Wypowiedzenie umowy

Dzień dobry.
Moje okresy zatrudnienia w obecnej pracy:
21.08.2021 - 30.09.2021 - umowa zlecenie
01.10.2021 - 31.12.2021 - umowa o pracę, okres próbny, pełny wymiar czasu pracy -
2 tygodniowy okres wypowiedzenia
31.12.2021 - obecnie - umowa o pracę, pełny wymiar pracy, czas nieokreślony - 2 tygodniowy okres wypowiedzenia

Moje pytania:
1. Wg. umowy na papierze mój okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie a wg. ustawy z tego co przeczytałam w Internecie mój okres wypowiedzenia wynosi miesiąc.
Proszę o informację który okres wypowiedzenia wziąć pod uwagę.

2. Niestety ze względów zdrowotnych jestem zmuszona być na l4. Jestem już na zwolnieniu od dzisiaj. Nie wiadomo ile potrwa leczenie, zdecyduje lekarz. Być może potrwa ze 2 lub 3 miesiące. Mam propozycje nowej pracy i rozważam jej nabycie w połowie czerwca tego roku. Proszę o pomoc co najlepiej zrobić w moim przypadku. Jeśli moje l4 będzie trwało dłużej to czy mogę złożyć wypowiedzenie na l4? Kiedy najlepiej to zrobić jeśli nowa praca byłaby od połowy czerwca.

Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję pozdrawiam Karolina
anonim cytuj
14-03-2023
1. W przypadku, gdy w umowie jest określony krótszy okres wypowiedzenia niż wynikałoby to z przepisów ustawy, to stosuje się dłuższy okres wypowiedzenia zgodny z ustawą. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, w przypadku gdy umowa o pracę została zawarta na czas nieokreślony, okres wypowiedzenia wynosi miesiąc, a jeśli pracownik był zatrudniony u pracodawcy krócej niż 3 lata - 2 tygodnie.

2. W przypadku, gdy pracownik jest na zwolnieniu lekarskim, może wypowiedzieć umowę o pracę, ale wypowiedzenie to będzie skuteczne po upływie okresu zwolnienia lekarskiego. Oznacza to, że w trakcie trwania zwolnienia lekarskiego pracownik nie może skutecznie wypowiedzieć umowy o pracę. Co do nabycia nowej pracy, w przypadku, gdyby Pani zdecydowała się na złożenie wypowiedzenia z obecnego miejsca pracy, to należy pamiętać o konieczności zachowania okresu wypowiedzenia wynikającego z umowy lub ustawy. W przypadku, gdyby Pani chciała rozpocząć nową pracę od połowy czerwca, należy złożyć wypowiedzenie z odpowiednim wyprzedzeniem tak, aby termin jego skuteczności nie kolidował z terminem, w którym ma rozpocząć się nowa praca.
+1  
anonim cytuj
15-03-2023

Sugerowane Tematy

Edycja L4 przez lekarza rodzinnego
Witam, jestem wypożyczony z firmy szefa do jego drugiej firmy do końca roku i mam L4 wystawione do 2 stycznia od neurologa i mam pytanie czy lekarz rodzinny może edytować L4, żeby 1 i 2 stycznia było wystawione na firmę do której wracam...
Co jeżeli osoba składająca pozew podała zły adres pozwanego?
Czy jeżeli osoba która złożyła pozew w sądzie podała zły adres pozwanego i pozwany nic nie wie ,że takowy pozew wogole został złożony. To co w takiej sytuacji zrobi sąd?...
umowa zlecenie/wypowiedzenie
Na umówie zlecenie mam dwutygodniowy okres wypowiedzenia w umówie. 1.Czy liczy mi się on tak jak w przypadku umowy o prace, tzn musi zakończyć się w sobotę? 2. Jeśli jest inaczej to czy jeśli złoże wypowiedzenie w poniedziałek to kończy się ono dwa tygodnie później w poniedziałek? 3. Jeśli złoże wypowiedzenie w sobotę to równo dwa tygodnie później w sobotę się kończy? A co jeśli złoże w niedziele? Pracuje na recepcji w hotelu wiec obiekt czyn...
Pracuje w Zakładzie Pielęgnacyjnym i zaraziłam się, czy leki powinnam zakupić za swoje pieniądze??
Witam. Sprawa wygląda następująco: Jeśli pracuje w Zakładzie Pielęgnacyjnym i zaraziłem się świerzbem, ale nie tylko i ja bo i reszta kadry też to czy leki powinnam zakupić za swoje pieniądze?? Pytam ponieważ wszystkich jednocześnie pracowników proszono o zakup lekòw związanych z tą chorobą o kupno na swój koszt. Dziękuje za wszelkie odpowiedzi ...

Wyszukiwarka