L4 a własna działalność gospodarcza.

Prowadzę moją działalność od 1 września 2023. Jestem w tej chwili na małym ZUSie. Cały czas pracuję, bo muszę się jakoś utrzymać.
Jestem teraz w 30 tygodniu ciąży i myślę o przejściu na L4.
Nie wiem jednak, na jaką kwotę mogę liczyć w tym przypadku?
Moje miesięczne opłaty są w okolicach 800 zł bez podatku dochodowego.
Na jaką kwotę chorobowego mogę liczyć w moim przypadku?
Będę wdzięczna, za odpowiedzi osób, które były w podobnej sytuacji do mojej.
anonim cytuj
08-02-2024
Liczy się średnia miesięczna, od podstawy jaką płaciłaś , niestety będzie to ok 500 zł.

anonim cytuj
08-02-2024
Więc jeszcze będę musiała dopłacić 300 zł? Czy ktoś może mi pomóc? Jakaś instytucja, organizacja?

anonim cytuj
08-02-2024
Niestety nie , byłam w podobnej sytuacji tylko nie byłam wówczas w ciąży , L4 z innego tytułu . Składka chorobowa jest składka dobrowolną, sama deklarujesz z jakiego „ZUSu „ chcesz korzystać wiec wysokość zasiłku chorobowego jest następstwem Twojego wyboru.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Podwójne pobranie pieniędzy.
W piątek płaciłam za paliwo na stacji benzynowej. 160 zł gotówka i 130 zl blikiem. Pierwsza transakcja blik na terminalu odrzucona - dostałam kopie, ale pieniądze zostały pobrane z konta. Pan mi się pytał czy mogę zapłacić karta, powiedziałam, ze nie posiadam. Zapłaciłam na drugim terminalu tez blikiem i płatność przeszła. Mam jutro dzwonić na stacje jednak blik nie został zwrócony. Czy ktoś miał podobna sytuacje? Bank zrzuca na stacje, stacja ...
Podział majątku wspólnego a majątek osobisty
Rozwód na horyzoncie więc chciałbym rozeznać się w temacie podziału majątku. Sytuacja wygląda tak: Żona przed ślubem miała majątek osobisty w postaci oszczednosci w wysokości 80 tys zł. 30 tys zł wpłaciła na swoje ike a resztę przelewała systematycznie na nasze konto wspólne gdzie następnie było przeznaczane na różne lokaty, obligacje itd. Od początku małżeństwa mieszkamy w mieszkaniu należącym do jej rodziców do którego stałe się dokładamy. ...
Ktoś wziął na moją mamę kredyt przez Internet lub chwilówkę.
Dzień dobry, Moja mama dzisiaj byłam w banku cos załatwić. Dowiedziała się od pracownika placówki, że widnieje na jej koncie dług prawdopodobnie z jakiegoś parabanku. Zaciągnięto na jej dane 8,5 tys. zł a razem z odsetkami 15 tysięcy. Mama jest przerażona. Nigdzie nie klikała, nie odbiera telefonów z nieznanego numeru (jest bardzo ostrożna) ani też nie zgubiła dowodu. Pożyczka była wzięta ponad 500 dni temu. Co można z tym zrobić żeby mama teg...
Jakie mogę mieć konsekwencje nie odebrania paczki za pobraniem?
Dzień dobry chciałabym zapytać jakie mogę mieć konsekwencje nie odebrania paczki za pobraniem. Jest to kwota 120 zł więc jeżeli coś mi grozi to może lepiej odebrać. Bardzo dużo osób kupiło po poście na FB w tej chwili te osoby które odebrały piszą że przychodzi jakaś tandeta z chin nie będąca faktycznie tym co sugerowała firma. Generalnie nikt nie odważył się odesłać towaru bo nawet nie ma adresu tej firmy. Przesyłki są nadawane z chin. Jak tylko...

Wyszukiwarka