Zachowek

Jedenaście lat temu zmarła moja babcia która zastępowała mi matkę. Nie wiedziałem wcześniej że mógłbym się starać o zachowek. Czy teraz po tak długim czasie można złożyć wniosek o uregulowanie zachowku
anonim cytuj
03-05-2023
W prawie spadkowym (kodeks cywilny) istnieje instytucja zachowku, która dotyczy sytuacji, w której spadkobierca jest pomijany w testamencie lub otrzymuje mniej niż przysługiwałoby mu z mocy prawa (kodeks cywilny, art. 963).

Należy jednak zwrócić uwagę, że istnieją terminy przedawnienia roszczeń związanych z zachowkiem. Zgodnie z art. 1001 § 1 kodeksu cywilnego, roszczenie o zachowek ulega przedawnieniu z upływem trzech lat od dnia, w którym uprawniony dowiedział się o swoim uprawnieniu do zachowku i o osobie zobowiązanej do jego świadczenia. Jeśli uprawniony nie wiedział i nie mógł wiedzieć o swoim uprawnieniu, przedawnienie nie biegnie (kodeks cywilny, art. 1001 § 2). Roszczenie o zachowek nie może jednak być dochodzone po upływie dziesięciu lat od śmierci spadkodawcy (kodeks cywilny, art. 1001 § 3).

W Twoim przypadku, minęło już jedenaście lat od śmierci Twojej babci. Niestety, zgodnie z powołanymi przepisami, nie możesz już zgłosić roszczenia o zachowek, ponieważ upłynął dziesięcioletni termin, po którym roszczenie jest przedawnione.
+1  
anonim cytuj
04-05-2023

Sugerowane Tematy

Zakup urządzenia od osoby fizycznej.
Witam, Dokonałem kilka dni temu zakupu urządzenia elektronicznego od osoby fizycznej. Dotychczas nie otrzymałem dowodu zakupu, a w międzyczasie urządzenie uległo uszkodzeniu z przyczyn ode mnie niezależnych. Pomimo wielu moich ponagleń sprzedawca odmawia mi dostarczenia dowodu zakupu. Z kolei sklep w którym urządzenie zostało zakupione wymaga ode mnie dostarczenia tego dokumentu, aby można było procesować reklamację. I teraz moje pytania brz...
Dziedziczenie długów.
Piszę w sprawie cioci. Ciocia ma 4 dzieci. Jednemu dziecku wzięła kredyt pod zastaw mieszkania na 25 lat. Syn spłaca kredyt już 10 lat. Ciocia i wujek jeszcze żyją ale są już starszymi ludźmi. Co w takim przypadku jak umrą obydwoje. Syn już powiedział cioci, że nie wie czy będzie spłacał kredyt bo jedynie bank sobie zabierze mieszkanie. Co w takim przypadku z 3 pozostałego rodzeństwa. Czy jakoś ciocia może zabezpieczyć pozostałe dzieci względem ...
Okresy ubezpieczenia chorobowego
Dzień dobry, od 8 sierpnia do 18 sierpnia byłam na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa) od 21 sieprnia do 15 września byłam na umowie o pracę na zastępstwo i od 18 września do 18 października jestem na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa) 23 października mam zaplanowany zabieg i prawdopodobnie dostanę zwolnienie. Nie wiem na jak długo, ale moja pytanie jest takie czy jeżeli dostanę zwolnienie to czy będzie ono płatne?...
Uciążliwi sąsiedzi.
Od roku wynajmujemy mieszkanie w bloku. Niestety sąsiedzi, którzy mieszkają nad Nami są alkoholikami i codziennie się awanturują, jakby było mało nocą również. Mamy małe dziecko, które póki co całkiem nieźle sypia, ale niedługo zapewne może stać się to dla niego uciążliwe, dla mnie i partnera już jest i pomimo interwencji naszej czy policji (nic z tym nie mogą zrobić, bo oni ,, są u siebie'') jest to samo. Rozmawialiśmy z sąsiadami, którzy mieszk...

Wyszukiwarka