Zachowek

Jedenaście lat temu zmarła moja babcia która zastępowała mi matkę. Nie wiedziałem wcześniej że mógłbym się starać o zachowek. Czy teraz po tak długim czasie można złożyć wniosek o uregulowanie zachowku
anonim cytuj
03-05-2023
W prawie spadkowym (kodeks cywilny) istnieje instytucja zachowku, która dotyczy sytuacji, w której spadkobierca jest pomijany w testamencie lub otrzymuje mniej niż przysługiwałoby mu z mocy prawa (kodeks cywilny, art. 963).

Należy jednak zwrócić uwagę, że istnieją terminy przedawnienia roszczeń związanych z zachowkiem. Zgodnie z art. 1001 § 1 kodeksu cywilnego, roszczenie o zachowek ulega przedawnieniu z upływem trzech lat od dnia, w którym uprawniony dowiedział się o swoim uprawnieniu do zachowku i o osobie zobowiązanej do jego świadczenia. Jeśli uprawniony nie wiedział i nie mógł wiedzieć o swoim uprawnieniu, przedawnienie nie biegnie (kodeks cywilny, art. 1001 § 2). Roszczenie o zachowek nie może jednak być dochodzone po upływie dziesięciu lat od śmierci spadkodawcy (kodeks cywilny, art. 1001 § 3).

W Twoim przypadku, minęło już jedenaście lat od śmierci Twojej babci. Niestety, zgodnie z powołanymi przepisami, nie możesz już zgłosić roszczenia o zachowek, ponieważ upłynął dziesięcioletni termin, po którym roszczenie jest przedawnione.
+1  
anonim cytuj
04-05-2023

Sugerowane Tematy

Upadłość firmy, a zaległa pensja.
Dzień dobry, firma, w której pracuje złożyła wniosek o upadłość. Niestety już za marzec nie dostałam wypłaty, pierwszy raz znajduje się w takiej sytuacji i nie wiem co mam robić. Nie wszyscy mają taką poduszkę finansową by przeżyć przez 1 miesiąc, nie opłacając rachunków oraz kredytów. Obecnie przebywam na L4, które również płaci pracodawca. Czy ktoś był w podobnej sytuacji i wie jak się zachować? Gdzie się udać jak najszybciej i zdobyć swoje pie...
Darowizna samochodu.
Kilka dni temu kupiliśmy samochód. Umowa została spisana tylko na moją mamę. Chcemy abym ja była współwłaścicielem czy możemy spisać taką umowę między sobą, na wzór tych co są w Internecie bez spisywania aktu notarialnego ? Jakie koszty wiążą się z zawarciem umowy darowizny spisanej przez nas ? Chciałybyśmy ją zawrzeć pomiędzy sobą czyli matką a córką....
Długi po ojcu.
Moi rodzice rozwiedli się ze sobą prawie 30 lat temu ,ja zostałem z matką ,ojciec założył nową rodzinę . Kontaktów z ojcem nie mam już ponad 15 lat ,nawet nie wiem gdzie on mieszka i co się u niego dzieje. Ojciec w przeszłości narobił sobie długów,ponoć był niewypłacalny ,i szukali go różni ludzie.Ponoć te długi dalej nad nim wiszą. Ja sam żyje skromnie tj.nie mam długów,pracuje uczciwie ,zbieram pieniądze i odkładam i nie chcę ,aby to wszystk...
Podział działki na mniejsze.
Witam, rozeznaję temat podziału mojej działki rolno budowlanej, prośba o wsparcie w temacie. Posiadam działkę rolno - budowlaną powierzchni 0,63 ha, część działki o powierzchni 0,14 ha jest oznaczona w planie zagospodarowania przestrzennego pod zabudowę jednorodzinną. Chciałbym podzielić tą działkę na trzy części. Część pierwsza działka rolna o powierzchni 0,32 ha, część druga rolno-budowlana o pow. 0,17 ha oraz część trzecia rolno - budowlana ...

Wyszukiwarka