Wypowiedzenie umowy

Dzień dobry.
Moje okresy zatrudnienia w obecnej pracy:
21.08.2021 - 30.09.2021 - umowa zlecenie
01.10.2021 - 31.12.2021 - umowa o pracę, okres próbny, pełny wymiar czasu pracy -
2 tygodniowy okres wypowiedzenia
31.12.2021 - obecnie - umowa o pracę, pełny wymiar pracy, czas nieokreślony - 2 tygodniowy okres wypowiedzenia

Moje pytania:
1. Wg. umowy na papierze mój okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie a wg. ustawy z tego co przeczytałam w Internecie mój okres wypowiedzenia wynosi miesiąc.
Proszę o informację który okres wypowiedzenia wziąć pod uwagę.

2. Niestety ze względów zdrowotnych jestem zmuszona być na l4. Jestem już na zwolnieniu od dzisiaj. Nie wiadomo ile potrwa leczenie, zdecyduje lekarz. Być może potrwa ze 2 lub 3 miesiące. Mam propozycje nowej pracy i rozważam jej nabycie w połowie czerwca tego roku. Proszę o pomoc co najlepiej zrobić w moim przypadku. Jeśli moje l4 będzie trwało dłużej to czy mogę złożyć wypowiedzenie na l4? Kiedy najlepiej to zrobić jeśli nowa praca byłaby od połowy czerwca.

Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję pozdrawiam Karolina
anonim cytuj
14-03-2023
1. W przypadku, gdy w umowie jest określony krótszy okres wypowiedzenia niż wynikałoby to z przepisów ustawy, to stosuje się dłuższy okres wypowiedzenia zgodny z ustawą. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, w przypadku gdy umowa o pracę została zawarta na czas nieokreślony, okres wypowiedzenia wynosi miesiąc, a jeśli pracownik był zatrudniony u pracodawcy krócej niż 3 lata - 2 tygodnie.

2. W przypadku, gdy pracownik jest na zwolnieniu lekarskim, może wypowiedzieć umowę o pracę, ale wypowiedzenie to będzie skuteczne po upływie okresu zwolnienia lekarskiego. Oznacza to, że w trakcie trwania zwolnienia lekarskiego pracownik nie może skutecznie wypowiedzieć umowy o pracę. Co do nabycia nowej pracy, w przypadku, gdyby Pani zdecydowała się na złożenie wypowiedzenia z obecnego miejsca pracy, to należy pamiętać o konieczności zachowania okresu wypowiedzenia wynikającego z umowy lub ustawy. W przypadku, gdyby Pani chciała rozpocząć nową pracę od połowy czerwca, należy złożyć wypowiedzenie z odpowiednim wyprzedzeniem tak, aby termin jego skuteczności nie kolidował z terminem, w którym ma rozpocząć się nowa praca.
+1  
anonim cytuj
15-03-2023

Sugerowane Tematy

Okres wypowiedzenia a przekształcenie firmy w trakcie trwania umowy
Chcę złożyć wypowiedzenie w nadchodzącym tygodniu, zostałam zatrudniona w firmie 28.10.2020 - NZOZ, w marcu 2022 firma przekształciła się w spółkę z o.o., nastąpiło rozwiązanie umowy z NZOZ i została zawarta ze mną nowa umowa, w związku z tym byłam pewna, że okres wypowiedzenia wynosi miesiąc, natomiast przeczytałam przed chwilą, że "do stażu pracy pracownika w firmie zalicza się okres poprzedniego zatrudnienia jeśli nastąpiło przejście zakł...
zwrot kosztów leczenia psa
Witam, na spacerze mój pies został zaatakowany przez innego psa. Pies ten wybiegł zza domu, brama była otwarta, a właścicielka zamiast coś zrobić śmiała się tylko. Sprawę zgłosiłam na policję, kobieta została ukarana mandatem. Teraz chciałabym wystąpić do Sądu o zwrot kosztów leczenia psa. Mam karty leczenia oraz faktury. Nie wiem jak prawidłowo do tego się zabrać. Czy mogę prosić o podpowiedź?...
Nadpłata czynszu.
Kupione mieszkanie spółdzielcze. Poprzedni właściciel nadpłacił czynsz i domaga się jego zwrotu od nowego właściciela mieszkania. Czy ma takie prawo?...
Zakaz zbliżania oraz zakaz kontaktowania się.
Witam. Bardzo proszę o poradę. Mój były mąż ma wyrok za znęcanie się psychiczne i fizyczne nade mną oraz zakaz kontaktowania się i zbliżania. Mamy dwoje dzieci. Ze względu że były mąż mieszka dość daleko od nas, gdy przyjeżdża wynajmuje hotel i tam zabiera dzieci i spędza z nimi czas. Kontakty ustalone sądownie. Ja pracuje w hotelarstwie. Mój były mąż wynajął pokój w hotelu w którym ja pracuje i przez pewien okres zamierza w nim mieszkać wraz...

Wyszukiwarka