Zachowek

Jedenaście lat temu zmarła moja babcia która zastępowała mi matkę. Nie wiedziałem wcześniej że mógłbym się starać o zachowek. Czy teraz po tak długim czasie można złożyć wniosek o uregulowanie zachowku
anonim cytuj
03-05-2023
W prawie spadkowym (kodeks cywilny) istnieje instytucja zachowku, która dotyczy sytuacji, w której spadkobierca jest pomijany w testamencie lub otrzymuje mniej niż przysługiwałoby mu z mocy prawa (kodeks cywilny, art. 963).

Należy jednak zwrócić uwagę, że istnieją terminy przedawnienia roszczeń związanych z zachowkiem. Zgodnie z art. 1001 § 1 kodeksu cywilnego, roszczenie o zachowek ulega przedawnieniu z upływem trzech lat od dnia, w którym uprawniony dowiedział się o swoim uprawnieniu do zachowku i o osobie zobowiązanej do jego świadczenia. Jeśli uprawniony nie wiedział i nie mógł wiedzieć o swoim uprawnieniu, przedawnienie nie biegnie (kodeks cywilny, art. 1001 § 2). Roszczenie o zachowek nie może jednak być dochodzone po upływie dziesięciu lat od śmierci spadkodawcy (kodeks cywilny, art. 1001 § 3).

W Twoim przypadku, minęło już jedenaście lat od śmierci Twojej babci. Niestety, zgodnie z powołanymi przepisami, nie możesz już zgłosić roszczenia o zachowek, ponieważ upłynął dziesięcioletni termin, po którym roszczenie jest przedawnione.
+1  
anonim cytuj
04-05-2023

Sugerowane Tematy

Firma zakopał kable internetowe na mojej działce bez mojej zgody
Dzień dobry. Mam pytanie. Kupiliśmy dom z działka. Obecnie jesteśmy za granica, a na naszej działce jakaś firma bez mojej zgody i bez poinformowania mnie, weszli na nasza działkę i najzwyklej na świecie wykopali rów na kable internetowe. Przekopali cała działkę po szerokości,włożyli kable zasypali. O całej sytuacji dowiedziałem się od sąsiada który mnie poinformował. Moje pytanie czy jest to zgodne z prawem, czy mogę przyjechać i ten kabel wykopa...
Wykupienie części domu bez wiedzy współwłaścicieli
Witam mam pytanie i proszę o pomoc... Mam 1/2 i 3/4 domu zapisana i wszystko prawnie uregulowane ale drugą część domu czyli 1/4 maja dzieci zmarłego właściciela no i niestety moi wspólni właściciele postanowili dom sprzedać mimo mojej chęci wykupu ale niestety wykluczyli mnie i czy jest szansa zmuszenia ich prawnie do takiego postępowania , czy jest szansa wykupić drugą niecałą polowe domu bez zgody właścicieli a właściwie współwłaścicieli...
Pytanie dotyczące najmu okazjonalnego
Mam pytanie dotyczące najmu okazjonalnego. W zasadzie powinien on zabezpieczać moje interesy w wypadku problemów z Najemcami, ale zastanawiam mnie jedna kwestia. Podpisałam umowę najmu i umowę najmu okazjonalnego u notariusza z pewnym mężczyzną, ale dowiedziałam się niedawno, że ma nową partnerką, z którą mieszka. Co z nią jeśli zaczną się problemy i dojdzie do jego eksmisji? Będę musiała bawić się w sąd mimo, że zabezpieczyłam się przed ...
Rozwiązanie umowy najmu.
Witam. Czy można rozwiązać umowę najmu przed okresem jej wygaśnięcia bez konsekwencji dla najemcy tzn. po 3-6 miesiącach? Umowa jest na 12 miesięcy po tym czasie przechodzi na czas nieokreślony z jednomiesięcznym okresem wypowiedzenia. Została by rozwiązana ze strony najemcy bez jakichkolwiek szczególnych powodów....

Wyszukiwarka