Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza

Szwagier zmarł nagle. W bankach kredytów ok. 150 tys. (Nie wiem na co, gdzie te pieniądze) bracia i matka się zrzekł majątku. Sam zmarły nie miał rodziny (ani żony, ani dzieci) sprawa teraz poszerza się o wujków, ciotki i kuzynów. Jednej z ciotek adwokat powiedział że jeżeli zmarły miał majątek, na 5000 tys. to bank nie może ściągnąć więcej niż te 5 tys. A nie ze cały kredyt te 150 tys. od osoby objętej spadkiem.
Wydaje mi się, że to chodzi o przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza. Ale to starsza osoba i trochę chaotycznie wszytko opowiadała. Jak to jest?
anonim cytuj
05-04-2023
Spadku nie można się zrzec. Spadek można odrzucić. Tak, przy przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza jest ograniczona odpowiedzialność za długi do wysokości aktywów. Jednak należy zrobić spis inwentarza.

anonim cytuj
05-04-2023
Wydaje mi się, że to chodzi o przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

Rzeczywiście, w polskim prawie cywilnym istnieje możliwość przyjęcia spadku "z dobrodziejstwem inwentarza". Jest to mechanizm ochronny dla spadkobiercy, aby nie odpowiadać za długi spadkodawcy powyżej wartości nabytego spadku.

Oto kilka kluczowych informacji na ten temat:

Jeżeli spadkobierca przyjmuje spadek z dobrodziejstwem inwentarza, to jego odpowiedzialność za długi spadkowe jest ograniczona do wartości netto aktywów spadkowych. Oznacza to, że jeśli wartość majątku spadkowego (np. 5 tys. zł) jest niższa niż suma długów (np. 150 tys. zł), spadkobierca odpowiada za długi tylko do wysokości wartości majątku, a reszta długów zostaje umorzona.

Aby skorzystać z tej formy przyjęcia spadku, spadkobierca musi złożyć odpowiednie oświadczenie w sądzie rejonowym w ciągu 6 miesięcy od dnia, w którym dowiedział się o powołaniu do spadku.

Wspomniany "spis inwentarza" to dokument, w którym dokładnie wylicza się wartość aktywów oraz pasywów spadkodawcy. Przy jego sporządzaniu warto korzystać z pomocy biegłego czy specjalisty w celu prawidłowej wyceny składników majątkowych.

Spadku nie można się zrzec. Spadek można odrzucić.

To prawda, jeśli spadkobierca nie chce przyjąć spadku (np. ze względu na długi przewyższające wartość majątku), może podjąć decyzję o odrzuceniu spadku. Takie odrzucenie musi nastąpić w formie oświadczenia złożonego w sądzie rejonowym w ciągu 6 miesięcy od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o powołaniu do spadku.

Podsumowując, przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza pozwala ograniczyć odpowiedzialność spadkobiercy za długi spadkodawcy do wartości nabytego majątku. Jednak aby z tego skorzystać, konieczne jest złożenie odpowiedniego oświadczenia i sporządzenie spisu inwentarza.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Postępowanie spadkowe.
Zmarł niedawno mój brat. W krótkim czasie po śmierci brata zmarla również jego żona. Nie mieli dzieci. Posiadali własny dom, samochody, konta bankowe itp. Matka bratowej żyje jak i również 2 jej rodzeństwa. Z naszej strony jestem ja i siostra. Jak wyglądałby podział majątku w tej sytuacji i kto w pierwszej kolejności dziedziczy? Rozumiem, że musi nastąpić sądowy podział majątku, bo trudno będzie polubownie się porozumieć w przypadku tylu spad...
Nieusprawiedliwiona nieobecność w pracy.
Witam.. Nie było mnie w pracy 8 dni i dzisiaj byłem pierwszy raz po tej przerwie i dowiedziałem się, że kierownik kazał wpisać kadrowej "Nieusprawiedliwiona nieobecność w pracy " . Pytanie teraz mam takie trochę o tym czytam i co portal to nowe wiadomości... Pracodawca mnie nie zwolnił dziś byłem pierwszy dzień i nurtuje mnie jedno czy np.. jak popracuje z tydzień kolejny i np. będę miał l4 to może mnie zwolnić cofając to że nie miałem ...
Jak pozbawić rodzeństwo zachowku?
Witam mam pytanie. Jest nas 4 z mamą. Mamą chce swój udział domu przepisać na mnie oraz na 1 z braci, 2 brat się nie zgadza za swój udział i żąda sporo spłaty. Ale pytanie brzmi jak mama może przepisać swój udział z opcją, żeby brat w przyszłości nie mógł dostać zachowku? Czy brat o takim przepisie musi być poinformowany? Oraz czy zapisek u notariusza, że ja będę mamie płacił dożywotnią rentę uchroni mnie kiedyś przed zachowkiem? Proszę o konk...
Komornik nie przekazuje mi alimentów na dziecko.
Dzień dobry, mam pytanie daLam ojca dziecka do komornika, a w sumie moja pani Adwokat to załatwiała. w zeszłym miesiącu komornik sciagna pieniądze od ojca, nie dostalam z tego ani złotówki, bo niby bierze pierwsze pieniądze on a później dla mnie sciaga. czy takie jest prawo, zeby zabrał cala sumę? w tym miesiącu tez juz sciagna pieniądze od ojca dziecka i nie przekazal. co zrobic w takiej sytuacji? dziekuje za pomoc ...

Wyszukiwarka