczynać. Mąż nas niby dopisał do swojego ubezpieczenia ale od poł roku nie mamy potwierdzenia że ten proces się powiódł. Poza tym i tak się nie będę leczyć za granica skoro mieszkam w Polsce. Póki co chodzę prywatnie gdy coś trzeba...

Wyszukiwarka