Meldunek a długi.

Mam takie zapytanie mieszkam z mama mieszkanie jest na nią od czterech lat mieszka z nami jej partner okazało się że ma mnóstwo długów i komornik go szuka jest zameldowany u nas tymczasowo ?czy może zająć coś z mojego i mamy mieszkania na poczet jej partnera ?nie mają ślubu po prostu mieszka z nami.
anonim cytuj
08-11-2023
Meldunek nie daje żadnych praw do mieszkania i tego co jest tam w środku, jak komornik by przyszedł to tak nic by nie mógł wziąć z mieszkania.
Właśnie o to mi chodziło dziękuję ślicznie za odpowiedź mieszka tu mama zameldowała go na tym czasie i bałam się że może coś zabrać nam z mieszkania ale wszystko na mnie i na mamę jest na niego nic ale typu tv laptop nie mam paragonów na to więc może zająć coś z domu?

anonim cytuj
08-11-2023
On może jedynie zająć co do niego należy i co może komornik łatwo sprawdzić np. samochód, konto, komórkę. Jak przyjdzie to powiedzieć, że partner przyszedł jedynie z ciuchami na zmianę. Ja nie widzę podstawy, abyście coś musiały udowadniać, że należy do was w mieszkaniu Twojej mamy, co innego jak była by sytuacja, że ktoś mieszka u dłużnika i trzeba by wtedy udowodnić, że to nie jest dłużnika.

anonim cytuj
08-11-2023
Komornik może prowadzić egzekucję nie tylko z tych ruchomości, które należą do dłużnika, ale również z tych, które są w jego posiadaniu (czyli niekoniecznie należą do niego, a jedynie się nimi posługuje). Nie podlegają jednak zajęciu ruchomości, jeżeli z ujawnionych w sprawie okoliczności wynika, że nie stanowią one własności dłużnika. Czyli w razie potrzeby trzeba będzie uprawdopodobnić, że nie rzeczy nie należą do dłużnika.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy za sprawę, apelację płaci się dla adwokata z góry?
Czy za sprawę, apelację płaci się dla adwokata z góry? Koszt napisania apelacji 5500, dodatkowo liczy sobie za sprawę na której nie będzie obecny 1000zł, wyśle kogoś w zastępstwie. Czy część opłat jest po rozprawie sądowej?...
Złamanie zakazu kontaktowania.
W 2021 roku otrzymałam zakaz kontaktu z pewną osobą na okres dwóch lat. Dotychczas nie było żadnych problemów. Na początku sierpnia wykonałam do pewnej instytucji telefon, gdzie uzyskałam informacje na temat, który sprawiał mi bolączkę. Dopiero po tym telefonie sobie uświadomiłam, że ta osoba mogła odebrać telefon. Nie ukrywam, że obawiam się, że ten zakaz naruszyłam i obawiam się konsekwencji. Nie znam się na tym kompletnie, mam spore obawy i ni...
zakupy na zeszyt
Witam, Jeśli klient wziął towar na „zeszyt” i długi czas już tego nie opłaca to jest jakaś szansa odzyskania pieniędzy? Imię nazwisko są, ewentualnie nr tel i adres tego klienta. Z gory dziekuje za pomoc...
Licytacja komornicza.
Otóż mam problem, a mianowicie chcę kupić nieruchomość rolną zabudowaną z licytacji komorniczej. Nieruchomość ta jest niezamieszkała od około 10 lat i na posesji stoi stary wrak samochodu z tablicami rejestracyjnymi z tego co się zorientowałem na operacie szacunkowym i na zamieszczonych tam zdjęciach z 2009 roku i obecnie 2023 to samochód stoi tam przez cały ten okres lekko 14 lat. I tutaj jest moje pytanie jak go usunąć z tej posesji o ile wysze...

Wyszukiwarka