Wypowiedzenie umowy

Dzień dobry.
Moje okresy zatrudnienia w obecnej pracy:
21.08.2021 - 30.09.2021 - umowa zlecenie
01.10.2021 - 31.12.2021 - umowa o pracę, okres próbny, pełny wymiar czasu pracy -
2 tygodniowy okres wypowiedzenia
31.12.2021 - obecnie - umowa o pracę, pełny wymiar pracy, czas nieokreślony - 2 tygodniowy okres wypowiedzenia

Moje pytania:
1. Wg. umowy na papierze mój okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie a wg. ustawy z tego co przeczytałam w Internecie mój okres wypowiedzenia wynosi miesiąc.
Proszę o informację który okres wypowiedzenia wziąć pod uwagę.

2. Niestety ze względów zdrowotnych jestem zmuszona być na l4. Jestem już na zwolnieniu od dzisiaj. Nie wiadomo ile potrwa leczenie, zdecyduje lekarz. Być może potrwa ze 2 lub 3 miesiące. Mam propozycje nowej pracy i rozważam jej nabycie w połowie czerwca tego roku. Proszę o pomoc co najlepiej zrobić w moim przypadku. Jeśli moje l4 będzie trwało dłużej to czy mogę złożyć wypowiedzenie na l4? Kiedy najlepiej to zrobić jeśli nowa praca byłaby od połowy czerwca.

Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję pozdrawiam Karolina
anonim cytuj
14-03-2023
1. W przypadku, gdy w umowie jest określony krótszy okres wypowiedzenia niż wynikałoby to z przepisów ustawy, to stosuje się dłuższy okres wypowiedzenia zgodny z ustawą. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, w przypadku gdy umowa o pracę została zawarta na czas nieokreślony, okres wypowiedzenia wynosi miesiąc, a jeśli pracownik był zatrudniony u pracodawcy krócej niż 3 lata - 2 tygodnie.

2. W przypadku, gdy pracownik jest na zwolnieniu lekarskim, może wypowiedzieć umowę o pracę, ale wypowiedzenie to będzie skuteczne po upływie okresu zwolnienia lekarskiego. Oznacza to, że w trakcie trwania zwolnienia lekarskiego pracownik nie może skutecznie wypowiedzieć umowy o pracę. Co do nabycia nowej pracy, w przypadku, gdyby Pani zdecydowała się na złożenie wypowiedzenia z obecnego miejsca pracy, to należy pamiętać o konieczności zachowania okresu wypowiedzenia wynikającego z umowy lub ustawy. W przypadku, gdyby Pani chciała rozpocząć nową pracę od połowy czerwca, należy złożyć wypowiedzenie z odpowiednim wyprzedzeniem tak, aby termin jego skuteczności nie kolidował z terminem, w którym ma rozpocząć się nowa praca.
+1  
anonim cytuj
15-03-2023

Sugerowane Tematy

Podwyższenie alimentów.
Płacę alimenty na syna 14 lat. Była partnerka, wniosła o podwyższenie alimentów na kwotę 1000zł i zabezpieczenie które na tą chwilę przyznał Sąd w kwocie 800zł, rozprawa koniec stycznia, czy jest taka możliwość aby Sąd na rozprawie zszedł poniżej zabezpieczenia? Czy kwestia tylko teraz tych 200zł? Z góry dziękuję za odpowiedź. ...
Włamanie na Allegro i zakup.
Dobry wieczór, Wczoraj wieczorem ktoś włamał mi się na konto w portalu Allegro.pl (zmienił adres mailowy, hasło oraz numer telefonu), dokonał zakupów i posłużył się moimi kartami płatniczymi, które były zapisane jako metody płatności. Zakupów dokonał posługując się moim imieniem i nazwiskiem, jednak swoim numerem telefonu oraz adresem w innym mieście. Chcę złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa, jednak nie wiem jak określić j...
86prawo-o-notariacie
Bardzo wygodny przepis dla notariusza... ...
Blokada środków przez bank.
Dn.22 czerwca została mi pobrana kaucja w wysokości 200zl na poczet pobytu w hotelu. Hotel dwukrotnie próbował zwrócić ta kwotę, ale zamiast zwrotów następowała blokada moich pieniędzy. W tej chwili mam nie wiedzieć czemu zablokowane 600 zł. zamiast oddanych 200zł....

Wyszukiwarka