Jak dodać współwłaściciela samochodu?

Witam, jak to jest z tym dodawaniem współwłaściciela samochodu. Przeczytałem, że trzeba w tym celu wypełnić umowę darowizny i niby artykuły w internecie dość szczegółowo opisują temat, ale jednak pojawia się kilka niedopowiedzeń. Najważniejsze pytania jakie mi się nasuwają to:
1) Jak z tym podatkiem od darowizny? Osoba, którą chciałbym prosić o bycie współwłaścicielem jest w drugiej grupie podatkowej (jest to wujek), a wartość samochodu określiłbym na 10 000 złotych. Podatku rozumiem, że nie trzeba płacić, ale czy konieczne jest w takim przypadku wysyłanie deklaracji o nazwie "SD-Z2" czy jakoś tak? Nawet nie zgłębiałem co to jest, bo mam nadzieję, że jakaś taka biurokracja nie jest konieczna.
2) Do jakiego urzędu należy się udać jeśli ja i potencjalny współwłaściciel mieszkamy w innych powiatach?
3) Pytanie z innej beczki, ale jeśli w trakcie trwania ubezpieczenia OC, np. po pół roku wypisałbym współwłaściciela i stał się ponownie samodzielnym właścicielem to ubezpieczalnia może mi za to wyliczyć nową składkę i kazać dopłacić, albo dowalić jakąś dodatkową karę?
4) Bardziej ogólne pytanie: Czy współwłaściciel byłby zmuszony do osobistego załatwiania jakichś spraw (typu wysyłanie dokumentów takich jak to wyżej wymienione SD-Z2)? Mam na myśli, że nie chcę go obarczać stratą czasu i chcę z podpisanym przez niego pełnomocnictwem ogarnąć wszystko w urzędach sam.
+ Gdyby ktoś wcześniej robił tak, że dopisywał nowego włąściciela i chciał krok po kroku opisać co trzeba zrobić i ewentualnie na co uważać, to byłbym wdzięczny.
anonim cytuj
05-12-2023
Podatek o ile się kwalifikuje płaci obdarowany.
Zgłoszenie do US obdarowanego - On, do US darczyńcy - Ty.
Nie możesz "wypisać współwłaściciela. Wymaga to ponownej umowy darowizny lub sprzedaży.
Przy każdej zmianie właściciela TU może przeliczyć składkę.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Uszkodzenie wypożyczonego pojazdu.
Proszę o pomoc, wypożyczyłem skuter wodny, którym podczas użytkowania wjechałem na mieliznę. Elementy silnika i napędowe zassały kamieni i mułu i skuter nie chciał odpalić. Wpłynięcie na mieliznę oczywiście nie było celowe, z uwagi na niski stan jeziora nie wiedziałem że jest tam tak płytko. Nie mam patentu na korzystanie z tego typu pojazdów. Po całym zajściu spisaliśmy oświadczenie, że pokryję koszty naprawy. Proszę o informację czy wypożycza...
Wynajmuje mieszkanie a właściciel mieszkania nigdzie tego nie zgłosił co zrobić??
Dobry wieczór. Wynajmuję mieszkanie od pana x od 2009 r. Umowę zawarliśmy tzw. ustną.Wszystko ok pięknie przez 13 lat .Właściciel prosił mnie żebym nie płacił mu na konto tylko do ręki . Mówię ok.Teraz po 13 latach żąda horrendalnych pieniędzy za najem gdy poprosiłem go o rachunek za zeszły rok bo chciałem koszty wykazać okazało się że on nigdzie tego wynajmu nie zgłosił .Czy mogę go w jakiś sposób zgłosić nie wiem do urzędu skarbowego? Czy sądu?...
Gdzie złożyć wniosek o 500+
Dziewczyna podlega pod urząd gminy (mieszka na wsi),ja mieszkam w mieście Urodzi się nam dziecko które będzie zameldowane u matki Czy zasiłek 500 + można składać w mieście w opiece społecznej?...
wykonanie zlecenia (brak zapłaty)
Zleceniodawca zlecil prace, praca zostala wykonana. Umowa byla ustna (znajomy). W ustaleniach bylo omowione Kwota za dzien roboczy (200 zl za 9h pracy) Wyplata miala byc wyplacona od razu po wykonaniu zlecenia. Prace wykonywaly dwie osoby (w roznym stopniu, jedna mniej druga wiecej) Natomiast odgornie osoby mialy otrzymac takie samo wynagrodzenie za dzien roboczy. Zleceniodawca zgodzil sie na te warunki. Przez cale zlecenie, zleceniodawca...

Wyszukiwarka