Wypowiedzenie umowy

Dzień dobry.
Moje okresy zatrudnienia w obecnej pracy:
21.08.2021 - 30.09.2021 - umowa zlecenie
01.10.2021 - 31.12.2021 - umowa o pracę, okres próbny, pełny wymiar czasu pracy -
2 tygodniowy okres wypowiedzenia
31.12.2021 - obecnie - umowa o pracę, pełny wymiar pracy, czas nieokreślony - 2 tygodniowy okres wypowiedzenia

Moje pytania:
1. Wg. umowy na papierze mój okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie a wg. ustawy z tego co przeczytałam w Internecie mój okres wypowiedzenia wynosi miesiąc.
Proszę o informację który okres wypowiedzenia wziąć pod uwagę.

2. Niestety ze względów zdrowotnych jestem zmuszona być na l4. Jestem już na zwolnieniu od dzisiaj. Nie wiadomo ile potrwa leczenie, zdecyduje lekarz. Być może potrwa ze 2 lub 3 miesiące. Mam propozycje nowej pracy i rozważam jej nabycie w połowie czerwca tego roku. Proszę o pomoc co najlepiej zrobić w moim przypadku. Jeśli moje l4 będzie trwało dłużej to czy mogę złożyć wypowiedzenie na l4? Kiedy najlepiej to zrobić jeśli nowa praca byłaby od połowy czerwca.

Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję pozdrawiam Karolina
anonim cytuj
14-03-2023
1. W przypadku, gdy w umowie jest określony krótszy okres wypowiedzenia niż wynikałoby to z przepisów ustawy, to stosuje się dłuższy okres wypowiedzenia zgodny z ustawą. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, w przypadku gdy umowa o pracę została zawarta na czas nieokreślony, okres wypowiedzenia wynosi miesiąc, a jeśli pracownik był zatrudniony u pracodawcy krócej niż 3 lata - 2 tygodnie.

2. W przypadku, gdy pracownik jest na zwolnieniu lekarskim, może wypowiedzieć umowę o pracę, ale wypowiedzenie to będzie skuteczne po upływie okresu zwolnienia lekarskiego. Oznacza to, że w trakcie trwania zwolnienia lekarskiego pracownik nie może skutecznie wypowiedzieć umowy o pracę. Co do nabycia nowej pracy, w przypadku, gdyby Pani zdecydowała się na złożenie wypowiedzenia z obecnego miejsca pracy, to należy pamiętać o konieczności zachowania okresu wypowiedzenia wynikającego z umowy lub ustawy. W przypadku, gdyby Pani chciała rozpocząć nową pracę od połowy czerwca, należy złożyć wypowiedzenie z odpowiednim wyprzedzeniem tak, aby termin jego skuteczności nie kolidował z terminem, w którym ma rozpocząć się nowa praca.
+1  
anonim cytuj
15-03-2023

Sugerowane Tematy

Zawieszenie komornika. Czy jest to możliwe że komornik ściągnął za dużo?
Mam pytanie odnośnie zawieszenie komornika. Sprawa wygląda tak wygrałam sprawę o podwyższenie alimentów były mąż płaci regularnie ale nie zapłacił mi pieniądze które sąd przeznaczył że ma zapłacić zaległości alimenty od złożenia wniosku w sumie wyszło to 1300 zł więc podałam go do komornika by ściągnął mu tą kwotę wszystko dostałam . A Były mąż pisze żebym poszła i zapytała bo po raz kolejny ściągnęli mu dużą kwotę. I co teraz mam zrobić ? Cz...
Czy weekendy wliczają się do l4
Witam, miałem 2 i pół tygodnia ciągłego l4 i wyczytałem, że weekendy również powinny być płacone, czy jest to prawda?...
sprzedaż samochodu - zaliczka
Witam. Może ktoś z państwa mi podpowie jak prawnie to wygląda. Mianowicie: wystawiłam ogłoszenie w celu sprzedaży auta. Znalazł się kupiec który chciał te auto oczywiście zakupić. Niestety facet był zagranicą, więc poprosił mnie o "rezerwacje" samochodu do czasu jego powrotu do Polski. W tym celu wysłał zaliczkę 500zl abym napewno nie podejmowała żadnych czynności ze sprzedażą auta, tym samym miałam pewność, że facet z pewnością je k...
Czy mogę wystąpić o alimenty na dziecko, jeśli jestem tylko ojczymem?
Hej, Mam pewien dylemat prawny związany z moją sytuacją rodzinno-finansową i szukam pomocy w zrozumieniu moich praw. Otóż, od kilku lat jestem partnerem kobiety, która ma dziecko z poprzedniego związku. Bardzo się zżyliśmy i staram się być dobrym opiekunem dla jej dziecka, ale teraz mamy poważny problem. Niedawno okazało się, że biologiczny ojciec dziecka przestał płacić alimenty, co powoduje duże trudności finansowe w naszym gospodarstwie ...

Wyszukiwarka