Wypowiedzenie umowy

Dzień dobry.
Moje okresy zatrudnienia w obecnej pracy:
21.08.2021 - 30.09.2021 - umowa zlecenie
01.10.2021 - 31.12.2021 - umowa o pracę, okres próbny, pełny wymiar czasu pracy -
2 tygodniowy okres wypowiedzenia
31.12.2021 - obecnie - umowa o pracę, pełny wymiar pracy, czas nieokreślony - 2 tygodniowy okres wypowiedzenia

Moje pytania:
1. Wg. umowy na papierze mój okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie a wg. ustawy z tego co przeczytałam w Internecie mój okres wypowiedzenia wynosi miesiąc.
Proszę o informację który okres wypowiedzenia wziąć pod uwagę.

2. Niestety ze względów zdrowotnych jestem zmuszona być na l4. Jestem już na zwolnieniu od dzisiaj. Nie wiadomo ile potrwa leczenie, zdecyduje lekarz. Być może potrwa ze 2 lub 3 miesiące. Mam propozycje nowej pracy i rozważam jej nabycie w połowie czerwca tego roku. Proszę o pomoc co najlepiej zrobić w moim przypadku. Jeśli moje l4 będzie trwało dłużej to czy mogę złożyć wypowiedzenie na l4? Kiedy najlepiej to zrobić jeśli nowa praca byłaby od połowy czerwca.

Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję pozdrawiam Karolina
anonim cytuj
14-03-2023
1. W przypadku, gdy w umowie jest określony krótszy okres wypowiedzenia niż wynikałoby to z przepisów ustawy, to stosuje się dłuższy okres wypowiedzenia zgodny z ustawą. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, w przypadku gdy umowa o pracę została zawarta na czas nieokreślony, okres wypowiedzenia wynosi miesiąc, a jeśli pracownik był zatrudniony u pracodawcy krócej niż 3 lata - 2 tygodnie.

2. W przypadku, gdy pracownik jest na zwolnieniu lekarskim, może wypowiedzieć umowę o pracę, ale wypowiedzenie to będzie skuteczne po upływie okresu zwolnienia lekarskiego. Oznacza to, że w trakcie trwania zwolnienia lekarskiego pracownik nie może skutecznie wypowiedzieć umowy o pracę. Co do nabycia nowej pracy, w przypadku, gdyby Pani zdecydowała się na złożenie wypowiedzenia z obecnego miejsca pracy, to należy pamiętać o konieczności zachowania okresu wypowiedzenia wynikającego z umowy lub ustawy. W przypadku, gdyby Pani chciała rozpocząć nową pracę od połowy czerwca, należy złożyć wypowiedzenie z odpowiednim wyprzedzeniem tak, aby termin jego skuteczności nie kolidował z terminem, w którym ma rozpocząć się nowa praca.
+1  
anonim cytuj
15-03-2023

Sugerowane Tematy

imie-nieznanego-ojca-dziecka-w-akcie-urodzenia
Witam.Mam nadzieje,ze tutaj znajde rade co robic.Chcialam zameldowac mojego wnuczka,ma On angielski akt urodzenia,nie ma tam wpisanego ojca,tylko mame,gdy poszlam do Urzedu Gminy Pani kazala mi wpisac byle jakie imie taty dziecka bo musi byc .Jak moge to zrobic przeciez to klamstwo.Jak tak mozna?Przeciez moj wnuczek nie jest synem Jana czy Stanislawa.Przeciez imie ojca trzeba podawac u roznych urzedach.W Angli rubryka imie ojca jest pusta a w Pol...
Umowa zlecenie / umowa o pracę / ciąża.
Witam, mam pytanie od końca maja do końca lipca pracowałam na umowę zlecenie (co miesiąc nowa umowa) od sierpnia pracuje na Umowę o pracę (czas nieokreślony). Wszystkie umowy w jednej firmie. Ostatnio dowiedziałam się że jestem w ciąży. Jak wygląda sprawa ze zwolnieniem? Muszę przepracować 90 dni aby mieć płatne l4? ...
Sprzedaż mieszkania.
Witam. Chce sprzedać mieszkanie, aby zakupić większe. Właścicielem jestem ja i w drugiej równej części mój małoletni syn . Muszę złożyć wniosek do sądu o pozwolenie na sprzedaż, ale na wniosku jest zapisek, o podaniu nr konta bankowego małoletniego do jego części. W jaki sposób w następnej kolejności mam zakupić nieruchomość z tą częścią syna, czy to znowu oznacza wniosek do sądu? Druga kwestia, to samo mieszkanie jest w stanie do generalnego rem...
L4 w ciąży na umowie zleceniu
Witam. Od stycznia pracuje na umowie zleceniu. Opłacam dobrowolna składkę chorobową za siebie i syna który jest dopisany do ubezpieczenia. Czy ZUS będzie wypłacał chorobowe do końca L4 nawet jeśli pracodawca mnie zwolni? ...

Wyszukiwarka