Zachowek

Jedenaście lat temu zmarła moja babcia która zastępowała mi matkę. Nie wiedziałem wcześniej że mógłbym się starać o zachowek. Czy teraz po tak długim czasie można złożyć wniosek o uregulowanie zachowku
anonim cytuj
03-05-2023
W prawie spadkowym (kodeks cywilny) istnieje instytucja zachowku, która dotyczy sytuacji, w której spadkobierca jest pomijany w testamencie lub otrzymuje mniej niż przysługiwałoby mu z mocy prawa (kodeks cywilny, art. 963).

Należy jednak zwrócić uwagę, że istnieją terminy przedawnienia roszczeń związanych z zachowkiem. Zgodnie z art. 1001 § 1 kodeksu cywilnego, roszczenie o zachowek ulega przedawnieniu z upływem trzech lat od dnia, w którym uprawniony dowiedział się o swoim uprawnieniu do zachowku i o osobie zobowiązanej do jego świadczenia. Jeśli uprawniony nie wiedział i nie mógł wiedzieć o swoim uprawnieniu, przedawnienie nie biegnie (kodeks cywilny, art. 1001 § 2). Roszczenie o zachowek nie może jednak być dochodzone po upływie dziesięciu lat od śmierci spadkodawcy (kodeks cywilny, art. 1001 § 3).

W Twoim przypadku, minęło już jedenaście lat od śmierci Twojej babci. Niestety, zgodnie z powołanymi przepisami, nie możesz już zgłosić roszczenia o zachowek, ponieważ upłynął dziesięcioletni termin, po którym roszczenie jest przedawnione.
+1  
anonim cytuj
04-05-2023

Sugerowane Tematy

Jestem rozwiedziona, chcę wyprowadzić się z dziećmi. Co powinnam zrobić?
Dzień dobry, Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc prawną. Jestem rozwiedziona, wynajęłam mieszkanie i chcę wyprowadzić się z dziećmi (przy rozwodzie zostają przy mnie). Co powinnam zrobić? - wystąpić o alimenty - wystąpić o podział majątku (nie był robiony przy rozwodzie), kto pokrywa kosztu kredytu do czasu podziału? - na co powinnam zwrócić uwagę, jak ustalić opiekę nad dziećmi. Czy mogę np.na tydzień zostawić je pod opieką ojca, jeśl...
Publiczny ośrodek rehabilitacyjno opiekuńczy.
Czy jest to możliwe wedle prawa, że osoba mieszkająca w ośrodku rehabilitacyjno opiekuńczym nie ma środków do życia? Nie jest w stanie sobie kupić mydła, papieru toaletowego czy pasty do zębów, nie wspomnę o bieliźnie. Z tego co wiem odebrano jej prawo do zasiłku 500 plus dla niepełnosprawnych, natomiast kwota pobierana za pobyt nie została zmniejszona adekwatnie do jednego dochodu - stałego zasiłku z zusu. Wzrosły również opłaty za leki, stąd br...
Uznanie ojcostwa i alimenty
Dzień dobry, jestem w ciąży z facetem który przepadł.. Mam wszystkie jego dane. Założę sprawę o uznanie ojcostwa i alimenty ale co w przypadku, gdy ten nie będzie się stawiał na sprawę? przedstawiał zwolnienia lekarskie bądź w ogóle nie odbierał awiza z poczty?? Czy jest sens zakładać sprawę, o zabezpieczenie alimentów ma moje utrzymanie w okresie porodu czy w sytuacji kiedy ojciec nie jest mężem i nie jest póki co uznany to jest szansa na takie ...
współwłaściciel blokujący sprzedaż
Witam czy może mi ktoś podpowiedzieć co można zrobić w sytuacji gdy jest 3 właścicieli nieruchomości z czego jeden współwłaściciel uparcie nie chce sprzedać swojej części i nie podaje powodu ???...

Wyszukiwarka