Zachowek

Jedenaście lat temu zmarła moja babcia która zastępowała mi matkę. Nie wiedziałem wcześniej że mógłbym się starać o zachowek. Czy teraz po tak długim czasie można złożyć wniosek o uregulowanie zachowku
anonim cytuj
03-05-2023
W prawie spadkowym (kodeks cywilny) istnieje instytucja zachowku, która dotyczy sytuacji, w której spadkobierca jest pomijany w testamencie lub otrzymuje mniej niż przysługiwałoby mu z mocy prawa (kodeks cywilny, art. 963).

Należy jednak zwrócić uwagę, że istnieją terminy przedawnienia roszczeń związanych z zachowkiem. Zgodnie z art. 1001 § 1 kodeksu cywilnego, roszczenie o zachowek ulega przedawnieniu z upływem trzech lat od dnia, w którym uprawniony dowiedział się o swoim uprawnieniu do zachowku i o osobie zobowiązanej do jego świadczenia. Jeśli uprawniony nie wiedział i nie mógł wiedzieć o swoim uprawnieniu, przedawnienie nie biegnie (kodeks cywilny, art. 1001 § 2). Roszczenie o zachowek nie może jednak być dochodzone po upływie dziesięciu lat od śmierci spadkodawcy (kodeks cywilny, art. 1001 § 3).

W Twoim przypadku, minęło już jedenaście lat od śmierci Twojej babci. Niestety, zgodnie z powołanymi przepisami, nie możesz już zgłosić roszczenia o zachowek, ponieważ upłynął dziesięcioletni termin, po którym roszczenie jest przedawnione.
+1  
anonim cytuj
04-05-2023

Sugerowane Tematy

Przekazanie mieszkania do wynajmu. Co powinno się spisać w protokole?
Dzień dobry, czy w momencie przekazania mieszkania do wynajmu w protokole zdawczo- odbiorczym muszą być spisane wszystkie usterki/zniszczenia? Czy jeżeli nie zostanie to zawarte w protokole sprzed wynajmu, wynajmujący może obarczyć najemcę i w rezultacie np. nie oddać kaucji? Czy można jakoś dowieść braku wyrządzenia szkód przez najemcę?...
Zlecenie wykonania drogą mailową.
Chcę zlecić wykonanie formatek w płycie MDF pewnej firmie i na prośbę o spisanie zlecenia/umowy dostałem info, że oni przyjmują takie zlecenia drogą mailową. Tzn. trzeba wysłać plik do obróbki na CNC i podać parametry płyty MDF. Czy to wystarczająca forma umowy by móc rozliczyć ich z pracy, tj. jeśli nie wykonają tak jak się umawialiśmy? Np. nie odebrać towaru i zażądać nowej formatki albo zwrotu wpłaty? Wpłatę już zrobiłem na podstawie wcześnie...
Jak pozbawić rodzeństwo zachowku?
Witam mam pytanie. Jest nas 4 z mamą. Mamą chce swój udział domu przepisać na mnie oraz na 1 z braci, 2 brat się nie zgadza za swój udział i żąda sporo spłaty. Ale pytanie brzmi jak mama może przepisać swój udział z opcją, żeby brat w przyszłości nie mógł dostać zachowku? Czy brat o takim przepisie musi być poinformowany? Oraz czy zapisek u notariusza, że ja będę mamie płacił dożywotnią rentę uchroni mnie kiedyś przed zachowkiem? Proszę o konk...
Meldunek a długi.
Mam takie zapytanie mieszkam z mama mieszkanie jest na nią od czterech lat mieszka z nami jej partner okazało się że ma mnóstwo długów i komornik go szuka jest zameldowany u nas tymczasowo ?czy może zająć coś z mojego i mamy mieszkania na poczet jej partnera ?nie mają ślubu po prostu mieszka z nami....

Wyszukiwarka