Mieszkanie

Dzień dobry. Mieszkanie, którym jesteśmy zainteresowani jest w trakcie zakładania księgi wieczystej. Został złożony wniosek do sądu. Czy właściciel mieszkania może je teraz sprzedać nim KW zostanie założona?
anonim cytuj
17-07-2023
Dzień dobry. Właściciel nieruchomości ma prawo do jej sprzedaży nawet w trakcie zakładania księgi wieczystej.

Jednakże warto zauważyć, że bez założonej księgi wieczystej proces transakcji może być skomplikowany. Księga wieczysta jest bowiem podstawowym dokumentem potwierdzającym stan prawny nieruchomości. W przypadku braku założonej księgi wieczystej, ciężko jest potwierdzić pewne kluczowe informacje, takie jak na przykład: czy nieruchomość nie jest obciążona hipoteką czy innymi ograniczeniami, czy nie ma innych roszczeń wobec nieruchomości, czy osoba sprzedająca nieruchomość jest faktycznym jej właścicielem itp.

Jeżeli decydujesz się na zakup nieruchomości w takiej sytuacji, zalecałbym skorzystanie z usług notariusza lub prawnika, który pomoże Ci w odpowiedni sposób zabezpieczyć Twoje prawa jako kupującego. W praktyce często stosuje się tzw. umowy przedwstępne, które zobowiązują sprzedającego do przekazania nieruchomości kupującemu po założeniu księgi wieczystej.

anonim cytuj
21-07-2023
Jestem zainteresowany zakupem działki, która nie ma jeszcze założonej księgi wieczystej. Właściciel zapewnia mnie, że proces założenia księgi jest w trakcie i niedługo zostanie zakończony. Czy mogę bezpiecznie nabyć taką działkę, czy powinienem poczekać, aż księga wieczysta zostanie założona?

anonim cytuj
21-07-2023
Dzień dobry,

Podobnie jak w przypadku mieszkania, zakup działki, która nie ma jeszcze założonej księgi wieczystej, jest możliwy, ale wiąże się z pewnym ryzykiem. Księga wieczysta jest oficjalnym dokumentem, który zawiera informacje o własności nieruchomości, prawach z nią związanych oraz ewentualnych obciążeniach, takich jak hipoteki czy służebności.

Pamiętaj jednak, że nawet jeżeli księga wieczysta nie została jeszcze założona, to nie oznacza, że nie można przeprowadzić transakcji kupna-sprzedaży. Istotne jest jednak, aby przed finalizacją transakcji dokonać szczegółowej analizy stanu prawnego nieruchomości, co najczęściej odbywa się poprzez analizę aktu notarialnego przekazania własności, umowy deweloperskiej, decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu oraz innych dokumentów związanych z nieruchomością.

Reasumując, zakup nieruchomości bez założonej księgi wieczystej jest możliwy, ale niesie ze sobą pewne ryzyko. Dlatego warto skonsultować taką decyzję z doświadczonym prawnikiem lub notariuszem, który pomoże Ci dokładnie przeanalizować wszelkie dostępne dokumenty i podjąć świadomą decyzję.

Mam nadzieję, że to pomoże. Jeśli masz dodatkowe pytania, śmiało pytaj.

anonim cytuj
21-07-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogę rozliczyć się jako osoba samotnie wychowująca dzieci ?
Jestem cztery lata po rozwodzie. Mam dwóch synów. którzy mają 20 i 22 lata . Nie uczą się już, starszy syn pracuje. Czy mogę rozliczyć się z Urzędem Skarbowym jako osoba samotnie wychowująca dzieci ?...
Książeczka mieszkaniowa a rozszerzenie wspólności.
Chodzi o prawo do wykorzystania środków z książeczki mieszkaniowej. Przeczytałam dużo informacji, ale dalej nie jestem pewna czy dobrze rozumiem. 1) Ustawa o pomocy państwa w spłacie niektórych kredytów mieszkaniowych, udzielaniu premii gwarancyjnych oraz refundacji bankom wypłaconych premii gwarancyjnych reguluje dużo spraw związanych z wypłatą premii gwarancyjnej i jakie należy spełniać warunki by móc ją dostać. A co ze zgromadzonymi na książe...
Prace społeczne.
Mam do odpracowywania 30godzin miesięcznie, czy pomimo pracy zawodowej na 3 zmiany, można będzie to jakoś pogodzić? w sensie chodzi o to czy pani kurator będzie mogła się ze mną dogadać co do godzin w danym tyg. w którym to będę mógł odpracować?...
Podwyższenie alimentów.
Chciałabym wywalczyć większe alimenty dla syna, ojciec ukrywa faktyczny dochód, a ja muszę sama sprostać coraz większym kosztom. Przeprowadziłam się z synem bliżej ojca, więc koszty dojazdu dla niego się zmniejszyły. Nie angażuje się zupełnie w życie syna, ten czuje odrzucony. Pytanie, czy jeśli wartość przedmiotu sporu wynosi 6 tys. mogę od niego chcieć 1500 zł? Czy mogę także wspomnieć o złym wpływie na psychikę dziecka i konieczność uczęszczan...

Wyszukiwarka