Jak dodać współwłaściciela samochodu?

Witam, jak to jest z tym dodawaniem współwłaściciela samochodu. Przeczytałem, że trzeba w tym celu wypełnić umowę darowizny i niby artykuły w internecie dość szczegółowo opisują temat, ale jednak pojawia się kilka niedopowiedzeń. Najważniejsze pytania jakie mi się nasuwają to:
1) Jak z tym podatkiem od darowizny? Osoba, którą chciałbym prosić o bycie współwłaścicielem jest w drugiej grupie podatkowej (jest to wujek), a wartość samochodu określiłbym na 10 000 złotych. Podatku rozumiem, że nie trzeba płacić, ale czy konieczne jest w takim przypadku wysyłanie deklaracji o nazwie "SD-Z2" czy jakoś tak? Nawet nie zgłębiałem co to jest, bo mam nadzieję, że jakaś taka biurokracja nie jest konieczna.
2) Do jakiego urzędu należy się udać jeśli ja i potencjalny współwłaściciel mieszkamy w innych powiatach?
3) Pytanie z innej beczki, ale jeśli w trakcie trwania ubezpieczenia OC, np. po pół roku wypisałbym współwłaściciela i stał się ponownie samodzielnym właścicielem to ubezpieczalnia może mi za to wyliczyć nową składkę i kazać dopłacić, albo dowalić jakąś dodatkową karę?
4) Bardziej ogólne pytanie: Czy współwłaściciel byłby zmuszony do osobistego załatwiania jakichś spraw (typu wysyłanie dokumentów takich jak to wyżej wymienione SD-Z2)? Mam na myśli, że nie chcę go obarczać stratą czasu i chcę z podpisanym przez niego pełnomocnictwem ogarnąć wszystko w urzędach sam.
+ Gdyby ktoś wcześniej robił tak, że dopisywał nowego włąściciela i chciał krok po kroku opisać co trzeba zrobić i ewentualnie na co uważać, to byłbym wdzięczny.
anonim cytuj
05-12-2023
Podatek o ile się kwalifikuje płaci obdarowany.
Zgłoszenie do US obdarowanego - On, do US darczyńcy - Ty.
Nie możesz "wypisać współwłaściciela. Wymaga to ponownej umowy darowizny lub sprzedaży.
Przy każdej zmianie właściciela TU może przeliczyć składkę.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Kiedy dziadkowie mogą przejąć opiekę prawną nad wnukiem?
Witam mam taki problem. W maju tego roku dostałam wyrok bezwzględny 6 miesięczny obecnie wyrok jest w apelacji ale nie liczę na cud. Zapewne będzie podtrzymany a ja mam 11 letnią córkę którą sama wychowuje chciałabym żeby opiekę nad nią przejęła jej babcia, która zresztą bardzo tego chce i ma warunki, pytanie tylko kiedy mamy zacząć działać żeby nie było za późno? Podobno żeby podjąć jakieś kroki prawne w sprawie opieki nad córka to najpierw m...
Odmowa przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości
Witam, odmówiłam przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości - pomiar wykonany urządzeniem UltraLite, uważam, że pomiar nie był mój a aut znajdujących się przede mną. Czy na przesłuchaniu na komisariacie, policjant może anulować mandat czy sprawa i tak trafia do sądu? Czy na takie przesłuchanie warto udać się z adwokatem? A w sytuacji gdy sprawa trafia do sądu to czy jest szansa wybronienia się bez adwokata czy jednak należy go zatrudnić (dodat...
Pracodawca podał mnie jako osobę prowadzącą pojazd będę musiał przyjąć mandat mimo, ze nie ma jasnych dowodów na to, ze to ja jestem winien?
Witam. Przez około 3 tygodnie pracowałem za granicą na umówię zlecenie z Polskim pracodawca. Po około 6 miesiącach po powrocie otrzymałem od byłego już pracodawcy SMS z mandatem z radaru w Holandii. Pracodawca chciał aby ekipa licząca trzy osoby” złożyła” się na mandat, ponieważ nie ma na nim zdjęcia kierowcy i nie można ustalić kto kierował samochodem. Po mojej odmowie zapłaty ze względu na to, że jestem pewien iż to nie ja kierowałem pracodawca...
Alimenty na byłego małżonka.
W jakim przypadku możliwe jest otrzymanie alimentów nie tylko na dzieci, a też na siebie ? Czy zdrada jednej ze stron jest wystarczającym argumentem ?...

Wyszukiwarka